22/6/24

Η 22α Ιουνίου στην Ιστορία

Η 22α Ιουνίου είναι η 174η ημέρα του δίσεκτου έτους 2024. Απέμειναν 192 μέρες ως την 31η Δεκεμβρίου.


363. 
Ο  Αυτοκράτορας Ιουλιανός ακολουθώντας την αριστερή όχθη του Τίγρη που οδηγούσε στη φίλη χώρα των Αρμενίων έδωσε μια νικηφόρα μάχη με τους Πέρσες στη Μαράγκα (21 Ιουνίου 363) και αποφάσισε να στρατοπεδεύσει εκεί για να ξεκουραστούν τα εξαντλημένα από τον καύσωνα στρατεύματά του. Σ’ αυτό το μέρος βρήκε το θάνατο από δόρυ (άγνωστο αν ήταν εχθρικό ή οικείο) στις 26 Ιουνίου 363.


431.Στην Έφεσο, συγκλήθηκε από τον Θεοδόσιο τον Μικρό , η πλέον ταραχώδης και επεισοδιακή Σύνοδος στην Εκκλησιαστική Ιστορία, η Γ΄ Οικουμενική Σύνοδος στην οποία συμμετείχαν 200 «θεοφόροι πατέρες» για να κρίνει τον Νεστόριο της Αντιοχείας, που αρνήθηκε για την Παρθένο Μαρία τον χαρακτηρισμό Θεοτόκος και απέδιδε σ’ αυτήν μόνο τον όρο Χριστοτόκος, διότι θεωρούσε αδύνατη τη γέννηση του Θεού Λόγου από την (άνθρωπο) Μαρία. Στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο δηλώθηκε πανηγυρικά το πρωτείο του Πάπα Ρώμης. 

813. Η Μάχη της Βερσινικίας, παρά την Αδριανούπολη μεταξύ των Βουλγάρων του Κρούμου και των Βυζαντινών που διοικούσε ο γαμπρός του Νικηφόρου Φωκά Μιχαήλ Α΄Ραγκαβής κατά την οποία νίκησαν οι Βούλγαροι. Λίγες μέρες μετά ο στρατός ανέτρεψε τον Μιχαήλ και ανέβασε στον θρόνο τον Αρμένιο στρατηγό Λέοντα τον Ε.

971.  Οι Φατιμίδζχες εγκαινίασαν  το τζαμί αλ-Αζχάρ στο Κάϊρο.

1241.Η Αγία Κλέρη έσωσε την πόλη της Ασίζης, απελευθερώνοντάς την  από την πολιορκία των αυτοκρατορικών στρατευμάτων του Βιτάλ ντ' Αμβέρσα και των Σαρακηνών.

1372. Κατά τον εκατονταετή τα πόλεμο άρχισε η διήμερη ναυμαχία της Λα Ροσέλ, κατά την οποία οι Γάλλοι και οι Καστιλιάνοι συνέτριψαν τον αγγλικό στόλο.

1434 O Στρατός της Δημοκρατίας της Γένοβας ηττήθηκε από τον Στρατό του Πρίγκιπα της Θεοδοσίας Αλέξιου και τους Τατάρους συμμάχους του, στη μάχη  της Στάρι Κριμ, στην Κριμαία.Ο πραγματικός νικητής ήταν η Γενοβέζικη Τράπεζα «Σαν Τζώρτζιο», (Casa delle compere e dei banchi di San Giorgio) η οποία έλαβε από τους νικητές  τις Γεβοβεζικές αποικίες της Κριμαίας υπό την άμεση διαχείρισή της


1462. Αποτυχημένη επίθεση του Στέφανου Γ΄ της Μολδαβίας του Μέγα στο λιμάνι του Δούναβη, Κίλιγια στην Ουκρανία, που το υπεράσπιζε ουγγρική Φρουρά.

1498. Σε απάντηση της εισβολής του Ιωάννη Αλβέρτου της Πολωνίας στη Μολδαβία ο Στέφανος Γ΄ της Μολδαβίας εισέβαλε στη Γαλικία.

1529.  Στον Πόλεμο για το Στέμμα της Ουγγαρίας ο μολδαβικός στρατός συνέτριψε τον Φερδινάνδο των Αψβούργων στη μάχη της Φελντιοάρα. 

1533. Yπογράφηκε η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης μεταξύ του Αρχιδούκα της Αυστρίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με αυτή τη συνθήκη, ο Φερδινάνδος, στον οποίο παραχωρήθηκε μια μικρή περιοχή στα δυτικά της Ουγγαρίας, τερμάτισε την αξίωσή του στην Ουγγαρία, αναγνωρίζοντας παράλληλα την κυριαρχία του Γιάνος Ζαπόλυα και συμφώνησε να πληρώνει ετήσιο φόρο 30.000 χρυσών νομισμάτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.


1593. Η μάχη του Σίσεκ κατά την οποία Κροάτες και Ούγγροι στην υπηρεσία των Αψβούργων αντιμετώπισαν 15.000 Οθωμανούς στις όχθες του ποταμού Κούπα από τους οποίους σκότωσαν 8000. Έτσι άρχισε ο μεγάλος τουρκικός Πόλεμος.

1621 .Γένοβα: Ο Τζόρτζιο Εκατόνταρχος έγινε ο ενενηκοστός πέμπτος δόγης της Δημοκρατίας της Γένοβα.

1633. Στην εκκλησία της Σάντα Μαρία σόπρα Μινέρβα  στη Ρώμη, στην πλατεία πίσω από το Πάνθεον, που από το 1628 ήταν η  έδρα της Ιεράς  Εξέτασης ο Γαλιλαίος αποκήρυξε, (γονατιστός) τις διδασκαλίες του και ομολόγησε την πλάνη του. 

1662. Στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ' για τη διάδοση της πίστεως (De Propagande Fide), εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος «προπαγάνδα».

1671. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία  κήρυξε  τον πόλεμο στην Πολωνό λιθουανική  Κοινοπολιτεία.

1668. Τα (Ταταρικά) στρατεύματα του  Μεγάλου  Πέτρου ξεκίνησαν την επταετή πολιορκία του «Ρωσικού  Άθου»,  στο αρχιπέλαγος Σολοβέτσκι στην Λευκή Θάλασσα, που αρνήθηκε να δεχθεί τις μεταρρυθμίσεις.

1695. Πέθανε στο παλάτι της Αδριανούπολης ο Σουλτάνος Β΄. Δεν είχε παιδιά.  Τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Αχμέτ Β΄ 

1784. Με αφορμή την ανακάλυψη από την αστυνομία των Ιλλουμινάτι ο εκλέκτορας της Βαυαρίας και του Παλατινάτου, Κάρολος Δ΄ Θεόδωρος Βίττελσμπαχ, με διάταγμα που υπέγραψε απαγόρευσε όλες τις «κοινότητες, κοινωνίες ή αδελφότητες» που ιδρύθηκαν χωρίς την έγκριση των αρχόντων.

1807. Στις 10 / 22 Ιουνίου στο Τιλσίτ   κηρύχθηκε ανακωχή διάρκειας ενός μηνός, μεταξύ Γάλλων και Ρώσων, που έγινε δεκτή και από πλευράς των Πρώσων. Ορίσθηκε η συνάντηση των αυτοκρατόρων Ναπολεοντα και Αλέξανδρου  να πραγματοποιηθεί τρεις ημέρες αργότερα, επί πλωτής εξέδρας στο μέσον του ποταμού Νιέμαν, την ταχεία κατασκευή της οποίας ανέλαβε κατ΄ εντολή του Ναπολέοντα ομάδα του γαλλικού πυροβολικού - μηχανικού. 

1812. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης εξέδωσε διακήρυξη  και κατηγόρησε τη Ρωσία για παραβίαση της συμφωνίας του Τιλσίτ, και αποκάλεσε την επερχόμενη επίθεση στη Ρωσία δεύτερο πολωνικό πόλεμο.

1815. Μετά την ήττα στο Βατερλό, ο Ναπολέων Βοναπάρτης παραιτήθηκε για δεύτερη φορά.

1818. Ο στρατηγός Αλεξέι Γερμόλοφ ίδρυσε το ρωσικό φρούριο «Γκρόζναγια» στις χαμηλότερες περιοχές του ποταμού Σούνζα, που εξελίχθηκε στην πόλη «Γκρόζνυ» πρωτεύουσα της Τσετσενίας.


1826. Η μάχη του χωριού Βέργα Αλμυρού,  όπου είχε κατασκευαστεί πέτρινο οχύρωμα , Ο Ιμπραήμ αφού βομβάρδιζε επί διήμερο τις θέσεις των Ελλήνων  επιχείρησε να εισβάλει στην Μάνη, με 8000 άνδρες. Στη Βέργα βρίσκονταν περίπου 5.000 Έλληνες μαχητές κυρίως Μανιάτες  και Μεσσήνιοι. Στην μάχη ήσαν όλοι οι Μανιάτες αρχηγοί . Γεώργιος Μαυρομιχάλης, Ηλίας Κατσάκος Μαυρομιχάλης, Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, Αναστάσιος Μαυρομιχάλης, Τζανέτος Γρηγοράκης, Διονύσιος Τρουπάκης Μούρτζινος, Αθανασούλιας, Χριστέας, Γαλάνης Κουμουνδουράκης κ.α.
Η κυρίως, υπήρξε σφοδρή και φονικότατη. Διήρκεσε επί ένα δεκάωρο και κατά την εξέλιξή της επιχειρήθηκαν δέκα αλλεπάλληλες έφοδοι των τουρκοαιγυπτίων, που όλες τους αποκρούσθηκαν . Έως το βράδυ  περίπου 500 επιτιθέμενοι είχαν σκοτωθεί, ενώ πολλαπλάσιοι ήταν οι τραυματίες. Την ελληνική νίκη γνωστοποίησαν αυθημερόν οι αρχηγοί με επιστολή τους προς τη διοίκηση, αναφέροντας  λεπτομέρειες. 
-Στον Παναμά έγινε με πρωτοβουλία του Σιμόν Μπολιβάρ,το Παναμερικανικό Συνέδριο, με στόχο την ένωση των δημοκρατιών της Νότιας Αμερικής.


1848. Ξεκίνησαν τα πρώτα οδοφράγματα στο Παρίσι κατά την εξέγερση κατά της δεύτερης Δημοκρατίας. 

1874 . Άρχισε η  τηλεγραφική σύνδεση μεταξύ Βραζιλίας και Ευρώπης.

1889. Στη Γερμανία ο Μπίσμαρκ εισήγαγε το πρώτο συνταξιοδοτικό σύστημα στον κόσμο, για τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους τεχνίτες και τους υπαλλήλους άνω των 70 ετών.

1906. Ο πρώτος βασιλιάς της Νορβηγίας, Χάακον Ζ ́, στέφτηκε στο Όσλο.

 1910. Άνοιξε η πρώτη αεροπορική επιβατική γραμμή της Ευρώπης Friedrichshafen-Düsseldorf, στην οποία δρομολογήθηκε το αερόπλοιο  «Γερμανία».

1914 . Ο Σέρβος βασιλιάς Πέταρ  Καρατζόρτζεβιτς αποσύρθηκε από την εξουσία, υπέρ του γιου του Αλέξανδρου.

1915. Τα στρατεύματα της Αυστρίας και της Γερμανίας καταλέλαβαν το Λβοβ.

 1916 .Τα γερμανικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά το νέο δηλητηριώδες αέριο «Φωσγένιο» στο μετωπο του Φλερύ . 

1919.Μετα  το τελεσίγραφο της Αντάντ, η Συντακτική Συνέλευση της Βαϊμάρης δέχθηκε να υπογράψει τη συνθήκη ειρήνης υποδουλώνοντας τους Γερμανούς.

1921. Ά
ρχισαν δίωρες ραδιοφωνικές εκπομπές στη Μόσχα  από τις 21.00 έως τις 23.00. Μέχρι το 1931, το ραδιοφωνικό δίκτυο της Μόσχας είχε 25 χιλιάδες δέκτες. Ως επί το πλείστον, βρίσκονταν σε μεταποιητικές επιχειρήσεις ή στους δρόμους της πόλης

1936. Ο εβραϊκής καταγωγής, μαρξιστής φιλόσοφος Μόριτζ Σλικ δολοφονήθηκε στα σκαλιά του Πανεπιστημίου της Βιέννης με τέσσερις σφαίρες από έναν «παράφρονα φοιτητή».

 1937. Ο Καμίλ Σοτάν έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1939.Στο Ντιουπιβόγκουρ, της Ισλανδίας καταγράφηκε  η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στην ιστορία αυτής της χώρας, 30.5 ° C  ή 86.9 ° F.


1941
. Ο στρατός του Τρίτου Ράιχ και οι σύμμαχοί του εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση 
με περισσότερες από 150 μεραρχίες στο πλαίσιο της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα. Η γερμανική επίθεση εκτυλίχθηκε σε ένα μέτωπο μήκους 3 χιλιάδων χιλιομέτρων, σε τρεις κατευθύνσεις Λένινγκραντ, τη Μόσχα και το Κίεβο .Άρχισε η ηρωική υπεράσπιση του φρουρίου της Βρέστης, που κράτησε ως τις 20 Ιουλίου.  Η Ιταλία και η Ρουμανία κήρυξαν πόλεμο στην ΕΣΣΔ.     
Οι Σοβιετικοί, άρχισαν μαζικές εκτελέσεις των 13.000 κρατουμένων στις φυλακές του Λβόβ, για να μην τους πάρουν οι Γερμανοί. Μόνο 600 επέζησαν. Ο Μολότοφ σε ραδιοφωνική ομιλία του μίλησε για «πατριωτικό Πόλεμο» . «Κάποτε, ο λαός μας απάντησε στην εκστρατεία του Ναπολέοντα στη Ρωσία με έναν πατριωτικό πόλεμο και ο Ναπολέων νικήθηκε. Το ίδιο θα συμβεί και με τον αλαζονικό Χίτλερ, ο οποίος ανακοίνωσε μια νέα εκστρατεία εναντίον της χώρας μας. Ο Κόκκινος Στρατός και όλος ο λαός μας θα διεξάγουν και πάλι έναν νικηφόρο πατριωτικό πόλεμο για την πατρίδα. για τιμή, για ελευθερία»είπε. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας κάλεσε τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας στην εξέγερση κατά της γερμανικής κατοχής. Στο Όρος Μπρέζοβιτσα κοντά στο Σίσακ του Σπλίτ, ιδρύθηκε η πρώτη ομάδα Παρτιζάνων. Μαζικές σφαγές Σέρβων από τους Κροάτες στην Ερζεγοβίνη.

1942. Ο Ερβιν Ρόμμελ  προήχθη από τον Χίτλερ σε στρατάρχη. Στο Ανατολικό Μέτωπο άρχισε η μάχη του Βορονιέζ.

1944. Ο σοβιετικός Στρατός εξαπέλυσε την επιχείρηση Μπαγκρατιόν κατά της κεντρικής Ομάδας του γερμανικού στρατού. 

1946. Η ιταλική κυβέρνηση, ψήφισε την αμνηστία που έχει μείνει στην ιστορία ως «Αμνηστία Τολιάτι» που πήρε το όνομά της από τον Παλμίρο Τολιάτι, υπουργό  τότε, «Χάριτος και Δικαιοσύνης» .


1948.
Με εντολή του πρώτου πρωθυπουργού του Ισραήλ, Νταβίντ Μπεν-Γκουριόν βομβαρδίστηκε  το «Λίμπερτυ» «Αλταλένα» στην Ακτή του Τελ Αβίβ , επί του οποίου επέβαινε ο Μεναχέμ Μπέγκιν. Σκοτώθηκαν 16 μέλη της «Ιργκούν». Η ΕΣΣΔ απάντησε στο Γερμανικό Μάρκο με νομισματική μεταρρύθμιση στην Ανατολική Γερμανία.


1949. 
Έξω από το νεροταφείο τα Λαμίας ο Στρατός έθαψε τον σφαγέα της Ρούμελής«Διαμαντή». Πέθανε στο Παρίσι ο προδότης  Αριστείδης Στεργιάδης.


1955. 
 Επίθεση της ΕΟΚΑ στον αστυνομικό σταθμό στου  Αμιάντου, για την εξασφάλιση οπλισμού και πυρομαχικών. Έκρηξη  5 βομβών της ΕΟΚΑ στην Λευκωσία.  

1960. Επισημοποιήθηκε η ρήξη στις σχέσεις μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Κίνας. Ο  Χρουστσόφ αποκάλεσε τον Μάο σταλινικό , και ο Μάο τον χαρακτήρισε ρεβιζιονιστή.

1962. Συντριβή ενός "Μπόϊνγκ 707-328" της "Αιρ Φράνς" στη Γουαδελούπη. 113 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. 

1963. Στην Αθήνα δόθηκε στη δημοσιότητα το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Γεωργίου για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το οποίο επέρριπτε την ευθύνη στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης Ευθύμιο Καμουτσή και τους αξιωματικούς που επιτηρούσαν τη φύλαξη της τάξης.

1965 .Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα υπέγραψαν στο Τόκιο συμφωνία για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων.



1973 .
5η Ημέρα της Επίσκεψης Μπρέζνιεφ στις ΗΠΑ. Υπογραφή Συμφωνιών.
To Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αφού εξέτασε χωριστά τις αιτήσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ)  και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΟΔΓ) ενέκρινε με ομοφωνία  το ψήφισμα 335 και συνέστησε στη Γενική Συνέλευση να γίνουν ταυτόχρονα δεκτές  στον ΟΗΕ. Οι κομμουνιστές 40 χλμ από την Πνομ Πενχ. «Χρήσιμη Ανταλλαγή Σκέψεων Αθηνών και Αγκύρας στην Κοπεγχάγη για το Κυπριακό και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις


1974.
Στο 10ο Παγκόσμιο Κύπελο της ΟΥΕΦΑ στην Γερμανία έγινε στο Αμβούργο στον 1ο Όμιλο ο αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων της ΛΔΓ και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας . Κέρδισε η Ανατολική Γερμανία με 1-0.

1986 . Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έβαλε γκολ με « το χέρι του Θεού» στον αγώνα μεταξύ της Αργεντινής και της Αγγλίας για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Η Αργεντινή  κέρδισε με  2-1.

1989. Στις 22 Ιουνίου ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήχθη επειγόντως στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο με λοίμωξη του αναπνευστικού. Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί προχώρησαν  σε συλλήψεις στελεχών της θυγατρικής  της Κτηματικής Τραπέζης της Ελλάδος  στις Η.Π.Α., για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος των ομογενών.

1992. Άρχισε στο Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, κατά τις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος είναι  Νεοδημοκράτης Γιάννης Καλαμπόκας, που καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ισόβια, όμως αργότερα η ποινή του μετατράπηκε στο Εφετείο σε 17 χρόνια.  
Στη Φότσα, στην ανατολική Βοσνία και Ερζεγοβίνη, μουσουλμανικές δυνάμεις σκότωσαν εννέα Σέρβους στο χωριό Μπουτζακοφίνα 

1994. Στις Βρυξέλλες υπογράφηκε η συμφωνία για τη συμμετοχή της Ρωσίας στην  «Σύμπραξη για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ.

1999 .Έκρηξη του Ηφαίστειου «Μαγιόν» στο νοτιοανατολικά τμήμα του νησιού Λουσόν, στις Φιλιππίνες.

2001. Η Γερμανία άρχισε την καταβολή των αποζημιώσεων στους ανθρώπους που η ναζιστική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου τους υπέβαλε σε καταναγκαστική εργασία. 
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας απαγόρευσε τη λειτουργία του φιλο-ισλαμικού Κόμματος της Αρετής, το οποίο είχε στο Κοινοβούλιο 102 βουλευτές.
Μάχες στο χωριό Αρατσίνοβο μεταξύ του στρατού της πΓΔΜ με Αλβανούς.


2003 
Ο πρωθυπουργός της Ινδίας  πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν  επίσημος προσκεκλημένος στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Στην Μπάνια Λούκα, έφτασε ο αρχηγός Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας,  Πάπας Ιωάννης Παύλος Β.

2009. Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του  Πρόεδρου  της Ινγκουσετίας Γιουνούς-μπεκ Γεβκούροβ. Ο Θεόδωρος και τη Γιάννα Αγγελοπούλου ανάστειλαν την έκδοση της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και τη λειτουργία  του ραδιοφωνικού σταθμού «City FM», 

2012. Στην Παραγουάη, η Γερουσία  καθαίρεσε τον  Δημοκρατικά εκλεγμένο  Προέδρου Φερνάντο Λούγκο που κατήγγειλε  το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα και κάλεσε  τους οπαδούς του σε «ειρηνική αντίσταση».

2015. Επίθεση των Ταλιμπάν στο αφγανικό κοινοβούλιο στην Καμπούλ.

2017. Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε το σιϊτικό τέμενος αλ-Νούρι στη Μοσούλη.

2018. Η προδοτική Χούντα Τσιπρέφσκι-Καημένου υποδούλωσε τους Έλληνες στους Διεθνείς Τοκογλύφους μέχρι το 2060. Το 20% του ΑΕΠ θα πηγαίνει στα πανωτόκια. Ο προδότης Χάνος αντί να πάει να κρεμαστεί σαν τον Ιούδα δήλωσε ότι «η εποχή των μνημονίων τέλειωσε» Και ότι η Χούντα Τσιπρέφσκι-Καημένου «απελευθέρωσε τους Έλληνες». Επιτέλους δικαίωση για την οικογένεια Τσαλικίδη. 
 Η Δικαιοσύνη μας τελικά αποφάνθηκε με 13 χρόνια καθυστέρηση ότι δολοφονήθηκε.

2019. Στη Μαυριτανία, στις Προεδρικές εκλογές ο Μωχαμέτ Ουλντ Γκαζουανί κέρδισε με 52% από τον πρώτο γύρο. Πτώση αστεροειδούς ,στα ανοικτά των ακτών της Τζαμάικα.

2021. Στην Αρμενία ο Άρχων του Σκότους έβγαλε τον Προδότη του Καραμπάχ Νικόλα Πασχινιάν νικητή των εκλογών με 53, 92% και με 72 από τις 105 έδρες.

2022. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την εκπλήρωση σε ρούβλια των υποχρεώσεων της Ρωσίας σε ξένο νόμισμα. Στην Βουλγαρία έπεσε η κυβέρνηση Πέτκοφ. Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κύριλ Πετκόφ από την Κ.Ο του GERB-SDS με 123 ψήφους υπέρ, και 116 κατά. Αγρότες από όλη την Ολλανδία συγκεντρώθηκαν στην πόλη Στρόε στο Γκέλντερσε για να διαδηλώσουν ενάντια στα σχέδια του υπουργείου για τον περιορισμό της εκπομπής οξείδιου του Άζωτου από την κοπριά των κτηνοτρόφων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

1715. 28 Ιουνίου/9 Ιουλίου Οι Τούρκοι που είχαν καταλάβει αμαχητί την Κόρινθο και το Άργος εμφανίστηκαν μπροστά στο Ενετικό Ναύπλιο

«Τή 28η Ιουνίου 1715, ημέρα της εβδομάδος Τρίτη, μετά μεσημβρίαν, οι φρουροί του Παλαμηδίου διέκριναν μακρόθεν κατερχόμενον εκ των ορέ...