8/6/22

Σήμερα οι ΕΛΛΗΝΕΣ τιμούμε την πατριώτισσα Ψωροκώσταινα

 

Στις 8 Ιουνίου 1827, ένας από τους Φιλογενείς Καποδιστριακούς στο Ναύπλιο, ο δάσκαλός του Γένους Γεώργιος Γεννάδιος, ξεκίνησε τον έρανο για την ανασυγκρότηση του Στρατού ,που τον είχαν αφήσει απλήρωτο οι δανειολήπτες. 
 
Με εμπνευσμένη ομιλία του και με το προσωπικό του παράδειγμα ο Γεώργιος Γεννάδιος έριξε με το σύνθημα, «Δεν έχουμε χρήματα, αλλά θα τα μαζέψουμε» και κατέθεσε τις 4 χρυσές λίρες που είχε. 

 Έμποροι, επαγγελματίες, κληρικοί, εργάτες και γυναίκες ως και η Ψωροκώσταινα ανταποκρίθηκαν και προσέφεραν ότι είχε ο καθένας, από χρήματα και κοσμήματα. 

 Η «Ψωροκώσταινα» ήταν μια χήρα και χαροκαμένη μάνα, που την διέσωσαν τα Ψαριανά πλοία από τις Κυδωνίες και την έφεραν στο Ναύπλιο. Στη σφαγή,  έχασε τα πέντε παιδιά της

Το όνομα της ήταν Πανωραία. Ο άντρας της λεγόταν Χατζη-Κώστας. Η δυστυχισμένη Χατζη-Κώστενα, η πρόσφυγα από τις Κυδωνίες, με τους πέντε σφαγμένους γιούς, σύμφωνα με τις αναφορές της εποχής, προσέφερε ένα ασημένιο δαχτυλίδι και ενα γρόσι.

 «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτά», είπε, στην Επιτροπή του Γενάδιου. 
 Ο έρανος του Γεννάδιου, μέσα σε ελάχιστες ώρες απέδωσε 150.000 γρόσια και συνετέλεσε στο να συγκροτηθεί η στρατιωτική δύναμη του Γεώργιου Καραϊσκάκη για να αναζωπυρώσει τον απελευθερωτικό αγώνα στην Στερεά. 

 ΥΓ. Όταν η (φιλάργυρη) μανδάμ Πομπαντούρ και κάθε μπαντριώτισα Σαύρα δώσουν το τελευταίο τους γρίσι για την Πατρίδα, τότε θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι «Όλοι τους» Αγαπούν την Πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η προδοσία του 1941 και το εθνοσωτήριο πραξικόπημα που δεν έγινε.19 Απριλίου 1941. Ο Εστεμμένος τενεκές και ο Πάλερετ επέβαλαν τον Στρατιωτικό Νόμο στην Αθήνα. Στις υποχωρούσες μονάδες στο μετωπο μοιραζόταν προκήρυξη του ΚΚΕ

  Η 19η Απριλίου 1941, ήταν Μεγάλο Σάββατο. Οι Γερμανοί απείχαν 350 χιλιόμετρα από την Αθήνα και πλησίαζαν την Λαμία. Το πρωί της 19ης κ ατα...