5/12/08

Από αιφνιδιασμό σε αιφνιδιασμό η ακατάλληλη Ντόρα.

Φόρεσε το καλό της χαμόγελο, αυτό του μπαμπά της, και πήγε να δοξαστεί στο ΝΑΤΟ και τον ΟΑΣΕ.
Στο Ελσίνκι ο υπουργος Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι καταγγείλε από το βήμα του ΟΑΣΕ την Ελλάδα που εμπόδισε την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.
«Ίσως μπορείτε να θυμηθείτε ότι παρά το γεγονός ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας εκπλήρωσε τα κριτήρια για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η σύνοδος του Βουκουρεστίου απέτυχε, λόγω της αντίθεσης μιας χώρας μέλους σε ένα διμερες ζήτημα, να απευθύνει πρόσκληση ένταξης της Μακεδονίας στη Συμμαχία» υπογράμμισε ο κ. Μιλόσοσκι. Σύμφωνα με το Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών η πρόσκληση (εισόδου της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ) έχε ανασταλεί μέχρις ότου εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.
Ο κ. Μιλόσοσκι επισήμανε ότι η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων. Και παρα το γεγονός ότι αναγνώρισε ότι η ενσωμάτωση στις ευρωατλαντικές δομές αποτελεί μονόδρομο για τα Σκόπια, υποστήριξε ότι «θα γίνουμε κράτος μέλος μόνο με τέτοιο τρόπο που θα σέβεται την αξιοπρέπειά μας ως ένα κυρίαρχο κράτος». Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μιλόσοσκι κάλεσε την Ελλάδα (αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΑΣΕ από τον Ιανουάριο του 2009) «να μην φοβηθεί να αποδεχθεί τη διαφορετικότητα και τα αισθήματα ενός γειτονικού λαού», κάνοντας επίκληση της φράσης του Θίοντορ Ρούσβελτ «το μόνο που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο φόβος ο ίδιος».
Η κυρία Μπακογιάννη είτε αιφνιδιάστηκε από την ομιλία του κ. Μιλόσοσκι είτε (σύμφωνα με συνεργάτες της) επέλεξε να μην επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι το θέμα της ονομασίας είναι διμερές. «Thank you Antonio» απάντησε η προεδρεύουσα υπουργός Εξωτερικών, αποφεύγοντας να απευθυνθεί εστω στον «υπουργό της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ενημερώνοντας τους παρισταμενους υπουργούς ότι η Ελλάδα πρώτη ενδιαφέρεται για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Και ενω η κυρία Μπακογιάννη επέλεξε τις ίσες αποστάσεις και τη φλεγματική βορειοευρωπαϊκή στάση ενός «honest broker», ο κ. Μιλόσοσκι κατήγγειλε την Ελλάδα ότι εμποδίζει την ενταξη της «Μακεδονίας» (λέξη που επανέλαβε 14 φορές στην έκτασης επτά σελίδων ομιλία του) στο ΝΑΤΟ αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Mπαμπατζάν: Δεν εξαρτώμεθα από την ένταξη σε οργανισμούς .
Στις Βρυξέλλες, πήγε να κάνει την ανώτερη, και να «πουλήσει» ευρωπαϊκό πατριωτισμό στον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν. Του είπε για το Κυπριακό, τη γνωστή ανοησία, ότι θα επηρεάσει την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη. Και τής σε συνέντευξη τύπου.
«Δεν έχουμε σχέσεις εξάρτησης. Ούτε επιδιώκουμε να ενταχθούμε σε έναν οργανισμό, για να εξασφαλίσουμε την ύπαρξή μας», δήλωσε ο κ. Αλί Μπαμπατζάν από τις Βρυξέλλες, όπου παρέστη στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
«Η Τουρκία από μόνη της αποτελεί μια σημαντική χώρα με την ιστορία και τον πολιτισμό της», ανέφερε ο κ. Μπαμπατζάν. Σε ερώτηση, του τηλεοπτικού δικτύου STV για την έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία ο μεν πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ επαινείται, ο δε πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επικρίνεται, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σχολίασε: «Αυτό αποτελεί εκτίμηση της Επιτροπής δεν είναι δυνατόν να κάνουν τέτοιους διαχωρισμούς. Τόσο ο πρόεδρος Γκιούλ, όσο και ο πρωθυπουργός Ερντογάν έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».
Τώρα οι σύμβουλοι και συνεργάτες της κυρίας Μπακογιάννη θα πρέπει να της εξηγήσουν τι σημαίνει η Έκθεση που παρέδωσε στη νέα διακυβέρνηση του Ομπάμα το National Intelligence Council (Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών - (NIC)) των ΗΠΑ, καθώς και η αναφορά στην Τουρκία: «Ειδικά για την Τουρκία, που μας ενδιαφέρει λόγω γειτονίας, εκτιμάται ότι «θα αναλάβει μεγαλύτερο και πιο σημαντικό πολιτικό και οικονομικό ρόλο διεθνώς αλλά ότι θα στραφεί περισσότερο στον εθνικισμό και τον Ισλαμισμό, και ότι αυτό το μοντέλο θα επηρεάσει της ταχέως εκσυγχρονιζόμενες χώρες της Μέσης Ανατολής.
«Μια ισλαμική Τουρκία, που θα στραφεί περισσότερο προς την Μέση Ανατολή είναι υποψήφια για πιο σημαντικούς ρόλους», επισημαίνει η έκθεση, δίνοντας ένα νέο προσανατολισμό προς την Τουρκία, και αποδεχόμενη ότι η ευρωπαϊκή της πορεία δεν θα είναι εύκολη. « Τα ερωτήματα για την τελική ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα καθυστερήσουν την εφαρμογή των πολιτικών μεταρρυθμίσεων» υπογραμμίζει η έκθεση.»
http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=2119

Δεν υπάρχουν σχόλια: