6/6/15

Τι γίνεται με τη Νοβορωσσία

Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνες.

Ακούγοντας τον Ποροσένκο να λέει στους δημοσιογράφους ότι η Ουκρανία θα συνεχίσει τη «διπλωματική πίεση» για να συνεχιστούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία και ότι «θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψει η Κριμαία στην Ουκρανία», αλλά και την προπαγάνδα της χούντας του Κιέβου ότι το Κρεμλίνο παραβιάζει την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ ΙΙ όποτε τους αρέσει και ότι
«η ειρηνευτική διαδικασία πέθανε» , δημιουργείται η εντύπωση ότι το Κίεβο ξεκίνησε τις προπαρασκευαστικές επιθέσεις για μια επικείμενη «ανακατάληψη» του Ντονμπάς. Αυτό είπε και ο Μπασούριν, ο υπουργός άμυνας της Λ.Δ Ντονέτσκ, ότι επίκειται επιχείρηση των Ούκων στο Λουγκάνσκ.

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι τα γεγονότα στην Μαρίνκα δεν είναι το προοίμιο μιας επικείμενης μαζικής επίθεσης των Ούκων, που δεν έχουν χρήματα για να την στηρίξουν, αλλά είναι μια προσπάθεια με εντολές άνωθεν για να προκαλέσουν τη Ρωσία , να σαμποτάρουν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, δίνοντας στην «αυτοκρατορία» ένα επιχείρημα για να απαιτήσει όχι μόνο την διατήρηση αλλά την επέκταση των κυρώσεων κατά του Πούτιν, «που δεν βάζει μυαλό». Είναι αρκετά σαφές ότι οι Κέρι, Νούλαντ & Co, δεν πήραν τίποτα από τον Λαβρόφ η αντίδραση των ΗΠΑ προς τη ρωσική άρνηση για «παραχωρήσεις», είναι η «κλιμάκωση» προς «τιμωρίαν».
  Πρόκληση, κατά παράβαση των Συμφωνιών Μίνσκ , ο κυβερνήτης του κατεχόμενου Λουγκάνσκ Γκενάντυ Μοσκάλ διέκοψε την παροχή νερού στις «ελεύθερες περιοχές», σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς από την πολιτοφυλακή που απάντησε στους βομβαρδισμούς των Ούκων. Η εντολή για να κλείσει το νερό υπεγράφη στις 5 Ιουνίου, αλλά οι Αρχές της πόλης του Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν από τις 3 Ιουνίου ότι είχε διακοπή η παροχή νερού.

Ο χρόνος για τη Χούντα του Κιέβου και τους προστάτες τους όπως ο Σόρος εξαντλείται καθώς η ουκρανική οικονομία έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και το Μορατόριουμ στην αποπληρωμή προς τους ιδιώτες και τη Ρωσία των δανείων του παρελθόντος είναι είτε έτσι είτε αλλιώς στάση πληρωμών, Σύμφωνα με τα «προσωρινά» στοιχεία εξωτερικού εμπορίου ,της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας στο πρώτο τετράμηνο του 2015 (Ιανουάριος-Απριλίος) οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 34,5% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014, αλλά ενώ η δραματική πτώση των εξαγωγών προς τη Ρωσία ήταν αναμενόμενη ως αναπόφευκτη συνέπεια της πολιτικής της Χούντας του Κιέβου.

Το γεγονός ότι πίσω από τις προκλήσεις του Κιέβου βρίσκεται η Ουάσιγκτον το γνωρίζουν κάλλιστα στο Κρεμλίνο και ο πρόεδρος της Δούμας Σεργκέι Ναρίσκιν. σε άρθρο του στην Ιζβέστια χθες έγραψε ότι «είναι απολύτως σαφές ότι η Δύση εξαπέλυσε νέα αντιρωσική προπαγάνδα τις τελευταίες ημέρες», στο πλαίσιο της οποίας , «τα ρωσικά στρατεύματα μάχονται στην ανατολική Ουκρανία» και η Μόσχα θέλει να επιτεθεί στη Δύση. «Είναι ξεκάθαρο ότι η νέα εκστρατεία δυσφήμισης της Ρωσίας, που συντονίζεται από τις ΗΠΑ,συμπίπτει χρονικά με τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., του Ιουνίου, όπου το θέμα των κυρώσεων θα τεθεί και πάλι, και στην οποία θα συζητηθεί η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ- ΕΕ», έγραψε ο Ναρίσκιν.

Η Χούντα του Κιέβου βρίσκεται σε αδιέξοδο. Από τη μια γνωρίζει ότι η πάροδος του χρόνου λειτουργεί σε βάρος της και από την άλλη γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κερδίσει έναν νέο πόλεμο με τους Νοβορώσους, τους οποίους τους φοβούνται διότι τις δύο προηγούμενες φορές τους σταμάτησε ο Πούτιν με τις Συμφωνίες, Μίνσκ Ι και Μίνσκ ΙΙ. Οι πλέον τυχοδιώκτες προσβλέπουν σε «επέμβαση της Δύσης», ενώ οι πλέον «σώφρονες» αντιλαμβάνονται ότι δεν θα υπάρξει Τρίτη επέμβαση Πούτιν για να τους σώσει. 

  Στη Μόσχα ξανάρχισε η δημόσια συζήτηση σχετικά με την ανάγκη το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει εκ νέου τον πρόεδρο Πούτιν για να αναλάβει στρατιωτική δράση ,αν χρειαστεί, και όλες οι «τάσεις» συμφωνούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει Μίνσκ 3. Κορυφαίοι παράγοντες του Κρεμλίνου άλλωστε έχουν πρόσφατα δηλώσει ότι αν οι Ούκοι επιτεθούν και πάλι, «όλα είναι ανοικτά» και «όλες οι επιλογές θα είναι πάνω στο τραπέζι».

Οι Ρώσοι δεν θα αναλάβουν την πρωτοβουλία. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να περιμένουν. Το δικαίωμα της «πρώτης επίθεσης» το παραχώρησαν στους αμερικανούς και το Κίεβο. Αν οι Ούκοι επιτεθούν, θα απελευθερωθεί όλη η Ουκρανία και τα τανκ θα σταματήσουν στον Προύθο.
Ο Ποροσένκο, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρέψει σε ρωσικές μονάδες να διέλθουν από το έδαφός της προκειμένου να πάνε στην Υπερδνειστερία, όπυ βρίσκονται 1500 ρώσοι στρατιώτες σε ειρηνευτική αποστολή. «Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να επιτρέψουμε τη διέλευση των ρωσικών στρατευμάτων, και δεν θα το κάνουμε», είπε.
 Η Ράντα ακύρωσε στις 21 Μαΐου πέντε συμφωνίες ασφαλείας με τη Ρωσία, μεταξύ των οποίων και εκείνη που έδινε τη δυνατότητα στους Ρώσους να μεταφέρουν στρατιωτικό προσωπικό στην Υπερδνειστερία .
H  Μολδαβία  και οι ΗΠΑ, έχουν επανειλημμένα ζητήσει την απόσυρση των Ρώσων από την περιοχή.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι αποφασίστηκες και πολύ, πολύ επικίνδυνες.
Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά η αίσθησή μου είναι ότι ο Ποροσένκο θα προσπαθήσει να καθυστερήσει την (αναπόφευκτη) τελευταία επίθεσή του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Από το στόμα σου και στο Θεού το αυτί αλλά αν υπάρξουν ενδείξεις ότι ο Πούτιν "επιτέθηκε" η Δύση θα "αντεπιτεθεί". Ψάχνουν την αφορμή και ο κοντός δεν πρέπει να τους την δώσει.