1/4/24

Έτος των Φιλίκών 21ο

Στο πρώτο του «Δοκίμιο», για την (Πρωταπριλιάτικη) «Φιλική Εταιρεία»,   ο Μινχάουζεν Ιωάννης Φιλήμων, που ήταν γνώστης της πραγματικότητας, δημοσίευσε, σκόπιμα, ένα απόσπασμα από «πρωτότυπον, Δίπλωμα Ίερέως», που το χαρακτήριζε «περίεργο», το οποίο το χρησιμοποίησε δήθεν για να το διορθώσει .

Το εφοδιαστικό, πού δεν δημοσιεύθηκε ολόκληρο αλλά μόνο η εισαγωγή του και η χρονολογία του ανέφερε: «ισ το Ονομα τισ μελουσισ Σοτιριασ καθιερονο» κτλ. και έφερε, «Τήν δέ χρονολογίαν... τριαντα Απριλίου το ικοστο προτο τον Φιλικον», όπως το αντέγραψε ο Φιλήμων. 

Η δημοσίευση του αποσπάσματος με την ταυτόχρονη αδέξια διάψευση, έγινε από τον Φιλήμονα, εν γνώσει της αληθείας και του ψεύδους. 
Ήταν μια υποθήκη για το μέλλον. 

Θέλησε να μας πει κάτι παραπάνω, από όσα ψέμματα τον υποχρέωσαν η Στοά του Ναυπλίου και οι Αγγλοι, να γράψει.
 Ο πονηρός Φιλήμων κάτω από το ντοκουμέντο έκανε το ακόλουθο σχόλιο: 
«Συμπεραίνομεν ότι ό Κατηχήσας έγραψε κατά λάθος το «των Φιλικών» αντί των Χριστιανών ήτοι από Χριστού. 

 Στο αρχείο του μουσείου Μπενάκη, υπάρχει το «Εφοδιαστικό», του Μανουήλ Μπαρμπαρήγα από την Σαντορίνη, με τον ίδιο χρονικό προσδιορισμό.
 «Έτος των Φιλικών Εικοστό πρώτο».. 

Με σωστή ορθογραφία το εφοδιαστικό του Μουσείο Μπενάκη διαβάζεται ως εξής:
 «Εις το όνομα της μελλούσης Σωτηρίας καθιερώνω Ιερέα Φιλικόν και αφιερώνω εις την αγάπην των μεγάλων ιερέων των Ελευσινίων τον πολίτην κύριον Μανουήλ Μπαρμπαρήγα Σαντοριναίον απο χωρίον Άγιον Νικόλαον πραγματευτήν, ετών τριάκοντα τριών , ώσπερ τον υπερασπιστήν της Εταιρείας και της πατρίδας κατηχηθέντα και ορκωθέντα παρ’ εμού του Κ. Γρηγορίου Καλλονού του Κρητός. Κατά το Χιλιοστόν Οκτακοσιοστόν Εικοστόν πρώτον Έτος. Έτος των Φιλικών Εικοστόν πρώτον».

Ο κατηχητής, Γρηγόριος Καλλονός, ακολουθώντας την Ιακωβίνικη πρακτική ,μας επιβεβαιώνει την «περίεργη» χρονολόγηση από το έτος 1 των «Φιλικών», την οποία μας έδωσε και ο Φιλήμων. 

 Ο Καλλονός ο Κρής ,δεν είναι γνωστός από τα διαθέσιμα στοιχεία περί «Φιλικής Εταιρείας» , από το αρχείο Σέκερη, και γι’ αυτό η εμφάνιση του ,στην ελληνική ιστορία , μας επιβεβαιώνει ότι, υπήρξε «Κέντρο Φιλικών» πού χρονολογούσε την ύπαρξη του από το 1800 και το οποίο χρησιμοποιούσε το ίδιο τελετουργικό και τον ίδιο Κώδικα με τις Ομάδες Μόσχας- Οδησσού-Κωνσταντινουπόλεως, και έκανε και εκείνο στρατολογίες. 

 Τριάντα Απριλίου. το Εικοστό πρώτο των Φιλικών», έγραφε το «εφοδιαστικό», που διέσωσε ο Φιλήμων, «Κατά το Χιλιοστόν Οκτακοσιοστόν Εικοστοπρώτον Ετος από Χριστού, Έτος των Φιλικών Εικοστόν πρώτον», έγραψε ο κατηχητής Γρηγόριος Καλλονός, που δεν έκανε λάθος, και ήξερε πολύ καλά τι έγραφε και τι υπέγραφε. 
Το γεγονός ότι έχουμε δύο τουλάχιστον έγραφα, με την χρονολόγηση, «Έτος 21ο των Φιλικών», μας δείχνει ότι ο όρος «έτος των φιλικών 21ο»,δεν ήταν λάθος. 

Γνωρίζω και το «εφοδιαστικό» του Σωτήριου Θεοχαρόπουλου, που κατηχήθηκε το 1818 από τον Νικηφόρο Παμπούκη, που έχει ημερομηνία, «Νοεμβρίου 20. Καλάβρυτα. 18ο των Φιλικών»

 Ο Γρηγόριος Καλλονός , ο Νικηφόρος Παμπούκης και ο Φιλήμων, μας οδηγούν στους Φίλους του Γένους. Στους Φιλογένεις της Κέρκυρας. Στο 1800. 
Τότε που ξεκίνησαν όλα. Αυτή ειναι η Αλήθεια.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άρα ο Φιλήμων έκανε και μια προσφορά στην Αλήθεια! Να τον ευχαριστούμε για αυτό, κύριε Χατζάρα; Διότι όπως τα γράφεις, ο Φιλήμων γνώριζε για την εταιρία των Φιλογενων του Αειμνήστου Εθνάρχη Καποδίστρια!! Επίσης δεν σου κάνει εντύπωση που η στοά του Ναυπλίου δεν κατάλαβε ότι ο Φιλήμων έκανε αυτό το πράγμα; Να προσπαθήσει δηλαδή να δώσει ένα στίγμα της Αλήθειας!!

Τζόκοβιτς στον τρίτο γύρο του Australian Open

  Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχασε το δεύτερο σετ στο Τάϊ Μπρέϊκ με 7-6 και χρειάστηκε τρείς ωρες  και ενα λεπτό για να νικήσει με 3-1  (6: 1, 6: 7, ...