27/7/24

102 Χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Οι Τούρκοι δεν πίστευαν ότι ο Αλλαχ θα εκανε το θαύμα και οι Τούρκοι θα έριχναν τους Έλληνες στην Θάλασσα ενώ ο Πρίγκηπας Ανδρέας δια της ιταλικής "Τριμπούνα" διέψευδε ότι δέχθηκε την ηγεσία του στρατιωτικού Κινήματος που θα ανέτρεπε τους Προδότες που είχαν δεχθεί την εκκένωση της Μικράς Ασίας


 Η εφημερίδα γνωρίζοντας την στρατιωτική κατάσταση ειρωνευόταν του Πολεμοχαρείς, μόλις 9 ημέρες πριν την δοκιμαστική επίθεση του Κεμάλ και 18 ημέρες πριν το βάλουν στα πόδια ο Τρικούπης και ο Διγενής, και έγραφε ότι η μόνη ελπίς των Τούρκων ήταν οι Δυνάμεις  να διώξουν τους Έλληνες.

Και ενώ Βασιλόφρονες, Λαντινόπουλοι, και Βενιζελικοί   ζητωκραύγαζαν υπέρ της Αγγλίας , οι ξένοι ανταποκριτές τους οποίους δεν περιόριζε η λογοκρισία μετέδιδαν ότι η Αθήνα είχε δεχθεί την εκκένωση και ότι Αξιωματικοί ετοίμαζαν Κίνημα και ότι είχαν προτείνει την αρχηγία στον Πρίγκιπα Ανδρέα, ο οποίος το διέψευσε μεσω της Ιταλικής "Τριμπούνα" που έμαθε το περιεχόμενο επιστολής του "σε φίλο του".

Η λογοκρισία διοχέτευσε προς  δημοσίευση την μετάφραση της ανταπόκρισης από την Αθήνα , που έγραφε:

Η ανταπόκριση διέψευδε την είδηση που έκανε το γύρο της Ευρώπης ότι η κυβέρνηση των 5 εδέχθη την εκκένωση της Μικράς Ασίας αλλά οι "φανατικοί" εθνικόφρονες "Γουναρικοί" μαζί με βασιλόφρονες αξιωματικούς ετοίμαζαν Κίνημα και μία κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας με Πρωθυπουργό τον Πρίγκηπα Ανδρέα.

Ο Ανταποκριτής που είχε ¨πηγές" γνώριζε την αντίδρταση του Ανδρέα που έγραψε "σε φίλος του":



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Νέα ραγδαία εξέλιξη στο Ντονμπάς. Ο ρωσικός στρατός έχει αποκτήσει τον έλεγχο όλων των δρόμων που οδηγούν στο Κουράχοβο

   Το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώσε πρόσθεσε ότι το Σώμα Στρατού  «Κέντρο» πήρε τον έλεγχο των οικισμών   Nelipovka και του Krutoy Yar...