2/12/08

Πανικός στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.-7.7%


Νέος γύρος πανικού στις αγορές με μαζικό ξεπούλημα μετοχικών τίτλων οδήγησε το βράδυ της Δευτέρας το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σε πραγματική κατάρρευση.
Ο Dow Jones έπεσε σχεδόν κατά 700 μονάδες ή κατά 7,7%, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 8,95% και ο S& P's 8,93%. Μεταξύ των μεγάλων χαμένων, η μετοχή της JP Morgan, η American Express, η General Electric και η Caterpillar. H JPMorgan Chase & Co ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 9.200 θέσεις εργασίας από την Washington Mutual, την οποία απέκτησε τον Σεπτέμβριο. Από τους 9.200 εργαζόμενους που πρόκειτα να απολυθούν, οι 4.000 θα φύγουν ως το τέλος του Ιανουαρίου 2009. Οι αλλοι 5.200 θα παραμείνουν για μια μεταβατική περίοδο, αλλά θα χάσουν τις θέσεις τους εντός του 2009.Η Washington Mutual απασχολούσε 42.000 εργαζομένους περίπου σε όλη την Αμερική, μέχρι που την αγόρασε η JPMorgan .
Νωρίτερα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν κλείσει με πτώση άνω του 5%.Σημαντική πτώση κατέγραψε ο δείκτης FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με απώλειες 5,47%. Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 5,91% ενώ η πτώση του δείκτη DAX Στη Φρανκφούρτη έφτασε στο 6,25%.
Με πτώση 1,35% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 115,05 μονάδες φτάνοντας τις 8.397,22. Η μετοχή της BHP Billiton Ltd, η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία εξόρυξης σημείωσε πτώση 3,6% στο Σίδνεϊ, ενώ η Mitsubishi Estate Co υποχώρησε κατά 4,7%. ΗSime Darby Bhd., η οποία πουλάει αυτοκίνητα πολυτελείας έπεσε κατά 9,4%.

Αφορμή για το ξεπούλημα έδωσαν οι ανακοινώσεις των δεικτών βιομηχανικης παραγωγής σε μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία) ,που έδειχναν μεγάλη πτώση στην παραγωγή. Η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε σημαντικά τις αναπτυξιακές προοπτικές για την Κίνα στο 7,5% το 2009, ο οποίος θα είναι ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2001.
Παράλληλα, οι οικονομολόγοι του National Bureau of Economic Research εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση από τον περασμένο Δεκέμβριο, κάτι που σημαίνει ότι η ύφεση ήδη έχει διαρκέσει περισσότερο από εκείνη του 1982.
Από την πλευρά του ο Μπεν Μπερνάνκε, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (US Fed) δήλωσε πως προφανώς είναι πολύ περιορισμένο το περιθώριο μείωσης των επιτοκίων του δολαρίου είναι ήδη στο 1%) και πως η Τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει σε άλλες κινήσεις, όπως οι αγορές ομολόγων, για να ζωντανέψει την οικονομία
Με πληροφορίες από:

Δεν υπάρχουν σχόλια: