7/10/19

Η 7η Οκτωβρίου στην Ιστορία

1506. Ο Στρατός του Γενοβέζου  Πολεμιστή Πάπα,  Ιούλιου Β,΄ (Τζουλιάνο ντέλλα Ρόβερε) κατέλαβε την Μπολόνια.  


1513. Κατά τον Πόλεμο της Λίγκας του Καμπραί  οι Ενετοί υπέστησαν συντριπτική ήττα στη μάχη της Μότα Ντι Κοστάισσάρα, βορειοδυτικά της Βιτσέντσα. 
Ο Στρατος της Βενετίας , υπό την διοίκηση του Μπαρτολομαίο του Αλβιάνο από 10.000 πεζούς  και 3000 Ιππείς που υποστηριζόταν από 24 κανόνια, είχε 4500 νεκρούς. Οι Ισπανογερμανοί του   Ραμόν ντε Καρντόνα, έχασαν μόνο 600.
H Μάχη της Μότα στη Βιτσέντσα . Ο Ενετικός στρατός καταστράφηκε από τους Ισπανούς. 


1571. Διεξήχθη η νικηφόρα για τους χριστιανούς, Ναυμαχία της Ναυπάκτου, μεταξύ της Αγίας Λίγκας (Lega Santa), των ενωμένων στόλων της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένουας, των Ιπποτών της Μάλτας, του δουκάτου της Σαβοΐας, του δουκάτου του Ουρμπίνο, του μεγάλου δουκάτου της Τοσκάνης και του Πάπα , υπό τον Δον Χουάν τον Αυστριακό
και του στόλου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ναυμαχία έγινε στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου κοντά στις νότιες Εχινάδες, παρά το Ακρωτήριο Σκρόφα. Η ονομασία της προήλθε όχι από το λιμάνι της Ναυπάκτου αλλά από τον κόλπο του Λεπάντο, όπως έλεγαν οι Ενετοί και οι τότε ναυτικοί χάρτες τον Κορινθιακό 
Σκοτώθηκαν περίπου  7.000 χριστιανοί πολεμιστές και  15.000 Τούρκοι  ενώ 10.000 χριστιανοί σκλάβοι των Τούρκων ελευθερώθηκαν.

1604 . Ήττα του οθωμανικού στρατού από τους Αρμένιους που τους ενίσχυσαν οι Ρώσοι .

1776 . Ο τσάρος Παύλος Α΄ της Ρωσίας παντρεύτηκε τη Μαρία Θεοντόροβνα (Σοφία-Δωροθέα της Βυρτεμβέργης).

 1813. Η παράδοση του Βελιγραδίου στους Τούρκους σήμανε το τέλος της Πρώτης Σερβικής Επανάστασης

1826. Ρωσία και Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέγραψαν τη σύμβαση του Άκκερμαν.

1849 . Πέθανε στην  Βαλτιμόρη ο Εντγκαρ Αλλαν Πόε.

1886 . Οι Ισπανοί καταργησαν τη δουλεία στην Κούβα


1870. Στον Γαλλοπρωσικό Πόλεμο κατά την πολιορκία του Παρισιού από τους Πρώσους , ο Λέων Γαμβέτας διέφυγε από την πόλη με το αερόστατο του Αρμάν Μπαρμπέ και πήγε στην Τούρ.


1879.Η Γερμανική Αυτοκρατορία και η ΑυστροΟυγγαρία υπέγραψαν μια προκαταρκτική μυστική αμυντική συμμαχία, την αποκληθείσα  Διπλή Συμμαχία.Την ίδια ημέρα Εκλογές στην Ανατολική Ρωμυλία για την Περιφέρεια Συνέλευση


1897. Στο Βίλνιους ιδρύθηκε η Μπούντ («Bund») , η Ένωση Εβραίων Εργαζομένων της Ρωσίας.

1905. (20 Οκτωβρίου με το γρηγοριανό) , οι Μπολσεβίκοι κήρυξαν  γενική απεργία στη Ρωσία


1924 .Στις 7 Οκτωβρίου 1924 μετά την παραίτηση της Κυβέρνησης Θεμιστοκλή Σοφούλη ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος ανέλαβε πρωθυπουργός και εμεινε στην εξουσία για οκτώ μήνες μέχρι τις 26 Ιουνίου 1925. 

1928. Οι εργαζόμενοι στα τραμ στην Κωνσταντινούπολη κατέβηκαν σε απεργία διαρκείας που κράτησε οκτώ ημέρες.

1929.  Ο Φώτιος Β' έγινε Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1940 .Τα γερμανικά στρατεύματα  μπήκαν στην Ρουμανία και ανέλαβαν τον έλεγχο των κοιτασμάτων πετρελαίου της στο Πλοέστι. 

1942. Δώδεκα Χαρικέιν  της 335  Μοίρας Διώξεως  της ΕΒΑ, με επικεφαλής τον  Επισμηναγό Ι. Κέλλα απογειώθηκαν για την πρώτη αποστολή τους στο μέτωπο του Ελ Αλαμέιν. 

1943. Οι Γερμανοί πυρπόλησαν το χωριό Κάτω Αγόριανη στον Παρνασσό. Οι Ιάπωνες εκτέλεσαν 100 Αμερικανούς αιχμαλώτους στο Νησί Γουέικ.

1944. Στην Ουάσιγκτον στο κτήμα των Μπλίς, έληξαν οι συνομιλίες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της ΕΣΣΔ και της Κίνας με συμφωνία για τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών. Στο Άουσβιτς, εξεγέρθηκαν οι Εβραίοι

1946 .Πολυμελής Κ/συμμορία επέδραμε  στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Φόνευσε εναν Χωροφύλακα λεηλάτησε το  οίκημα του Σταθμού Χωροφυλακής και αφήρεσε  από την εταιρείαν μεταλλείων 5.000 000 δραχμάς και πολλά τρόφιμα τα οποία φόρτωσε στο βενζινοπλοίο της εταιρείας και σε τεσσάρες λέμβους. Απήχθη υπό των συμμοριτών και ένας  εθνικόφρων πολίτης.

1948 Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού παρουσιάστηκε επίσημα το 2CV της Σιτροέν

1949.Ιδρύθηκε η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας.

1950. Οι Αμερικανικές δυνάμεις πέρασαν τον 38ο παράλληλο και μπήκαν στο έδαφος της Βόρειας Κορέας.

1954 . Στην Τουρκία έληξε η δίκη του Κομμουνιστικού Κόμματος. Καταδικάστηκαν 131 κατηγορούμενοι σε ποινές φυλάκισης από 1 έως 10 έτη.

1955. Στην Κύπρο έγινε η δεύτερη συνάντηση Χάρτινγκ-Μακαρίου, στην οποία ο άγγλος απέρριψε το σχέδιο τριών σημείων του Μακαρίου. 

1956. Η ΕΟΚΑ σκότωσε δύο μέλη των αποικιακών Δυνάμεων Ασφαλείας, στην Κερύνεια με ρίψη βόμβας και δύο Βρετανούς στρατιώτες σε ενέδρα στο Παραλίμνι. 



1959. Ο σοβιετικός δορυφόρος Λούνα 3 φωτογράφισε για πρώτη φορά, τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

1962. Εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της εταιρίας "Τιτάν" στη Θεσσαλονίκη.

1970. Ο Ρίτσαρντ Νίξον ανακοίνωσε την πρότασή του από πέντε σημεία για να τελειώσει τον πόλεμο του Βιετνάμ.

1973 . Δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου από μέλη της ΕΟΚΑ Β' με τοποθέτηση εκρηκτικών στο δρόμο στον Αγιο Σεργιο της Αμμοχώστου, απ' όπου θα πέρναγε το προεδρικό αυτοκίνητο. Σώθηκε λόγω πρόωρης έκρηξης. 


1977 . Η  ΕΣΣΔ υιοθέτησε  το τέταρτο σοβιετικό σύνταγμα

1979. Αεροσκάφος DC-8 της Ελβετικής αεροπορικής εταιρείας Swissair, που εκτελούσε την Πτήση 316, συνετρίβη ενώ επιχειρούσε να προσγειωθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ελληνικού. Από τους 154 επιβάτες και το πλήρωμα,14 έχασαν τη ζωή τους και 10 τραυματίστηκαν. Μετά το δυστύχημα μαθεύτηκε ότι το αεροσκάφος μετέφερε πάνω από 450 κιλά ραδιοϊσοτόπων και μικρή ποσότητα πλουτωνίου. Το πλουτώνιο ήταν στις αποσκευές ενός από τους επιβαίνοντες γιατρούς .Από την ανάφλεξη καταστράφηκαν βιομηχανικά διαμάντια αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων, που προορίζονταν για το Ντουμπάι.

1981. Ο Αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ έγινε αρχηγός του κράτους μετά τη δολοφονία του Ανουάρ ελ Σαντάτ στις 6 Οκτωβρίου. 



1985. Στο ιταλικό κρουαζιερόπλοιο Ακίλε Λάουρο, το οποίο απέπλευσε από την Αλεξάνδρεια για το «Πορτ Σαΐντ», της Αιγύπτου,  με 440 επιβάτες. Εκδηλωθηκε πειρατεία από τέσσερεις Παλαιστίνιους μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης , που απειλούσαν  να σκοτώσουν τους περίπου 100 Αμερικανούς επιβάτες και να  ανατινάξουν το πλοίο , αν δεν απελευθερώνονταν 50 Παλαιστίνιοι που κρατούνταν στο Ισραήλ.

1988 .Στη Ρίγα, για πρώτη φορά μετά το 1940, υψώθηκε η σημαία της Λετονίας.

1991. Η 17η Νοεμβρίου εκτέλεσε στο Παγκράτι, τον Ακόλουθο Τύπου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα Τσετίν Γκιοργκιού. Η Ράντα της Ουκρανίας ενέκρινε το καταστατικό της Κεντρικής Τράπεζας της Ουκρανίας.

1992. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα σχετικά με τη δημιουργία διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση των εγκλημάτων πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Το Εθνικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν ψήφισε κατά της ένταξης της χωρας στην ΚΑΚ.

1996 .Ερευνητές του Διεθνούς Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ξέθαψαν από μαζικό τάφο στην Όβτσαρα κοντά στο Βούκοβαρ 200 πτώματα

2000. Ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα ορκίστηκε πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας


2001. Άρχισαν οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

2006. Η γεννημένη στη Νέα Υόρκη και αμερικανίδα υπήκοος αλλά Ουκρανικής Καταγωγής δημοσιογράφος και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Άννα Πολιτκόφσκαγια -Μαζέπα βρέθηκε νεκρή από πυροβολισμό μέσα στον ανελκυστήρα της πολυκατοικίας που έμενε .
2008. Σε έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, αποφασίστηκε να αυξηθεί το όριο εγγύησης για τις καταθέσεις από τα 20.000 στα 50.000 ευρώ, με ανοικτό το περιθώριο για αύξηση και στα 100.000 ευρώ, για όσες χώρες το επιθυμούν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

 2011. 24ωρη γενική απεργία από την ΑΔΕΔΥ σε όλη την Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις.


2012 . Ο Ούγκο Τσάβες, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα, με 54%.
 2014. Στο Βέλγιο, έπειτα από 4 μήνες διαβουλεύσεων, 4 κόμματα συμφώνησαν στο σχηματισμό μιας ευρωκεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, με πρωθυπουργό τον Σαρλ Μισέλ.
2018. Θρίαμβος του Μιλοραντ Ντόντικ  που εξελέγει στην προεδρία της Βοσνίας Ερζεγοβίνης με 53,88%, και των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών. Οι μουσουλμάνοι εξέλεξαν και τον δικό τους υποψήφιο και τον δήθεν Κροάτη Ζέλικο Κόμσιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ημέρες Προδοσίας . Η Μαύρη 24η Απριλίου 1941. Η 179η ημέρα που η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο και 19η ημέρα της Γερμανικής Επίθεσης. Στην Αθήνα επικρατούσε Χάος

  Οι δυστυχισμένοι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί    που έστειλε ο Τσώρτσιλ να μας βοηθήσουν να μας κατακτήσουν οι Γερμανοί ,αφού έριξαν μερικές ...