15/9/23

Περί της Μακρονήσου και του Κόκκινου Μύθου.

 



Η Μακρόνησος ήταν ένα Κέντρο Αναμορφώσεως
Συγκροτή-θηκαν Ταγματα που πολέμησαν για την Ελλάδα.

Στο Θέατρο του Κέντρου,   Ο Σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος οργάνωνε παραστάσεις στις οποίς          ο Θανάσης Βέγγος βρήκε τον Καλλιτεχνικό δρόμο του. 


Μακρονησιώτης και ο Βαγγέλης Γκούφας.

Συνάδελφή ψυχούλα του ΟΜΟμανιακού εφοπλιστή. 

Παρακολουθούσε ρομαντικά ηλιοβασιλεματα μαζί με άλλους φαντάρους σε ένα κόλπο του Νησιού μακριά από τους Αλφαμίτες. 

Για εκείνον η Μακρόνησος ηταν μια από τις ευτυχέστερες περιόδους της ζωής του. 

Ο Εφοπλιστής πήγε για προσκύνηση στα βήματα του Ποιητή. 

Από τη Μακρόνησο πέρασαν χιλιάδες που δεν βασανίστηκαν. 

Ούτε ο Νίκος Κούνδουρος ούτε ο Θανάσης Βέγγος ούτε ο Γιάννης Ρίτσος ούτε ο  Μάνος Κατράκης ούτε ο Τάσος Λειβαδίτης, ούτε ο  Μίκης Θεοδωράκης ούτε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης βασανίστηκαν στην Μακρόνησο.

Απλά κακοπέρασαν από το αέρα . 

Και χιλιάδες αποκήρυξαν το προδοτικό ΚΚΕ.

Υπέφεραν πολύ μερικές δεκάδες  «αμετανόητοι». 

Που τους είχαν στο «Σύρμα», στο Πειθαρχείο του Α Τάγματος. 

Στο Πειθαρχείο, το "σύρμα" ηταν διοικητής ο Λογαγός Ιωαννίδης.

Αλλά η Μακρόνησος δεν ήταν το "Σύρμα". 

Η στάση των Κομμουνιστών του Α Τάγματος  στο τέλος του  Φεβρουάριο του 1948 αντιμετωπίστηκε με τις λιγότερες απώλειες.  Μόνο 16 νεκρούς.

Εκ των οποίων 14 ονόματα ειναι γνωστά.

12 φαντάροι κατηγορήθηκαν σαν αρχηγοί της εξέγερσης και οδηγήθηκαν στις στρατιωτικές φυλακές και δικάστηκαν  από στρατοδικεία.



Σύμφωνα με τους κομμουνιστές οι νεκροί της πρώτης μέρας ήταν οι εξής πέντε: Θωμάς Ζάχος, Σιβρής Βέργος, Βασίλης Λαντούρης, Βαγγέλης Σακαγιάννης, Θανάσης Λάμπρου .
Από την αναφορά  του Μπαϊρακτάρη λείπει το όνομα του Σιβρή Βέργου που όμως  δεν ήταν κομμουνιστής αλλά δεκανέας του Γ Τάγματος και τον σκότωσαν οι Κομμουνιστές




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aχ, να αγιάσει το στόμα σου Χατζαρα. Τα'χω γράψει παλιότερα στο f/b για τον "μεγάλο ηθοποιό" Βέγγο, το αληθινό επώνυμο του οποίου ήταν Βεγκος (με γκ δηλαδή και όχι διπλό γ) αλλά μετά από πρόταση του Κούνδουρου το έκανε Βέγγος, με διπλό γγ δηλαδή, για εμπορικους λόγους όταν άρχισε να παίζει στο σινεμά. Από την Μακρόνησο ξεκίνησαν, η Μακρόνησος έφτιαξε καριέρες πολλών που ήξεραν να υποκρινονται, να "μετανοιωσουν" και να γίνουν διάσημοι. Οι άλλοι, οι..... αμετανόητοι, οι ανόητοι και οι ειλικρινεις, τους έφαγε το σκοτάδι. Και ο Κούνδουρος από εφοπλιστές καταγόταν.

Ανώνυμος είπε...

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε.... "έρευνα", λέει, για να διαπιστωθουν οι ευθύνες για τις πλημμύρες!! Άκου.... έρευνα!! Δηλαδή δεν είναι αυτονόητο "κυρία" εισαγγελευ ποιοι έχουν ευθύνη; Η Λογική, την οποία η νομική επιστήμη πρέπει να έχει σαν ευαγγέλιο, τι λέει; Η κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της εποπτείας για τα όποια αντιπλημμυρικα ή άλλα έργα, δεν φταίει για αυτή την κατάσταση; Η κυβέρνηση και η περιφέρεια. Ποιος έχει την ευθύνη δηλαδή; Ο τελευταίος γραφιας του Δήμου που έβαλε την υπογραφή του; Δουλεύετε τον κοσμάκη, "κυρία" μου; Αντί να ομολογησετε ότι φοβάστε όπως φοβούνται και όλοι οι προκάτοχοι σας να ασκήσουν δίωξη σε έναν πρωθυπουργό, παραγγέλνετε έρευνα; Να δείξει τι δηλαδή η έρευνα; Ότι ευθύνη έχουν όλοι οι άλλοι πλην του πρωθυπουργού; Και δεν μιλάμε μόνο για τον σημερινό αλλά και για τον προηγούμενο ή όποιον άλλον τέλος πάντων ξεκίνησε να σχεδιάζει τα αντιπλημμυρικα και δεν τα ολοκλήρωσε. Ποιος φταίει δηλαδή αν όχι η εκάστοτε κυβέρνηση; Μήπως ο....Πάπας; Πέστε ότι φοβάστε, δεν είναι κακό. Ο φόβος είναι ανθρώπινο συναίσθημα. Και ομολογήστε ότι αληθινή δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι το..... 2+2=5