5/6/15

Ο Ζάεφ δεν πάει στις Βρυξέλλες

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Μπουγιουρουμού εγκαταλείπουν την «Ευρώπη» και ζητούν επέμβαση των ΗΠΑ

Ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ , ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει στην προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο, Χαν. Μετά τν καταρχήν συμφωνία, για νέες εκλογές ο Ζάεφ βρέθηκε αντιμέτωπος με την κριτική των «σκληροπυρηνικών» του κόμματος του, επειδή η συμφωνία δεν προέβλεπε ρητά και κατηγορηματικά την παραίτηση του Γκρουέφσκι και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Ο Ζάεφ θεώρησε ως προκλητικές τις δηλώσεις του Επίτροπου Χαν το βράδυ της Πέμπτης στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον όπου είπε ότι στις εκλογές, στην πΓΔΜ συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του 2014 υπήρχαν παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ που υπέβαλαν εν γένει θετικές εκθέσεις.
  Ο καθηγητής Στέβο Πενταρόφσκι , ο οποίος είχε προταθεί για υποψήφιος πρόεδρος της πΓΔΜ στις εκλογές του 2014, σε συνέντευξή σε βουλγαρικό πρακτορείο , είπε ότι το κόμμα του είναι απογοητευμένο από τις δηλώσεις του Επιτρόπου, που άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση του Γκρούεφσκι είναι νόμιμη και θεμιτή. και υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη του αυτή δεν είναι προσωπική θέση του Επίτροπου Χαν, αλλά απηχεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τόνισε ότι, «επειδή όλες οι μεγάλες κρίσεις στα Βαλκάνια διευθετήθηκαν κυρίως από τις ΗΠΑ, μία έντονη αμερικανική παρέμβαση στην πολιτική κρίση στα Σκόπια είναι απαραίτητη».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σε επίπεδο διαπραγμάτευσης έχει μπει πλέον η συζήτηση που είχε προτείνει ο Νίκος Κοτζιάς με τα Σκόπια για την υιοθέτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν ανταλλάξει έγγραφα με συγκεκριμένες προτάσεις, όπως πληροφορηθήκαμε από τα σκοπιανά ΜΜΕ, καθώς το ελληνικό ΥΠΕΞ τηρεί σιγή ασυρμάτου.

Πρόκειται, πάντως, εκ προοιμίου, περί διαλόγου που ευνοεί μόνο τη σκοπιανή πλευρά, καθώς της δίνεται η ευκαιρία να προβληθεί και η ίδια ως θύμα «αλυτρωτισμού», ζητώντας υιοθέτηση αντίστοιχων μέτρων με αυτά που καλόπιστα ζητά η ελληνική πλευρά.

Και το μεγάλο ερώτημα φυσικά είναι πώς απαντά η Αθήνα στις γνωστές διεκδικήσεις για «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, που αποτελούν τον πυρήνα των ΜΟΕ που έχει προτείνει διαχρονικά η σκοπιανή πλευρά στην Ελλάδα. Αν το τίμημα για να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία στην ΠΓΔΜ και να ανοίξει μια ακόμη συνοριακή διάβαση είναι η με οποιονδήποτε τρόπο έμμεση αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας» στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και η απόσυρση των βιβλίων της… Πηνελόπης Δέλτα, ας αφήσει τη συζήτηση ο κ. Κοτζιάς και ας δημοσιοποιήσει άμεσα τις προτάσεις της σκοπιανής πλευράς…


http://paron.gr/v3/new.php?id=91257&colid=39&catid=42&dt=2015-05-31&search=%F3%EA%EF%F0%E9%E1


Τελικά περιμένουμε να δούμε πότε θα αποφασίσουν (η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών) να ενημερώσουν, αν όχι την κοινή γνώμη, τουλάχιστον τη Βουλή για τις πρωτοβουλίες τους στο Σκοπιανό και την προώθηση συζήτησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Ποια θα είναι αυτά τα ΜΟΕ που συζητά ο κ. Κοτζιάς;

*Από ό,τι μας έλεγαν πάντως γνώστες της περιοχής, η διάνοιξη συνοριακής διόδου στις Πρέσπες δεν ευνοεί απλώς και μόνο την προσπάθεια γνωστών κύκλων των Σκοπίων να υπάρξει όσμωση με την περιοχή στην οποία υποστηρίζουν ότι υπάρχει «μακεδονική μειονότητα», αλλά και επειδή ήδη στη σκοπιανή πλευρά της μεθορίου υπάρχει πλήρως αναπτυγμένο τουριστικό θέρετρο, οπότε η δορυφοριοποίηση της ελληνικής περιοχής, οικονομικά τουλάχιστον, θα είναι πιο εύκολη.

http://paron.gr/v3/new.php?id=91351&colid=39&catid=42&dt=2015-05-31&search=%F3%EA%EF%F0%E9%E1+%EC%EF%E5



Προσοχή στις παγίδες…

Επειδή πολλοί συνεχίζουν να υποτιμούν τον κίνδυνο από τον αλβανικό αλυτρωτισμό και τον ρόλο που παίζουν σε αυτή τη διαδικασία οι κινήσεις των Τσάμηδων, εμείς σας μεταφέρουμε τι υποστηρίζουν οι Αλβανοί, που βλέπουν το θέμα των Τσάμηδων ως όχημα για να πλήξουν την Ελλάδα.

Έτσι, σε μια από τις αναλύσεις που έπεσαν στα χέρια μας, βλέπουμε ότι οι Αλβανοί χρησιμοποιούν το Τσαμικό για να το προβάλουν ως γενικότερο πρόβλημα μιας περιοχής της Ευρώπης, όπου παραμένουν ανοικτές οι εκκρεμότητες με την πρόσφατη Ιστορία. Αναπτύσσεται προβληματισμός για το πώς θα προωθηθεί το Τσαμικό στις δημοτικές εκλογές και η ιδέα είναι να υπάρχει σε όλα τα φιλικά ψηφοδέλτια ειδική αναφορά στο θέμα της αποκατάστασης των Τσάμηδων.



Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι οι Τσάμηδες επιθυμούν να προωθήσουν σε όλους τους δήμους που έχουν επιρροή, την αποκατάσταση ενός φόρουμ (με κοινά προγράμματα, αδελφοποιήσεις κ.λπ.) με επικοινωνία των δήμων της Αλβανίας με εκείνους της Ελλάδας σε περιοχές που συμπίπτουν γεωγραφικά με τα όρια της «Τσαμουριάς».

Το πονηρό σχέδιο των αλβανών εθνικιστών περιλαμβάνει και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης κοινών επιχειρήσεων, διεκδίκησης από κοινού ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κοινών εκδηλώσεων ακόμη και κοινών ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών.

Το αποκορύφωνα είναι η πρόταση για ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και μαθήματα στην «αρβανίτικη» γλώσσα, που, όπως υποστηρίζουν οι Αλβανοί, ομιλείται σε μεγάλο μέρος της Ελλάδας.


http://paron.gr/v3/new.php?id=91775&colid=39&dt=2015-05-31

Η ΔΗΜΩΔΗΣ ΠΟΙΗΣΙΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ. ΛΑΜΠΡΗ

ΥΓΕΙΑ, Φῶς Ἑλληνικόν εἰς ἃπαντας τοὺς  Ἓλληνας καὶ ἁπάσσας  τὰς Ἑλληνίδας. Αἲθριος εἰς τοὺς 8-17°C ἐν Οὐψάλα.  ΕΛΛΑΣ≡HELLAS . ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. ΟΔ...