1/7/09

Άγκυρα συνδέει την επαναλειτουργία της σχολής της Χάλκης με τη μειονότητα στη Θράκη


Η Τουρκία συνδέει αμμέσως το θέμα της επαναλειτουργίας τη Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που είναι εσωτερικό της ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων,( και που αφορά τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ) με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ,και ζητάει “ταυτόχρονες δράσεις “ ώστε να παραπέμψει το ζήτημα σε διμερή διαπραγμάτευση με την Ελλάδα και παράλληλα να διεθνοποιήσει το θέμα της Θράκης, ενώ αλλάζει τη συνθήκη της Λωζάνης, αναγνωρίζοντας την “ελληνική καταγωγή” των ορθοδόξων της Πόλης.
Ο Τούρκος υπουργός Προεδρίας Εγκεμέν Μπαγίς και διαπραγματευτής για την ένταξη στην ΕΕ ,όταν ρωτήθηκε στις Βρυξέλλες , “πότε η χώρα του προτίθεται να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης” , είπε πως, «η τουρκική κυβέρνηση αναζητά το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα δώσει τη λύση στο πρόβλημα» και υποστήριξε ότι στη χώρα του,” οι ορθόδοξοι πολίτες ελληνικής καταγωγής έχουν ίσα δικαιώματα με τους Τούρκους πολίτες και πως η κυβέρνηση γνωρίζει τις ανάγκες τους”.
Ο κ. Μπαγίς έσπευσε να συμπληρώσει πως, «παράλληλα με τις δικές μας προσπάθειες, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αφουγκραστεί τις ανάγκες τις ‘τουρκικής μειονότητας’ της Δυτικής Θράκης» και κατέληξε ότι «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναλάβουν ταυτόχρονες δράσεις και να επιδείξουν κοινό πνεύμα καλής θέλησης».
Η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕ,ΣΥΡΙΖΑ) παρακολουθούν απαθώς τις τουρκικές πρωτοβουλίες.
Αποδεικνύεται πάντως πόσο βλακώδης ήταν η εμπλοκή της Ελλάδας στο θέμα της σχολής της Χάλκης που είναι διεθνές θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν μπορεί ποτέ να γίνει ζήτημα ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης.
H κ. Μπακογιάννη στην κατ ιδίαν συνάντηση της με τον Νταβούτογλου στην Κέρκυρα , (χωρίς παρουσία διπλωμάτη), έθεσε " το ζήτημα του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών και συγκεκριμένα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης".
Γιατί άραγε το έκανε αυτό και με τι τρόπο;
Τι συζήτησαν μυστικά;
Ο Α. Νταβούτογλου δήλωσε αργότερα ότι «κάθε χώρα πρέπει να λύσει τα εσωτερικά των μειονοτήτων», ενώ είπε ότι το μειονοτικό δεν είναι διμερές θέμα, αλλά «κοινό πρόβλημα το οποίο πρέπει να επιλύσουμε σε συνεργασία».
«Η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη θα επαναλειτουργήσει. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και η γενικότερη τάση». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ερτουγρούλ Γκιουνάι, μιλώντας χθες στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι 24.
«Η υπόθεση της Σχολής δεν ταιριάζει στο υπάρχον πανεπιστημιακό σύστημα αλλά θα βρεθεί μια φόρμουλα. Δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα. Οι εργασίες γίνονται σε επίπεδο τεχνικό. Ποιό θα ήταν προτιμότερο, να αναλάβουν καθήκοντα σε διάφορους θρησκευτικούς θεσμούς στην Τουρκία άτομα που έχουν εκπαιδευτεί στη χώρα μας ή εκπαιδευμένοι σε άλλες χώρες; Κατά την άποψή μου, πιο λογικό είναι να αναλάβουν καθήκοντα αυτοί που έχουν εκπαιδευτεί στη χώρα μας. Το ίδρυμα αυτό ήταν ανοιχτό. Έκλεισε εξαιτίας των εντάσεων στην Κύπρο. Πρέπει πλέον να πούμε νέα πράγματα. Ό,τι ανήκει στο χθες, παρήλθε μαζί με το χθες». Ο Γκιουνάι είπε ακόμη ότι σύντομα θα επισκεφτεί την Τουρκία ο νέος Πατριάρχης Μόσχας, με τον οποίο θα έχει συνάντηση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στη συνάντηση αυτή θα παραβρεθεί και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Σπύρος Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η πολιτική Δολοφονία του Φιλογενούς Παναγιώτη Κρεββατά από τους αγγλόφιλους,

του Σπυρίδωνα Χατζάρα    Ο Παναγιώτης Κρεββατάς, (1785 - 1822), ήταν «Εθνικόφρων» πρόκριτος του Μυστρά, και μέλος της πρώτης Εθνοσυνέλευσης...