6/9/20

Η 6η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

394.Στη φονική μάχη στην Κοιλάδα  του ποταμού Φρίγδου, στη σημερνή Σλοβενία, ο  χριστιανός Βυζαντινός αυτοκράτορας Θεοδόσιος Α' νίκησε  τους σφετεριστές που είχαν την υποστήριξη της παγανιστικής πλειοψηφίας της ρωμαϊκής Συγκλήτου. Ο Θεοδόσιος εκτέλεσε και τον (εικονιζόμενο σε νόμισμα) Φλάβιο Ευγένιο  που τον είχε ανακηρύξει αυτοκράτορα  στο Λούγδουνο, (Λυών), ο Φράγκος στρατηγός Φλάβιος Αρβογκάστης και τον Βίριο Νικόμαχο Φλαβιανό.

1191. Οι Σταυροφόροι υπό τον Ριχάρδο Λεοντόκαρδο νίκησαν τους μουσουλμάνους του Σαλαντίν στη μάχη του Αρσούφ.
 
1522 .Το πλοίο «Βικτώρια» το τελευταίο από τα πέντε πλοία πλοίο της εκστρατείας του Φερδινάνδου Μαγγελάνου, επέστρεψε στην Ισπανία στο Σανλούκαρ ντε Μπαραμέδα , υπό την αρχηγία του πλοηγού Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο με μόνο 18 επιζώντες ναύτες, ολοκληρώνοντας τον περίπολου του κόσμου. Ο Μαγγελάνος, είχε σκοτωθεί στις Φιλιππίνες. 

1566. Κατά την πολιορκία του Σέγκετ στην Κροατία πέθανε ο Σουλεϊμάν
ο Μεγαλοπρεπής.

1634. Κατά τον Τριακονταετή Πόλεμο ο καθολικός αυτοκρατορικός στρατός πέτυχε συντριπτική νίκη κατά των Σουηδών προτεσταντών κατα την δευτερη ημέρα  της  μάχης του Νέρντλινγκεν.

1688. Οι Αυστριακοί ,υπό την διοίκηση του εκλέκτορα της Βαυαρίας Μαξιμιλιανού Β΄, και με την σύμπραξη Σέρβων εθελοντών κατέλαβαν το Βελιγράδι.

1689 . Στις 27 Αυγούστου /6 Σεπτεμβρίου,  υπογράφηκε στη μικρή πόλη του Νέρτσινσκ η Συνθήκη ειρήνης μεταξύ του αυτοκράτορα Κανγκσί της δυναστείας  των Τσινγκ και της Ρωσίας, που οριοθέτησε τα σύνορα μεταξύ Κίνας και Ρωσίας στη Σιβηρία.  Ήταν η πρώτη συνθήκη που υπεγράφη μεταξύ της Κίνας και μιας ευρωπαϊκής δύναμης. Από την Ρωσία υπέγραψε ο Βασίλι Γκολίτσιν, ενεργώντας εξ ονόματος της αντιβασιλέως Σοφίας Αλεξέγιεβνα,ετεροθαλούς αδελφής του  Μεγάλου Πέτρου, και από την κινεζική πλευρά  ο Σονγκότου, ενεργώντας εξ ονόματος του αυτοκράτορα Τσινγκ.  Δύο Ιησουίτες  από την Αυλή του  αυτοκράτορα Κανγκσί, Γάλλος αστρονόμος Ζαν-Φρανσουά Γκερμπιγιόν  και ο Πορτογάλος μουσικός  Τομάς Περέιερα ,συνόδευσαν την κινεζική αντιπροσωπεία ως σύμβουλοι και διερμηνείς και συμμετείχαν ενεργά στις διαπραγματεύσεις. Η συνθήκη μεταφράστηκε σε πέντε γλώσσες: Ρωσικά, Μαντσού, Κινέζικα, Μογγολικά και Λατινικά. Οι δύο Ιησουίτες ήταν  οι μεταφραστές. Σύμφωνα με τη συνθήκη, η Ρωσία παραιτήθηκε από την πρόσβαση στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, αλλά απέκτησε  εμπορικές σχέσεις με την Κίνα. Το ρωσικό φρούριο Φρούριο Αλμπαζίν,το οποίο ήταν πηγή σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, εγκαταλείφτηκε και ισοπεδώθηκε.

1790. Η Αικατερίνη Β΄ διέταξε όλους τους Ρώσους υπηκόους να επιστρέψουν αμέσως στη Ρωσία από την επαναστατική Γαλλία.

1808. Ο γαμπρός του Ναπολέοντα Ιωακείμ Μυρά ενθρονίστηκε ως Βασιλεύς της Νάπολης.

1813. Ήττα του Νεύ στη Μάχη του Ντένεβιτς 40 χλμ νότια από το Βερολίνο. 
Οι απώλειες των Γάλλων ξεπέρασαν τις 20.000.Σαν αποτέλεσμα η Βαυαρία αποσύρθηκε από τον Πόλεμο.


1861.Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Αμαλίας, συζύγου του Βασιλιά Όθωνα, από τον φοιτητή Αριστείδη Δόσιο.

1873 . Ο Χάνος της Χιβά έγινε υποτελής του Τσάρου.

1885. Στις 6 Σεπτεμβρίου μετά από αναίμακτο  πραξικόπημα, από τη Βουλγάρικη Μυστική Κεντρική Επαναστατική Επιτροπή της Φιλιππούπολης, με αρχηγό τον ταγματάρχη Νταναήλ Νικολάεβ καθαιρέθηκε ο διοικητής της Ανατολικής Ρωμυλίας, Γκαβρίλ Κράστεβιτς και κηρύχθηκε  η Ένωση της αυτόνομης επαρχίας της Ανατολικής Ρωμυλίας με το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας .

1899. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πολιτική των ανοικτών θυρών για τους Κινέζους μετανάστες .

1901. Ένας «αναρχικός» δολοφόνησε τον πρόεδρο Μακ Κινλει για να ανεβεί στον θρόνο ο Ρούσβελτ.
1914. Στο μέτωπο της Σρέμσκα Μιτροβίτσα η Μεραρχία Τίμοκ του σερβικού στρατού επεχείρησε επίθεση στις θέσεις των Αυστριακών, υπό την διοίκηση του Βλαντίμιρ Κόντιτς. Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης μάχης σκοτώθηκαν πάνω από 1.000 Σέρβοι στρατιώτες και 800 από τους Αυστροουγγαρέζους. Χιλιάδες Σέρβοι στρατιώτες συνελήφθησαν. Ένας μεγάλος αριθμός Σέρβων πνίγηκε στον Σάβο, λόγω της πρόχειρης κατασκευής των προγεφυρωμάτων. 

1915 .Ο βασιλιάς Φερδινάνδος της Βουλγαρίας προσχώρησε στις κεντρικές δυνάμεις διαβλέποντας την ευκαιρία να αναθεωρήσει τις εδαφικές του απώλειες από τον δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο.

1916.  Οι Βούλγαροι κατέλαβαν όλα τα υψώματα πάνω από την Καβάλα και η ελληνικές δυνάμεις υποχώρησαν εντός της πόλεως. 

1919. Το Ανώτατο Συμμαχικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση ολοκλήρου της Θράκης στην Ελλάδα, ενώ στη Βουλγαρία δόθηκε εμπορική διέξοδος στο Αιγαίο.


1921. Ο Γιόζεφ Πιλσούντσκι κάλεσε τον επικεφαλής της αντισοβιετικής «Ρωσικής Πολιτικής Επιτροπής». Μπόρις Σαβίνκοφ να εγκαταλείψει προσωρινά την Πολωνία λόγω της επιπλοκής των σχέσεων με την ΕΣΣΔ.

1928.  Η ΕΣΣΔ προσχώρησε  στο σύμφωνο  Μπριάν-Κέλλογκ  για την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών .


1937. Στην Ισπανία άρχισε η πολυήμερη μάχη ανάμεσα στους εθνικιστές και τους δημοκρατικούς για την ορεινή διάβαση του Ελ Μαζούκο, στην Αστούρια που κράτησε ως τις 22 Σεπτεμβρίου.


1939. Η Κρακοβία της Πολωνίας κατελήφθη από το 14ο Σώμα Στρατού της Βέρμαχτ. Η Νότια Αφρική κήρυξε  τον πόλεμο στη Γερμανία.

1940. Υπό την πίεση του Ίον Αντονέσκου, τον οποίο διόρισε πρωθυπουργό δύο ημέρες νωρίτερα ο βασιλιάς της Ρουμανίας Κάρολος Β' παραιτήθηκε υπέρ του γιου του, Μιχαήλ.


1943. Τα Μανιφέστο του Χάρβαρντ, Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ παρουσίασε  στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ τα σχέδια της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για την κυριαρχία  επί των λαών με την αγγλική  γλώσσα και  είπε ότι στο μέλλον ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αγγλίας θα έχει ένα ενιαίο κράτος.

1944. Την νύχτα της 5ης προς την 6η Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί αποσύρθηκαν από την  Καλαμάτα. Ο Γεώργιος Παπανδρέου , ακολουθώντας το διάγγελμα Σαράφη της 3ης Σεπτεμβρίου, που καλούσε τους ταγματασφαλίτες να παραδοθούν στον ΕΛΑΣ με τα όπλα τους ώστε να σώσουν την ζωή τους, αποκήρυξε τα Τάγματα Ασφαλείας.
Στη Σόφια, η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τους κομμουνιστές κήρυξε τον πόλεμο στη Γερμανία, και αποσύρθηκαν στην Βουλγαρία οι βουλγαρικές μονάδες που κατείχαν την ανατολική και τη νότια Σερβία. 
Η βρετανική και η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισαν  το Λέσκοβατς. Έριξαν  69 τόνους βομβών.1.840 κτίρια καταστράφηκαν και περίπου 7.000 κάτοικοι σκοτώθηκαν.
1947. Πολυμελής Κ/συμμορία επιτέθηκε κατά του Μεσονησίου  και του Αρμενοχωρίου Φλωρίνης. Στο Αρμενοχώρι   φόνευσαν ένα ιδιώτη και μία γυναίκα, έκαψανεπτά σπίτια  λεηλάτησαν οικίας και εκλεψαν  τέσσαρα υποζύγια. Άλλη 50μελής συμμορία επετέθη τήν ίδίαν ημέρα και ώρα κατά τών ανδρών του Σ. Χ. Φλαμπούρου έν Άμμοχωρίω Φλωρίνης αποκρουσθείσα αφού έκαψε μίαν
οικία.


1949. Οι συμμαχικές στρατιωτικές αρχές επέστρεψαν  τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της Ναζιστικής Γερμανίας στην Κατεχόμενη  Γερμανία.


1952. Με τη διεθνή Σύμβαση της Γενεύης καθιερώθηκαν τα πνευματικά δικαιώματα.

1953 .Στη Γερμανία, στις βουλευτικές εκλογές, οι Χριστιανοδημοκράτες με τον Κονραντ Αντενάουερ σε συμμαχία με την Βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση απέσπασαν την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο.

1955. «Σεπτεμβριανά»: Στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη οι Τούρκοι καταστρέφουν τις περιουσίες των Ελλήνων. Καταστράφηκαν 4.500 καταστήματα Ρωμιών, 1.000 σπίτια, 73 εκκλησίες και 37 σχολεία. 16 Ελληνες Νεκροί στην Κωνσταντινούπολη. Στη Σμύρνη βίασαν και τις συζύγους των Ελλήνων αξιωματικών.


1956 .  Στην ΕΣΣΔ εκδόθηκε το Διάταγμα «Σχετικά με τη μετονομασία των διεθνών βραβείων Στάλιν σε διεθνή βραβεία Λένιν.»

1959. Επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά από μακρόχρονη απουσία στις ΗΠΑ, ο Ανδρέας Παπανδρέου. Εγκαινιάστηκε το γήπεδο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη.

1961. Ο Αμερικανός πρέσβης Έλις Μπριγκς και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινίασαν την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Βασιλίσσης Σοφίας.

1964.Ύστερα από μαραθώνια, και επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, εκλέχτηκε δήμαρχος Αθηναίων ο Γεώργιος Πλυτάς της Ε.Ρ.Ε, χάρη στις ψήφους 8 κεντρώων συμβούλων. Καταγγελίες της Ε.Δ.Α.

1965. Η Ινδία κήρυξε τον πόλεμο στο Πακιστάν.

1966 . Στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής, ο μιγάδας κομμουνιστής Ντιμίτρι Τσαφέντας μαχαίρωσε 4 φορές τον πρωθυπουργό Χέντρικ Φέρβερντ. Ο Ντιμίτρι Τσαφέντας γεννήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1919 στο Λορέντζο Μαρκές της Μοζαμβίκης, τότε αποικία της Πορτογαλίας. Ήταν παιδί ενός κρητικού ναυτικού και της μοζαμβικανής μιγάδας Αμέλια Γουίλιαμς. Τον μεγάλωσε η γιαγιά του και πήγε σε καθολικό σχολείο. Στα μέσα της δεκαετίας του '30 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Νοτίου Αφρικής.


1969. Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν   το νέο καθεστώς στη Λιβύη του Συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

1976. Ο σοβιετικός πιλότος Βίκτωρ Μπελένκο δραπέτευσε με  μαχητικό MiG-25 και προσγειώθηκε στην Ιαπωνία, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

1983. Η Σοβιετική Ένωση παραδέχθηκε ότι, κατέρριψε επιβατικό αεροσκάφος της Κορέας που παραβίασε τον εναέριο χώρο της 1985.Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία και ίδρυσε την Δημοκρατική Ανανέωση (ΔΗΑΝΑ). Στο νέο κόμμα προσχώρησαν εννέα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.



1986. Στην Κωνσταντινούπολη, δύο Άραβες τρομοκράτες της οργάνωσης  του Αμπού Νιντάλ σκότωσαν 22 Εβραίους  στη συναγωγή Νέβε Σαλόμ κατά τη διάρκεια της προσευχής του Σαββάτου.

1991. Το Λένινγκραντ μετονομάστηκε σε Αγία Πετρούπολη. Η ΕΣΣΔ αναγνώρισε  την ανεξαρτησία των βαλτικών δημοκρατιών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας. Η Τσετσενία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη .Οι φρουροί του Εθνικού Κογκρέσου του λαού της Τσετσενίας διέλυσαν το Ανώτατο Σοβιέτ της Δημοκρατίας της Τσετσενίας. Στη Κύπρο, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε  την αποφυλάκιση του Νίκου Σαμψών. 


1993. Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν ότι οι σοβιετικές πυρηνικές κεφαλές που βρισκόντουσαν σε ουκρανικό έδαφος θα καταστρέφοντο στη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της θα προμηθεύε την Ουκρανία με εμπλουτισμένο ουράνιο για χρήση στους πυρηνικούς σταθμούς της.

2000 .Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη άνοιξε η «Διάσκεψη της Χιλιετίας των Ηνωμένων Εθνών».


2002.Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε  δάνειο 30,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την  Βραζιλία για να αποτρέψει μια ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής.

2003. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ χαρακτήρισαν την Παλαιστινιακή Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.


2016. Κυκλώνας έπληξε την Καλαμάτα όπου υπήρξαν 3 νεκροί. Ο Δήμος κηρύχθηκε σε  κατάσταση  «έκτακτη ανάγκη». Καταστροφές σημειώθηκαν στη Λακωνία αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν, παραλίες αφανίστηκαν και οχήματα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά ρεύματα. 

2018. Στην Ινδία, το Ανώτατο Δικαστήριο κήρυξε το άρθρο 377 του ποινικού κώδικα ως αντισυνταγματικό αποποινικοποιώντας έτσι την ομοφυλοφιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...