27/11/10

Στο 100% η πιθανότητα αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα

http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/-100--------2010112630956

Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται με τρόπο που μοιάζει με αυτόν τον μετοχών και έτσι ξεκινώντας από μία ονομαστική τιμή 100 μονάδων βάσης μπορούν να την ξεπεράσουν ανοδικά, αν υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση γι’ αυτά ή πτωτικά αν υπάρχει πολύ μεγάλη προσφορά. Στην περίπτωση των ελληνικών ομολόγων η προσφορά υπερβαίνει σε τόσο μεγάλο βαθμό τη ζήτηση που τα έχει καταστήσει τη χειρότερη επενδυτική επιλογή μεταξύ των κρατικών ομολόγων στο 2010 βουλιάζοντας τα πολύ κάτω από την ονομαστική τους αξία, με αποτέλεσμα όσοι επενδυτές τα κράτησαν στα χαρτοφυλάκια τους ή τα αγόρασαν στις αρχές του έτους να έχουν βρεθεί να καταγράφουν πολύ μεγάλες απώλειες.

Η τρέχουσα τιμή των 10ετών ελληνικών ομολόγων είναι, μόλις, 68,5 σεντ στο ευρώ, δηλαδή η πτώση από την ονομαστική τους αξία ξεπερνά το 30%. Αντίστοιχα η τρέχουσα τιμή των 30ετών ομολόγων είναι 53 σεντ στο ευρώ δηλαδή περίπου στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Όταν, όμως, τα ομόλογα ενός κράτους φτάσουν να αποτιμώνται τόσο χαμηλά αυτό συνεπάγεται ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει ένα ‘γεγονός αναδιάρθρωσης’ του χρέους του, θεωρώντας δεδομένο ότι κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον θα είναι αδύνατο για τη χώρα να το εξυπηρετήσει.

“Είναι αλήθεια ότι πολλά ομόλογα διαπραγματεύονται σε τιμές αγοράς που αποτυπώνουν τις προσδοκίες των επενδυτών όσον αφορά στο πραγματικό κεφάλαιο που θα λάβουν τελικά από αυτά” μου είπε σε επικοινωνία μας ο αναλυτής της UniCredit Group στο Μόναχο, Philip Gisdakis, ο οποίος συμπλήρωσε:“όταν τα ομόλογα διαπραγματεύονται σε τέτοιες τιμές αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές προεξοφλούν πιθανότητα ενός γεγονότος αναδιάρθρωσης που αγγίζει το 100%”.

Το γεγονός αναδιάρθρωσης μπορεί να συνεπάγεται και επιμήκυνση αλλά όποια μορφή και αν λάβει επιβεβαιώνει την πραγματική αδυναμία της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της και την, τυπική, ανάγκη για ένα νέο Μνημόνιο. Με την επίσημη πρόβλεψη του ΔΝΤ να είναι πως το 2014 η Ελλάδα θα χρειάζεται περίπου το 50% των κρατικών εσόδων για την αποπληρωμή τόκων δεν ακούγεται καθόλου περίεργο που οι επενδυτές θεωρούν ότι ο στόχος τριετίας που έχει θέσει η κυβέρνηση δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικός.

Ο Thomsen του ΔΝΤ δήλωσε την Πέμπτη ότι ‘έγινε μία πολύ καλή αρχή αλλά το ελληνικό πρόγραμμα έφτασε σε ένα σταυροδρόμι’, προσθέτοντας ότι ‘το ελληνικό πρόγραμμα παραμένει πολύ φιλόδοξο και η μείωση του ελλείμματος κατά 8% (από το 15,4% στο 7,4%) σε μία οικονομία που συρρικνώνεται κατά 7% (4% το 2010 και 3% το 2011) είναι ασυνήθιστη με βάση οποιοδήποτε διεθνές μέτρο σύγκρισης.

Σε άρθρο μου πριν την υπογραφή του Μνημονίου είχα παραθέσει στοιχεία από όλα τα επιτυχημένα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης από το 1970 μέχρι το 2009 δείχνοντας ότι η Ελλάδα αναλάμβανε τη δέσμευση ότι θα επιτελούσε έναν παγκόσμιο δημοσιονομικό άθλο χωρίς προηγούμενο στην οικονομική ιστορία. Το ερώτημα είναι γιατι συνυπογράψαμε στην υιοθέτηση ενός τόσο φιλόδοξου προγράμματος αφού η λήψη των δόσεων του δανείου που μας προστατεύει από την τυπική πτώχευση εξαρτάται από την υλοποίηση του.

Μιλώντας για συρρίκνωση κατά 7% ο Thomsen προβλέπει νέα μείωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3% το 2011. Αν ένας χρόνος με μείωση του ΑΕΠ κατά 4% ήταν τόσο δύσκολος όσο το 2010 τότε δύο χρόνια με μείωση κατά 7% δε θα είναι πολύ δυσκολότερα;

Σύμφωνα με τις παλαιότερες προβλέψεις της Τρόικας αν ακολουθούσαμε το πρόγραμμα του ΔΝΤ τα επιτόκια σταδιακά θα έπεφταν στη διάρκεια του 2010 και τελικά το 2011 η Ελλάδα θα μπορεί πλέον να επιστρέψει στις αγορές. Ένα μήνα πριν το 2011 και ενώ έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα και έχει επιτευχθεί μεγάλη μείωση του ελλείμματος η Ιρλανδική κρίση απογείωσε τα ελληνικά επιτόκια στο 12%, υψηλότερα από την τιμή τους πριν την υπογραφή του Μνημονίου. Μήπως έτσι αποδεικνύεται ότι στην πραγματικότητα η Τρόικα δε γνωρίζει πότε η Ελλάδα θα μπορέσει να γυρίσει στις αγορές γιατί δεν εξαρτάται μόνο από την ίδια;

Ο κατάλογος με τα ερωτήματα για τις επιλογές της Ελλάδας αυξάνεται όσο οι προβλέψεις και οι επισημάνσεις που έγιναν πριν και μετά την υπογραφή του μνημονίου επιβεβαιώνονται. Τελικά έχουμε ιδέα που πάμε ή ακολουθούμε για άλλη μία φορά την πολιτική ‘βλέποντας και κάνοντας’;

Πάνος Παναγιώτου
χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής
διευθυντής GSTA/EKTA

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"""ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ"",EΠΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΔΕΗ ...

Είμαι ηλεκτρολόγος στο κέντρο της Αθήνας και έχω διαπιστώσει το εξής: στο κατάστημά μου με επισκέπτονται τακτικά μετανάστες(Πακιστανοί,Αφρικανοί κ.λ.π.) και ζητούν να αγοράσουν ασφάλειες για το μετρητή της ΔΕΗ.
Παραδέχονται οτι η ΔΕΗ τους έχει κόψει το ρεύμα γιατί δεν το έχουν πληρώσει, παραβιάζουν το μετρητή, βάζουν την ασφάλεια και κλέβουν έτσι ρεύμα. Επίσης, έχει συμβεί αρκετές φορές να με καλέσει κάποιος πελάτης για βλάβη και να διαπιστώσω οτι έχουν αφαιρέσει από διπλανό μετρητή άλλου καταναλωτή την ασφάλεια, την έχουν τοποθετήσει στον δικό τους και συνεχίζουν να έχουν ρεύμα χωρίς να πληρώνουν. Η ΔΕΗ το ξέρει αυτό?

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2010/11/blog-post_6623.html

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1757/τεύχος Β'/9-11-2010, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία, αναρτάται ενδεικτικός πίνακας ειδικών εξετάσεων που μπορούν να πραγματοποιούνται στα 401 ΓΣΝΑ και 424 ΓΣΝΕ, καθώς και τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τα αντίστοιχα εργαστήρια

Πατήστε εδω για να δείτε τους Πίνακες μηνιαίων εργαστηριακών εξετάσεων

armyalert

Σχόλιο: Πράγμα που σημαίνει πως ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΦΓΑΝΟΠΑΚΙΣΤΑΝΟΣΟΜΑΛΟΑΦΓΑΝΟΙ θα έχουν πρόσβαση ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Η ΑΛΩΣΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΔΙΑ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ

ΚΑΙ ΟΣΟ ΔΕΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΙΚΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΑ ΠΑΡΑΔΙΝΟΥΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/11/blog-post_8553.html

Ανώνυμος είπε...

αυτοι οι εποικοι ειναι ρατσιστες σε βαρος μας,εκμεταλλευονται μια σκλαβωμενη ρατσα των ελληνων,σκλαβωμενοι πρωτα σε μεγαλα αφεντικα και αυτοι κανουν και το κομμματι τους απο τις σαρκες μας σαν μικρα αρπακτικα που τρων μετα τα μεγαλα τα υπολλειμματα και κηφηνες ΑΓΡΙΟΙ.

την εχουν μαθει καλα τη δουλεια για βρωμερα παρασιτα και βδελλες.ο μηνας του τεμπελη που θρεφει τους εντεκα,σου λεει κοπανοι ειναι οι ελληνες,να τους εκμεταλλευτουμε να την βγαλουμε τζαμι.Βλεπουν οτι η πολιτεια μας ειναι αβανταδορικη και πολεμα τους ντοπιους,εχει στραφει ως πορωμενος εχθρος εναντιον μας σου λεει εδω καναμε γερη μπαζα.

μαζεψτε τους ,τους ξενοκινητους εισαγομενους δυναστες μας που θελουν να επιβιωσουν απο το αιμα μας.

μην τους λυπαστε.αυτοι δεν μας λυπουνται,κατακτητες με τις πλατες ενος προδοτικου κρατους που κανει ξενοκινητα πειραματα με τους ελληνες απο τον σημιτη και εδω ειναι. μας βλεπουν ως κρεας για να μας φανε.

βαλτε τους σε στρατοπεδα συγκεντρωσης αμεσα κυριοι του στρατου,γιατι οι πολιτικοι δεν βλεπω να αλλαζουν βιολι μας εχουν προδωσει,συνεχιζουν στο ιδιο βιολι ,να φερνουν και αλλους και να φτιαχνουν νομους συνεχεια μονοπατα που δικαιωνουν τον εποικισμο ,αναγνωριζει τη μια φουρνια μετα την αλλη χωρις τελειωμο,και να δινουν προνομια που μοιαζουν με των εποικων στο ισραηλ,προδωσε ενα ολοκληρο κρατος τον λαο του και μηχανορραφησε τον εποικισμο της ελλαδας μας,και πειτε στους ευρωπαιους.

'ΚΥΡΙΟΙ ΤΑ ΚΟΛΠΑΚΙΑ ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΠΕΝΤΑΡΟΔΕΚΑΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ,Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΟ ΣΚΑΣΜΟ ,ΕΝΩ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΟΥΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟΞΩ,ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ Η ΠΛΗΓΗ ΑΥΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ,ΕΤΕΛΕΙΩΣΕ.

ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ,ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΛΟΥΝ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟ,ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΑΣ ΟΜΩΣ ΤΗΣ Ε.Ε ΜΑΣ ΚΑΤΣΙΚΩΝΟΝΤΑΙ.Η ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ,ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ Ε..Ε ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΩΣΕΙ.

ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΟΚΛΑΧΟΜΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΕΣ 49 ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΠΕΝΤΑΡΟΔΕΚΑΡΕΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ -ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΤΩΝ ΗΠΑ!!

ΤΑ ΚΟΛΠΑ ΤΕΛΟΣ,ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΣΑΣ ΚΑΝΩ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΚΑΙ ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ,ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ.

ΑΠΟ ΤΟΥΔΕ,ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε ΑΠΟ ΤΙΣ 26 ΘΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙΩΝ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΠΕΔΟΥ.

ΠΑΡΤΕ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΛΛΙΩΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΔΥΤΙΚΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΨΟΥΝ ΜΑΝΟΥΛΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.""

ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΑΡΧΙΔΙΑ?

ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ,ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΑΥΤΑ ΘΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΒΙΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ,ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΙΛΙΟΒΑΣΑΝΙΣΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΛΑΟ.

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΧΤΕΣΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ ΧΑΙ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΕΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥ,"ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ"

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΗΦΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΞΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ ΙΔΙΩΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΗΝ ΜΕ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΟΙΚΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΟΥ ΣΤΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΞΕΝΟΚΙΝΗΤΟΥΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ!