9/10/19

Η 9η Οκτωβρίου στην Ιστορία



768. Ο Καρλομάν Α΄ και ο αδελφός του Καρλομάγνος, στέφτηκαν στον καθεδρικό ναούς της Νουαγιόν, βασιλείς των Φράγκων.




1238. Ο  Ιάκωβος Α της Αραγωνίας κατέλαβε  τη Βαλένθια, πρωτεύουσα του Βασιλείου της Βαλένθια
1264.Το Βασίλειο της Καστίλης κατέλαβε τη Χερέθ ντε λα Φροντέρα, που ήταν υπό μουσουλμανική κατοχή από το 711.


1582.Λόγω της εφαρμογής του Γρηγοριανού ημερολογίου, αυτή η ημέρα δεν υπάρχει στην Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

1621. Μετά το τέλος της Μάχης του Χοτίν υπογράφηκε η Συνθήκη του Χοτίν με την οποία έληξε ο πολωνο-οθωμανικός πόλεμος (1620-1621). Με τη συνθήκη δεν επήλθε καμία αλλαγής συνόρων, αλλά πολωνο-λιθουανική Κοινοπολιτεία συμφώνησε να σταματήσει νε επεμβαίνει στη Μολδαβία. Και οι δύο πλευρές υποστήριξαν τη νίκησαν , αφού η Κοινοπολιτείας θεώρησε ότι στην μάχη του Χοτίν σταμάτησαν την περεταίρω προώθηση των Οθωμανών, ενώ η οθωμανική αυτοκράτορας απέκτησε και αυτή ό, τι ήθελε. Δεν υπήρξαν εδαφικές αλλαγές και τα σύνορα της Κοινοπολιτείας με την οθωμανική αυτοκρατορία έμειναν στον ποταμό Δνείστερο. 

1655. Ο Κάρολος Γουστάβος ο 10ος , της Σουηδίας κατέλαβε την Κρακοβία εκδιώκοντας τους Ρώσους. 


1708. Κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Βόρειου Πολέμου, (1700-1721) , ο Πέτρος Α΄ ο Μέγας της Ρωσίας νίκησε τους Σουηδούς στη μάχη στη Μάχη του Δάσους. (Λέσναγια).

1731 . Ο Χαν Γιουζ του Δυτικού Καζακστάν έλαβε τη ρωσική υπηκοότητα, εγκαινιάζοντας έτσι την ένταξη του Καζακστάν στη Ρωσική Αυτοκρατορία.

1760 .Κατά τη διάρκεια του Επταετούς πολέμου τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν και λεηλάτησαν το Βερολίνο.

1806. Η Πρωσία βγήκε από την ουδετερότητα και κήρυξε τον πόλεμο κατά του Ναπολέοντα.

1807 . Στην Πρωσία καταργήθηκε η προσωπική εξάρτηση των αγροτών από τους γαιοκτήμονες.

1818. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Άαχεν έγινε η συμφωνία για την άμεση απόσυρση  των κατοχικών δυνάμεων και να μείωση των αποζημιώσεων από 700 σε 265 εκατομμύρια φράγκα.

1831. Ο πρώτος Έλληνας ηγέτης ο Ιωάννης Καποδίστριας δολοφονήθηκε από πράκτορες των Άγγλων στο Ναύπλιο.

1849. Στην Κωνσταντινούπολη έγιναν τα θυρανοίξια του βουλγαρικού Παρεκκλησίου.

1854.Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου στις 9/21 Οκτωβρίου άρχισε η πολιορκία της Σεβαστούπολης.

1855. Ο Ισαάκ Σίνγκερ κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της ραπτομηχανής

1878 . Η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο της Νότιας Βεσσαραβίας.


1912.Α΄ Βαλκανικός πόλεμος. Στις 9/22 Οκτωβρίου διεξήχθη η μάχη του Σαρανταπόρου, στα στενά της Πέτρας .Οι τουρκικές δυνάμεις συμπτύχθηκαν προς τα Σέρβια, αφήνοντας στα χέρια του ελληνικού στρατού αρκετό υλικό και αιχμαλώτους.

1914.Κατα τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί κατέλαβαν την Αμβέρσα. 1915. Κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ετά από αρκετές ημέρες μάχης, τα Γερμανικά και τα αυστροουγγρικά στρατεύματα κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Βασιλείου της Σερβίας. Ο Σέρβικος  στρατός, υποχώρησε στην Ελλάδα μέσω της Αλβανίας . Το Βελιγράδι έμεινε  τρία χρόνια υπό  κατοχή. 

1923. Με την αιτιολογία της απαγόρευσης πώλησης οινοπνευματωδών ποτών έκλεισαν στην Κωνσταντινούπολη 5.000 καταστήματα, στην πλειοψηφία τους ελληνικά.

1931. Η κυβέρνηση Βενιζέλου ανακοίνωσε την περικοπή των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων κατά 4% και 6%, λόγω της οικονομικής κρίσεως.

1932. Ο Ιωσήφ Στάλιν καθαίρεσε και εξόρισε στη Σιβηρία τους εβραίους Γκριγκόρι Ζινόβιεφ και Λέον Καμένεφ.

1934. Ο βασιλιάς της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος Α ' Καρατζόρτζεβιτς  δολοφονήθηκε στη Μασσαλία από τον βούλγαρο φασίστα Βλάντο Τσερνοζέμσκι.
Η Ιταλία, οι Κροάτες, και το βουλγαρικό VMRO συνεργάστηκαν για τη δολοφονία του Βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας. Η Ιταλία του Μουσολίνι, διεκδικούσε ότι της είχαν δώσει οι Αγγλογάλλοι με τη μυστική συνθήκη του Λονδίνου που υπεγράφη στις 26 Απριλίου 1915 και δεν τα είχε πάρει. Μετά τη νίκη κατά της Γερμανίας , η Αντάντ είχε υποσχεθεί στην Ιταλία τον λιμένα της Τεργέστης τη Ριέκα , το Ζάντα, και το Σίμπενικ στη Δαλματία, και το λιμάνι της Αυλώνας στην Αλβανία. Μετά την ένοπλη εξέγερση των Κροατών φασιστών, Ούστασι στη Λίκα 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1932 ο Αλέξανδρος είχε δηλώσει έξω από τα δόντια στον ιταλό πρέσβη στο Βελιγράδι το Νοέμβριο του 1932: «Αν θέλετε να προκαλέσετε σοβαρές ταραχές στη Γιουγκοσλαβία ή να κάνετε αλλαγή καθεστώτος, θα πρέπει να με σκοτώσετε, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κάνετε αλλαγές στη Γιουγκοσλαβία». Και αυτό έκαναν. Την Τρίτη 9 Οκτώβρη 1934, αποβιβάστηκε στη Μασσαλία, για να αρχίσει την επίσημη επίσκεψη του στη Γαλλία, για την ενίσχυση της συμμαχίας των δύο χωρών στη Μικρή Αντάντ. Ενώ ο Αλέξανδρος κινούνταν αργά με αυτοκίνητο μαζί με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Λουί Μπαρτού , βγήκε μέσα από το πλήθος ο βούλγαρος δολοφόνος Βέλιτσκο Ντιμιτρόφ Κερίν και τον πυροβόλησε με ένα ημιαυτόματο πιστόλι Mauser C96. Ο δολοφόνος που είχε πλαστά χαρτιά ως Βλάντο Τσερνοζέμσκι είχε γεννηθεί στο χωριό Καμενίτσα στην Βουλγαρία. Το 1922 εντάχθηκε στο VMRO και έκανε τον τσέτη. (αντάρτη) στην «Μακεδονία του Βαρδάρη» και συμμετείχε σε περισσότερες από 15 μάχες με τη Γιουγκοσλαβική αστυνομία.. Το 1925 που ο Ιβάν Μιχαήλοφ έγινε ηγέτης του VMRO και έλαβε μέτρα κατά των πρώην αριστερών ακτιβιστών, ανέθεσε στον «Βλάντο τον σωφέρ» να δολοφονήσει τον βουλευτή Ντίμο Χατζηντίμοφ. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά το VMRO τον βοήθησε να δραπετεύσει. Το 1927 επρόκειτο να κάνει επίθεση αυτοκτονίας με εκρηκτικά στην Κοινωνία των Εθνών για να δώσει δημοσιότητα στην καταπίεση των Βουλγάρων στη Μακεδονία, αλλά το σχέδιο ματαιώθηκε. Το 1929, η ηγεσία του VMRO συμφώνησε να συνεργαστεί με τον Άντε Πάβελιτς και τους Ούστάσι . Το 1930, ο Βλάντο ο σωφέρ με εντολή του Μιχαήλωφ δολοφόνησε τον Βλάχο δήμαρχο Κρουσόβου Ναούμ Τομαλέφσκι και τον σωματοφύλακα του. Για τη διπλή δολοφονία κατδικάστηκε και πάλι σε θάνατο αλλά του δόθηκε χάρη το 1932. Μετά την αποφυλάκιση του μετακόμισε στην Ιταλία, όπου έγινε εκπαιδευτής των Ουστάσι σε ένα στρατόπεδο στο «Borgotaro» και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο των Ουστάσι στην Ουγγαρία, όπου σχεδιάστηκε η δολοφονία του Αλέξανδρου.

1940. Η Λουφτβάφε βομβάρδισε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο.


1944 . Έναρξη της τρίτης συνάντησης της Μόσχας, μεταξύ του Ουίνστον Τσόρτσιλ και του Ιωσήφ Στάλιν κατά την οποία συζήτησαν το μέλλον της Πολωνίας, της Ελλάδας και τη Γιουγκοσλαβίας. Αυτοδιαλύθηκε η Κυβέρνηση του Βουνού. Οι Γερμανοί πριν εγκαταλείψουν Αθήνα βομβάρδισαν τον Άγιο Παντελεήμονα.Έξι νεκροί και 22 τραυματίες.

1946.Στη Βαμβακού Λακωνίας οι παραστρατιωτικές ομάδες του Κατσαρέα εκτέλεσαν 32 κατοίκους του χωριού, στην πλειοψηφία τους, συγγενείς ανταρτών.

1949. Στο Μπουρέλι της Αλβανίας πραγματοποιήθηκε η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ με κεντρικό σύνθημα Καινούργια κατάσταση - Καινούργια καθήκοντα. Πριν από τη Συνδιάσκεψη, ο Ν. Ζαχαριάδης πραγματοποίησε επίσκεψη στη Σοβιετική Ένωση, όπου συναντήθηκε με τον Στάλιν στις 16 Σεπτέμβρη 1949. Από τη συνάντηση εκείνη προέκυψε το ντοκουμέντο «της λίμνης Ρίτσα», που αποτέλεσε τη βάση της Απόφασης που ψήφισε η 6η Ολομέλεια. Ο Ζαχαριάδης στην εισήγηση του είπε ότι, «χαραχτηριστικό γνώρισμα, στην καινούργια φάση, είναι, το γεγονός ότι οι κύριες δυνάμεις του ΔΣΕ, σταμάτησαν τον πόλεμο, διατηρώντας ακέραιη τη μαχητικότητά τους, ενώ σε όλη τη χώρα τα αντάρτικα τμήματά συνεχίζουν τη δράση τους ενάντια στο καθεστώς της εξόντωσης του Λαού, που εφαρμόζουν οι ξένοι και ντόπιοι εχθροί του. Η στρατιωτική επιτυχία του μοναρχοφασισμού στο Βίτσι - Γράμμο όχι μόνο δε λιγοστεύει τις δυσκολίες και τις αντιθέσεις του μα τις οξύνει ακόμα πιο πολύ. Οι δυσκολίες, οι αντιθέσεις, η ολόπλευρη κρίση, που μέσα της παραδέρνει η νεοελληνική αστοτσιφλικάδικη αντίδραση, δεν αμβλύνονται, μα, αντίθετα, φουντώνουν ακόμα πιο πολύ, γιατί το εσωτερικό ελληνικό ζήτημα (η ελληνική τραγωδία), που γεννήθηκε και φύτρωσε μέσα απ' την αστοτσιφλικάδικη μακρόχρονη πολιτική αποικιοποίησης της χώρας και εξανδραποδισμού του Λαού, όχι μόνο δε λύνεται με τη νίκη της αντίδρασης στο Βίτσι - Γράμμο, όπως δε λύθηκε και με τη διχτατορία του Μεταξά ή ύστερα απ' το Δεκέμβρη του 1944, μα προβάλλει πιο έντονα ακριβώς σαν αποτέλεσμα της νίκης αυτής, εμπλουτισμένο και με τα προβλήματα, που συσσώρευσε στη χώρα ο εμφύλιος πόλεμος, που άρχισε πριν τριάμισι χρόνια. 


1956. Άφιξη στην Κύπρο του Βρετανού υπουργού Αποικιών  Χέαρ.

1958 . Στην Κύπρο πέθανε από τα βασανιστήρια  στον αστυνομικό σταθμό Λεύκας ο 27χρονος μαχητής της ΕΟΚΑ Νικόλας Γιάγκου. Σύμφωνα με μαρτυρία Άγγλου  αστυνομικού, ο Νικόλας Γιάγκου θάφτηκε από τους δυο αστυνομικούς  , έναν Άγγλο και ένα Τούρκο που του είχαν προκαλέσει το θάνατο του κοντά στον αστυνομικό σταθμό Λεύκας. Στη Ρώμη πάθανε ο Πάπας΄Πίος ΙΒ  και τον διαδέχτηκε ο Ιταλός καρδινάλιος Άντζελο Τζουζέππε Ρονκάλλι που έλαβε το όνομα Ιωάννης 23ος
1962. Η Εντίθ Πιάφ παντρεύτηκε τον ελληνικής καταγωγής Τεό Σαραπό, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Θεοφάνης Λαμπουκάς.

1963. Στη βορειοανατολική Ιταλία, 1.910 άνθρωποι πνίγηκαν μετά την κατάρρευση του φράγματος στον ποταμό Βάιοντ κοντά στο Μπελούνο.

1967.Μία ημέρα μετά τη σύλληψή του, εκτελέστηκε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

1970.Το στρατιωτικό καθεστώς στην Καμπότζη κατάργησε τη μοναρχία κηρύττοντας τη χώρα ως προεδρική δημοκρατία.


1973.Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Δαμασκό με 100 και πλέον νεκρούς.
1989 .Στη Λειψία της Ανατολικής Γερμανίας διαδηλωτές ζήτησαν τη νομιμοποίηση των ομάδων της αντιπολίτευσης και δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.



1991. Στο δρόμο της Πετρίνια-Γκλίνα,  της Κράινα Κροάτες  παραστρατιωτικοί  γάζωσαν  το  αυτοκίνητο της Σερβικής ραδιοτηλεόρασης και σκοτώθηκαν τέσσερεις δημοσιογράφοι .  Ζόραν Αμίνιβιτς,  Μπόρα Πέτροβιτς,  Ντεγιάν Μιλίτσεβιτς και Σρέτσαν Ίλιτς.

1992 .Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με την απαγόρευση των στρατιωτικών πτήσεων στον εναέριο χώρο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και μια ειρηνευτική δύναμη διατάχθηκε να επιβλέπει την απαγόρευση.

1995. Η βουλή της πΓΔΜ με 102 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές ενέκρινε την ενδιάμεση συμφωνία, που είχαν υπογράψει Ελλάδα και η πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη.

2006. H Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: