6/12/08

Καταρρέει η Ν.Δ.Πλήρης η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.Μπορεί να φύγουν νύχτα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Σπύρος Χατζάρας
Η υπόθεση του Βατοπεδίου, και οι ατυχείς κυβερνητικοί χειρισμοί, σε συνδυασμό με την οξύτατη οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζεται ,με αμηχανία και επικοινωνιακά συνθήματα, από την κυβέρνηση , έχουν ήδη δημιουργήσει, μια νέα πραγματικότητα στο πολιτικό σκηνικό. Η Ν.Δ. καταρρέει.
Η έλλειψη πολιτικής αντίδρασης , προσδίδει στην κατάρρευσή ρυθμό γεωμετρικής προόδου, και η τάση αυτή .μπορεί να αποστερήσει, από την κυβέρνηση, τα αναγκαία ελάχιστα λαϊκά στηρίγματα, για να μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά. Οπότε, δημιουργούνται πλέον, οι αντικειμενικές συνθήκες ,ανατροπής, από τα κάτω, από την κοινωνία ,όχι του πολιτικού σκηνικού, αλλά της κυβέρνησης .
Επομένως, το ζήτημα, δεν είναι πια, όπως διαφαίνεται, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόνον, αλλά η κοινωνική ανοχή.
Ο κ. Καραμανλής, δεν είναι πλέον ο κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων. Εξαρτάται και από αντικειμενικά γεγονότα που δεν μπορεί να τα ελέγξει. Διατηρεί βεβαίως τον έλεγχο των μεγάλων ΜΜΕ, αλλά η βοήθεια που μπορούν να του δώσουν είναι ανάλογη της αξιοπιστίας τους, και μπορεί να υπολογίζει στην έμμεση υποστήριξη, όταν χρειαστεί, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Η αναγκαία πολιτική μάζα, για την ανατροπή έχει ωστόσο, δημιουργηθεί ήδη. Η απόρριψη της κυβέρνησης κινείται σταθερά πάνω από το 80%. Το ερώτημα είναι, αν θα υπάρξει και πότε ,η αναγκαία θρυαλλίδα, και αν θα εκφραστεί μέσω αυτής, η πολιτική ανασυγκρότηση του λαϊκού Κινήματος, το οποίο αναζητά καθοδήγηση.
Η συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή, αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, των οποίων τα αποτελέσματα, δεν είναι δυνατόν πλέον να χειραγωγηθούν.
Η κοινωνία, παρά τις αμφιβολίες και επιφυλάξεις της, για το σχετικά πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν του Πασοκ, στρέφεται προς τον κ. Παπανδρέου, με ελπίδα. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων 15 ημερών, καταγράφηκε η στροφή των πολιτών, προς το ΠΑΣΟΚ , που πλέον βρίσκεται στα όρια της αυτοδυναμίας, καθώς η διαφορά του με τη Ν.Δ. κινείται μεταξύ 5-7 μονάδων, και συγκεντρώνει την προτίμηση του 39-40%.
Ταυτόχρονα, εμφανίζονται σαφέστατα σημεία απόρριψης του εγχειρήματος «Αλέξης», του Σύριζα, και τάσεις συσπείρωσης προς τον ΛΑΟΣ .Το ΚΚΕ παραμένει στάσιμο, ενω η επιχείρηση « οικολόγοι -πράσινοι», παρά την έντονη υποστήριξη από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, δεν αποδίδει.
Και οι δύο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται, την Κυριακή, επιβεβαιώνουν αυτές τις τάσεις και επιβαρύνουν το κλίμα για την κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό από 5,2& έως και 7,7%, βάσει μετρήσεων των εταιρειών Marc και Focus.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για το Έθνος της Κυριακής δίνει στο ΠΑΣΟΚ προβάδισμα 5,2% έναντι της Νέας Δημοκρατίας, συγκριτικά με 3,7 μονάδες στις μετρήσεις της ίδιας εταιρείας πριν από λίγες εβδομάδες.
Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 28,9%, το ΠΑΣΟΚ 34,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 8,1%, το ΚΚΕ 7,2%, ΛΑΟΣ 4,4% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2,3%.
Τα ποσοστά αυτά σε συνθήκες πραγματικών εκλογών, δίνουν το εξής πιθανό αποτέλεσμα.
ΝΔ 34 %, το ΠΑΣΟΚ 40 %, το ΚΚΕ 7.8- 8 %, ο ΣΥΡΙΖΑ 8.8 -9 %, ΛΑΟΣ 5-5.2 % και Οικολόγοι Πράσινοι 2,3-2.4 %.
Η δεύτερη δημοσκόπηση της εταιρείας Focus για την εφημερίδα Real News ,εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας 7,7 ποσοστιαίες μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 22,3%, το ΠΑΣΟΚ 30%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,3%, το ΚΚΕ 10,6% και ο ΛΑΟΣ 5,1%. Η δημοσκόπηση της Focus ,που μπορεί να επηρεάζεται από τους νέους μετόχους της, προσπαθεί να μεταφέρει το στατιστικό λάθος ,προς τον ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ.
Με αναγωγή όμως ,το αποτέλεσμα της Focus ,δείνει:
ΝΔ 28,6-29.5%, το ΠΑΣΟΚ 38.5-41.8%, ΣΥΡΙΖΑ 8,3-10.62%, ΚΚΕ 8,6-11% και ΛΑΟΣ 5,1-5.5 %.
Η Δημοσκόπηση της εταιρείας Metron Analysis για το Mega που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη έδωσε στο ΠΑΣΟΚ προβάδισμα της τάξεως του 5,5%.
Η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,4%, το ΠΑΣΟΚ 34,9%, το ΚΚΕ 6,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί τέσσερις μονάδες -σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση- στο 8,5%, ο ΛΑΟΣ βρίσκεται στο 4,9% και οι Οικολόγοι Πράσινοι στο 2,5%. Στην άλλη δημοσκόπηση για τον ΑΝΤ1, η διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ηταν στο 6.2% και το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε 147-152 έδρες. Με αναγωγή, τά ποσοστά θα ήταν: ΝΔ 33,4%, ΠΑΣΟΚ 39,7%, ΚΚΕ 7,8%, ΣΥΡΙΖΑ 9,6%, ΛΑΟΣ 5,6%, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 2,6%.
Επομένως, η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το 23% περίπου, μπορεί να ελπίζει στην επανασυσπείρωση του 10-11% των οπαδών , που θα ψηφίσουν "κομματικό πατριωτισμό". Σε συνθήκες πόλωσης, μέσα στην οικονομική κρίση, αυτό θα είναι δύσκολο. Γι αυτό επισημαίνω ότι δημιουργούνται αντικειμενικά συνθήκες ανατροπής από τα κάτω, υπό την προϋπόθεση ότι η «Αριστερά», θα διαδραματίσει τον ιστορικό ρόλο της, και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα θελήσει μια τέτοια εξέλιξη.
Οπως και να έχει το πολιτικό σκηνικό αρχίζει να θυμίζει 1981,χωρίς όμως λαικό ενθουσιασμό για την Αλλαγή. Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να υποσχεθεί τώρα , «το Πασοκ στην Κυβερνηση, ο λαός στήν Εξουσία» .
Οπως είπε ο κ. Παπανδρέου στη βουλή, «Η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έχει ένα τιτάνιο έργο μπροστά της. Πρώτη μας προτεραιότητα: Να κερδίσουμε και πάλι, ως Πολιτεία, ως χώρα, την εμπιστοσύνη του πολίτη. Να κερδίσει και πάλι η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες την αυτοπεποίθησή τους, την αξιοπρέπειά τους. Να εμπεδώσουμε τη σιγουριά μιας ευνομούμενης και δίκαιης κοινωνίας.
Και σ’ αυτό θα χρειαστώ, θα χρειαστούμε, όλες τις δυνάμεις του τόπου, που έχουν διάθεση να προσφέρουν, απ’ όπου κι αν προέρχονται πολιτικά. Γιατί τι χρειάζεται εν τέλει ο τόπος; Τι χρειάζεται ο πολίτης; Αντί να τον απαξιώνουμε, να του δίνουμε αξία, να δίνουμε αξία στη δουλειά του, στην οικογένειά του, στην υγεία του, την παιδεία του, τη ζωή του.Αντί να τον ταπεινώνουμε, να σεβαστούμε τις ανάγκες του, την δίψα του για δημιουργία και προοπτική. Να σεβαστούμε τη νοημοσύνη του, το αυτονόητο. Αντί να τον κάνουμε ν’ ασφυκτιά, να στηρίξουμε τις προσπάθειές του, πέρα και έξω από γραφειοκρατίες και κομματικές αντιλήψεις και πελατειακές σχέσεις, να του δώσουμε δυνατότητες γι’ ανάπτυξη και ευκαιρίες. Αντί να ευτελίζουμε την προσωπικότητά του, να διαμορφώσουμε ένα κράτος αξιοκρατικό, που θ’ αξιολογείται, που θα λογοδοτεί. Να δείξουμε ότι ο πολίτης μπορεί να βρει το δίκιο του, ακουμπώντας στο κράτος. Να γίνουμε εμείς το καλύτερο παράδειγμα, πιστοί στις αξίες μας, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε επιτέλους ως Πολιτεία, ως κοινωνία» .

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Κύριε Χατζάρα

Διαβάζοντας το άρθρο σας έχω την υπόνοια ότι η φράση στον τίτλο "Μπορεί να φύγουν νύχτα" δεν αποτελεί απλώς μια ψυχρή διαπίστωση-εκτίμηση αλλά ίσως και επιθυμητή για σας εξέλιξη. Αυτή η υποψία μου ενισχύεται και από την παράθεση στο τέλος του άρθρου ολόκληρου αποσπάσματος από την ομιλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στο οποίο πάντως εγώ προσωπικά δεν διακρίνω σχεδόν τίποτα το αξιόλογο πέραν των αοριστολογιών στις οποίες μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια τώρα. Εξαιρώ την φράση "Να σεβαστούμε τη νοημοσύνη του (πολίτη), το αυτονόητο".

Με γνωστές τις παρακάτω θέσεις του σημερινού ΠΑΣΟΚ σε καίρια εθνικά θέματα:

1. Μεταναστευτικό: Συνεχής και προκλητική διακήρυξη της επιθυμίας για μετατροπή της Ελλάδας σε πολυεθνικό - πολυπολιτισμικό κράτος με νομιμοποίηση και τελικά και πολιτογράφηση όλων των μεταναστών (παρανόμων και μη)

2. Παιδεία: Υπέρ της πολυπολιτισμικής μετάλλαξής της (παρεμβάσεις Διαμαντοπούλου υπέρ της πρώην διευθύντριας του 132ου δημοτικού Γκράβας http://www.132grava.net/taxonomy/term/3, υποστήριξη στο βιβλίο Ρεπούση, καθηγητές/τριες μέλη του ΠΑΣΟΚ με καίριο ρόλο στην εκπόνηση των νεοοθωμανικής κοπής εγχειριδίων του CDRSEE κ.α.)

3. Κυπριακό: Υποστήριξη σχεδίου Ανάν

4. Ελληνοτουρκικά: Αναγνώριση ουσιαστικά ως υπαρκτών διαφορών όλων των μονομερών διεκδικήσεων της Τουρκίας και αποδοχή της παραπομπής τους ως πακέτο στη Χάγη, εξέλιξη την οποία πάγωσε το δίδυμο Καραμανλή-Μολυβιάτη το 2004 (η περιβόητη πρόβλεψη του Ελσίνκι του Δεκεμβρίου 1999 για την οποία συχνά μάλιστα επαίρονται στελέχη του ΠΑΣΟΚ και την οποία προβάλλουν ως χαμένη ευκαιρία)

5.Μακεδονικό: Εδώ οι απόψεις του μέχρι πρότινος συμβούλου είναι χαρακτηριστικές

η δική μου νοημοσύνη υπαγορεύει ότι πρέπει να είμαι εξαιρετικά ανήσυχος αν όχι τρομοκρατημένος μπροστά στο ενδεχόμενο ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Επειδή παρακολουθώντας σας συχνά στο δελτίο των 11 έχω συμπεράνει ότι και εσείς διακατάχεστε από ανάλογες ευαισθησίες για την εξέλιξη των εθνικών ζητημάτων θα ήθελα να εξηγήσετε σε μένα αλλά πιστεύω και σε πολλούς άλλους που μοιράζονται τη δική μου αγωνία ποιά αισιόδοξη προοπτική διακρίνετε σε μια ενδεχόμενη επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία με δεδομένα τα παραπάνω.

Ευχαριστώ