1/12/13

Τα αλβανικά αρχεία και η αλήθεια

Όπως μας λένε, εξήντα τρία χρόνια μετά τη λήξη του Συμμοριτοπόλεμου τα αλβανικά αρχεία παρέχουν σπάνιο αρχειακό υλικό για τις εξελίξεις και μαθαίνουμε για τη μυστική συνάντηση Ζαχαριάδη-Χότζα στην Κορυτσά στις 2 Ιουλίου 1949.
Δεν μας λένε  όμως ακόμα, για το πότε εκκενώθηκε η Πρέσπα και πότε πέρασε οριστικά στο Αλβανικό έδαφος ο Ζαχαριάδης, και από ποια διάβαση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΑ ΑΦΗΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΡΕΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΑ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ.ΜΟΝΟ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΕΛΕΙΠΑΝ.ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΠΟΛΙΣ,ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ-ΧΟΤΖΑ, ΟΙ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΣ ΚΛΠ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ,ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΦΕΘΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ.ΙΣΩΣ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΣΔ.
ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΤΟ ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΧΟΤΖΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ.ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ.
ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Ο ΟΥΑΓΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΚΑ

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 1940. 27η ημέρα του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. "Η Χαρά της Νίκης"!

Ο Μεταξάς στο ημερολόγιο του σημείωσε: Ο Μεταξάς, έγραψε επίσης στο ημερολόγιο του : «Διάφοροι ανησυχίαι μου δια αντιδράσεις κατά ΕΟΝ κλπ.»...