14/10/09

Ισραήλ η 5η πυρηνική δύναμη στον Κόσμο

Ο ειρηνοποιός Ομπάμα κανακεύει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ

Του Κώστα Μπετινάκη
http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=2490


Είναι τοις πάσι γνωστό, πως οι ΗΠΑ, μόνιμοι προστάτες του Ισραήλ, πιέζουν άλλες χώρες να σταματήσουν τα πυρηνικά τους προγράμματα (Β. Κορέα, Ιράν κ.ά.), αλλά ουδέποτε αναφέρονται στα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ, σα να μην υπάρχουν. Παρ' όλα αυτά οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν το Ισραήλ με περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο, για εξοπλισμούς. To Ισραήλ το 1981 είχε βομβαρδίσει –κατ΄εντολή των ΗΠΑ- τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράκ.

H Washington Times δημοσίευσε στις 2 Οκτωβρίου 2009, αποκλειστικό άρθρο με τίτλο:

Obama agrees to keep Israel's nukes secret (Ο Ομπάμα συμφωνεί να διατηρήσει μυστικό τα πυρηνικά του Ισραήλ).

Επιβεβαιώνοντας ένα μυστικό τεσσάρων δεκαετιών, η διατήρηση του οποίου επέτρεψε στο Ισραήλ να διατηρεί ένα πυρηνικό οπλοστάσιο χωρίς να επιτρέπει τον έλεγχό του από τους διεθνείς επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, τρεις αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης (που φυσικά θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους) αποκάλυψαν: «Ο Ομπάμα υποσχέθηκε να διατηρήσει τη συμφωνία που ισχύει από το 1969, στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργός Νετανιάου, στο Λευκό Οίκο τον περασμένο Μάιο.

Η άποψη του αμερικανού προέδρου εντάσσεται στην πολιτική να εκθέσει το Ιράν, ότι «ετοιμάζει πυρηνικά όπλα» καθώς και στην «σθεναρή του άποψη» για την διατήρηση της συνθήκης της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. (Που ήδη είναι διάτρητη).


Μετά την Γενική συνέλευση του ΟΗΕ, ο Νετανιάου ρωτήθηκε από Ισραηλινούς δημοσιογράφους «αν ανησυχεί από την διακήρυξη του Αμερικανού προέδρου «για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά». Κι εκείνος απάντησε: «Είναι ξεκάθαρο από το περιεχόμενο του λόγου του, πως αναφερόταν στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν. Αλλά θέλω να σας υπενθυμίσω πως κατά την πρώτη μου συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα, στην Ουάσιγκτον του είχα ζητήσει και έλαβα από τον ίδιο κατάλογο στρατηγικών διαβεβαιώσεων που ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ για το θέμα αυτό».

Ο Jonathan Peled εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον αλλά και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Λευκό Οίκο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία.

Το ισραηλινό πυρηνικό δόγμα, γνωστό ως «ο μακρύς διάδρομος» προβλέπει πως το Ισραήλ θα αρχίσει να σκέφτεται τον πυρηνικό αφοπλισμό, μόνον αφού όλες οι χώρες που βρίσκονται επίσημα σε εμπόλεμη κατάσταση μαζί του διαλύσουν όχι μόνο τα πυρηνικά τους προγράμματα αλλά και καταστρέψουν τα χημικά και βιολογικά τους οπλοστάσια. Το Ισραήλ θεωρεί πως το πυρηνικό οπλοστάσιο αποτελεί εγγύηση στο εχθρικό περιβάλλον της περιοχής.

Ο προηγούμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε παραδεχθεί σε μια ηθελημένη (;) γκάφα του, (που εκλήφθηκε ως γλίστρημα της γλώσσας) πως η χώρα του διαθέτει πυρηνικά. Ο κόσμος το ‘χε τούμπανο φυσικά… «Το εβραϊκό κράτος φαίνεται πως έχει δημιουργήσει την ικανότητα δευτέρου πλήγματος εν όψει του γεγονότος ότι το Ιράν καθίσταται πυρηνική δύναμη».
Από τις 29/12/05 είχαμε προειδοποιήσει πως η ισραηλινή άποψη είναι:
«Η αναφερθείσα πυρηνική προοπτική του Ισραήλ αναπτύχθηκε για να αντιμετωπιστεί το χειρότερο σενάριο των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) να υστερήσουν σε συμβατικές δυνατότητες. Έτσι το Ισραήλ θεωρεί ότι εάν κάποιο εχθρικό κράτος διατηρεί στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα συνιστά «casus belli» και απαιτείται προληπτική δράση».
Κι όμως δεν βρέθηκε ούτε ένας να ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ για το μέγιστο αυτό παράπτωμα, σύμφωνα με την επικρατούσα, τουλάχιστον, άποψη!!!
(βλέπε: Ο μύθος της ιρανικής πυρηνικής απειλής
http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=1231)


Ούτε δόθηκε η πρέπουσα σημασία στην έγκριση της πώλησης από την Γερμανία δύο τύπου «Δελφίνι» υποβρυχίων στο Ισραήλ, αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων $. (Το ένα τρίτο της αξίας τους θα χρηματοδοτηθεί από τη γερμανική κυβέρνηση).
Τα δύο αυτά υποβρύχια έρχονται να προστεθούν στα ήδη τρία του ιδίου τύπου που διαθέτει το ισραηλινό ναυτικό. Με τη διαφορά, ότι τα νέα έχουν δυνατότητα Παραμονής εν καταδύσει για περισσότερο χρόνο- για εβδομάδες. Τα «Δελφίνια», έχουν ειδικούς τορπιλοσωλήνες με τη δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων «Κρουζ» με πυρηνικές κεφαλές. Τα υποβρύχια αυτά αποτελούν ισχυρό στρατιωτικό ατού επειδή είναι δύσκολο να επισημανθούν όσο βρίσκονται εν καταδύσει, και αποτελούν το στοιχείο του δευτέρου πλήγματος στην τριπλή στρατηγική δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος (από ξηρά-αέρα και θάλασσα) όπως είχε διαμορφωθεί τόσο από τη Σοβιετική Ένωση όσο και τις ΗΠΑ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου».
«Η αναφερθείσα πυρηνική προοπτική του Ισραήλ αναπτύχθηκε για να αντιμετωπιστεί το χειρότερο σενάριο των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) να υστερήσουν σε συμβατικές δυνατότητες. Έτσι το Ισραήλ θεωρεί ότι εάν κάποιο εχθρικό κράτος διατηρεί στρατιωτικό πυρηνικό πρόγραμμα συνιστά “casus belli” και απαιτείται προληπτική δράση».

Χωρίς φυσικά να έχει υπολογίσει κάποιος το παρανοϊκό πυρηνικό ολοκαύτωμα που θα μπορούσε να προκαλέσει σ’ ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολή οποιαδήποτε έκρηξη πυρηνικού όπλου, λόγω της εγγύτητας των συνόρων των χωρών της περιοχής.

5η πυρηνική δύναμη
Με τουλάχιστον 230 πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό του, το Ισραήλ καταλαμβάνει την 5η θέση στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ (10.656), την Ρωσία (περίπου 10.000), την Κίνα (400) και την Γαλλία (350) σε παραγωγή-κατοχή πυρηνικών όπλων (Center For Defence, Sept. 2002). Ακολουθούν η Μ. Βρετανία (185), οι Ινδίες (66) και το Πακιστάν (42).

Το "άκρως απόρρητο" πρόγραμμα του Ισραήλ για την κατασκευή πυρηνικών βομβών είχε ξεκινήσει το 1958, στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Dimona στην έρημο Νεγκέβ με τη βοήθεια Γάλλων επιστημόνων. Η κατοχή πυρηνικών όπλων από το Ισραήλ –κάτι που επίσημα ακόμα το αρνείται- έγινε γνωστή από την εφημερίδα Sunday Times του Λονδίνου στις 5 Οκτωβρίου 1986, μετά την αποκάλυψη του Ισραηλινού πυρηνικού επιστήμονα Μορντεχάι Βανούνου. Ο οποίος αποφυλακίστηκε πρόσφατα, αλλά πληρώνει ακόμα, με περιοριστικούς όρους, την «προδοσία του».
(δείτε: Ο χωροφύλακας ετοιμάζεται να βομβαρδίσει το Ιράν
http://www.styx.gr/index.cfm?Action=RTCL&CLiD=1218)




Δεν υπάρχουν σχόλια: