3/10/09

1965-2009.Οι εποχές αλλάζουν. Οι εφιάλτες Όχι!

Γιατί ανετράπη ο Γ. Παπανδρέου το 1965;
Επειδή είπε «Όχι» στην «λύση» των Αμερικανών για το Κυπριακό.
Γιατί ανετράπη ο Καραμανλής το 2009;
Επειδή είπε «Όχι» στην αμερικανική λύση για το «Μακεδονικό».
Η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε αποστα-σία.

Πάντως και στις δύο περιπτώσεις πρωταγωνιστής ο Κ.Μητσοτάκης.


Ένα τηλεγράφημα του Αμερικανού πρέσβη στη Αθήνα Χ. Λαμπουίς από το αρχειο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στις αρχές του 1965, ο Κωνσταντίνος ζήτησε προσωπική συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη στη Αθήνα Χ. Λαμπουίς,που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 27ης Ιανουαρίου 1965.

Το πρώτο που είπε ,στον Αμερικανό πρέσβη, ο Κωνσταντίνος, ήταν ότι, «υπήρχε χαώδης κατάσταση τόσο στην εσωτερική ελληνική πολιτική ζωή όσο και στην Κύπρο».Ότι υπήρχε μεγάλη ανησυχία, «για την επέκταση του κομμουνισμού στην Ελλάδα» και ότι, πράγματι, τα Ανάκτορα διαπίστωναν «κάποια άνοδο στη δραστηριότητα και το θράσος της άκρας αριστεράς, που προκαλούσε ανησυχία».
Ο Λαμπουίς, απάντησε ότι οι διαπιστώσεις της πρεσβείας των ΗΠΑ κατέληγαν ,«στο ίδιο συμπέρασμα» και συμφωνούσαν ότι το θέμα της κομμουνιστικής δραστηριότητας θα έπρεπε να παρακολουθείται προσεκτικά.

Ο Κωνσταντίνος είπε τότε ότι ορισμένοι παράγοντες τον ήθελαν να κινηθεί «εναντίον της κυβέρνησης Παπανδρέου», αλλά εκείνος πίστευε ότι αυτή η στιγμή δεν ήταν η κατάλληλη.

Δεν υπήρχε κάποιος εκείνη τη στιγμή που θα μπορούσε ν' αντικαταστήσει τον Γ. Παπανδρέου, που συνέχιζε να είναι δημοφιλής. Αν τώρα «προσπαθήσει να ανατρέψει (unseat) τον πρωθυπουργό», ο Παπανδρέου «θα κατέβει στο πεζοδρόμιο». Επρεπε επομένως να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για την αποπομπή του.

Ο Κωνσταντίνος σχολίασε και τον διορισμό του Τσιριμώκου ως υπουργού Εσωτερικών. Είχε αμφισβητήσει έντονα, μιλώντας με τον Γ. Παπανδρέου, αυτόν τον διορισμό ενός «συνοδοιπόρου» της Αριστεράς, αλλά ο πρωθυπουργός επέμεινε στην απόφασή του. Ο Γ. Παπανδρέου έμοιαζε να είναι ένας πρωθυπουργός υπό συνεχή αμφισβήτηση. Ο μονάρχης εκμυστηρεύτηκε στον Λαμπουίς ότι «αρχικά είχε σκεφτεί να αντιταχθεί στον Παπανδρέου για τον διορισμό του Τσιριμώκου υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό σε παραίτηση», αλλά τελικά άλλαξε γνώμη περιμένοντας μια καλύτερη στιγμή.

Ο Κωνσταντίνος επιθυμούσε ν' ακούσει τη γνώμη του Λαμπουίς, που τόνισε ότι κατανοούσε πλήρως τη σημασία που είχε για τον βασιλιά «να είναι λογικά βέβαιος για την επιτυχία πριν να συγκρουστεί με τον πρωθυπουργό», επομένως δεν έπρεπε να δράσει «βιαστικά». Αλλά θα βρεθεί η στιγμή όπου ο βασιλιάς «πρέπει να δράσει».

Ο Κωνσταντίνος «συμφώνησε» και τότε προσδιόρισε στον Αμερικανό πρεσβευτή το κεντρικό σημείο όπου θα αντιδρούσε αποφασιστικά λέγοντας ότι αν ο Παπανδρέου «παρέμβει στο στράτευμα, όπως έκανε με τη Χωροφυλακή, αυτό θα είναι το οριστικό ζήτημα και θα απαιτήσει την παραίτηση του πρωθυπουργού».

Ο Λαμπουίς αμέσως ρώτησε αν υπήρχε «κάποια ένδειξη» ότι ο πρωθυπουργός αναμειγνυόταν στα ζητήματα του στρατεύματος.

Ο Κωνσταντίνος ανέφερε ότι κάποια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου επιθυμούσε να μετακινήσει τον Π. Γαρουφαλιά από το υπουργείο Αμυνας στο υπουργείο Συντονισμού αλλά «και ο βασιλιάς και ο Γαρουφαλιάς είχαν αντιταχθεί» αποφασιστικά.

Εξι και πλέον μήνες πριν από την οριστική ρήξη Γ. Παπανδρέου-Ανακτόρων, ο Κωνσταντίνος και ο αμερικανός πρέσβης είχαν προσδιορίσει το ακριβές σημείο όπου θα προκαλούσε την παραίτηση του προέδρου της κυβέρνησης και αυτό ήταν:"Το στράτευμα", που ανήκε στις ΗΠΑ και όχι στον "κυρίαρχο ελληνικό λαό".

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΡΑΒΙΓΚΑ-ΣΚΑΡΤΑΦΙΚΑ-ΠΑΡΤΟΥΖΟΛΑ

Βολευτή Α’Αθηνών ANT.AΡ.CIA

“Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου οι Αλβανοι και Αφγανοι πολίτες δεν πρέπει να έχουν διλήμματα ή αμφιβολίες. Είναι ελεύθεροι να ψοφίσουν ότι θέλουν, αλλά είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να επιλέξουν αυτούς που θα τους βγάλουν από το τέλμα. Το οφείλουν στον εαυτό τους, στις πουτανες τους αλλά και στην πατρίδα τους.

Επειδή αφιέρωσα ένα μεγάλο κομμάτι από την ζωή μου στην καταπολέμηση των προφυλακτικων και της διαφθοράς, έχω θάρρος σήμερα να ζητήσω από όλους εκείνους που συμμερίζονται τις ανησυχίες μου και συμφωνούν με τις προσπάθειές μου, να βοηθήσουν το έργο μου με τον ψοφο τους.

Υπόσχομαι στον εαυτό μου, στο πουλι μου, και στους Αφγανους συμπολίτες μου, ότι ως βουλευτής θα μπορέσω με μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσω το έργο και τις προσπάθειές τους, που ως απλός πολίτης κάνω για την καταπολέμηση των προφυλακτικων στις πιατσες και της διαφθοράς.”

ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΡΑΒΙΓΚΑ-ΣΚΑΡΤΑΦΙΚΑ-ΠΑΡΤΟΥΖΟΛΑ

ΒΟΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΩΝ-ΤΙΡΑΝΩΝ

ANT.AΡ.CIA

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΚΥΡΙΟΙ.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΜΟΝΙΜΩΣ ΟΙ Η.Π.Α. ΟΣΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΡΑΤΤΟΥΝ.
ΑΝ Ο κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΙΧΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ & ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ, ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ, ΤΟΤΕ, ΣΑΝ ΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΥΝΗΣΕΙ ΜΕ ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ. ΙΣΩΣ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΡΩΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΣΣΔ, ΚΑΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ. ΤΟ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ "ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΤΟΞΟ" ΚΑΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ! ΜΕ ΛΟΥΛΗ, ΑΝΤΩΝΑΡΟ ΚΑΙ ΠΑΚΗ, ΠΟΙΟΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ;

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΔ υπέκυψε στη σήψη που η ίδια προκάλεσε. Το ρέκβιεμ της αστικής Δεξιάς, ήταν θέμα χρόνου. Οι γόνοι μιας παρηκμασμένης τάξης πολιτικών, κατ' ευφημισμόν «συντηρητικών» κατά παράδοση και «φιλελεύθερων» κατά πρακτική, δεν θα μπορούσαν να είχαν λειτουργήσει αλλιώς. Οι επικλήσεις των κορυφαίων στον Κώστα Καραμανλή να μην παραιτηθεί, στις αλυσιδωτές και κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαν μαζί του, φαντάζουν ως απόλυτα υποκριτικές και σουρεαλιστικές. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό, μετά τη λαϊκή κατακραυγή που εισέπραξε προσωπικά ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής; Η επιλογή για την προσφυγή στην καλπή ήταν δική του, άσχετα αν έπεσε στην παγίδα που του έστησαν οι πάτρωνες του Giorgos. Η ευθυκρισία, είναι απαραίτητο προσόν για τους πολιτικούς ηγέτες. Μόνο που στην ορθολογιστική και παγκοσμιοποιημένη εποχή μας, αυτές οι «ξεπερασμένες» αρετές, αντικαθίστανται από τις εισηγήσεις τεχνοκρατών, τύπου Λούλη/Πάκη. Ιδού λοιπόν τα αποτελέσματα.

Η Ιστορία θα τιμωρήσει... τον Κώστα Καραμανλή. Στάθηκε κατά πολύ κατώτερος των περιστάσεων, δεν βγήκε ποτέ μπροστά, δεν πήρε τίποτα πάνω του, ενώ άνοιξε την πόρτα διάπλατα στην διαπλεκόμενη λαίλαπα των κατασκευαστών. Κάποιοι ήδη παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, με κομμένη την ανάσα. Τα μάλλον «γρήγορα» συγχαρητήρια του Ομπάμα στον Giorgos, αναδεικνύουν και το τι μέλλει γενέσθαι. Άλλο ένα αστέρι στην αστερόεσσα...
Για αυτά όλα όμως, φταίει ένας: ο Καραμανλής και όχι τα συμφέροντα που απλά κάνουν τη διαβρωτική δουλειά τους. Ο πρωθυπουργός (που κάποτε μίλησε για «νταβατζήδες») διέψευσε τις προσδοκίες όλων, μεταξύ των και πάρα πολλών πατριωτών.
Ο Giorgos παραλαμβάνει το χάος. Δεν δείχνει να ανησυχεί. Θα του «σφυρίξουν» κάποιοι στο αυτί τι θα κάνει.
Όμως, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον φοβικό Κώστα Καραμανλή. Που κλήθηκε να κυβερνήσει και έκανε τα πάντα εκτός από αυτό. Που δικαιολόγησε, αντί να επικρίνει και να τιμωρήσει. Που ανέχθηκε τις πομπές της καμαρίλας του και αλαζονικά είπε στον κόσμο που έφριττε, ότι «δεν παίρνει αποφάσεις υπό πίεση»,που εν τέλει παραιτήθηκε επειδή δεν είχε και πάλι το σθένος να αντιμετωπίσει το «έργο» του…
Ο κόσμος περιθωριοποίησε πολιτικά τον Κώστα Καραμανλή. Τον έστειλε σπίτι του στη Ραφήνα. Σε κάνα-δύο μήνες, μόλις ολοκληρωθεί το συνέδριο της ΝΔ, κανείς δεν θα μιλά γι' αυτόν. Κοινώς, ο Κώστας Καραμανλής, ο πάλαι ποτέ «καταλληλότερος», θα έχει την τύχη του προκατόχου του και επίσης πάλαι ποτέ «καταλληλότερου», Κώστα Σημίτη.

Τα νεδα από την ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση

  Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εισήλθαν σήμερα στο Γκερμάς και το Μουραβί στην περιοχή του Τσερνίχιβ και ύψωσαν τις ρωσικές σημαίες.Ο ρωσικό...