5/4/23

Οι αναγκαστικές επαναληπτικές εκλογές του 1992 που εγιναν βάσει του Συντάγματος και άλλαξαν τα πάντα για τον , ΕΦΙΑΛΤΗ αποκαλύπτουν την προδοσία της Μακεδονίας από τους «Μακεδονομάχους» της μπατριωτικής δεξιάς και τους χρυσαυγήτες που είχαν συμφωνήσει με τους Αμερικανούς

 

5 Απριλίου 1992. Έγιναν οι επαναληπτικές εκλογές στην Β’ Αθηνών, λόγω της έκπτωσης από το αξίωμα του Δημήτρη Τσοβόλα και της παραίτησης όλων των επιλαχόντων του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ.

Η Νέα Δημοκρατία, ο Συνασπισμός και το ΚΚΕ δεν είχαν υποψήφιους. Η επίσημη γραμμή και των τριών κομμάτων ήταν αποχή. Το ΠΑΣΟΚ έλαβε 397.721 ψήφους, έναντι 293.070, που είχε λάβει στη Β’ Αθήνας στις εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 ανεβάζοντας τη δύναμη του κατά 30%. Η Ένωση Κεντρώων Οικολόγων του Βασίλη Λεβέντη έλαβε 110.324 ψήφους Νεοδημοκρατών. Το Εθνικό Κόμμα 24.027 και το Κόμμα Λευκό 12.768 ψήφους.

Το Χρονικό 


Στις 16 Ιανουαρίου 1992 εκδόθηκε η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για το σκάνδαλο Κοσκωτά.                                           Ο Δημήτρης Τσοβόλας, καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων επί τριετία για παράβαση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και συγκεκριμένα για τη ρύθμιση των χρεών του επιχειρηματία Σωκράτη Καλκάνη. 
Αυτό είχε ως συνέπεια να εκπέσει του βουλευτικού αξιώματος με απόφαση του προέδρου της Βουλής, Αθανασίου Τσαλδάρη, στις 20 Ιανουαρίου 1992. Η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να δοθεί χάρη στον Δημήτρη Τσοβόλα από τη Βουλή δεν απέδωσε.
 Στις 30 Ιανουαρίου, 149 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κήρυξαν την Βουλή αναρμόδια να κινήσει τη διαδικασία απονομής χάριτος

Το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε από τους επιλαχόντες βουλευτές της Β’ Αθήνας να αρνηθούν να καταλάβουν την κενή έδρα στη Βουλή, αποβλέποντας στη διενέργεια αναπληρωματικής εκλογής για την πλήρωσή της, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ήταν μία προσωπική απόφαση του Ανδρέα Παπανδρέου.
Οι 18 επιλαχόντες βουλευτές υπάκουσαν στην απόφασή του κόμματός και αρνήθηκαν να καταλάβουν την έδρα του Δημήτρη Τσοβόλα. 
Η διαδικασία των παραιτήσεων κράτησε 28 ημέρες. Από τις 21 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου και στις 6 Μαρτίου προκηρύχθηκε αναγκαστικά αναπληρωματική εκλογή για τις 5 Απριλίου 1992.                                   Η Νέα Δημοκρατία, για να διευκολύνει την αποχή με νομοθετική ρύθμιση, απάλλαξε τους ψηφοφόρους της Β’ Αθήνας που δεν θα ψήφιζαν από τις συνέπειες της υποχρεωτικής ψηφοφορίας.                                      Παρά τα «κόλπα» και την εκστρατεία του Τραστ των εκδοτών ο λαός έδωσε 30% περισσότερη δύναμη στον Αντρέα. 
Η Νέα Δημοκρατία και η φαμίλια των Μητσοτακένσκι άρχισαν να μετράνε μέρες μέχρι να φύγουν
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα, ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την άμεση προσφυγή στις κάλπες «πριν επέλθει η καταστροφή». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το αποτέλεσμα στη Β’ Αθήνας εκφράζει την πολιτική βούληση ολόκληρου του ελληνικού λαού και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μιαν αποδοκιμασία, όχι μόνο του πρωθυπουργού προσωπικά, αλλά και της κυβέρνησης στο σύνολό της, που φέρει την ευθύνη για μια πολιτική εθνικά άκρως επικίνδυνη και οικονομικά άκρως αναποτελεσματική, αντιλαϊκή και άδικη
 Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία υπογράμμισε ότι οι εκλογές αυτές ήταν μία εσωτερική υπόθεση του ΠΑΣΟΚ.
Ο Συνασπισμός εκτίμησε ότι η ψήφος του λαού της Β’ Αθήνας αποτελεί εκδήλωση δυσφορίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να οδηγήσει σ’ ένα νέο γύρο δικομματικής παρόξυνσης. 
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του έλεγε ότι το αποτέλεσμα εκφράζει συγκεκριμένη δυσαρέσκεια ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τόνισε ότι η διέξοδος βρίσκεται στην ανάπτυξη της πάλης του λαού. 

Το ΠΑΣΟΚ απέκτησε στις 5 Απριλίου δυναμική εξουσίας και απέρριψε τηνπρόταση του πρώην πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη για κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής . 

Μετά από 17 μήνες ή 520 ημέρες, κέρδισε τις εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993  και επανήλθε θριαμβευτικά στην εξουσία με πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου.

ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΙΔΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΑΠΕΤΡΕΠΕ ΤΟ 2018 ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Ανακοίνωση Παναθηναϊκού AKTOR για τη χθεσινή διαιτησία: «Γίναμε μάρτυρες μιας καταδρομικής επιχείρησης»

Ο Παναθηναϊκός έχει 116 χρόνια ιστορίας, μεγαλύτερη ίσως και από κάποια κράτη. Δείξτε επιτέλους τον απαιτούμενο σεβασμό     Ανακοίνωση κ...