13/12/08

Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.


Οικονομικά και χρηματοπιστωτικά θέματα
Στα συμπεράσματα της Συνόδου
Κορυφής επισημαίνεται ότι το
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας
που ισοδυναμεί περίπου με το 1,5% του ΑΕΠ
της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 200 δισ. ευρώ περίπου.
Οπως υπογραμμίζεται, η Ευρώπη καθόρισε συντονισμένα τα επείγοντα μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του χρηματοοικονομικού συστήματος και της εμπιστοσύνης των οικονομικών παραγόντων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να μπορέσουν να οριστικοποιήσουν χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα αυτά, απευθύνει δε έκκληση για την πλήρη και ταχεία εφαρμογή τους.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να χρησιμοποιήσουν πλήρως αυτές τις διευκολύνσεις που τους παρέχονται για να διατηρήσουν και να υποστηρίξουν τα δάνεια για την στήριξη της οικονομίας καθώς και να μετακυλήσουν τις μειώσεις των κεντρικών επιτοκίων στους δανειολήπτες. Επισημαίνεται ακόμη ότι είναι σκόπιμο να εξασφαλιστεί πως τα μέτρα του κοινού πλαισίου, ιδίως δε οι μηχανισμοί εγγύησης, εφαρμόζονται πράγματι κατά τρόπο που να συμβάλλει στη μείωση του κόστους της χρηματοδότησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς όφελος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Στα συμπεράσματα επισημαίνεται επίσης ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές εξακολουθούν να είναι εύθραυστες και για το λόγο αυτό υπογραμμίζεται πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξακολουθήσουν να επαγρυπνούν και να εφαρμόζουν κατά προτεραιότητα τα μέτρα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της σταθερότητας, του ελέγχου και της διαφάνειας του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Στα συμπεράσματα της Συνόδου τονίζεται ότι η χρηματοπιστωτική κρίση πλήττει τώρα την οικονομία και ότι η ζώνη του ευρώ, αν όχι ολόκληρη η Ένωση, απειλούνται πλέον με ύφεση. Κάτω από αυτές τις εξαιρετικές συνθήκες, υπογραμμίζεται ότι η Ευρώπη θα δραστηριοποιηθεί με αποφασιστικότητα για να αποφευχθεί μια σπείρα ύφεσης και να υποστηριχθούν οι οικονομικές δραστηριότητες και η απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό καίριο ρόλο θα διαδραματίσουν οι πολιτικές κοινωνικής προστασίας και ένταξης των κρατών μελών.
Όσον αφορά τις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει ειδικότερα:
- Την αύξηση των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2009-2010, κυρίως υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της ανανεώσιμης ενέργειας και των καθαρών μεταφορών, ιδίως προς όφελος των αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την ενέργεια, την αλλαγή του κλίματος και τις υποδομές με ορίζοντα το 2020, σε σύμπραξη με τους εθνικούς θεσμικούς επενδυτές.
- Την απλούστευση των διαδικασιών και την επίσπευση της υλοποίησης των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από τo Ταμείο Συνοχής, τα Διαρθρωτικά Ταμεία ή το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με σκοπό την ενίσχυση των επενδύσεων στις υποδομές και όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση.
- Βάσει καταλόγου συγκεκριμένων σχεδίων που θα υποβάλει η Επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη της κατάλληλη γεωγραφική ισορροπία, την κινητοποίηση των δυνατοτήτων που θα επιτρέψουν, στο πλαίσιο του κοινοτικού προϋπολογισμού, να ενισχυθούν οι επενδύσεις στους τομείς αυτούς και να αναπτυχθεί το Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, συμπεριλαμβανομένων των ανεπαρκώς εξυπηρετούμενων περιοχών.
- Την ταχεία δρομολόγηση, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, συμπληρωματικών δράσεων για την υποστήριξη της απασχόλησης, υπέρ των πλέον ευάλωτων πληθυσμών, με ιδιαίτερη προσοχή στις μικρότερες επιχειρήσεις μέσω μειώσεως του κόστους της μη μισθωτής εργασίας.
- Την κινητοποίηση υπέρ της απασχόλησης στους βασικούς τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας, ιδίως μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, μεταξύ άλλων χάρη στη βελτίωση και την επίσπευση της διαδικασίας.
- Διετή προσωρινή ατέλεια πέραν του κατώτατου ορίου «de minimis» όσον αφορά κρατικές ενισχύσεις για ποσό ύψους έως 500.000 ευρώ και την προσαρμογή του πλαισίου που απαιτούνται για την αύξηση της υποστήριξης προς τις επιχειρήσεις, ιδίως δε τις ΜΜΕ, καθώς και την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου δράσης για τη νομοθετική πράξη περί μικρών επιχειρήσεων που ενέκρινε το Συμβούλιο την 1η Δεκεμβρίου 2008.
- Τη χρήση για το 2009 των συνοπτικών διαδικασιών στο πλαίσιο των οδηγιών για τις δημόσιες συμβάσεις, που αιτιολογείται από τον έκτακτο χαρακτήρα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, προκειμένου να μειωθεί από 87 σε 30 ημέρες η διάρκεια της διαδικασίας υποβολής προσφορών για τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται περισσότερο όσον αφορά τα μεγάλα δημόσια προγράμματα.
Στο επίπεδό τους, τα κράτη μέλη έχουν ήδη λάβει ορισμένα σημαντικά μέτρα, τα οποία ανταποκρίνονται στην δική τους κατάσταση και αντανακλούν διαφορετικά περιθώρια ελιγμών. Ενώπιον του μεγέθους της κρίσης, απαιτείται αυξημένη και συντονισμένη προσπάθεια, στο πλαίσιο κοινής προσέγγισης που βασίζεται στις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:
- Τα μέτρα υποστήριξης πρέπει να έχουν στόχο τα άμεσα αποτελέσματα, να είναι χρονικώς περιορισμένα και να αφορούν τους πλέον θιγόμενους και πιο σημαντικούς τομείς σε σχέση με τη δομή της οικονομίας (π.χ. την αυτοκινητοβιομηχανία και τον οικοδομικό τομέα).
- Τα μέτρα αυτά μπορούν να λαμβάνουν τη μορφή, ανάλογα με την κατάσταση σε κάθε κράτος, αύξησης των δημόσιων δαπανών, συνετών μειώσεων της φορολογικής πίεσης, μείωσης των κοινωνικών επιβαρύνσεων, υποστήριξης ορισμένων κατηγοριών επιχειρήσεων, ή άμεσης βοήθειας στα νοικοκυριά και ιδίως τα πλέον ευάλωτα.
- Τα μέτρα αυτά θα συνοδεύονται από αυξημένες προσπάθειες για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της Στρατηγικής της Λισσαβώνας. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα έχουν ως άξονα αυξημένη χρηματοδότηση των επενδύσεων και των υποδομών, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, υψηλότερη υποστήριξη προς τις ΜΜΕ και προαγωγή της απασχόλησης, της καινοτομίας, της έρευνας και ανάπτυξης καθώς και της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ακόμη ότι το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, και προσφέρει την ελαστικότητα που απαιτείται για την εφαρμογή του συνόλου των μέτρων του σχεδίου ανάκαμψης. Έχοντας επίγνωση ότι τα μέτρα αυτά θα δημιουργήσουν προσωρινά ελλείμματα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει ότι παραμένει πλήρως προσηλωμένο στην επίτευξη βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και καλεί τα κράτη μέλη να επανέλθουν σύντομα,βάσει του Συμφώνου, στους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς τους στόχους. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η εφαρμογή από την Επιτροπή των κανόνων ανταγωνισμού πρέπει επίσης να ανταποκρίνεται στην απαίτηση για ταχείες και ευέλικτες δράσεις. Εν προκειμένω, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει ιδίως την έγκριση, από την Επιτροπή, νέων κατευθυντήριων γραμμών για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ζητά την ταχεία εφαρμογή τους.
Στα συμπεράσματα επισημαίνεται ακόμη ότι το σχέδιο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας θα αξιολογεί από τη σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο του 2009 με ανοιχτό το ενδεχόμενο συμπλήρωσής του με νέα μέτρα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης το Συμβούλιο και την Επιτροπή να αρχίσουν διάλογο με τις χώρες παραγωγούς υδρογονανθράκων ώστε να αναζητήσουν τους τρόπους της βιώσιμης σταθεροποίησης των τιμών της ενέργειας.
Ενέργεια και αλλαγή του κλίματος
Σε ότι τη συμβιβαστική λύση στην οποία κατέληξαν οι «27» για το πακέτο κλίμα και ενέργεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει τις φιλόδοξες δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ τον Μάρτιο του 2007 και τον Μάρτιο του 2008, στον τομέα της ενέργειας και του κλίματος. Η ΕΕ δεσμεύτηκε να μειώσει κατά 20% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έως το 2020. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι, εαν στο πλαίσιο της παγκόσμιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη για την αλλαγή του κλίματος (την μετά το 2012 περίοδο), οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες δεσμευθούν να επιτύχουν συγκρίσιμες μειώσεις εκπομπών και οι πλέον οικονομικά προηγμένες αναπτυσσόμενες χώρες θα συμβάλουν ανάλογα με τις αντίστοιχες ευθύνες και δυνατότητές τους, η ΕΕ δεσμεύεται να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, έως το 2020.
Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας της Κοπεγχάγης και τους σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, επιβάλλεται να εντατικοποιηθούν οι δράσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και της ενεργειακής υποδομής, να προωθηθούν τα πράσινα προϊόντα, και να υποστηριχθούν οι προσπάθειες της αυτοκινητοβιομηχανίας για την παραγωγή πιο φιλοπεριβαλλοντικών οχημάτων.
Τέλος, οι «27» υπογραμμίζουν την απόφαση της ΕΕ να ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς και των διασυνδέσεων και των συνδέσεων των πλέον απομονωμένων χωρών του ευρωπαϊκού συνόλου.
Συνθήκη Λισαβόνας - Ιρλανδία
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι η επικύρωση της συνθήκης της Λισαβόνας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από όλες τις χώρες μέχρι το τέλος του 2009.
Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, η κυβέρνησή της δεσμεύθηκε να προχωρήσει στη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος πριν από την 1η Νοεμβρίου 2009, οπότε λήγει η θητεία της σημερινής Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ως, «αντάλλαγμα» τα κράτη μέλη, λαμβάνουν υπόψη και ικανοποιούν όλες τις ανησυχίες που είχε εκφράσει ο Ιρλανδικός λαός που τον οδήγησαν στην απόρριψη της Συνθήκης της Λισαβόνας, μέσω δημοψηφίσματος, τον Ιούνιο του 2008. Συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, οι 27 αναφέρουν ότι εξασφαλίζεται η διατήριση της πολιτικής ουδετερότητας της Ιρλανδίας, ότι οι όροι της Συνθήκης δεν θα επηρεάσουν τη συνεχή εφαρμογή των διατάξεων του Ιρλανδικού Συντάγματος και ότι ο τομέας της φορολογίας της Συνθήκης, ουδόλως μεταβάλλει την εμβέλεια ή την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Ένωσης. Επιπλέον, επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕ αποδίδει μεγάλη σημασία στην κοινωνική πρόοδο και στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στις δημόσιες υπηρεσίες, ως απαραίτητο μέσο κοινωνικής και περιφερειακής συνοχής και στην ευθύνη των κρατών μελών για παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας.
Εξάλλου, κατόπιν αιτήματος της Ιρλανδίας να διατηρήσει τον Επίτροπό της και μετά το 2014, οι 27 συμφώνησαν με ομόφωνη απόφαση να διατηρηθεί η θέση του Επιτρόπου για όλα τα κράτη μέλη. Αποφάσισαν, δηλαδή, να καταργήσουν την πρόνοια της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία προέβλεπε ότι από το 2014 ο αριθμός των Επιτρόπων δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τα 2/3 των κρατών μελών.
'Οσον αφορά τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι 27 σημειώνουν στα συμπεράσματά τους ότι, σε περίπτωση που η Συνθήκη της Λισαβόνας τεθεί σε ισχύ μετά τις ευρωπαΪκές εκλογές του Ιουνίου 2009, ο συνολικός αριθμός των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ανέλθει μέχρι τα τέλη της κοινοβουλευτικής περιόδου 2009-2014 από 736 σε 754. Στόχος είναι να τεθεί, αν είναι δυνατόν, σε ισχύ η τροποποίηση αυτή κατά τη διάρκεια του 2010.
από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Κόκκινος Δεκέμβρης δεν άρχισε στην Πλατεία Συντάγματος. Είχε αρχίσει από τις 24 Νοεμβρίου με την ένοπλη επίθεση στο Κορωπί για τη ματαίωση της συγκρότησης της Εθνοφυλακής

ΤΟ ΚΚΕ ΔΗΛΑΔΗ Ο ΠΡΑΚΤΩΡ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΙΑΝΤΟ ΑΜΑΚΟΙΝΩΣΑΝ   ΑΠΟ ΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ  ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΑ ΟΠΛΑ Ο ΕΛΑΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟΥΣ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑ...