9/1/13

Ένα βήμα πίσω κάνουν οι Σαούντ στη Συρία

Η Δαμασκός απελευθέρωσε 2130  αιχμάλωτους αντάρτες για  48 Ιρανούς

Η αποφασιστική αντίσταση για 22 μήνες του Μπαάθ, και του Στρατού στη Συρία, που οδήγησαν σε αδιέξοδο την ξένη επέμβαση αλλά και οι επικίνδυνες συνέπειες για το Ριάντ και την Ουάσιγκτον, από τη δράση των σαλαφιστών/βαχαμπιστών μισθοφόρων στη Συρία, τους οποίους πολλές διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, οδηγούν σε αλλαγές προσέγγισης της σαουντικής Αραβίας και των ΗΠΑ προς τη Συριακή κρίση.
Στο Ριάντ φαίνεται ότι αναθεωρούν τις εκτιμήσεις τους για τη δύναμη αντίστασης του Μπαάθ και του Ασαντ στη Συρία, ενώ ανησυχούν πώς χάνουν τον απόλυτο έλεγχο των σαλαφιστών/βαχαμπιστών μαχητών που οι ίδιοι χρηματοδοτούν, καθώς θεωρούν ότι μια πρόσφατη βομβιστική επίθεση στο Ριάντ έγινε από αυτούς.
Ταυτόχρονα οι Σαούντ, βλέποντας την δυναμική που αναπτύσσει η σιιτική αντιπολίτευση, με τη βοήθεια του Ιράν, σκέπτονται να κάνουν προσωρινά έστω, ένα βήμα πίσω.

Η έγκυρη κεντροαριστερή εφημερίδα του Λιβάνου As-Safir (ο πρεσβευτής) έγραψε ότι «στην σαουντική Αραβία σκέπτονται να διακόψουν την μισθοδοσία και τροφοδοσία των σαλαφιστών/βαχαμπιστών μαχητών και ότι μάλιστα, ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπίν Αμπντουλάχ που συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες, με υψηλόβαθμα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας και της Ιορδανίας, άφησε να εννοηθεί κάτι τέτοιο.

Σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήθηκε και η ανταλλαγή των 48 Ιρανών προσκυνητών που είχαν απαχθεί τον Αύγουστο στον δρόμο προς το αεροδρόμιο της Δαμασκού, με 2,130 αιχμαλώτους αντάρτες στους οποίους περιλαμβανόντουσαν   όπως γράφει η «Χιουριέτ» και 4 Τούρκοι αιχμαλώτοι. Η διαδικασία της ανταλλαγής έγινε με τη μεσολάβηση εκπροσώπων της Τουρκίας, του Κατάρ και του Ιράν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «As-Safir» η επικοινωνία του Ριάντ με τη Δαμασκό βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι οι νέοι «ταχυδρόμοι» ήταν μια αντιπροσωπεία των αιγυπτιακών υπηρεσιών Ασφαλείας , που πήγαν στην συριακή πρωτεύουσα.

Ωστόσο η Δαμασκός απορρίπτει κάθε συζήτηση επί των προτάσεων του Ριάντ, εάν προηγουμένως δεν αποσυρθούν οι μισθοφόροι από τη χώρα και εάν δεν σταματήσει η χρηματοδότηση και ο εξοπλισμός των ανταρτών.


YΓ.Ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί η «τριμερής» διάσκεψη Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών με τον διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία, Λαχντάρ Μπραχίμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πως κόλλησα το «Φονιά» στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ και πως επιβίωσα μένοντας ασφαλής στο σπίτι μου και χωρίς να πάω σε νοσοκομείο

Το πρωί της 18ης Απριλίου 2022,  εκδηλώθηκαν τα έντονα συμπτώματα του «Φονιά» στρατιώτη ΚΟΒΙΝΤ που μου τον μετέδωσαν οι εμβολιασμένοι Υπάλλη...