Το κλίμα στην Επιτροπή είναι, αντί κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, να υπάρξει άνοιγμα νέων κεφαλαίων, όπως αυτό του περιβάλλοντος.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Αντί κυρώσεων επί της Τουρκίας, επειδή δεν εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία, το κλίμα που δημιουργείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να ανοίξουν και άλλα τουρκικά ενταξιακά κεφάλαια, αρχής γενομένης από εκείνο του περιβάλλοντος.
Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 14 Οκτωβρίου. Με αυτήν θα αξιολογείται η τουρκική ενταξιακή πορεία χωρίς την περίληψη εισηγήσεων για επιπρόσθετες επί της Άγκυρας κυρώσεις.
Δηλαδή, δεν θα επιβληθούν άλλες κυρώσεις πέραν των οκτώ ήδη παγωμένων κεφαλαίων, που σχετίζονται με το πρωτόκολλο και το εμπάργκο, που η Τουρκία επιβάλλει σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνουμε ότι το 2006 η Επιτροπή είχε εισηγηθεί προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το πάγωμα οκτώ ενταξιακών κεφαλαίων.
Τώρα η Επιτροπή, αφενός αποδέχεται ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει το πρωτόκολλο και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, αφετέρου δεν προχωρεί σε εισηγήσεις επί τη βάσει των οποίων να δημιουργούνται προϋποθέσεις για επιπρόσθετη επί της Άγκυρας τιμωρία.
Αυτό, άλλωστε, είναι και το πνεύμα από το προχθεσινό Κολέγιο των Επιτρόπων, στο πλαίσιο του οποίου συζητήθηκε η αξιολόγηση της τουρκικής ενταξιακής πορείας, η οποία εκ των πραγμάτων, σχετίζεται με τη λύση του Κυπριακού.
Σε αυτή τη βάση εκφράστηκαν απόψεις συμβατές με τις τουρκικές.
Οτι δηλαδή μπορεί μεν η Τουρκία να μην έχει εφαρμόσει το πρωτόκολλο και τις υποχρεώσεις της, όμως το Κυπριακό πρέπει, αν αυτό είναι δυνατό, να λυθεί πριν από το Δεκέμβριο και πάντως πριν από τις λεγόμενες «Προεδρικές εκλογές» στα κατεχόμενα τον προσεχή Απρίλιο.
Διότι, επί τούτου, προβάλλεται ο εξής διπλός ισχυρισμός: Αφενός ο Ταλάτ θα χάσει τις εκλογές από τον σκληροπυρηνικό Έρογλου, αφετέρου ο Ταλάτ είναι αυτός ο οποίος μπορεί να επιλύσει με τον Πρόεδρο Χριστόφια το Κυπριακό.
Η τάση που επικρατεί είναι ότι, βεβαίως θα πρέπει να επισημανθεί στην Τουρκία πως πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις, όμως, η ΕΕ δεν θα πρέπει με τη στάση της να δυσκολέψει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
Πέραν τούτων, στο Κολέγιο, των Επιτρόπων, ο κ. Ρεν υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει σημειώσει πρόοδο στο Κουρδικό και το Αρμενικό.
Οι Τούρκοι πάντως ανησυχούν ότι με την ανάληψη της εξουσίας στη Γερμανία από την κ. Μέρκελ, χωρίς τους Σοσιαλιστές στην Κυβέρνηση και με δεδομένη τη θέση Σαρκοζί περί ειδικής σχέσης αντί πλήρους ένταξης, η υπόθεση της πλήρους τουρκικής ένταξης στην ΕΕ,θα γίνει δυσκολότερη.
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/197679
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου