21/7/19

Ο Μακάριος ζήτησε την επέμβαση της Άγκυρας στην Κύπρο

Ο Μακάριος στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 1974, ενώ τα τουρκικά αποβατικά έπλεαν προς την Κυρήνεια ζήτησε την έξωθεν επέμβαση για την προστασία του τουρκικού λαού και της συνταγματικής τάξεως. Ο Μακάριος από το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε πλήρη κάλυψη στην επέμβαση της εγγυήτριας Τουρκίας, για να «θέσει τέρμα εις την (ελληνική εισβολή και να αποκαταστήσει την παραβιασθείσαν ανεξαρτησίαν της Κύπρου και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού της Κύπρου».
 Διαβάζοντας το κείμενο, της ομιλίας τα συμπεράσματα εξάγονται αβίαστα.

«Ποιώ έκκλησιν εις τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να πράξουν ότι δύνανται διά να θέσουν τέρμα εις την ανώμαλον κατάστασιν,
 η οποία εδημιουργήθη διά του πραξικοπήματος των Αθηνών. Καλώ το Συμβούλιον Ασφαλείας να χρησιμοποιήση όλους τους τρόπους και τα εις την διάθεσίν του μέσα, ώστε η συνταγματική τάξις εν Κύπρω και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού της Κύπρου να αποκατασταθούν άνευ καθυστερήσεως Καθώς έχω ήδη δηλώσει, τα γεγονότα εις Κύπρον δεν αποτελούν εσωτερικήν υπόθεσιν των Ελλήνων της Κύπρου, οι Τούρκοι της Κύπρου επηρεάζονται επίσης.
 Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας είναι μία εισβολή και εκ των συνεπειών της θα υποφέρει όλος ο λαός της Κύπρου, αμφότεροι Έλληνες και Τούρκοι. 
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μία ειρηνευτικήν δύναμην σταθμεύουσαν εις Κύπρον. 
Δεν είναι δυνατόν ο ρόλος αυτής της ειρηνευτικής δυνάμεως να είναι αποτελεσματικός υπό συνθήκας στρατιωτικού πραξικοπήματος. 
Το Συμβούλιον Ασφαλείας πρέπει να καλέση το στρατιωτικόν καθεστώς της Ελλάδος να ανακαλέση εκ Κύπρου τους Έλληνας αξιωματικούς τους υπηρετούντας εις την Εθνικήν Φρουράν και να θέση τέρμα εις την ειβολήν αυτού εις Κύπρον. 
Πιστεύω ότι με τα όσα εξέθεσα ενώπιόν σας, σας έδωσα μίαν εικόνα της καταστάσεως. 
Δεν έχω αμφιβολίαν ότι μία κατάλληλος απόφασις του Συμβουλίου Ασφαλείας θα θέση τέρμα εις την εισβολήν και θα αποκαταστήση την παραβιασθείσαν ανεξαρτησίαν της Κύπρου και τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού της Κύπρου».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Μούσχος ζήτησε την επέμβαση της Άγκυρας στην Κύπρο απ΄τον άμβωνα του οηε...

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί κάποιος να μου πει κι εμένα ποια ακριβώς φράση της ομιλίας του αποτελεί έκκληση προς την Τουρκία να εισβάλει; Γιατί η έκκλησή του απευθύνεται μόνο στα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ. Σε όλα τα μέλη του ΣΑ. Όχι στις εγγυήτριες δυνάμεις των συμφωνιών Ζυρίχης- Λονδίνου, και σαφώς όχι στην Τουρκία, όπως υποστηρίζετε.

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...