16/10/09

Απόψεις

"Τολμήστε κ.Πρωθυπουργέ..."
email από αναγνώστη του: http://orfni.blogspot.com/2009/10/blog-post_16.html


Είναι γεγονός ότι το πιο σκληρό καρτέλ που λειτουργεί στη χώρα μας είναι αυτό των τραπεζών.
Το καρτέλ αυτό, δημιουργήθηκε από το δίδυμο Σημίτη-Παπαντωνιου και υπήρξε ο φυσικός αυτουργός της φούσκας του χρηματιστηρίου μέσω της οποίας εξανεμίσθηκαν οι αποταμιεύσεις χιλιάδων συμπολιτών μας.

Στη συνέχεια το καρτέλ συνέβαλε στη στρεβλή ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας μέσω του αλόγιστου δανεισμού της κοινωνίας δημιουργώντας την νέα φούσκα του υπερδανεισμου, υπερμοχλεύομενο και το ίδιο.

Όμως, οι φούσκες έχουν πάντα το οδυνηρό τέλος τους και έτσι, το ανεπαρκές στη πρόβλεψη του παγκοσμίου οικονομικού γίγνεσθαι καρτέλ, βρέθηκε στα τέλη του 2008 στο χείλος της χρεοκοπίας με βραχυπρόθεσμο άνοιγμα περί τα 30δις ευρώ

Τότε παρενέβη, το δίδυμο Καραμανλή-Αλογοσκουφη και το έσωσε, με το περιβόητο πακέτο των 28δις ευρώ για την ρευστότητα δήθεν της οικονομίας.
Το μέτρο αυτό βέβαια είχε σαν άμεση συνέπεια το περιθώριο δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου να διευρυνθεί κατά 1,5% επιβαρύνοντας ανάλογα τον Έλληνα φορολογούμενο.

Από το πακέτο, μέρος του περί τα 4,5 δις ευρώ, χρησιμοποιήθηκε σαν άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στο καρτέλ υπό την μορφή προνομιούχων μετοχών και τιμή έκδοσης την ονομαστική τιμή της κάθε τράπεζας με ετήσιο επιτόκιο 10% και δυνατότητα μετατροπής τους σε κοινές χωρίς επιτοκιακη απόδοση.

Το υπόλοιπο πακέτο, μέρος του περιλάμβανε εγγυήσεις και ταμειακή ενίσχυση μέσω ομολογιών, από το οποίο το καρτέλ χρησιμοποίησε μόνο της εγγυήσεις καθώς βρήκε φθηνότερη ταμειακή ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης η Ελληνική Κυβέρνηση σημείωσε πρωτιά στην Ευρώπη παρέχοντας εγγύηση των καταθέσεων στο καρτέλ, δηλαδή, τους πιστωτές του.

Με τα μέτρα αυτά, το καρτέλ, σταθεροποιήθηκε και ξαναπήρε τα πάνω του παρουσιάζοντας μάλιστα στις τριμηνιαίες χρήσεις του και αξιόλογα κέρδη.
Περί ρευστότητας στην οικονομία βέβαια, ούτε λόγος, με αποτέλεσμα να διογκωθεί το πρόβλημα των επιταγών.

Σήμερα oi μετοχές τους από το ναδίρ που σε μερικές πιριπτωσεις είχαν φθάσει να διαπραγματεύονται χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας ανέκαμψαν και αποτιμώνται πάνω από τρεις φορές της εν λόγω αξίας.

Αν επομένως το Ελληνικό Δημόσιο μετέτρεπε, τις προνομιούχες μετοχές του στο καρτέλ σε κοινές, η αξία τους θα αποτιμώνταν σε (4,5 Χ 3) 13,5 δις ευρώ. Παράλληλα, αν διέθετε αυτές τις μετοχές στην αγορά, θα είχε καθαρο κέρδος 13,5-4,5 = 9 δις ευρώ ενώ το χρέος του θα μειώνονταν κατά 4,5 δις ευρώ.

Μια τέτοια ενέργεια θα συναντούσε τη λυσσώδη αντίδραση του καρτέλ και των παλαιών μετόχων του, από την άλλη όμως, θα ενίσχυε με πρωτογενή κεφάλαια τις τράπεζες και την κερδοφορία τους κατά 450 εκ ευρώ ετησίως ενώ στις σημερινές τιμές των μετοχών, το γεγονός, αυτό είναι ήδη ενσωματωμένο.

Η διάθεση των πακέτων μπορεί να πραγματοποιηθεί με ποικίλους τρόπους, οι παλιοί μέτοχοι, αν θέλουν, να τα απορροφήσουν οι ίδιοι ας έχουν πρώτη προτίμηση.
Στην αντίθετη περίπτωση, εκτιμώ, ότι υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι να τα απορροφήσουν μέσω των οποίων μπορεί να σπάσει και το καρτέλ.


Τολμήστε κύριοι Πρωθυπουργέ και Υπουργέ Οικονομικών

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραία τα λέτε κύριε,αλλά θα ήταν πιο ωραία εάν τις αποφάσεις τις έπαιρναν οι εκλεγμένοι κυβερνώντες. Αμ έλα που δεν κυβερνούν αυτοί (αλλά η μαφία των καρτέλ).