9/1/13

Πιάσαμε μεν ταβάνι αλλά ο πάτος είναι ακόμα μακριά

Μάχη με τον χρόνο και την υπομονή των υποζυγίων δίνουν τοκογλύφοι και ντόπιοι δωσίλογοι

Είμαστε πρωταθλητές στη μείωση μισθών και εισοδημάτων. Περισσότεροι από τους μισούς νέους της Ελλάδας είναι άνεργοι, και μια στις τρεις οικογένειες δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Στις οικογένειες που ηγούνται Χήρες ή στις οικογένειες διαζευγμένων γονέων με παιδιά η φτώχεια φτάνει το 50%. Το 80% των ανέργων δεν ξαναβρίσκει δουλειά.


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, ήταν πρώτη μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ σε ποσοστό ανεργίας των νέων με 57,6%.
Έκτοτε είναι βέβαιον ότι ανεβήκαμε εις ανώτερα .
Την περίοδο 2008-2011, ο κίνδυνος της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού για τους νέους, αυξήθηκε στην Ελλάδα και την Ισπανία κατά 6%-7%, αλλά στις καινούργιες στην ΕΕ, Βουλγαρία και Λετονία τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα . Οι φτωχοί νέοι αυξήθηκαν κατά 17%.

Το ποσοστό των ανέργων ανδρών στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2012 ήταν 22,9% και των γυναικών στο 30,1%. Στο σύνθετο ατομικό με ανεργία 26% πήραμε το αργυρό μετάλλιο διότι παρά την αύξηση 0,7% σε σχέση με τον Αύγουστο και την ραγδαία αύξηση 7,1% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2011, η Ισπανία με τον Μέσι την Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ ήταν αχτύπητη και έφτασε το 26,6%. (στοιχεία Νοεμβρίου).
Το επίσημο ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα αυξήθηκε από το 7,6% το 2008 (επί Καραμανλή) στο 9,5% το 2009, για να «εκτιναχθεί» στο 12,5% το 2010 και στο 17,7% το 2011 . Τον Νοέμβριο του 2012 ο μέσος όρος της ανεργίας στην Ευρωζώνη έφτασε το 11,8% και στην ΕΕ το 10,7%, ενώ στην Αυστρία ήταν 4,5%, στο Λουξεμβούργο5,1% και στην μητέρα Γερμανία για την οποία υποφέρουμε όλοι ήταν μόνο 5,4%.

Η στατιστική επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ δεν οδηγεί στη σύγκλιση αλλά στη απόκλιση των επιπέδων κοινωνικής ανάπτυξης και ότι ο πλούτος της ΕΕ συγκεντρώνεται στη Γερμανία, όπου αυξάνονται οι πραγματικοί μισθοί παρά την κρίση.

Σύμφωνα με την η έκθεση για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη, της Επιτροπής της ΕΕ, το 80% των ανέργων στην Ελλάδα και τη Σλοβακία δεν ξαναβρίσκουν δουλειά μετά από δωδεκάμηνη αναζήτηση εργασίας, και μόλις το 10% εξ αυτών καταφέρνει να βρει απασχόληση.
Υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας παρατηρούνται επίσης στην Ουγγαρία και την Εσθονία όπου το 60% των ανέργων δεν βρίσκει εργασία μετά από 12 μήνες.

Με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης την περίοδο 2008-2011, παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις των πραγματικών μισθών σε 13 κράτη-μέλη, με σημαντικότερες στη Λιθουανία (-12,7%), στην Ελλάδα (-12%), και στην Εσθονία (-11,7%).Την ίδια περίοδο οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά 25,7% στη Βουλγαρία, ενώ σημαντικές αυξήσεις σημειώθηκαν επίσης στην Πολωνία (7,1%) και στη Σλοβακία (6,5%), στη Γαλλία (+1,7%) και στη Γερμανία (+1,5%).


Την ίδια ώρα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, χωρίς να διευκρινίζει αν αναφέρεται στον νόμιμο ή τον μόνιμο πληθυσμό, διαπίστωσε με καθυστέρηση, δραματική αύξηση της φτώχειας μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο Σύμφωνα με την έρευνα για τις «Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα», το ποσοστό των πολιτών που αντιμετωπίζει συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε από το 16,3% το 2010 (έτος ένταξης στο Μνημόνιο) στο 22,9% του πληθυσμού το 2011. Στις οικογένειες με έναν ενήλικα και εξαρτώμενα παιδιά, το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε από το 33,4% το 2010 στο 43,2% του συνόλου το 2011.
Για να καταλήξει σε αυτό το ποσοστό η Ελληνική Στατιστική Αρχή υπολόγισε τις λεγόμενες «κοινωνικές μεταβιβάσεις», όπως είναι τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα και βοηθήματα ανεργίας, ασθένειας, αναπηρίας και ανικανότητας, το ΕΚΑΣ, οι ενισχύσεις σε νοικοκυριά μόνιμων κατοίκων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών κλπ. Χωρίς αυτό το «δίχτυ ασφαλείας», τα ποσοστά της φτώχειας θα ήταν πολύ υψηλότερα, αν και στην πραγματικότητα πολλές οικογένειες ζουν σε συνθήκες «στατιστική φτώχειας» παρά τις «κοινωνικές μεταβιβάσεις»
Όσον αφορά εκείνους που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή ενοικίων, των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αερίου κ.λπ., στην πληρωμή δόσεων δανείου κατοικίας ή πιστωτικών καρτών, το ποσοστό ανήλθε στο 28,4% το 2011 από 24,1% το 2010.
Σύμφωνα με την η έκθεση για την απασχόληση και τις κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη, της Επιτροπής της ΕΕ, την περίοδο 2008-2011 λόγω της κρίσης το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε σε ονομαστικούς όρους κατά 16% στη Λετονία και κατά 13% στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, και το 11% των Ελλήνων δήλωνε το 2011 ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αποπληρωμή του στεγαστικού δανείου, ή στην κάλυψη του ενοικίου οικίας.
 Η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει επίσης ότι η κατάσταση των νοικοκυριών χαμηλά εισοδήματα επιδεινώθηκε ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ισπανία, και το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι «τα φέρνει δύσκολα» αυξήθηκε την περίοδο 2008-2011 κατά 5% στην Ελλάδα. Τέλος, η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, η Σλοβακία και η Ισπανία ήταν οι χώρες της ΕΕ όπου σημειώθηκαν οι σημαντικότερες αυξήσεις στο ποσοστό του πληθυσμού με εισόδημα κάτω από το 40% του εθνικού μέσου όρου. Στη φτώχεια και την ανεργία φτάσαμε το ταβάνι αλλά ο πάτος του βαράθρου δεν είναι ακόμα ορατός

Η πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε ύφεση το 2013 και το 2014, και ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έχει μεν διανύσει μεγάλο μέρος του δρόμου, αλλά ένας σημαντικός κίνδυνος είναι ότι ενδεχομένως να έχει φτάσει στα όρια της, και επομένως μεσοπρόθεσμα, η πολιτική και κοινωνική στήριξη προς την κυβέρνηση του τρίο μπελκάντο, «θα είναι κλειδί για την επιτυχία του σχεδίου, αλλά και ένας από τους βασικούς κινδύνους».
Η Morgan Stanley που προβλέπει ότι το 2013 θα κλείσει με ύφεση 4,5%, ενώ το 2014 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1%. (Το πρόγραμμα της τρόικας προβλέπει για το 2014 θετικό ρυθμό ανάπτυξης), επισημαίνει ότι «το βάρος του χρέους παραμένει αρκετά μεγάλο και αναμένει ένα πιο «ριζικό» κούρεμα στον επίσημο τομέα ΟSI, όταν το επιτρέψει το χρονοδιάγραμμα των εκλογών στην Ευρώπη», σημειώνει ότι η πίεση της λιτότητας θα αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά, και εφόσον αρχίσει και πάλι η ροή πιστώσεων ενδέχεται η οικονομία να σταθεροποιηθεί σε κάποιο βαθμό.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο της «7 Ημέρες Οικονομία», της μπατιροτράπεζας Eurobank Ομολογείται ότι «η αντοχή του έλληνα φορολογούμενου» είναι βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας το 2013 και τη συνέχιση «της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας». Στο δελτίο επισημαίνεται ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι δυνατή με δεδομένη την εύρυθμη συγκέντρωση των εσόδων και την αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων στις δαπάνες.

Η αύξηση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων, από 10 σε 15%, από την 1/1/2013 θα αποφέρει στα δημόσια έσοδα 230 εκατ. ευρώ, από τις νέες κλίμακες φορολογίας εισοδήματος προβλέπεται να υπάρξει αύξηση εσόδων 1,144 δισ. ευρώ κυρίως από μισθωτούς και συνταξιούχους από την φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων θα προκύψουν 582 εκατ. ευρώ ενώ από το ειδικό τέλος επιτηδεύματος ελεύθερων επαγγελματιών 199 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι πρόσθετοι φόροι που θα πληρώσουν τα υποζύγια ειναι 2,307 δισ. ευρώ.

- Εάν δηλαδή τα στυλώσει ή εξεγερθεί το υποζύγιον και δεν στηρίζει εφεξής τους δωσίλογους ,πάπαλα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπαρμπά Σπύρο,
ο Καζάκης έκανε λόγο τον Νοέμβριο του 2012 για συμβόλαιο της τρικομματικής με την blackwater, για ανάπτυξή τους εδώ εντός του 2013.
Γνωρίζετε αν αληθεύει κάτι τέτοιο;
Είναι συνήθης προπαγάνδα τρομοκράτησης του πληθυσμού, όπως παλαιότερα στο 2012 έκαναν λόγο για μισθοφόρους της Europol;

ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΑΤΟ,ΔΕΝ ΣΩΘΗΚΕ ΒΕΛΑΖΟΝΤΑΣ!!!!!!!!!

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...