23/11/10

ΤΟ ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ

Θερμό επεισόδιο μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας

Πυρά του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας έπληξαν νησί της Νότιας Κορέας, με τους Νοτιοκορεάτες να ανταποδίδουν. Δύο Νοτιοκορεάτες στρατιώτες νεκροί.
Στην Ουάσινγκτον έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα θα συζητήσει με στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας την κρίση, που προκλήθηκε μετά τον βορειοκορεατικό βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού Γεονπγεόνγκ.
Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, εξέδωσε νωρίς το πρωί «ανακοίνωση καταδίκης» της βορειοκορεατικής επίθεσης και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη σύμμαχό τους, Νότια Κορέα.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Μγιούνγκ Μπακ δήλωσε ότι προσπαθεί να εμποδίσει την κλιμάκωση της ανταλλαγής πυρών ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα σε μεγαλύτερης κλίμακας σύρραξη, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το τηλεοπτικό δίκτυο YTN μετέδωσε ότι η Σεούλ προειδοποίησε για ισχυρότερη απάντηση, εάν η Βόρεια Κορέα συνεχίσει τις προκλήσεις.

«Μονάδα του βορειοκορεατικού πυροβολικού εκτόξευσε προκλητικά πυρά στις 14.34 (τοπική ώρα) και οι νοτιοκορεατικές δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά», δήλωσε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας έδωσε εντολή στα πολεμικά του αεροσκάφη να πετάξουν επάνω από το νησί.

Σύμφωνα με κάτοικο του νησιού Γεοπγιεόνγκ, πενήντα περίπου οβίδες έπεσαν στο νησί. «Μάς έδωσαν εντολή με τηλεβόες να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας», είπε οι Λι Γιόνγκ-Σικ, κάτοικος του νησιού που βρίσκεται στην Κίτρινη Θάλασσα, μία ζώνη την οποία διεκδικούν και τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου, όπου κατά το παρελθόν έχουν συμβεί και άλλα περιστατικά.
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούσε συνηθισμένες στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά της δυτικής ακτής όταν η Βόρεια Κορέα αρχίσει να βάλλει με δεκάδες οβίδες, όμως επισήμανε πως τα νοτιοκορεατικά πυρά κατά τα γυμνάσια δεν ήταν προς την κατεύθυνση του βορρά.

«Πραγματοποιούσαμε συνήθεις στρατιωτικές ασκήσεις και οι δοκιμαστικές βολές μας στόχευαν προς δυσμάς, όχι προς βορράν», δήλωσε Νοτιοκορεάτης στρατιωτικός αξιωματούχος.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι η Σεούλ άρχισε πρώτη να βάλλει, αναγκάζοντάς την να αναλάβει άμεση στρατιωτική δράση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, το νησί βρίσκεται δυτικά της κορεατικής χερσονήσου στην Κίτρινη Θάλασσα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι 60 έως 70 σπίτια του νοτιοκορεατικού νησιού βρίσκονται στις φλόγες. Οι κάτοικοι του νησιού μεταφέρθηκαν σε υπόγεια καταφύγια.


Η επίθεση συμπίπτει με την αναχώρηση του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Βόρεια Κορέα Στίβεν Μπόσγουορθ από το Τόκιο για το Πεκίνο, όπου θα συναντηθεί με Κινέζους αξιωματούχους για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ύπαρξης βορειοκορεατικής μονάδας εμπλουτισμού ουρανίου.

Σύμφωνα με τον Κιμ Χι-γιουνγκ, εκπρόσωπο του προεδρικού γραφείου της Νότιας Κορέας, διερευνάται πιθανή σύνδεση μεταξύ του βομβαρδισμού και ευρείας κλίμακας στρατιωτική άσκηση κοντά στα δυτικά θαλάσσια σύνορα, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα.

Επίσης, το περιστατικό λαμβάνει χώρα μόλις ένα μήνα μετά την απόδοση σημαντικών πολιτικών και στρατιωτικών θέσεων στον Κιμ Γιονγκ-ουν, γιο του Βορειοκορεάτη προέδρου Κιμ Γιονγκ-ιλ, κάτι που «έδωσε τροφή» στις θεωρίες περί διαδοχής.

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον ανακοίνωσε πως η ΕΕ «καταδικάζει σθεναρά» την επίθεση της Βόρειας Κορέας,

Με υλικό από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...