25/5/09

ΜΕΤΑ 102 ΜΕΡΕΣ ! ΔΙΚΑΙΩΣΑΝ...ΣΤΑ ΜΟΥΛΩΧΤΑ ΤΟΝ ΤΕΝΕΖΟ

Σύμφωνα μέ δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ,εδώ και δυόμισυ μήνες η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχε δώσει εντολή διερεύνησης των καταγγελιων τού Απεργού, για καρτέλ χάλυβα, αφήνοντας τον εν τω μεταξύ νά πεθαίνει!
Έχοντας πλήρη αίσθηση της βαρύτητας τού περιεχομένου τού δημοσιεύματος, τό οποίο αν επιβεβαιωθεί δίνει νέα τροπή στήν πολύκροτη υπόθεση της προστασίας τού καρτέλ τού χάλυβα καί των υπολοίπων, καί μέ τήν αντίληψη σοβαρότητας καί ευθύνης, τό αναδημοσιέυουμε πρός τό παρόν χωρίς σχόλια καί προεκτάσεις, αναμένοντας κάποια ανακοίνωση από τούς ....αρμοδίους .
Το «ΠΑΡΟΝ» αποκαλύπτει κρυφή εντολή από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού να ελεγχθούν οι καταγγελίες του επιχειρηματία για καρτέλ χαλυβουργιών - Έπρεπε να εξαντληθεί στο πεζοδρόμιο της Πατησίων ο καταγγέλλων, για να κάνει η Επιτροπή τη δουλειά της.
Ύστερα από τρεις μήνες απεργίας πείνας στο πεζοδρόμιο της Πατησίων, έξω από τα γραφεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Τενέζος βλέπει σήμερα τον αγώνα του να δικαιώνεται, όχι από μια ανακοίνωση της Επιτροπής, αλλά από μια αποκάλυψη του «Π»!
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, εδώ και δυόμισι μήνες η Ολομέλεια της Επιτροπής έχει δώσει εντολή στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού να προχωρήσει σε έρευνα, με βάση τις καταγγελίες Τενέζου, για παραβάσεις του άρθρου 1 του αντιμονοπωλιακού νόμου 703/77.

Έτσι, οι μεγαλύτερες χαλυβουργίες της χώρας και οι χονδρέμποροί τους θα ελεγχθούν για παράνομες συμπράξεις και εναρμονισμένες πρακτικές, δηλαδή -απλούστερα- για τον σχηματισμό καρτέλ.
Η εντολή αυτή της Επιτροπής δεν έχει αποκρυβεί μόνο από την ευρύτερη κοινή γνώμη, αλλά και από την ίδια την εταιρεία Iron Tenco, του Θ. Τενέζου, η οποία θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί αρμοδίως, ως διάδικος στην υπόθεση.
Δεν γνώριζε ότι δικαιώθηκε.Έτσι, ο απεργός πείνας παρέμενε εδώ και δυόμισι μήνες στο πεζοδρόμιο, χωρίς να γνωρίζει ότι έχει ήδη δικαιωθεί, σε ό,τι αφορά το βασικότερο αίτημά του, δηλαδή την πλήρη διερεύνηση της καταγγελίας του, ώστε να «ξεσκεπαστεί το ελληνικό καρτέλ του χάλυβα», όπως ο ίδιος λέει.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η εντολή ελέγχου δόθηκε ταυτόχρονα με την έκδοση της απόφασης της Επιτροπής, με την οποία απορρίπτονται πλήρως οι καταγγελίες Τενέζου για παραβάσεις του άρθρου 2 του ν. 703/77 (κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και οικονομικής εξάρτησης), χωρίς να γίνεται η παραμικρή αναφορά στο σκέλος των καταγγελιών του που αφορούσε εναρμονισμένες πρακτικές των χαλυβουργιών.
Ήδη η Επιτροπή είχε ξεκινήσει τη δική της, αυτεπάγγελτη έρευνα για καρτέλ από το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς να αξιοποιεί τις καταγγελίες Τενέζου, τις οποίες έκρινε ως ανεπαρκείς. Ο ίδιος ο επιχειρηματίας επιμένει ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή αυτεπάγγελτου ελέγχου είχε στόχο να αποκλείσει τον ίδιο και την εταιρεία του από τη διαδικασία, αφού σε αυτήν την περίπτωση έχανε την ιδιότητα του διαδίκου και η Επιτροπή θα είχε τη δυνατότητα να προωθήσει την έρευνα χωρίς εξωτερική πίεση.
Παρότι έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από την έναρξη αυτής της αυτεπάγγελτης έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας έγιναν και έφοδοι ελεγκτών στις μεγαλύτερες χαλυβουργίες (Σιδενόρ, Χαλυβουργική, Χαλυβουργία Ελλάδος), ακόμη η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού δεν έχει συντάξει εισήγηση και μόλις προ διμήνου πήρε την εντολή να διερευνήσει και τις καταγγελίες Τενέζου - σε άλλες περιπτώσεις, όπως της έρευνας για καρτέλ στην ακτοπλοΐα, η εισήγηση συντάχθηκε σε λίγες εβδομάδες...
Οι άλλες πλευρές της δικαίωσηςΗ δικαίωση του πεισματάρη απεργού πείνας φαίνεται, όμως, ότι έχει και άλλες πλευρές:- Πρόσφατα η απεργία πείνας και η εν γένει στάση της Επ. Ανταγωνισμού σε αρκετές υποθέσεις απασχόλησαν την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία έδωσε εντολή στην Επίτροπο Ανταγωνισμού Νέλι Κρουζ να στείλει αυστηρή επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση για να ζητηθούν εξηγήσεις.
- Νωρίτερα, ο οικονομολόγος Χρήστος Ιωάννου, μέλος της Επ. Ανταγωνισμού, είχε αντικρούσει με σοβαρά επιχειρήματα την απόφαση της πλειοψηφίας για την απόρριψη των καταγγελιών Τενέζου, ζητώντας να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες του για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και οικονομικής εξάρτησης, που οδήγησαν στο κλείσιμο της επιχείρησής του.
Μάλιστα, διέψευδε με επιχειρήματα τους ισχυρισμούς ότι ο επιχειρηματίας ήταν «μπαταχτσής», τονίζοντας ότι η αδυναμία του να εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις ήταν συνέπεια της καταχρηστικής συμπεριφοράς χονδρεμπόρου μεγάλης χαλυβουργίας.

ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ !
"Πρώτο τό STOPCARTEL έγραψε στίς 11-3-2009 ,στήν 27η ημέρα τής Απεργίας Πείνας τού Θεόδωρου Τενέζου, ξεσκεπάζοντας τούς λόγους της σιωπής των ΜΜΕ γιά την Απεργία:H oμηρία συγκεκριμένων καναλιιών καί εφημερίδων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού έναντι της σιωπής της γιά υπάρχουσες καταγγελίες σέ βάρος τους!"

Αίσθηση και έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει η αποκάλυψη του Sofokleous10 για την καταγγελία που έχει κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και αναφέρεται στην ύπαρξη καρτέλ για την κατανομή της τηλεοπτικής διαφημιστικής πίττας υπέρ των μεγαλύτερων καναλιών.Σε χθεσινό, σχετικό της δημοσίευμα, η εφημερίδα «Παρόν» επικαλείται πηγές της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις οποίες η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διερευνά ήδη την καταγγελία για καρτέλ και επικρατεί προβληματισμός για τα μεγάλα μερίδια διαφημιστικής δαπάνης που συγκεντρώνουν οι ισχυροί σταθμοί, ελέγχοντας σταθερά ?και ανεξάρτητα από τα στοιχεία τηλεθέασης- μερίδιο αγοράς άνω του 90%!
Πάντως, όπως φαίνεται και από όσα ανέφεραν πηγές της Επιτροπής στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Παρόν», η έρευνα για το τηλεοπτικό καρτέλ καρκινοβατεί, επειδή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς στελεχών της, παρατηρείται «έλλειψη αντικειμενικών και αξιόπιστων στατιστικών μελετών και επιστημονικών δεδομένων» για την ελληνική τηλεοπτική αγορά.
Όμως, πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν το περιεχόμενο της ογκώδους καταγγελίας που βρίσκεται στα χέρια της Επιτροπής, τονίζουν στο Sofokleous10 ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι και παραπλανητικοί, έχουν δε στόχο να δικαιολογήσουν την τουλάχιστον περίεργη απραξία της, παρά το γεγονός, ότι η καταγγελία περιλαμβάνει πλήθος στοιχείων από «εσωτερικές» πηγές, που θεμελιώνουν χωρίς περιθώρια αμφισβήτησης την ύπαρξη παράνομων συνεννοήσεων και εναρμονισμένων πρακτικών από δύο κανάλια και συγκεκριμένες διαφημιστικές εταιρείες.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν, ότι αν οι υπηρεσίες της Επιτροπής ήθελαν όντως να φέρουν σε πέρας τη διερεύνηση της καταγγελίας, θα μπορούσαν πολύ γρήγορα να καταλήξουν σε μια εισήγηση προς την Ολομέλεια, που θα θεμελίωνε την ύπαρξη καρτέλ και θα περιελάμβανε πρόταση για την επιβολή των αυστηρών ποινών που αρμόζουν. «Με πολύ λιγότερα στοιχεία, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού χρειάσθηκε λίγες εβδομάδες για να συντάξει εισήγηση για καρτέλ στην ακτοπλοΐα, αλλά εν προκειμένω σέρνει τα πόδια της επί μήνες χωρίς αποτελέσματα και χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους», αναφέρουν οι καλά πληροφορημένες πηγές του Sofokleous10.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, ότι στα θέματα διερεύνησης πιθανών καταχρηστικών πρακτικών από τους «βαρόνους» της ενημέρωσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού δείχνει αξιοσημείωτα αργά αντανακλαστικά και τονίζουν ότι από καιρό εκκρεμεί χωρίς αποτελέσματα άλλη καταγγελία για ύποπτες πρακτικές στο χώρο της διανομής Τύπου, όπου φέρονται επίσης να εμπλέκονται ισχυρά συγκροτήματα.
Πάντως, παρότι η Επιτροπή θα αργήσει πολύ να καταλήξει αν καταλήξει ποτέ- σε συμπεράσματα για πιθανές καταχρηστικές πρακτικές στο χώρο της τηλεόρασης, ο πόλεμος μεταξύ των καναλαρχών καλά κρατεί

Δεν υπάρχουν σχόλια: