3/7/22

Η 3η Ιουλίου στην Ιστορία

Η 3η Ιουλίου είναι η 184η ημέρα του έτους . Έμειναν 181 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου . 

321. Ο άγιος Κωνσταντίνος υπέγραψε το διάταγμα που καθιέρωσε την Κυριακή αργία ως ημέρα ξεκούρασης και αφιερωμένη στις θρησκευτικές τελετές. Εθνικών και χριστιανών.

324.Η  Μάχη της Ανδριανούπολης. O Άγιος Κωνσταντίνος νίκησε τον Λικίνιο,ο οποίος διέφευγε στο Βυζάντιο.

987.Ο αρχιεπίσκοπος της Ρενς, Ανταλμπερόν με την άδεια του Πάπα Σιλβέστρου Β΄ συγκάλεσε , μετά τον θάνατο του βασιλιά Λοθάριου και του γιου του, σύνοδο ευγενών που εξέλεξε στις 3 Ιουλίου 987τον Ούγο Καπέτο ως νέο κληρονομικό βασιλιά των Φράγκων. Ο Ούγος Καπέτος διηύθυνε μια μπεριοχή 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανάμεσα στο Παρίσι και την Ορλεάνη. Στην χώρα του υπήρχαν γύρω στις 150 μορφές νομισμάτων και ομιλούνταν 12 γλώσσες.

1035.  Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής έγινε  Δούκας της Νορμανδίας.

1194. Στο δάσος του Φρετεβάλ, στην Κοιλάδατου Λουάρ, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος αιχμαλώτισε την οπισθοφυλακή του  Φίλιππου Β΄ της Γαλλίας ο ίδιος ο Γάλλος Βασιλιάς  μετά βίας γλύτωσε την σύλληψη. Τράπηκε σε φυγή αφήνοντας σημαντικά  έγγραφα στα χέρια του Ριχάρδου και το Ταμείο.

1450 .Οι Επαναστάτες του Κεντ, με επικεφαλής τον Τζακ Κέιντ μπήκαν στο Λονδίνο  το λεηλάτησαν, και αποκεφάλισαν μερικά μέλη της βασιλικής αυλής.

1528. Ο Πάπας Κλήμης Ζ΄ εξέδωσε τη Βούλα που νομιμοποιούσε το τάγμα των Καπουτσίνων.

1620. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο, υπογράφηκε στην Ουλμ, με τη μεσολάβηση Γάλλων διπλωματων, η συμφωνία μη επιθέσεως ανάμεσα στην Ευαγγελική Ένωση και την Λίγκα των Καθολικών. Με βάση τους όρους της συμφωνίας, η Προτεσταντική Ένωση δήλωσε ουδετερότητα και σταμάτησε την υποστήριξη προς τον Φρειδερίκο Ε της Βοημίας.. Ο ισχυρότερος προτεστάντης ηγεμόνας, ο λουθηρανός εκλέκτορας της Σαξονίας, συντάχθηκε με τον αυτοκράτορα. 

1642.   Έληξε η ναυμαχία της Βαρκελώνης, μεταξύ του γαλλικού και ισπανικού στόλου με νίκη των Γάλλων  . Η ισπανική αρμάδα θα αποσύρθηκες στη Μαγιόρκα για να κάνει τις επισκευές.

1702. Στο πλαίσιο του πολέμου για την ισπανική διαδοχή, η Αυστρία  κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία και την Ισπανία.
1715. Κυριακή 3 Ιουλίου. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν στο Παλαμήδι. Η φρουρά, τους επιτέθηκε μέσα στην Τάφρο,   και  τους ανέτρεψε.


1735 .Ο Κάρολος των Βουρβόνων στέφτηκε  βασιλιάς των Δύο Σικελιών στον  καθεδρικό ναό του Παλέρμο.

1773. Η μάχη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή. Μια από τις βασικές μάχες του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1768-1774. 5600 Ρώσοι κατατρόπωσαν 30.000 Τούρκους. Οι Ρώσοι είχαν 180 απώλειες και οι Τούρκοι πάνω από 5000. 

1778. Ο Φρειδερίκος της Πρωσίας, μετά από άγονες διαπραγματεύσεις   με την Αυστρία, στις 3 Ιουλίου  της κήρυξε τον πόλεμο, και μετά δυο μέρες ο στρατός του πέρασε τα βουνά και μπήκε στη Βοημία. Έτσι άρχισε ο πόλεμος της Βαυαρικής διαδοχής.

1790. Κατά τη διάρκεια του ρωσο-σουηδικού πόλεμου, (1788-1790) , ο  σουηδικός  στόλος που είχε αποκαλεστεί από τον Τσιτσαγκόφ  στον κόλπο του  Βίμποργκ, κατάφερε να διαφύγει με μεγάλες όμως απώλειες.


1821.Ο Καπουδάν Πασάς Καράς Αλής με  36 πλοία κανονιοβόλησε  τη Σάμο και επιχείρησε απόβαση αλλά η δύναμη αποβάσεως,  υπέστη  πανωλεθρία.

1826. Οι δυνάμεις του Κιουταχή, (10.000 άνδρες) που είχαν εισβάλει στην Αττική, κατέλαβαν την Μονή Πετράκη, τα Πατήσια, τα Σεπόλια και το Χάνι του Χασεκή, και άρχισαν την πολιορκία της Ακροπόλεως με  26 πυροβόλα.

1830. Στον Καύκασο. άρχισε η πολιορκία της ρωσικής Φρουράς 500 ανδρών που υπερασπιζόταν το φρούριο στη Γκάγκρα της Αμπχαζίας τη διοίκηση του συνταγματάρχη Έσσε .

1849. Τα Γαλλικά στρατεύματα. (6000 άνδρες ) που νίκησαν τους Γκαριβαλδίνους εισήλθαν στη Ρώμη και αποκατέστησαν την εξουσία του Πάπα Πίου IX, καταλύοντας τη Ρωμαϊκή Δημοκρατία.

1863.  Άρχισε τις εργασίες  της στο Σιμπίου η Δίαιτα της Τρανσυλβανίας. Ην αποτελούσαν 125 βουλευτές.48 Ρουμάνοι, για 1.300.913 κατοίκους. (έναςανά 28.280). 44 Ούγγροι,  για 568.172 κατοίκους (ένας ανά 12.913 ) και 33 Σάξονες: 33  για 204.031 κατοίκους (ένας βουλευτής για 6.370 άτομα). Την ίδια ημέρα ο Στρατός των Βορείων νίκησε το στρατό της Συνομοσπονδίας στο Γκέτισμπεργκ.

1866. Κατά τον Αυστρο-πρωσικό πόλεμο, οι Πρώσοι συνέτριψαν τον Αυστριακό στρατό στη μάχη του Κένινγκραντς και τους υποχρέωσαν να συνάψουν την ειρήνη της Πράγας.
Η Πρωσία έγινε  η ηγέτιδα δύναμη του γερμανικού έθνους. Την ίδια ημέρα κατά τον τρίτον ιταλικό πόλεμο της Ανεξαρτησίας στην μάχη του Μόντε Σουέλο οι Γκαριβαλδίνοι νίκησαν την 8η Μεραρχία των Αυστριακών που διοικούσε  ο στρατηγός  Φον Κουν.

1882. Με πρόταση του Χαρυ του Επτωχεύσαμεν Τρικούπη η Βουλή ψήφισε την αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας, η οποία ολοκληρώθηκε το 1931.

1896. Η Εθνική Εταιρεία  συγκρότησε και απόστελλε  στην τουρκοκρατούμενη Μακεδονία οκτώ ανταρτικές ομάδες δυνάμεως 500 ανδρών, υπό τους Χρ. Βερβέρα, Παπαδήμα, Λεπενιώτη, Γούλα, Γκρούτα και Αθ. Μπρούφα, με σκοπό
την δημιουργία επαναστατικών εστιών.

1905. Η  Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 ψήφους υπέρ και 233 κατά ψήφισε το νόμο  σχετικά με τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους.

1907.Οι Μακεδονομάχοι  Τόμπρας και Πλατανιάς με τις ομάδες τους συνεπλάκησαν  με βουλγαρική συμμορία στα Κορέστια και εξοντωσαν 10 κομιτατζήδες, ανάμεσά τους και τον αρχικομιτατζή Κορσάκωφ.

1908.  Στο Ρέσεν της Αχρίδας ο  Άχμεντ Νιαζί Μπέη με την έγκριση της Επιτροπής για την Ένωση και την  Πρόοδο έκανε τη δήλωση για Συνταγματική μοναρχία. H πρώτη ένοπλη ομάδα 160 Νεοτούρκων ξεκίνησε από τη Ρεσεν της Βουλγαρίας προς το Μοναστήρι. O Ιταλός αρχαιολόγος Λουίτζι Περνιέρ ανακάλυψε το «Δίσκο της Φαιστού» στο υπόγειο δωματίου του Μινωικού Ανακτόρου της Φαιστού, κοντά στην Αγία Τριάδα, στη νότια Κρήτη. 

1915. Στην Τουρκία τέθηκαν σε κυκλοφορία τα πρώτα χαρτονομίσματα.

1921. Μικρασιατική Εκστρατεία. Έληξε με νίκη των ελληνικών όπλων η διήμερη μάχη του Τσαούς Τσιφλίκ – Υψώματος 1799, που υ πήρξε μία από τις πλέον αιματηρές μάχες της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Στις 0545 της 3ης/16ης Ιουλίου οι τουρκικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί βόρεια του Τσαούς Τσιφλίκ, ύστερα από ισχυρή προπαρασκευή πυροβολικού εκτόξευσαν σφοδρή επίθεση εναντίον του 33ου Συντάγματος που ηταν ενισχυμένο με το ΙΙ/44 Τάγμα, και λόχος Σκαπανέων. Διεξήχθη επί μία ώρα γιγαντομαχία δια της λόγχης και χειροβομβίδων. Στο τέλος υπερίσχυσε ολοκληρωτικά το 33ο Σύνταγμα Πεζικού, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να τραπούν σε φυγή προς τον βορρά. Δεξιότερα, το πρωί της 3ης Ιουλίου και ύστερα από συνδυασμένη ενέργεια των Ιης και ΙΙας Μεραρχιών, καταλήφθηκε το ύψωμα 1799. Η δεξιά πτέρυγα της Τουρκικής τοποθεσίας είχε διαρρηχθεί. Κατόπιν της απώλειας της ισχυρά οχυρωμένης τοποθεσίας Τσαούς Τσιφλίκ – Καρατάς Νταγ, η Τουρκική ηγεσία αποφάσισε την σύμπτυξη των δυνάμεων της προς το Δορύλαιο. Οι ελληνικές απώλειες ήταν; Νεκροί 28 Αξιωματικοί και 392 οπλίτες. Αγνοούμενοι 151 οπλίτες.. Τραυματίες 65 αξιωματικοί και 1807 οπλίτες.


1940. Οι Βρετανοί με πρόσχημα την αποτροπή παράδοσης του γαλλικού στόλου στους Γερμανούς επιτέθηκαν αιφνίδια την μοίρα του Γαλλικού στόλου στον λιμένα Μερς Ελ Κεμπίρ, και βύθισαν τα περισσότερα πλοία. Σκοτώθηκαν 1297 Γάλλοι.


1941
. Η ομιλία του Στάλιν από το ραδιόφωνο προς τον σοβιετικό λαό που δεν την άκουσε αφού τα ραδιόφωνα είχαν κατασχεθεί από τις 25 Ιουνίου. Την άκουσαν από τα Μεγάφωνα όπου αυτά λειτουργούσαν  στις πόλεις. Το κείμενο της ομιλίας τυπώθηκε στην εφημερίδα "Pravda" της 3ης Ιουλίου 1941 και αργότερα εκδόθηκε ξεχωριστά με τη μορφή φυλλαδίου.

1944. Οι σοβιετικοί στο πλαίσιο της επιχείρησης «Μπαγκρατιόν» απελευθέρωσαν την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ. 100.000 Γερμανοί στρατιώτες παραδόθηκαν.



  1948
. Η Αλβανία ζήτησε από όλους τους πολίτες της       Γιουγκοσλαβίας. να φύγουν από τη χώρα.
 Ο  ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε από τους Κομμουνιστές  το Επταχώρι στην Πίνδο, που ηταν η έδρα του Βραχνού στον Πόλεμο του 1940. Στον Γράμμο κατελήφθη το ύψωμα κλέφτης

 1954. Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταργήθηκε το δελτίο παροχής τροφής που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


1955. 
Εν μέσω της Κυπριακής Θεομηνίας, η Παραίτηση Καραμανλή λόγω Ζήμενς , ενώ πήγαινε μαζί με τον Λάμπρο κρουαζιέρα στην Επίδαυρο. Στην Κύπρο. προκήρυξη του Διγενη για τη φιλία και την αγάπη των ελλήνων πατριωτών  προς τους Τουρκοκύπριους συνοίκους

1956 . Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ενέκρινε την έναρξη των πτήσεων των «U-2» πάνω από το έδαφος της Σοβιετικής Ένωσης. Οι πτήσεις συνεχίστηκαν μέχρι το Μάιο του 1960 όταν καταρρίφθηκε ο Γκάρι Παόυερς.
Στην Κύπρο  καταδικάστηκε  σε θάνατο ο 23χρονος αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α.-Ιάκωβος Πατάτσος με την κατηγορία ότι σκότωσε Τούρκο αστυνομικό, αν και δεν βρέθηκε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος του, με μόνη την ψευδομαρτυρία μιας Τουρκοκύπριας. Απαγχονίστηκε από τις Αγγλικές δυνάμεις κατοχής της Κύπρου στις 9 Αυγούστου 1956, στις Κεντρικές φυλακές Λευκωσίας, μαζί με τους συναγωνιστές του Ανδρέα Ζάκο και Χαρίλαο Μιχαήλ. Τάφηκε στον περίβολο των Κεντρικών φυλακών, στο χώρο που αποκαλείται Φυλακισμένα μνήματα.

1960 .Ο Μάνος Χατζιδάκις κέρδισε  το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του ΕΙΡ με το τραγούδι «Κυπαρισσάκι», το οποίο ερμήνευε η Νάνα Μούσχουρη.

1962 . Ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ διακήρυξε την ανεξαρτησία της Αλγερίας μετά από 132 χρόνια γαλλικής κατοχής.

1963. Ογδόντα εννέα άτομα δηλητηριάστηκαν από κόλλυβα με παραθείο στο χωριό Χείμαρρος Σερρών.

1964. Περίπου 300 νεαροί με επικεφαλής τον λογοτέχνη Ρένο Αποστολίδη αποσπάστηκαν από την προεκλογική συγκέντρωση του υποψηφίου Δημάρχου Γεωργίου Πλυτά, και επιτεθήκαν στη Βουλή . Μερικοί έφτασαν μέχρι την αίθουσα συνεδριάσεων κραυγάζοντας συνθήματα υπέρ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και κατά του Γεωργίου Παπανδρέου. Συνελήφθησαν 30.

1965. Εικοσιτετράωρη απεργία των τραπεζικών υπαλλήλων εξ αιτίας της αύξησης των νοσηλίων τους.

1967. Τραγωδία στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, λίγο μετά την προσγείωση του βασιλικού αεροσκάφους με τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία, υποχώρησε λόγω του συνωστισμού η εξέδρα που είχε στηθεί ενώ ο Κωνσταντίνος επιθεωρούσε το άγημα. Τρεις νεκροί και 35 τραυματίες.

1972. Η Ινδία και το Πακιστάν υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία, η οποία τερμάτισε τον μεταξύ τους πόλεμο του 1971.

1973. Άρχισε στο Ελσίνκι η Διάσκεψη για την ασφάλεια και συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ). 


1974
.Η Αθήνα απέλασε τον ακόλουθο Τύπου της Τουρκικής Πρεσβείας. Ο Ετσεβίτ εμφάνισε την απαίτηση πολιτικής ισότητας των Τούρκων στην #Κύπρο και είπε προς τον Μακάριο ότι οι Τούρκοι είναι συστατικός λαός της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μειονότητα.

1983. Στο Βελιγράδι, έληξε η έκτη σύνοδος της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη. Στο Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι κοντά στην Τζάκοβιτσα πέντε Αλβανοί από την οικογένεια Κράσνικι.επιτέθηκαν στην σερβική οικογένεια Σάριτς. Σκοτώθηκε ο Μίοντραγκ Σάριτς (43).

1985 . Ο Φραντσέσκο Κοσίγκα  ορκίστηκε ως ο όγδοος πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας.

1987 . Στη Γαλλία», καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο λεγόμενος «Χασάπης της Λυών», Κλάους Μπάρμπι .


1988 . Το αμερικανικό ναυτικό κατέρριψε στον Περσικό Κόλπο ένα A300 της Iran Air που εκτελούσε την πτήση 655. 298 άτομα σκοτώθηκαν. Το αμερικάνικο ναυτικό απέδωσε το έγκλημα σε λάθος του ραντάρ του «USS Vincennes». Άνοιγμα της δεύτερης γέφυρας που διασχίζει τον Βόσπορο της «Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ».

1990. Η Λευκορωσία κήρυξε την ανεξαρτησία της από την Ε.Σ.Σ.Δ.


1992. Στο Μόσταρ, οι Κροάτες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης κήρυξαν την πόλη ως πρωτεύουσα της Χέρτζεκ-Μπόσνα.

1995. Η εθνική Γιουγκοσλαβίας στο Μπάσκετ έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο τουρνουά της Αθήνας. Η νίκη προκάλεσε επίθεση στην ελληνικη πρεσβεία στο Βελιγράδι.

1996. Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κέρδισε το 53.82%, και εκλέχτηκε. Ο αντίπαλος του κομμουνιστής Ζιουγκάνοφ έλαβε το 40,31%.

2000. Στη Βουλγαρία η κυβέρνηση του Ιβαν Κοστώφ κατήγγειλε τη συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

2001. Ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην πρώτη του εμφάνιση ενώπιον του δικαστηρίου του ΟΗΕ στη Χάγη, είπε ότι δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο και αρνήθηκε να σχολιάσει το κατηγορητήριο. 


2002. Βρέθηκε  η κεντρική γιάφκα της  «17Ν» στη συμβολή των οδών Πάτμου 84 και Προμηθέως στα Πατήσια.Βρέθηκαν το λάβαρο και τη σημαία της οργανώσεως, οι αντιαρματικές ρουκέτες που είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο Συκουρίου Λάρισας το 1988, και μεγάλος αριθμός όπλων που είχαν κλαπεί από το αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα.

2004.Στην Ισπανία: ο Θαπατέρο επανεξελέγη Γενικός Γραμματέας του PSOE,  με 95% τους πληρεξούσιων  στο συνέδριο του κόμματός του.


2005.Το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας υπό τον  Σαλί Μπερίσα κέρδισε  τις γενικές εκλογές στην Αλβανία. Σε μια «εγκάρδια» τελετή, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας εγκαινίασαν στη γέφυρα των Κήπων την έναρξη κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου.Δύο νεκρούς, και σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα προκάλεσε  η ξαφνική νεροποντή που έπληξε την Αττική

2008 .Το Δικαστήριο της Χάγης αθώωσε τον διοικητή της 28ης Μεραρχίας  του μουσουλμανικού στρατού της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης,  Νάσερ Όριτς για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το 1992-1995.

2013. Ο αιγυπτιακός στρατός με πραξικόπημα ανέτρεψε το Πρόεδρο της «Άνοιξης» Μοχάμεντ Μόρσι. Ο Βασιλιάς Αλβέρτος Β ́ του Βελγίου ανακοίνωσε, με τηλεοπτικό διάγγελμά του, την παραίτησή του υπέρ του γιου του, πρίγκιπα Φιλίππου 
2016. Επιθέσεις αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους,στη Βαγδάτη.
2019. Στη Ράκα της Συρίας αποκαλύφθηκε  μαζικός τάφος με 200 σορούς θυμάτων του Ισλαμικού Κράτους. Τα θύματα ήταν αλυσοδεμένα και είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι  .Μικρή  έκρηξη του ηφαιστείου Στρόμπολι στην Ιταλία. Σκοτώθηκε ένας (τυχερός) τουρίστας. Στη  Λιβύη, οι πολιτοφυλακές του Χάφταρ  έφτασαν στα ανατολικά της Τρίπολης.

2020. Στη Γαλλία, παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ παραιτείται και αντικαταστάθηκε  από τον Ζαν Καστέξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: