16/6/22

Η 16η Ιουνίου στην Ιστορία

Η 16η Ιουνίου είναι η 167η ημέρα του έτους . Απομένουν 198 ημέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου. 

363. Ο αυτοκράτορας Ιουλιανός αποφάσισε να λύσει την πολιορκία του Κτησιφώντος και διέταξε υποχώρηση.

1487. Στην Αγγλία η τελευταία μάχη του Πολέμου των Ρόδων στο Στόουκ Φιλντ, έληξε με νίκη του βασιλιά Ερρίκου Ζ.

1590. Κατά τον Όγδοο Θρησκευτικό Πόλεμο της Γαλλίας άρχισε η  πολιορκία του Παρισιού από τον Ουγενότο  Ερρίκο Δ ́, ενώ το Παρίσι υπεράσπιζαν τα στρατεύματα της  Καθολικής Λίγκας που διοικούνταν  από τον Δούκα της  Νεμούρ.

1599 .Ο Μιχαήλ ο Γενναίος της Βλαχίας  συνήψε  συνθήκη με τους απεσταλμένους του  πρίγκιπα-καρδιναλίου Αντρέα Μπάθορι, στο Ταργκόβιστε, συμφωνώντας να συμπεριληφθεί στην ειρήνη με τους Οθωμανούς.

  1671. Στη Μόσχα στις 6/16 Ιουνίου εκτελέστηκε δια διαμελισμού στην Κόκκινη Πλατεία ο ηγέτης της εξέγερσης των αγροτών του ρωσικού Νότου και των Κοζάκων του Δον Στέπαν,  Ραζίν που στα ρωσικά λαϊκά τραγούδια έμεινε σαν ένα σύμβολο της ανυπακοής και της εξέγερσης.

1703. Εκδηλώθηκε η εξέγερση του Φραντς Ρακόζι εναντίον της Βασιλείας των Αψβούργων για την ανεξαρτησία της Ουγγαρίας, η οποία ειχε την υποστηριξη της Γαλλίας.

1746. Οι δυνάμεις της Αυστρίας και της Σαρδηνίας νίκησαν τον γαλλο-ισπανικό στρατό στην Πιατσέντσα, κατά τον Πόλεμο της Αυστριακής Διαδοχής.

1779. Η Ισπανία κήρυξε τον πόλεμο στη Μεγάλη Βρετανία και άρχισε τη μεγάλη πολιορκία του Γιβραλτάρ.


1815. Δύο ημέρες πριν από τη μάχη του Βατερλώ έγιναν οι μάχες του Λινύ και του Κατρ Μπρα. Στο Λινύ ο Ναπολέων νίκησε τους Πρώσους ενώ στο Κατρ Μπρα τα γαλλικά στρατεύματα υπό τον Νεύ αντιμετώπισαν τον Αγγλο-Ολλανδικό στρατό που διοικούνταν από Ουέλλινγκτον.


1816. Τη χρονιά που δεν ήρθε το καλοκαίρι.  όταν χιόνισε Iούνιο, και οι καταιγίδες «βούλιαξαν» την Ευρώπη και η Ελλάδα είχε μηδενικές θερμοκρασίες λόγω  της  έκρηξης του ηφαιστείου «Τάμπορα», στην Βίλα στη Βίλα Ντιοτάτι της Γενεύης ο Λόρδος Βύρων διαβάζει στους συνδαιτυμόνες του ποιήματα για φαντάσματα και ενέπνευσε στην  19χρονη Μέρι Σέλεϊ τον «Φρανκενστάιν» και στον Τζών Πολιντόρι τον «Βρυκόλακα».

1826. Έχοντας καταστείλει την εξέγερση των γενίτσαρων, ο Τούρκος Σουλτάνος Μωάμεθ Β κατάργησε το Σώμα που δημιούργησε το 1330 ο Ορχάν και εισήγαγε το Νιζάμ για τον τακτικό στρατό.

1864. Με το Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης οι εγγυήτριες δυνάμεις αναγνώρισαν το δικαίωμα του ρουμανικού κράτους να τροποποιεί τους εσωτερικούς του νόμους χωρίς προηγούμενη έγκριση από αυτούς.
 
1866. Οι Πρώσοι χωρίς την κήρυξη πολέμου εισέβαλαν στο Ανόβερο, την Έσση και τη Σαξονία.

1876. Στο Τσέτινιε, μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν από τον Οκτώβριο του 1875, υπογράφηκε η συμμαχία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


1880. Στο Συνέδρια του Βερολίνο, συζητήθηκε η οριοθέτηση των αμφισβητούμενων συνόρων της Τουρκίας με την Ελλάδα.





1904. Ο γεννημένος στο Χάρκοβο Φιλανδός εθνικιστής Ευγένιος Σάουμαν δολοφόνησε στο Ελσίνκι το ρώσο  Κυβερνήτη του Μεγάλου Δουκάτου της Φινλανδίας στρατηγό  Νικολάι Ιβάνοβιτς Μπομπρίκοφ και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

1907. Στο Μορίχοβο σκοτώθηκε ο Μακεδονομάχος Δημήτριος Παπαφώτης.



1913. Τη νύχτα της 16ης/29ης Ιουνίου , το 2ο και το 4ο Σώμα του βουλγαρικού στρατού εξαπέλυσαν αιφνιδιαστικές επιθέσεις κατά των θέσεων των Ελλήνων στη Νιγρίτα. και των Σέρβων στη Γευγελή. Λίγο πριν ο Βούλγαρος Τσάρος Φερδινάνδος ο Α' και ο Στρατηγός Σαβόφ, χωρίς προηγούμενη έγκριση του κοινοβουλίου τους, κήρυξαν πόλεμο στην Σερβία και την Ελλάδα. Έτσι άρχισε ο Δεύτερος βαλκανικός πόλεμος. Με το ξέσπασμα του Πολέμου, η Νιγρίτα καταλήφθηκε από τους Βουλγάρους, που ενήργησαν αστραπιαία και ανάγκασαν την 7η Μεραρχία, που την υπερασπιζόταν να υποχωρήσει νοτιότερα για να μην κυκλωθεί. Η βουλγαρική ταξιαρχία της Δράμας, που ενήργησε την επίθεση, κατέλαβε όχι μόνο την πόλη, αλλά και την υπερκείμενη αυτής κορυφογραμμή.

1920.Στο Λονδίνο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Κοινωνίας των Εθνών.

1922.Γενικές εκλογές στην Ελεύθερη Ιρλανδία .Οι υποψήφιοι της φράξιας του Σιν Φέιν του Μάικλ Κόλλινς που υποστήριζαν την αγγλο-ιρλανδική συνθήκη του Δεκεμβρίου του 1921 έλαβαν το 38,5% των ψήφων, και οι υποψήφιοι της φράξιας του Ιμον Βαλέρα που ήταν αντίθετοι το 21,8%. Το Εργατικό Κόμμα πήρε 21,3% και το Αγροτικό 7,8%.

1940. Στην Γαλλία παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Πωλ Ρεϊνώ . Ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέιν ανέλαβε την ηγεσία της νέας γαλλικής κυβέρνησης ως πρωθυπουργός της Γαλλίας του Βισύ. και ζήτησε  ανακωχή, η οποία υπογράφηκε στις 22 Ιουνίου με τη Γερμανία και, στις 24 Ιουνίου, με την Ιταλία
Στη Λιθουανία οι Σοβιετικοί επέβαλαν  μια κομμουνιστική κυβέρνηση.  Η Σοβιετική κυβέρνηση κατήγγειλε τις κυβερνήσεις της Λετονίας και της Εσθονίας σχετικά με κατάφωρες παραβιάσεις των συνθηκών αμοιβαίας συνδρομής και απαίτησε αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης και πρόσβαση στην επικράτεια των χωρών αυτών, επιπλέον σοβιετικών στρατευμάτων. 

1941. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ διέταξε το κλείσιμο όλων των γερμανικών προξενείων στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 10 Ιουλίου.

1943. Το υποκατάστημα των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών στην Κύπρο το ΑΚΕΛ πήρε την απόφαση να καλέσει τα μέλη του να φορέσουν το χακί και να πολεμήσουν μαζί με τον Αγγλο κατακτητή ενάντια στον «χιτλεροφασισμό». Στις 16 Ιουνίου 1943, δόθηκε στη δημοσιότητα η ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, η οποία αναφέρε: «Σήμερον συνήλθεν εις έκτακτον συνεδρίασιν η Κεντρική Επτιροπή του ΑΚΕΛ με κύριον θέμαν: Την ενεργοτέραν συμμετοχήν του Κόμματος εις την πολεμικήν προσπάθειαν. Η Κ.Ε. κατέληξεν ομοφώνως εις τας ακολούθους αποφάσεις: Κατόπιν προσεκτικής εξέτασης εκάστης κεχωρισμένης προτάσεως, απεφασίσθη όπως α) ορισμένα μέλη της Κ.Ε. υποχρεωθούν να παραμείνουν εις τας θέσεις των προς την συνέχισιν της κομματικής εργασίας και β) να επιτραπεί εις τα ακόλουθα μέλη της Κ.Ε. να εγγραφούν εις το Κυπριακόν Σύνταγμα: 1. Κώστας Παρτασίδης, 2. Ανδρέας Φάντης, 3. Μάρκος Μαρκουλλής, 4. Μίνως Περδίος, 5. Γεώργιος Λέρνης, 6. Χρίστος Σαββίδης, 7. Πρόδρομος Παπαβασιλείου, 8. Γεώργιος Λεβέντης, 9. Κώστας Σιακαλλής, 10. Βάσος Βασιλείου, 11. Χρίστος Κατσιαούνης.» Όλοι οι παραπάνω ήσαν άνθρωποι των Άγγλων.

1944. Στο νησί Βις, στα ανοιχτά του Σπλιτ, εγινε ο Σερβικός Λίβανος. Υπογράφηκε με τις ευλογίες του Τσώρτσιλ η συμφωνία Τίτο-Σουμπάσιτς για τις σχέσεις της κυβέρνησης των Παρτιζάνωνμε την εξόριστη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση.

1945. Ο Ριζοσπάστης δημοσίευσε την απόφαση διαγραφής από το Κόμμα του Βελουχιώτη η οποία είχε ληφθεί από τις 12 Ιουνίου. Στη Μεσούντα του Αχελώου βρέθηκε από στρατιωτικά αποσπάσματα, που είχαν σταλεί για να τον συλλάβουν το πτώμα του Θανάση  Κλάρα, που ο γκόμενος τον φώναζε Άρη. 

1952. Η Ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την ένταξη της Ιταλίας στην ΕΚΑΧ με 275 Ναι.



1955. Ο Πάπας Πίος ΧΙΙ αφόρισε τον Χουάν Περόν. Στην Αργεντινή, το Ναυτικό και η Αεροπορία του Ναυτικού έκαναν πραξικόπημα  κατά της Προέδρου Χουάν Ντομίνγκο Περόν.  Βομβαρδίστηκε το προεδρικό μέγαρο στην Πλάζα ντελ Μάγιο. Ο στρατός παρέμεινε  πιστός και κατέστειλε  την εξέγερση.Οι (καθολικοί;) πραξικοπηματίες βομβάρδισαν διαδήλωση υπέρ του Περόν στο Μπουένος Άιρες, σκοτώνοντας πάνω από 300 άτομα. 


1956 . Κατά τη διάρκεια  ερευνών για τη σύλληψή του Διγενή οι Άγγλοι έβαλαν φωτιά στο δάσος της Πέρα Βάσας, στην επαρχία Πάφου , που πήρε μεγάλες διαστάσεις. Λόγω ξαφνικής μεταβολής του ανέμου έχασαν τη ζωή τους 21 Άγγλοι στρατιώτες και έπαθαν σοβαρά εγκαύματα 18. Ο Διγενής με πέντε παλληκάρια του κατόρθωσε να διαφύγει και κατέληξε στη Λεμεσό με τον Αντώνη Γεωργιάδη. 

1958. Απαγχονίστηκε στη Βουδαπέστη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια της αντι-κομμουνιστικής εξέγερσης το 1956 Ιμρε Νάγκυ που καταδικάστηκε σε μια παρωδία δίκης σε θάνατο για προδοσία.
 Πρόσκληση των Ελληνοκυπρίων δημάρχων σε σύσκεψη στην Αθήνα υπό τον Μακάριο.


1961. Εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο Μον Παρνές, στη Πάρνηθα. Στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ στο Παρίσι ο χορευτής μπαλέτου Ρούντολφ Νουρέγιεφ ζήτησε πολιτικό άσυλο .

1963. Η Σοβιετική Βαλεντίνα Τερεσκόβα έγινε η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης.
1964. Οι κομμουνιστές στην Ρουμανία  άφησαν ελευθέρους 3467 πολιτικούς κρατούμενους, από τους 9333 που βρισκόντουσαν στις φυλακές για πολιτκά εγκλήματα.
1981. H 8η (Κομμουνιστική) Εθνοσυνέλευση της Βουλγαρίας επανεξέλεξε ως αρχηγό του κράτους τον Τοντόρ Ζίβκοφ και απομάκρυνε τον Στάνκο Τοντόροφ από την πρωθυπουργία. Πρωθυπουργός ανέλαβε ο προστατευόμενος του Ζίβκοφ Γκρίσα Φιλίπποφ.

1977. Ο Λεονίντ Μπρέσνιεφ επικράτησε στην μάχη με τον Νικολάι Βικτόροβιτς Ποντγκόρνυ και εξελέγη και επικεφαλής του κράτους, της ΕΣΣΔ.


1983. Ο Γιούρι Αντρόπωφ ανέλαβε Πρόεδρος του Προεδρείου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1991. Στην Τουρκία ο Μεσούτ Γιλμάζ εξελέγη ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος και επομένως και πρωθυπουργός.


1992. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζορτζ Μπους και ο Μπόρις Γέλτσιν στην Ουάσιγκτον κατέληξαν σε συμφωνία για τη μείωση του οπλοστασίου των πυρηνικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς .
 Στην Ερζεγοβίνη, σχηματίστηκε  το Σύνταγμα της Νεβεσίε του Στρατού  της Σερβικής Δημοκρατίας που είχε μεγάλη συνεισφορά κατά τη διάρκεια του Πατριωτικού  Πόλεμου.

1994. Η Ελληνική Βουλή παρέπεμψε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Υπέρ της παραπομπής ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, κατά η Πολιτική Άνοιξη, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απήχαν από την ψηφοφορία.
Η Ελβετία αρνήθηκε να εκδώσει βίζα για να εισέλθει στη χώρα ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Λίλιτς, που είχε κληθεί να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο στο Γκρανς Μοντάνα.


1997. Στη Σύνοδο Κορυφής του Άμστερνταμ  εγκρίθηκε ο ζουρλομανδίας του «Σύμφωνου Σταθερότητας», που υποχρεώνει τις χώρες, που συμμετέχουν στο ευρώ σε αυστηρή διαχείριση των δημοσίων δαπανών.

1998. Τέσσερα μαχητικά F16 και δύο μεταγωγικά C-130 της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώθηκαν στην Πάφο, στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου.
1999. Στο Πρίζρεν του Κοσσυφοπεδίου  Αλβανοί  εξτρεμιστές υπό την εποπτεία  των στρατευμάτων της KFOR κατέστρεψαν  ένα μνημείο για τον αυτοκράτορα Ντούσαν Νέμανιτς.

2001. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε το Βελιγράδι, Κι στη συνέχεια συνάντησε τον Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στη Σλοβενία.
Έπειτα από 11 χρόνια επισκευών  για τη σταθεροποίησή του, παραδόθηκε στις δημοτικές αρχές της Πίζας, ο περίφημος κεκλιμένος πύργος της.


2002. Ο Ζακ Σιράκ και η Κεντροδεξιά πέτυχαν σαρωτική νίκη στο δεύτερο γύρο των  βουλευτικών  εκλογών στη Γαλλία εξασφαλίζοντας  την απόλυτη πλειοψηφία με 399 βουλευτές από τους συνολικά 577.


2004 . Η Εθνική Ελλάδος ποδοσφαίρου έδωσε τον δεύτερο της αγώνα για το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών στην Πορτογαλία και ανεδείχθη ισόπαλη 1-1 με την Εθνική ομάδα της Ισπανίας.
 
2005. Το Συνοδικό Δικαστήριο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ικανοποιώντας πολλούς παράγοντες αποφάσισε   την καθαίρεση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίου. Για πρώτη φορά η Ρουμανία και η Βουλγαρία συμμετείχαν ως παρατηρητές στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που άρχισαν στις Βρυξέλλες, 

2008. Στο Λουξεμβούργο, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη υπέγραψε τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την ΕΕ.

2016. Πέθανε σε νοσοκομείο του Λιντς το ανερχόμενο αστέρι του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζο Κοξ , που εθεωρείτο ευρέως ως μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες νέες πολιτικούς από τους βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά το 2015.Την οποία σκότωσε με μαχαίρι στο Μπίρστολ του Δυτικού Γιορκσάιρ  ένας  52χρονος «ψυχοπαθής» , που  φώναζε: «Πρώτα η Βρετανία».
Μετα την επιτυχημένη επικοινωνιακή δολοφονία της Τζο Κοξ το γραφείο στοιχημάτων Betfair ανακοίνωσε ότι «η πιθανότητα οι Βρετανοί να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου αυξήθηκε φθάνοντας το 67%»

2019. Λιποθύμησε, (από τα γέλια), ο Ταγίπ, αφού  τον ενημέρωσαν , ότι ο Αλιέκσι Τσιπρέφσκι έκανε έκτακτο ΚΥΣΕΑ με τον Αποστολάκη, τον Κατρούγκαλο τη Σία και τον Κουίκ, για τα ελληνοτουρκικά. 

2021. Γουρλομάτης Εφιαλτένσκι, αποκάλυψε την διαφορά τού κοροϊδοϊού απ΄τους υπόλοιπους ιούς, ανοίγοντας έτσι νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της πανδημίας: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν ιό που δεν είναι ούτε καν ορατός δια γυμνού οφθαλμού», δήλωσε, ως πρωθυπουργός και ως μεσάζων του Μπουρλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εδώ Πολυτεχνείο! Ο Ζουρνατζής ανακοίνωσε 11 νεκρούς, Στις 19 Νοεμβρίου 1973, ο Μπονάνος ως 3ο Σώμα Στρατού, απαγόρευσε να αποθηκεύονται τρόφιμα. Το στατοδικείο στην Αθήνα καταδίκασε εναν φούρναρη που πουλούσε ακριβά το ψωμί.

Οι νεκροί του Πολυτεχνείου  ακόμα ζητάνε  να μάθουν ποιος τους σκότωσε  και γιατί ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΡΟΥΦΟΓΑΛΗ  ΑΠΟ ΤΗΝ Δ...