7/12/20

Η 7η Δεκεμβρίου στην ιστορία


5
74. Ο Ιουστίνος Β΄, σε μια από τις στιγμές διαύγειάς του, υπό την επιρροή της Αυγούστας Σοφίας, ανακήρυξε τον Θράκα στρατηγό , Τιβέριο ως Καίσαρα , τον υιοθέτησε ως υιό του και τον όρισε ως διάδοχό του. Ο Τιβέριος πρόσθεσε στο όνομά του το όνομα Κωνσταντίνος. Από τότε και μέχρι το θάνατό του, η διακυβέρνηση του κράτους ουσιαστικά στα χέρια του Τιβέριου και της αυτοκράτειρας , που ήταν αποφασισμένη να παραμείνει στην εξουσία και διατήρησε τον Τιβέριο υπό τον έλεγχό της μέχρι τον θάνατο του Ιουστίνου το 578. 

983.Πέθανε ο Αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής-Γερμανικής Αυτοκρατορίας Όθωνας Β ́ 

1631. Κατά τον τριακονταετή πόλεμο τα σαξονικά στρατεύματα, (προτεστάντες), νίκησαν τον αυτοκρατορικό στρατό, (καθολικοί) στη μάχη για το Νίμπουργκ της Βοημίας. (Τσεχία σήμερα).

1724. Στην Πολωνία λόγω των θρησκευτικών ταραχών οι αρχές εκτέλεσαν  εννέα προτεστάντες πολίτες και τον δήμαρχο του Τόρουν.

1807. Ο Βοναπάρτης υπέγραψε το διάταγμα για το Σύνταγμα του Βασίλειου της Βεστφαλίας.

1815. Εκτελέστηκε ο «Γενναίος των Γενναίων», ο στρατάρχης του Ναπολέοντα Μισέλ Νεΰ που μετά το Βατερλώ είχε καταδικαστεί για προδοσία κατά του Λουδοβίκου.Ο Νεΰ αρνήθηκε να του δέσουν τα μάτια και έδωσε προσωπικά τη διαταγή «πύρ» στο εκτελεστικό απόσπασμα.

1826. Η μάχη έξω από το Τουρκοχώρι της Ελάτειας. Τα χαράματα της 7/19ης Δεκεμβρίου 1826, οι άνδρες Καραϊσκάκη έστησαν ενέδρα σε εφοδιοπομπή 2000 φορτηγών ζώων με προμήθειες για το στρατό του Κιουταχή στην Αττική που την συνόδευαν πεντακόσιοι Τούρκοι ιππείς με επικεφαλής τον Οσμάν μπέη Κόρτζα.
Οι Έλληνες επιτέθηκαν και σκότωσαν περισσότερους από 100 Τούρκους και απέσπασαν ολόκληρο το φορτίο πού συνόδευαν οι Τούρκοι ιππείς.

1852. Εκτελέστηκαν δι 'απαγχονισμού στην Μάντοβα, από τους Αυστριακούς, οι ιταλοί πατριώτες , Δον Ενρίκο Τατζόλι, Άντζελο Σκαρσελίνι,Κάρλο Πόμα,Μπερνάρντο Ντε Κανάλ και Τζιοβάνι Ζαμπέλλι.

1877. Στις 25 Νοέμβρη/7 Δεκεμβρίου εκδηλώθηκε πραξικόπημα στη Σερβία για την ανατροπή του Μίλαν Ομπρένοβιτς και την ενθρόνιση του Πέταρ Καρατζόρτζεβιτς.

1895. Η καταστροφική για τους Ιταλούς μάχη της Αμπα Αλάγκι στην Ανατολική Αφρική. 2.500 άνδρες, ως επί το πλείστον Ασκάρι από την Ερυθραία υπό τις διαταγές του ταγματάρχη Πιέτρο Τοσέλλι κατεσφάγησαν από 30.000 Αιθίοπες.

1912. Στις 7/20 Δεκεμβρίου ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Κορυτσά.Ο Γερμανός αρχαιολόγος Λούντβιχ Μπόρχαρντ βρήκε στην Αίγυπτο την προτομή της βασίλισσας Νεφερτίτης, συζύγου του Φαραώ Αμένοφη Δ’.



1914. Η Σερβική Εθνοσυνέλευση σε συνθήκες πολέμου με την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία   μεταξύ της επιλογής της ενότητας όλων των Σέρβων και  της ενότητας με τους Γιουγκοσλαβικούς σλαβικούς λαούς υιοθέτησε τη διακήρυξη της Νις για την ενοποίηση όλων των νότιων Σλάβων. Αν και οι Σύμμαχοι πρόσφεραν  στη Σερβία να πάρει μετά τον πόλεμο τα τμήματα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης  και της Κροατίας που κατοικούσαν Σέρβοι, καθώς, οι βουλευτές επέλεξαν το γιουγκοσλαβικό κράτος.

Η Σερβία τόνισε με τη διακήρυξη ότι στόχος του πολέμου ήταν η ενοποίηση των νότιων Σλάβων, Σέρβων, Κροατών και Σλονιατών σε ένα νέο, μεγάλο Γιουγκοσλαβικό κράτος, το οποίο θα σχηματιζόταν  στα ερείπια της Αυστροουγγαρίας. Υιοθετώντας  τον Γιουγκοσλαβικό στόχο , η Σερβία προσέφερε στους συμμάχους της τη δημιουργία ενός μεγάλου κράτους στα Βαλκάνια, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες της σταθερότητας στη μεταπολεμική Ευρώπη.

1917. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν τον πόλεμο στην Αυστροουγγαρία.

1939. Κατά το χειμερινό πόλεμο ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός επιτέθηκε στους Φιλανδούς στο Σουομουσσάλμι.

1940. Η 41η ημέρα του πολέμου ήταν Σάββατο. Η 3η Μεραρχία εγκαταστάθηκε στο Δέλβινο και η 4η άρχισε την προώθηση της προς το Αργυρόκαστρο από όπου ειχαν αποσυρθεί οι ιταλοί. Στο μέτωπο του Πόγραδετς , η XVII Μεραρχία, στην οποία το Γ΄ Σώμα Στρατού διέθεσε δύο πυροβολαρχίες των 85 χιλ, δύο των 105 χιλ. και τρεις των 155 χιλ., κατείχε ως το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου τη γραμμή, Πόγραδετς – ύψ. 1211 – ύψ. 1532- Αχρίδα και αριστερά της συνδεόταν με την IX Μεραρχία.

1941. Η Ιαπωνική Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ. Ο Χίτλερ υπέγραψε το μυστικό διάταγμα για τις αρμοδιότητες της Άμπβερ σε σχέση με τους αντιστασιακούς στα κατεχόμενα εδάφη.

1944. Στις 07.00 το πρωί της 07/12/1944 το 7ο σύνταγμα της 2ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ επιτέθηκε στην Σχολή Χωροφυλακής στην Μεσογείων την οποία υπερασπιζόταν ένα τάγμα χωροφυλάκων που είχε τεθεί υπό τις διαταγές της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας του Τσακαλώτου. Δύο ώρες μετά, στις 09.00, το 34ο σύνταγμα του ΕΛΑΣ επιτέθηκε στους στρατώνες στο Γουδί . Η επίθεση των ελασιτών απέτυχε . Αντεπιτέθηκε το 6ο Τάγματος της 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας, πλαγιοκόπησε τους κομμουνιστές, τους ανέτρεψε και τους κατεδίωξε. Παράλληλα, η Ορεινή Ταξιαρχία δέχτηκε επίθεση και απ΄την πλευρά της Καισαριανής από τμήματα της 1ης ταξιαρχίας ΕΛΑΣ. (ΕΛΑΣ Αθήνας). Η επίθεση έγινε για την κατάληψη του υψώματος Αλεποβούνι και του άλσους Συγγρού.
Οι ελασίτες απέτυχαν και στους δύο στόχους τους. Οι απώλειες των ελασιτών στις επιθέσεις στη Σχολή Χωροφυλακής, στους στρατώνες στο Γουδί και στην Καισαριανή,ήταν πολύ μεγάλες. Στο πολιορκημένο Σύνταγμα Μακρυγιάννη η ημέρα πέρασε με συνεχείς βομβαρδισμούς και πυρά παρενόχλησης.
Τις νυκτερινές ώρες της 7ης προς την 8η Δεκεμβρίου, οι επιτιθέμενοι κομμουνιστές ανατίναξαν μέρος του νοτίου τμήματος του μαντρότοιχου. Στις 7 Δεκεμβρίου 1944, το ΕΑΜ κοινοποίησε προς το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, και τους Πρεσβευτάς της Αγγλίας, Σοβιετικής Ένωσης, Αμερικής και Γαλλίας καταγγελία για «την απροκάλυπτη επέμβαση του Στρατηγού κ. Σκόμπυ στα εσωτερικά της Ελλάδας», και κατάγγειλαν την «κατάφωρη αυτή παραβίαση των διασυμμαχικών αποφάσεων και συμφωνιών Τεχεράνης και Γκαζέρτας και τον στραγγαλισμό κάθε έννοιας δικαίου και ελευθερίας», και ζητούσαν την άμεση επέμβαση του διεθνούς παράγοντα , «για να πάψει το πυρ των βρετανικών στρατευμάτων εναντίον του αγωνιζόμενου λαού».

1946. Η εθνοσυνέλευση της Σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας ψήφισε το νόμο για την εθνικοποίηση των μεγάλων ιδιωτικών εταιριών.

1949 . Ο στρατηγός Τσανγκ Κάι Σεκ μετέφερε την έδρα της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κίνας στην Ταϊπέι.

1955.Στη Λευκωσία, τετραμελής ομάδα μαχητών  της ΕΟΚΑ συγκρούσθηκε  με Άγγλους στρατιώτες από τους οποίους σκοτώθηκε ένας και τραυματίστηκαν τρείς.

1960. Η ΕΡΕ ψήφισε την ταυτόχρονη άρση της ασυλίας πέντε βουλευτών της Δημοκρατικής Ένωσης και της Ε.Δ.Α., που παραπέμφθηκαν να δικαστούν για προσβολή της τιμής του βασιλιά και για περιύβριση αρχής. Η ΕΟΚ στο πλαίσιο της Συμφωνάις Σύνδεσης ενέκρινε πενταετές δάνειο ύψους 125.000.000 δολαρίων προς την Ελλάδα.

1961. Η κυβέρνηση της ΕΡΕ  Κωνσταντίνου Καραμανλή έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης. Καταψήφισαν οι βουλευτές του Κόμματος των Προοδευτικών, ενώ απείχαν  οι βουλευτές της Ενώσεως Κέντρου, που δεν ορκίστηκαν κάν.

1963. Στη Θεσσαλονίκη πιάσανε τον  Αρη Παγκρατίδη ως ύποπτος για τις δολοφονίες του «Δράκου του Σέιχ Σου».


1965 .
 Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Πάπας Παύλος ο 6ος

ήραν τους αμοιβαίους των δύο εκκλησιών, που ακλούθησαν το σχίσμα του 1054. Προφυλακίστηκε ο συνταγματάρχης Αλέξανδρος Παπατέρπος για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ.

1970. Στο Ανατολικό Πακιστάν οι υποστηρικτές της αυτονομίας της Βεγγάλης κέρδισαν τις εκλογές.

1974.Ο Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, επέστρεψε στην μεγαλόνησο.

1975 . Η Ινδονησία εισέβαλλε στο Ανατολικό Τιμόρ.

1981. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος Νέα Δημοκρατία απέσυρε την εμπιστοσύνη της προς τον αρχηγό του Κόμματος Γεώργιο Ράλλη.
Η Ισπανία έγινε  μέλος του ΝΑΤΟ.

1987. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπέγραψαν τη Συνθήκη Για την Εξάλειψη των Πυρηνικών Πυραύλων Μέσου Βεληνεκούς στη Σύνοδο Κορυφής της Ουάσινγκτον· 
1988 . Σεισμός μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αρμενία . 25.000 θύματα. Ο Γιασέρ Αραφάτ αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει ως κράτος.


1989.Στη Βουλγαρία ιδρύθηκε ο δεξιός συνασπισμός  της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Στην Πολωνία δόθηκε  υιοθετεί αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους.

1991
. Στο Ζάγκρεμπ, μέλη της ειδικής αστυνομίας της Κροατίας  , σκότωσαν τη σερβική οικογένεια Ζέτς. Την Μαρία τον Μιχαΐλο και τον 12χρονο γιό τους Αλεξάνταρ.

1994 .Ο Κάρολος Κάουτσκυ Παπούλιας ως «σύντροφος» υπουργός εξωτερικών επισκέφτηκε το χωριό «Μπελογιάννης», στη Βουδαπέστη.

1997 . Πρώτος γύρος προεδρικών εκλογών στη Σερβία .Στο δεύτερο γύρο πέρασαν οι υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς και του του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι.

2003 .Στη Ρωσία έγιναν εκλογές για τη Δούμα. Το κόμμα Ενωμένη Ρωσία, πέτυχε  σαρωτική νίκη καταλαμβάνοντας 222 από τις  450 έδρες της Δούμας ,  53 εδρών για το Κομμουνιστικό Κόμμα. 38 έδρες για το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, και 45 για το Συνασπισμό Ρόντινα, 4  Γιάμπλοκο και 2 για την Ένωση των Δεξιών Δυνάμεων 

2004. Επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία του  Πρωθυπουργού  Κώστα  Καραμανλή

2005. Συνελήφθη ο αρχηγός του Κροατικού στρατού στρατηγός Άντε Γκοτοβίνα, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

2008. Το μολότοφ πάρτι της Cia για την ανατροπή Καραμανλή . Πυρπολήθηκαν  καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Δεν έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό οι παραιτήσεις του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού Παναγιώτη Χηνοφώτη.

2009. Άρχισε στην Κοπεγχάγη η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή με 10.500 συνέδρους και άλλους 5.000 αντιπρόσωπους ΜΚΟ από 196 Κράτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

26 Δεκεμβρίου 1944. 23η Ημέρα των Δεκεμβριανών. Ο Τσώρτσιλ συνάντησε τον Σιάντο. H Σύσκεψη υπό τον Τσώρτσιλ στο Υπουργείο Εξωτερικών των Αθηνών. Ο Ριζοσπάστης έλεγε οτι η σύσκεψη έγινε στην Αγγλική Πρεσβεία.

  Πρόσκληση για την Σύσκεψη απέστειλε ο Βρετανός Πρέσβης κ. Λήπερ. Οι Έλληνες προσκεκλειμένοι συγκεντρώθηκαν στην Μεγάλη Βρετανία κα ακολούθ...