15/7/09

Τουρκία: «Το Αιγαίο, υδάτινη μάζα που δεν μας χωρίζει αλλά ενώνει»Δια στόματος του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία μπορεί να

Δια στόματος του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Τουρκία μπορεί να λύσεις τις διαφορές της με την Ελλάδα εφόσον αποδεχτούν την κοινή τους ευρωπαϊκή πορεία και συνεργασία.

«Τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να λυθούν αν οι δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) αποδεχθούν ότι πορεύονται προς έναν συνεταιρισμό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει η Άγκυρα, δια στόματος του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπουράκ Οζούγκιεργκιν, και υπογραμμίζει ότι «θέματα στα οποία δεν θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, μπορούν να παραπεμφθούν σε τρίτες πλευρές».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, κατά τη σημερινή εβδομαδιαία ενημέρωση των δημοσιογράφων, κληθείς να σχολιάσει «τους ισχυρισμούς της Ελλάδας επί του εναέριου χώρου στο Αιγαίο», είπε ότι «το πρόβλημα αυτό μπορεί να λυθεί αν οι δύο χώρες θεωρήσουν τους εαυτούς τους μελλοντικούς συνέταιρους και αποδεχθούν ότι πορεύονται προς έναν συνεταιρισμό εντός της ΕΕ».

Ο Μπ. Οζούγκιεργκιν υποστήριξε ότι «μπορούμε να συζητήσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα. Εάν υπάρξουν θέματα που δεν θα συμφωνήσουμε, αυτά μπορούν να παραπεμφθούν σε τρίτες πλευρές», ενώ πρόσθεσε πως «υπάρχει συμφωνία σε κάποια ζητήματα στο Αιγαίο», χωρίς όμως να διευκρινίσει.

Αναφερόμενος στα «προβλήματα στο Αιγαίο», ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι «σε περίπτωση που εξεταστούν τα προβλήματα αυτά, ένα προς ένα, δεν είναι δυνατόν να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή το σύνολο. Αυτό δεν είναι μόνο η δική μας θέση. Εάν εξετάσετε τη δομή του διεθνούς δικαίου και τις σχετικές με το Αιγαίο διατάξεις του, θα αντιληφθείτε ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο αν εξεταστεί στο σύνολό του».

Ο εκπρόσωπος είπε ότι συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών και σημείωσε ότι «εμείς δεν πιστεύουμε πως το πρόβλημα μπορεί να λυθεί δημιουργώντας, ή προβάλλοντας τις εντάσεις. Μπορούμε να συνομιλήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα. Εμείς θεωρούμε το Αιγαίο υδάτινη μάζα, που δεν μας χωρίζει, αλλά μας ενώνει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η εκπεφρασμένη βούληση των κυβερνήσεων Ελλάδας-Τουρκίας για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, δεν συνάδουν με την απαράδεκτη και αντίθετη σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου συμπεριφορά που φθάνει στο σημείο υπέρπτησης ελληνικού εδάφους από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη». Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ανέφερε ακόμη ότι το status quo στο Αιγαίο δεν επηρεάζεται από τέτοιες πρακτικές. «Αντίθετα, αυτοαναιρείται η διακηρυγμένη επιδίωξη της Τουρκίας για μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της» πρόσθεσε.

Ο κ. Δελαβέκουρας επανέλαβε πως η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των κριτηρίων της Κοπεγχάγης και την αρχή της καλής γειτονίας.

«Η μοναδική, απλή και ξεκάθαρη λύση, είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου με σεβασμό στο σχετικό με το Αιγαίο διεθνές συμβατικό πλαίσιο, καθώς και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αποτυπώνεται στην Σύμβαση του ΟΗΕ του 1982, στο σύνολό του», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητα της Ελλάδας για παραπομπή του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Κώλου (Τα Εννιάμερα), επιθυμώντας να στηρίξει την έντιμη, σοβαρή και αμερόληπτη δημοσιογραφία (εδώ μπορούμε να κάνουμε ένα σύντομο διάλλειμα για να συνέλθουμε από τα νευρικά γέλια), βρήκε τους συντελεστές της κορυφαίας εβδομαδιαίας στήλης παγκοσμίως, του περιβόητου “Ιού” της Ελευθεροτυπίας, και τους έθεσε ορισμένα ερωτήματα:

ΕΡΩΤ: Πως ξεκινήσατε να δουλεύετε μαζί σαν δημοσιογραφική ομάδα;

ΔΗΜ.ΤΡΙΜΗΣ: Ξεκινήσαμε το 1996, όταν και ο Σεραφείμ Φυντανίδης μας πρότεινε να γράφουμε στην Ελευθεροτυπία. Πριν από αυτό είμασταν μια δεμένη παρέα με κοινά ιδανικά, όπως ο ανθελληνισμός, η σκοπιανολαγνεία, ο φιλοτουρκισμός, η αγάπη γιά τη Νέα Τάξη και τον Ιμπεριαλισμό, ο πνευματικός αυνανισμός και άλλα…

ΕΡΩΤ: Θα ήθελα να μου πείτε για το τελευταίο λίγο. Ποια είναι η μέθοδος που χρησιμοποιείτε στην αξιολόγηση των θεμάτων που προβάλετε μέσα από τη στήλη;

ΤΑΣ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε, στο επίκεντρο του ενδιάφεροντος μας είναι να “χτυπήσουμε” τα ελληνικά εθνικά θέματα. Πιστεύουμε στις διαχρονικές αξίες που εξέφραζε ο αείμνηστος πνευματικός μας πατέρας Πήλιος Γούσης. Ετσι, πριν από κάθε σύνταξη άρθρου, συναντιόμαστε στο γραφείο και κάνουμε ένα είδος “αυνανιστικού διαλογισμού”, προσπαθούμε δηλαδή να βρούμε τι χειρότερο θα γράψουμε για την Ελλάδα.

ΕΡΩΤ: Μα αυτό μοιάζει με “στρατευμένη έμμισθη ανθελληνική δημοσιοκαφρίλα”…

ΤΑΣ.ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας παρακαλώ πολύ! Το “στρατευμένη” να το πάρετε πίσω αμέσως…Λοιπόν, γράφουμε αυτά που γράφουμε επειδή μας αρέσει και το απολαμβάνουμε, όχι επειδή μας πληρώνει κάποιος. Νιώθουμε από μέσα μας την ανάγκη να υπερασπιστούμε τις γειτονικές χώρες της Ελλάδας (Μακεδονία, Τουρκία κλπ) που απειλούνται από τον ολοένα και γιγαντούμενο εθνικιστικό ελληνικό σωβινισμό…

ΕΡΩΤ: Γιατί υπερασπίζεστε τόσο φανατικά τα Σκόπια και τους “μειονοτικούς” της Φλώρινας;

ΤΑΣ.ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ξέρετε, δεν είναι γνωστό στο ευρύ κοινό αλλά θα ήθελα να το εξομολογηθώ. Οι μεγάλες αγάπες δεν ξεχνιούνται, ιδίως αν είναι φλογισμένοι έρωτες…

ΕΡΩΤ: Σε τι αναφέρεστε κ.Κωστόπουλε;

ΤΑΣ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς να απαρνηθώ τον Πάβλε (σ.σ. Βοσκόπουλος); Ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής μου. Ήμουν θυμάμαι ασκούμενος δημοσιογράφος όταν βρέθηκα στη Φλώρινα για ένα επιτόπιο ρεπορτάζ αρκετά χρόνια πριν. Ο Πάβλε, μικρό παιδί κι’ αυτός τότε, περπατούσε σε έναν αγροτικό δρόμο φορώντας ένα εφαρμοστό φανελάκι με τη φωτογραφία του Τίτο. Τα βλέμματα μας διασταυρώθηκαν τυχαία και μου έσκασε ένα πλατύ χαμόγελο με δύο χρυσά δόντια που λαμπύριζαν στον ήλιο. Σταματήσαμε κοιτώντας ο ένας τον άλλο για λίγα δευτερόλεπτα και ξαφνικά, απ’ το σοκ φαντάζομαι, του έπεσαν τα κλειδιά στο χώμα. Έσκυψα να τα πάρω και αυτό ήταν… Από τότε γίναμε κώλος και βρακί.
ΕΡΩΤ: Και είναι αυτός λόγος για να υποστηρίζετε τόσο εξώφθαλμα τα Σκόπια;

Ανώνυμος είπε...

ΤΑΣ.ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι Σκόπια, σας παρακαλώ. Είσθε εθνικιστής μήπως; Δημοκρατία της Μακεδονίας τη λέμε και κανονικά περιλαμβάνει και τη Β.Ελλάδα αλλά τέλος πάντων…

ΕΡΩΤ: Μα είναι δυνατόν; Ποιες πηγές συμβουλεύεστε ως έγκυρη στήλη για όσα γράφετε;

ΔΗΜ.ΤΡΙΜΗΣ: Βασικοί μας συνεργάτες και πηγές φυσικά είναι το Υπουργείο Εξωτερικών της Μακεδονίας, το γραφείο του κ.Γκρούεφσκι, η εφημερίδα “Νόβα Μακεντονίγια”, η “Σαμπάχ” της Τουρκίας, το “Ουράνιο Τόξο”, η δημοκρατική οργάνωση “Γκρίζοι Λύκοι”, ο Ραούφ Ντενκτάς και φυσικά η Μαρία η Ρεπούση κ.α…

ΕΡΩΤ: Διακρίνω μια αξιολόγη αντικειμενικότητα στην πληροφόρηση σας… Η “Ελευθεροτυπία” τι λέει για όλα αυτά;

ΔΗΜ.ΤΡΙΜΗΣ: Η “Ελευθεροτυπία” μας στηρίζει στο έργο μας. Σε μια συνάντηση που είχαμε με την κ.Τεγοπούλου πριν κανά δυό μήνες μας είπε ότι είμαστε απαραίτητοι επειδή λέει “δίνουμε άφθονο γέλιο στους αναγνώστες κάθε Κυριακή με τις μαλακίες που γράφουμε”. Είναι τιμή μας που γράφουμε στην Ελευθεροτυπία, αν και το όνειρο μας είναι να μετακομίσουμε κάποια στιγμή στους New York Times ώστε να χτυπάμε ανελέητα τα εθνικά ζητήματα της χώρας από πολύ υψηλά…

ΕΡΩΤ: Με το καλό. Πείτε μου σας παρακαλώ ποιές είναι οι θέσεις σας για τρία ζητήματα: Τους λαθρομετανάστες, τα ελληνοτουρκικά του Αιγαίου και το ΛΑΟΣ;

ΤΑΣ.ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τους μετανάστες πιστεύουμε ότι πρέπει να νομιμοποιηθούν όλοι ανεξαιρέτως και χωρίς περιορισμούς ενώ ο κ.Παυλόπουλος θα έπρεπε να ζητήσει να φιλοξενήσει η χώρα όλους τους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χώρος υπάρχει άπλετος έτσι κι’ αλλιώς.
Για το Αιγαίο πιστεύουμε ότι το Αιγαίο ανήκει…στα ψάρια του. Και επειδή ως “Ιός” έχουμε κάνει σχετική έρευνα, το 85% των ψαριών του αιγαίου μιλούν άπταιστα την τουρκική. Άρα, πρέπει να παραχωρηθεί στην Τουρκία το 85% του Αιγαίου, ως ένδειξη καλής γειτονίας.
Όσο για το ΛΑΟΣ, πρέπει να ακολουθηθούν δημοκρατικές διαδικασίες. Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου και των νηφάλιων αποφάσεων. Το ΛΑΟΣ πρέπει να κηρυχθεί παράνομο, να κλείσουν τα γραφεία του και να σταλούν όλα τα μέλη του εξορία.

Ο Νέος Ριζοσπάστης στις 11 Ιανουαρίου 1933 έλεγε:«Οι Έλληνες Ιμπεριαλιστές από τη πρώτη στιγμή που κατέλαβαν την Μακεδονία».

  «Οι Έλληνες Ιμπεριαλιστές από τη πρώτη στιγμή που κατέλαβαν την Μακεδονία».  Υπογραφή ΚΚΕ