13/5/23

13 Μαΐου 1945. Σαν σήμερα πριν από 78 χρόνια ο σερβικός Μελιγαλάς

Φάλαγγα χιλιάδων Σέρβων Πατριωτών που παραδοθήκαν στους Παρτιζάνους με την μεσολάβηση των Άγγλων για να πάνε στα σπίτια τους και κατέληξαν σφαγμένοι σε σπηλιές και ρεματιές. Από αυτούς στην φωτογραφία δεν επέζησε ΚΑΝΕΙΣ.


Κατέληξαν σε σπηλιές και σε πηγάδια σφαγμένοι από την ΟΠΛΑ του ΤΙΤΟ την ΟΖΝΑ

Στις 13 Μάιου 1945, έληξε η μάχη των εθνικοφρόνων Σέρβων Τσέτνικς του Ντράζα Μιχαΐλοβιτς με τους κομμουνιστές παρτιζάνους στη Ζελιόνα Γκόρα στη Βοσνία. 
 Οι περίπου 12000 άνδρες του Μιχαΐλοβιτς, που είχαν περικυκλωθεί, από τους Παρτιζάνους παραδόθηκαν, με την μεσολάβηση του Συμμαχικού Παράγοντα, αφού προηγουμένως , οι Παρτιζάνοι τους εγγυήθηκαν τη ζωή τους, και την ελεύθερη επιστροφή στα σπίτια τους. 
 Αυτοί οι «ελεύθεροι» Τσέτνικς, που πολέμησαν του Γερμανούς, και τους Κροάτες Ουστάσι, που τους βλέπετε σε αυτό το ιστορικό φωτογραφικό ντοκουμέντο, να κατεβαίνουν από το βουνό, αντί να πάνε στα σπίτια τους, κατέληξαν σε Σπηλιές και χαράδρες, και ακόμα βρίσκουν τα κόκαλά τους. 
Μόνο τον Μιχαΐλοβιτς άφησαν να πάει στο σπίτι του και λίγο μετά τον δίκασαν και τον εκτέλεσαν. 
 Οι μάχες με μεμονωμένες ομάδες Τσέτνικ που δεν παραδόθηκαν και προσπάθησαν να διαφύγουν, από την Ζελιόνα Γκόρα, συνεχίστηκαν μέχρι τις 18 Μαΐου.
Όπως ανακοίνωσαν οι κουκουέδες στον Μελιγαλά, ότι σκότωσαν σε μάχη εκείνους που παραδόθηκαν και στην συνέχεια εκτελέστηκαν στην Πηγάδα και τα γύρω χωριά, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο οι Παρτιζάνοι ανακοίνωσαν την «εξόντωση», "μετά από ηρωική προσπάθεια" των παρτιζάνων» , των 9000 «φασιστών», που είχαν παραδοθεί.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 17η Μαΐου στην Ιστορία

Η 17η Μαΐου είναι η 138η ημέρα του δίσεκτου 2004 . Απομένουν 228 ημέρες πριν από την 31η Δεκεμβρίου. 1 101 . Οι Σταυροφόροι κατέλαβαν την «Π...