4/9/20

Η συμφωνία τις Ουάσιγκτον στα πολύ γρήγορα

O Βούτσιτς τόνισε μετά την υπογραφή της συμφωνίας στον Λευκό Οίκο ότι δεν πρόκειται για τριμερή συμφωνία, αλλά για διμερή συμφωνία που υπέγραψε η Σερβία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το τρίτο μέρος δεν αναγνωρίστηκε ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς δήλωσε ότι η Σερβία προσβλέπει στο το άνοιγμα του αναπτυξιακού ταμείου των ΗΠΑ, για την Σερβία και πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί θα συνεργαστούν με τη Σερβία σε έργα.
 Ο Βούσιτς σημείωσε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ σε μια φυσική μελέτη για να διαιρέσουν την Γκαζιβόντα. «Δεν έχουμε καν κιλοβάτ ηλεκτρικής ενέργειας από την Γκαζιβόντα αυτή τη στιγμή. Όπως και να το μοιραστούμε, κάτι θα πάρουμε. Γι' αυτό πολέμησαν. Είναι πολύ σημαντικό οι Αμερικανοί να κάνουν μια φυσική μελέτη επίσης, δήλωσε ο Βούτσιτς. Συμφωνήθηκε, ανέφερε ο Βούσιτς, να προστατευθούν και να προωθηθούν οι ελευθερίες των θρησκειών και ιδιαίτερα η προστασία των θρησκευτικών αντικειμένων και η εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων σχετικά με την Σερβικη Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό ισχύει τόσο για το Πατριαρχείο στο Πετς όσο και για το Ντεσάνι , σημείωσε ο Βούτσιτς. 
Μεταξύ Αμερικανών και Αλβανών συμφωνήθηκε ότι η Πρίστινα θα ενταχθεί πλήρως στην πρωτοβουλία Μίνι -Σένγκεν, η οποία, εκτός από τον Βούτσιτς, ξεκίνησε από τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον Ζάεφ.
 Η προσχώρηση της Πρίστινα στο Μίνι Σένγκεν θα συμβάλει στη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς, και μερικά από τα συγκεκριμένα οφέλη είναι: 
 - Παύει η καθυστέρηση στην αναγνώριση των πιστοποιητικών έχει επιλυθεί
 - Καταργείται η δυνατότητα θέσπισης μονομερών εμπορικών φραγμών
 - Καταργούνται οι ουρές φορτηγών και οχημάτων στις διοικητικές διαβάσεις και διευκολύνεται η κυκλοφορία των πολιτών. 
 - Η αναγνώριση των διπλωμάτων και των επαγγελματικών πιστοποιητικών θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στους νέους και από τις δύο πλευρές, ειδικά στους Σέρβους από το Πανεπιστήμιο της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα, οι οποίοι έχουν υποστεί διακρίσεις επειδή τα ιδρύματα στην Πρίστινα δεν αναγνώρισαν τα διπλώματά τους. 
 Και οι Σέρβοι και οι Αλβανοί συμφώνησαν και δεσμεύθηκαν να ξεκινήσουν τη δημιουργία δικτύου νέων δρόμων και σιδηροδρόμων, το οποίο θα αλλάξει την εικόνα της περιοχής. 
 Επιτεύχθηκε μια πολύ σημαντική συμφωνία σχετικά με την ιδιοκτησία της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας την οποία η Πρίστινα υποχρεώθηκε επίσημα και τεκμηριωμένα να σεβαστεί.


ΥΓ. Ο Βούτσιτς με την αποδοχή της ένταξης της Πρίστινας ως Κράτος στο Μικρό Σένγκεν αναγνώρισε ουσιαστικά  την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Στις 29 Απριλίου 1941 άρχισε η μακρά νύχτα της τετραπλής Κατοχής. Η Καλαμάτα ήταν η τελευταία που καταλήφθηκε το 1941 και η Πρώτη που απελέυθρώθηκε το 1944

  Μετά τη λήξη της μάχης της Καλαμάτας ,  η γερμανική στρατιωτική διοίκηση διέταξε  στις 5.30 π.μ. , της 29ης Απριλίου 1941  την διακοπή των...