15/5/21

Η 15η Μαΐου στην Ιστορία

392. Ο αυτοκράτορας της Ρώμης Ουαλεντινιανός βρέθηκε κρεμασμένος στο παλάτι του, δολοφονημένος από το Φράγκο στρατηγό Αρβογάστη. Έτσι ο Θεοδόσιος Α΄ αναγορεύτηκε ως μοναδικός Αυτοκράτορας. 

908 . Στην Κωνσταντινούπολη ο τριετής γιος του αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ' του Σοφού, στέφτηκε στην Αγία Σοφία συναυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας από τον Πατριάρχη Ευθύμιο Α', ως Κωνσταντίνος Ζ΄.


1157. Στο Κιέβο, πέθανε αιφνιδίως, (προφανώς είχε δηλητηριαστεί), ο Μεγάλος Πρίγκιπας Γιούρι Α' Βλαντιμίροβιτς ο επονομαζόμενος «Ντολγκορούκι».

1252. Με την παπική Βούλα «ad extirpanda», του Ινοκέντιου Δ΄, θεσμοθετήθηκε ο βασανισμός των αιρετικών στην Ιερά Εξέταση. .

1423. Ο Φρειδερίκος ΙΒ΄ του Χοεντσόλερν έπειτα από δέκα μήνες πολιορκίας αναγκάστηκε να παραδοθεί στο στρατό των ελεύθερων αυτοκρατορικών πόλεων της Σουηβίας και του θείου του κόμη της Βυρτεμβέργης . Ο Σιγισμούνδος της Γερμανίας τον τιμώρησε , διατάζοντας την καταστροφή του κάστρου του και του απαγόρευσε να το οικοδομήσει πάλι.

1484 .Στο Κρεμλίνο της Μόσχας έγναν τα θυρανοίξια του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

1501. Ο Πάπας Αλέξανδρος ΣΤ έχρισε ως Δούκα της Ρωμανίας τον γιο του Τσεζαρε Βοργία.

1525. Κατά τον Πόλεμο των Αγροτών έξω από τη πόλη Φρανκενχάουζεν συγκρούστηκαν οι μισθοφόροι των Γερμανών φεουδαρχών με περίπου 8.000 χωρικούς. Οι αγρότες νικήθηκαν ο πρωτεργάτης της εξέγερσης ευαγγελιστής Θεολόγος Τόμας Μίντσερ, συνελήφθη και εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό.





1536. Η Άννα Μπολέϋν , μαρκησία του Πέμπροκ, η δεύτερη σύζυγος του Ερρίκου Η΄ της Αγγλίας και μητέρα της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄ καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με τον αδελφό της Τζώρτζ για εσχάτη προδοσία και αιμομιξία.

1567. Η βασίλισσα της Σκωτίας, Μαρία Στιούαρτ, έκανε τον τρίτο της γάμο με τον δούκα του Μπόθγουελ Τζέιμς Χέπμπουρν, ο οποίος είχε δικαστεί για το φόνο του πρώην συζύγου της Χένρι Στιούαρτ αλλά αθωώθηκε.

1648. Επικυρώθηκε η Συνθήκη του Μύνστερ μεταξύ της Ολλανδικής Δημοκρατίας και του Στέμματος της Ισπανίας για τη λήξη του ογδοηκονταετούς πολέμου που προηγήθηκε της ειρήνης της Βεστφαλίας για τη λήξη του Τριακονταετούς. 

1768.Με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών η Κορσική που ανήκε στη Δημοκρατία της Γένοβας πέρασε στην επικυριαρχία της Γαλλίας.

1770 . Ο γάμος της 14χρονης Μαρίας Αντουανέτας με τον 15χρονο δελφίνο και το της Γαλλίας, Λουδοβίκο ΙΣΤ. Άφιξη στην Πελοπόννησο και της δεύτερης ρωσικής ναυτικής Μοίρας υπό τον Έλφινστον.

1793. Κατά τον Πόλεμο της Βανδέας ,1300 ρεπουμπλικάνοι στρατιώτες απέκρουσαν στο χωριό  Παλλουάου επίθεση 7000 «βασιλοφρόνων» χωρικών, σκοτώνοντας 150. Ο Στρατός είχε 22 νεκρούς.

1796. Υπογράφηκε στο Παρίσι η συνθήκη ειρήνης μεταξύ της Γαλλίας και του Βασιλείου της Σαρδηνίας. Ο Ναπολέων μπήκε θριαμβευτής στο Μιλάνο. Ο οίκος της Σαβοΐας αποδέχτηκε την προσάρτηση του Δουκάτου της Σαβοΐας και της κομητείας της Νίκαιας από τη Γαλλία.

1800.
Ένας ανάπηρος τέως στρατιώτης, ο Τζέιμς Χαντφιλτν αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον βασιλιά Γεώργιο Γ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο δολοφόνος πυροβόλησε τον βασιλιά στο Βασιλικό Θέατρο του Λονδίνου, ενώ έπαιζαν τον Εθιμικό Ύμνο και ο Γεώργιος στεκόταν στο βασιλικό θεωρείο, αλλά αστόχησε. Δικάστηκε και απαλλάχτηκε ως έχων το ακαταλόγιστο αλλά κλείστηκε σε φρενοκομείο όπου και πέθανε. 41 χρόνια μετά.
Ο Πάπας Πίος Ζ δημοσίευσε την Εγκύκλιο «Satis Diu».

1820. Στη Βιέννη εγκρίθηκε η τελική πράξη σχετικά με το νόμο της Γερμανικής Συνομοσπονδίας, που υιοθετηθηκε ομόφωνα στην συνέχεια από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση στη Φρανκφούρτη στις 8 Ιουνίου, 1820.



1822.  Η μάχη στον Αγιο Δονάτο στο Κούγκι του Σουλίου. Ο Χουρσίτ, για να μπορέσει να εκστρατεύσει στην Αιτωλοακαρνανία, έχοντας εξασφαλίσει τα νώτα επιστράτευσε κατά του Σουλίου . Οι εχθροί εισήλθαν εις το Σούλι, το κυρίευσαν και ανέβησαν προς την άνωθεν αυτού ράχη, το Κούγκι, όπου βρισκόταν ο περιτετειχισμένος ναός του Αγίου Δονάτου, Ο Γιώργος Δράκος, μετακινήθηκε από το Κούγκι και κλείστηκε εντός του περιτειχίσματος του ναού με 52 πολεμιστές. Μαζί τους και ο Γιώτης Δαγκλής. Αντιστάθηκαν επιτυχώς όλη την ημέρα. Περί τα μεσάνυκτα οι Τούρκοι, όρμησαν να καταλάβουν την εκκλησία. Οι Σουλιώτες δεν τους κτύπησαν μέχρι που πλησίασαν, και τότε άρχισαν να πυροβολούν και σκότωσαν πολλούς . Συνολικά στον Αγιο Δονάτο οι Τουρκαλβανοί έχασαν 800 και οι Σουλιώτες 11.Τότε ο Έλλην γραμματεύς του Άγου Μουχουρδάρη εμήνυσε κρυφίως στον Δράκο , ότι οι Τούρκοι σκαφτόντουσαν να επιτεθούν αιφνιδιαστικά στην Κιάφα. 

1848
.Με μια αιφνιδιαστική επίθεση, στο Παλέρμο ο Φερδινάνδος Β των Δύο Σικελιών διέλυσε το δημοκρατικό κοινοβούλιο και αντικατέστησε την κυβέρνηση του Κάρλο Τρόια με συντηρητικούς.

1860. Οι Χίλιοι ερυθροχίτωνες του Τζουζέπε Γαριβάλδη, μαζί με τους Σικελούς οπαδούς του,(περίπου 1300) οχυρωμένοι στο λόφο «Πιάντο Ρομάνο» στο Καλαταφίμι , του Τράπανι αντιμετώπισαν και νίκησαν 3.000 στρατιώτες του Βασιλείου της Νεαπολέως.Το σύνθημα του Γκαριμπάλντι ήταν «Ιταλία η θάνατος». ( «Qui si fa l’ Italia o si muore!») . Οι Γκαριμπαλντίνοι είχαν 32 νεκρούς και οι ναπολιτάνοι 36 και άφησαν υποχωρώντας 176 ταυματίες. Η μάχη της Καλαταφίμι ήταν ζωτικής σημασίας για την ενοποίηση της Ιταλίας. Την επόμενη της νίκης του, ο Γκαριμπάλντι αυτοανακηρύχθηκε ως δικτάτορας της Σικελίας εν ονόματι του «βασιλιά της Ιταλίας Βίκτορα Εμμανουήλ του Β».

1882. Δημοσιεύτηκαν στη Ρωσία οι νόμοι του Μαΐου που μεταξύ άλλων απαγόρευαν στους Εβραίους να ασκούν εμπόριο τις Κυριακές και τις χριστιανικές αργίες.

1902. Η Πορτογαλία κήρυξε πτώχευση.

1910. Η ιταλική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου έκανε το ντεμπούτο της με νίκη 6-2 επί της Γαλλίας.

1911 .Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι η Standard Oil έχει ένα «παράλογο» το μονοπώλιο , και διέταξε την διάσπαση της εταιρείας.

1917.Ο στρατηγός Φιλίπ Πεταίν ανέλαβε αρχιστράτηγος γαλλικών δυνάμεων αντικαθιστώντας τον Ρομπέρ Νιβέλ.


1918. Τερματίστηκε ο εμφύλιος πόλεμος στη Φιλανδία.

1919. Στην Ιωνία, διλοχία του 8ου Συντάγματος Κρήτης απελευθέρωσε τις Κυδωνίες.

1921. Στην Ιταλία έγιναν εκλογές για την 26η Βουλή.


1926. Στην Πολωνία, μετά από τρεις ημέρες μαχών επικράτησε το πραξικόπημα του στρατηγού Γιόζεφ Πιλσούντσκι.



1930 . Ο Βαλεριάν Κουμπίσεφ και ο Γκένριχ Γιάγκοντα υπέγραψαν την «εγκύκλιο» για την ίδρυση των Περιβόητων, «Σαράσκα», οπούε θα εργάζονταν οι καταδικασμένοι μηχανικοί και άλλοι επιστήμονες.



1932. Ο Στάλιν υπέγραψε το Πενταετές πλάνο Αθεΐας σύμφωνα με το οποίο μέχρι την 1η Μαΐου 1937 «το όνομα του Θεού θα έπρεπε να ξεχαστεί σε όλη τη Σοβιετικη Ένωση». Στην Ιαπωνία έγινε απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδα νέων αξιωματικών του στρατού και Ναυτικού, που προσπάθησαν να σκοτώσουν τον οπρωθυπουργό Ινουκάι Τσουγιόσι.



1934. Πραξικόπημα στη Λετονία από τον Πρωθυπουργό Καρλής Ουλμάνις και τον υπουργό Άμυνας Γιάνις Μπαλόντις. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ επικήρυξε τον Ντίλιγκερ με 25.000 δολάρια.



1935.Ανοιξε για το επιβατικό κοινό η πρώτη γραμμή του μετρό της Μόσχας.
1940. Συνθηκολόγησε η Ολλανδία 
1941. Οι Ιταλοί ολοκλήρωσαν την κατάληψη των Κυκλάδων, εκτός από τη Σέριφο, την Κέα και τη Μήλο, που τις κατέλαβαν οι Γερμανοί.
Στον όρμο στης Σούδας βυθίστηκε έπειτα από Γερμανική αεροπορική επιδρομή το αντιτορπιλικό Λέων.


1943. Με πρωτοβουλία του Ιωσήφ Στάλιν, η Εκτελεστική Επιτροπή της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Κομιντέρν) αποφάσισε τη διάλυση της από τις 10 Ιουνίου. Η πρόταση του Στάλιν έγινε για να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ περί της παγκόσμιας κομμουνιστικής επανάστασης στο τέλος «μεγάλου πολέμου» αιφνιδίασε όλα τα στελέχη της Κομιντέρν.


1944.Ισχυρές βουλγαρικές δυνάμεις, μετά από επιτυχή αντίσταση των Ελλήνων ανταρτών της ΕΣΕΑ, και των Εθνικών Ανταρτικών Ομάδων αναγκάστηκαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις που είχαν αρχίσει από τις 6 Μαΐου, βόρεια της

γέφυρας Παπάδων στον Νέστο.


1945.Στη Σλοβενία έληξε η διήμερη μάχη του Πρέβαλιε , η τελευταία μάχη του δεύτερου παγκόσμιου πόλεμου επί ευρωπαϊκού εδάφους.



1946. Ο βασιλιάς της Ιταλίας Ουμπέρτο εξέδωσε το βασιλικό νομοθετικό διάταγμα 455 περί του καθεστώτος αυτονομίας της Σικελίας. Στην Αθήνα ορίστηκε ως Δήμαρχος Αθηναίων ο στρατηγός Ιωάννης Πιτσίκας.
Σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του μεταβατικού αποσπάσματος Βεύης, ενισχυμένου υπό ολίγων Στρατιωτών επετεύχθη στη θέση Βίσμα Φλωρίνης ή σύλληψη των ενόπλων συμμοριτών Τριάψου Μάτζη και Βασιλείου Κρούτση εκ του χωρίου Κλειδί και κατασχέθηκαν ένα αυτόματο Ρωσικό και ένα ΜΑΝΛΙΧΕΡ.
Τριακονταμελής Κ/συμμορία με αρχηγούς τους Ηλία Ρούνη από τη Σιατίστα και του δελφούς Ντάγκα, επικηρυγμένους ληστάς, οπλισμένη με οπλοπολυβόλα, όλμους και χειροβομβίδες επετέθη τη νύχτα της 15ης κατά του Σταθμού Χωροφυλακής Κνίδης Γρεβενών. Επακολούθησε τρίωρος συμπλοκή, διαρκέσασα έπί τρεις ώρες. Οι Συμμορίτες υποχώρησαν εγκαταλείψαντες δυο νεκρούς , που αναγνωρίστηκαν ως ο Αθανάσιος Μπίσκαρης από την Σιάτιστα και Νικόλαος Σαμαρτζέας από το Τσοτύλι.

1947. Πολυμελής Κ/συμμορία προσέβαλε τις δυνάμεις Στρατού και Χωροφυλακής, στον Σκοπό Φλωρίνης και το στρατιωτικό Φυλάκιο στο Κλειδί. Αναγκάστηκαν σε υποχώρηση κατόπιν της σθεναράς αντιστάσεως των ανδρών Στρατού και Χωροφυλακής και της επεμβάσεως του Πυροβολικού.
1948. Η Αίγυπτος, η Υπεριορδανία, ο Λίβανος, η Συρία, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία επιτίθενται κατά του Ισραήλ. Η Σοβιετική Ένωση ανακοίνωσε την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ.
250 Κ]Σ επέδραμαν κατά της κωμοπόλεώς Φερρών Αλεξανδρουπόλεως , και απόκρούστηκαν από τον Λόχο άνευ θητείας Χωροφυλάκων υπό τον Ταγματάρχην Ψυλογιά καί της δυνάμεως τοϋ Σ. Χ. Φερρών .Κατά την συμπλοκή φονεύθησαν 10 Κ]Σ .Επίσης ισχυρά Κ]Σ επέδραμε κατά του χωρίου Μ. Καβησού Άλεξ]'πόλεως αλλά αποκρούσθηκαν υπό τμήματος Χωροφυλακής καί Εθνοφρουράς, φονευθέντων 3 Κ]Σ.

1955. Με την υπογραφή της συνθήκης του Μπελβεντέρε από την ΕΣΣΔ, τις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Αυστρία , η Αυστρία επανάκτησε την Κυριαρχία της, ως ουδέτερη Χώρα.


1980. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.



1985. Η συμπλοκή στου Γκύζη. Ήταν περίπου 16:15, απόγευμα Τετάρτης 15 Μαΐου , όταν ο Χρήστος Τσουτσουβής και ένα ακόμη άτομο που ουδέποτε βρέθηκε πλησίασαν μία κλεμμένη μοτοσικλέτα στην οδό Αμφικλείας την οποία είχε εντοπίσει η Κρατική Ασφάλεια και την παρακολουθούσαν τρεις αστυνομικοί.
Οι αστυνομικοί ζήτησαν ταυτότητες και οι ύποπτοι τους πυροβόλησαν. Από την ανταλλαγή πυροβολισμών σκοτώθηκαν οι αστυνομικοί Γιώργος Δουγένης, Bασίλης Μπούρας, και Γιώργος Γεωργίου.
Ο Χρήστος Τσουτσουβής δέχθηκε τρεις σφαίρες και σκοτώθηκε και αυτός. Ο «άλλος» έφυγε. Τον Τσουτσουβή που ήταν από τον Άγιο Βασίλη Κορινθίας και όταν σκοτώθηκε ήταν 32 χρονών τον αναγνώρισε ο πατέρας του. Ο Τσουτσουβής είχε φύγει νωρίς από το χωριό και είχε πάει για σπουδές στο Γκρατς της Αυστρίας και εκεί ανακατεύτηκε με τις αντιστασιακές οργανώσεις χωρίς ποτέ να μάθουμε όλη την διαδρομή του.
Οι αμερικανοί επέμεναν να τον μπερδεύουν με τα ξαδέλφια τους που ήταν μέλη του ΠΑΣΟΚ και να τον συνδέουν με τον Τσίμα και τον Σήφη Βαλυράκη, δηλαδή το ένοπλο ΠΑΚ, χωρίς ποτέ να μπορεσουν να αποδείξουν τις πληροφορίες τους. Από τα στοιχεία που διέρρεε η ελληνική αστυνομία φαίνεται ότι εντάχθηκε στον Επαναστατικό Λαϊκό Αγώνα (ΕΛΑ), και ότι συμμετείχε τον Οκτώβριο του 1977 στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς έξω από τις εγκαταστάσεις της γερμανικής AEG στου Ρέντη, όπου σκοτώθηκε ο Χρήστος Κασσίμης και στη οποία συμπλοκή η αστυνομία τοποθετούσε και τον Γιάννη Σερίφη, αλλά τα δικαστήρια δεν πείστηκαν ποτέ από τις αποδείξεις τις αστυνομίας.
Ο ΕΛΑ είχε ως στρατηγική να χτυπάει «εγκαταστάσεις» και να βάζει «εμπρηστικές βόμβες» . Αυτό έκανε η «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80» την οποία την αποδίδουν στον Τσουτσουβή και η οποία έκαψε στις 19 Δεκεμβρίου 1980 τα πολυκατάστηματα της Αθήνας, «Μινιόν» και «Κατράντζος». Πριν από αυτό, ο Τσουτσουβής, ως «Ομάδα Ιούνης '78», ανέλαβε την ευθύνη για την «τιμωρία» του απότακτου αξιωματικού της Ασφάλειας Πέτρου Μπάμπαλη το 1979. Τον έτερο κατηγορούμενο για βασανισμούς κομμουνιστών τον Ευάγγελο Μάλλιο τον είχε δολοφονήσει στις 22:15 το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου 1976, στο Παλαιό Φάληρο, η 17Ν.
Ο Τσουτσουβής δολοφόνησε επίσης την 1η Απριλίου 1985, στις 8 παρά 10΄ το βράδυ στην Καλλιθέα τον εισαγγελέα Γιώργο Θεοφανόπουλο. 30 μέρες μετά μας άφησε κι εκείνος χρόνους. Από πού είχε η κρατική ασφάλεια την «πληροφορία» για τη μοτοσυκλέτα δεν μάθαμε ποτέ.

1988. Άρχισε η απόσυρση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν.

1991. Στη Γαλλία, ο Φρανσουά Μιτεράν διόρισε την Εντιθ Κρεσσόν ως πρωθυπουργό. Οι Σέρβοι κομμουνιστές απέτρεψαν την εκλογή του Κροάτη Στίπε Μέσιτς ως πρόεδρου της Γιουγκοσλαβίας.


1992. Πέρασαν 26 χρόνια από τις 15 Μαΐου 1992, όταν οι ένοπλοι Βόσνιοι Μουσουλμάνοι, με τη έγκριση της τότε ηγεσίας τους βοήθεια των τοπικών αξιωματούχων, έστησαν ενέδρα στη φάλαγγα του Γιουγκοσλαβικού Στρατού που αποχωρούσε από το στρατόπεδο της Τούζλα και σκότωσαν 200 κληρωτούς που πρησκόντουσαν μέσα στα καμιόνια.
Στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν 33, ενώ 140 συνελήφθησαν και πολλοί από τους οποίους πέθαναν κρατούμενοι.

Από τη φάλαγγα διασώθηκαν ελάχιστοι.
Για τους περισσότερους ιστορικούς, αυτό το φρικτό έγκλημα πολέμου ,σηματοδότησε την πραγματική έναρξη του πολέμου της Βοσνίας.(1992-1995).
Παρά τα 26 χρόνια που πέρασαν δεν έχει τιμωρηθεί κανένας για τη σφαγή της Τούζλα, και ούτε έχουν βρεθεί οι «τάφοι» των αγνοουμένων.
Ο ιστορικός Ντράγκαν Μίρκαγιτς στο βιβλίο του, «Η φάλαγγα της Τούζλα», υποστηρίζει ότι «η σφαγή των κληρωτών του JNA στην Τούζλα, ήταν ένα επικοινωνιακό γεγονός για τα «Μεσα» που σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε για να εκφοβίσει τους Σέρβους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Στην Αθήνα, η Βουλή αποφάσισε την αναστολή της ποινικής δίωξης του Α. Παπανδρέου και για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Στη Γερμανία, η δικαιοσύνη κατηγόρησε τον Έριχ Χόνεκερ ότι, είχε δώσει εντολή να πυροβολούνται οι Ανατολικογερμανοί φυγάδες.
Στο Αζερμπαϊτζάν χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατέλαβαν το κτίριο του κοινοβουλίου και το προεδρικό μέγαρο στο Μπακού.

1996 . Ο Διοικητή; της Κεντρικής Τράπεζας της Γιουγκοσλαβίας, Ντράγκοσλαβ Αβράμοβιτς, ο πατέρας του σκληρού Δηναρίου, σχημάτισε κυβέρνηση

1999 . Κατά την 53η ημέρα των Νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία βομβαρδίστηκες η βιομηχανική ζώνη του Τσάτσακ .Έπεσαν και βόμβες ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης. Βομβαρδίστηκε το χωριό Λαντιέβσκι στο Κράλιεβο και στόχοι σε αγροτικές τοποθεσίες στο Λέσκοβατς το Κράλιεβο και το Κραγκούγιεβατς. Με τρεις πύραυλους επεχειρησαν να καταστρέψουν τις γέφυρες στην Κοσάνιτσα κοντά στη Κουρσουμλιά. Με άλλους τρείς πυραύλους χτύπησαν πάνω από το ρέμα Λούγκομιρ στην εθνική οδό μεταξύ της Γιαγκόντινα και της Τσούπρια. Στο Μπορ βομβαρδίστηκαν αποθηκευτικοί χώροι της «Jugopetrol» , καθώς και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.Στο Κόσσοβο το ΝΑΤΟ βομβάρδισε στόχους γύρω από την Πρίστινα, το Ουρόσεβατς και την Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Ο Ιμπραήμ Ρουγκόβα, μετά από συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και τον υπουργό Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, ζήτησε συμφωνία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις των Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο. Ο Ρουγκόβα εξέφρασε την ετοιμότητά του να συναντηθεί με τον Χασίμ Θάτσι, αρχηγό του «Ουτσεκά» .Ο εκπρόσωπος, του ΟΥΤΣΕΚΑ Γιακούπ Κράσνικι, προέτρεψε τον Ρουγκόβα και το κόμμα του να πάρουν το ένα τρίτο των υπουργείων της αυτοαποκαλούμενης κυβέρνησης των Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο, που ελέγχεται από τον ΟΥΤΣΕΚΑ.
Ο Κάρλο Τσιάμπι εγινε πρόεδρος της Ιταλίας .

2001 . Ο επικεφαλής της UNMIK Χανς Χέκερουπ παρά τις διαμαρτυρίες των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου,υπέγραψε στην Πρίστινα το «Συνταγματικό Πλαίσιο για την Αυτοδιοίκηση του Κοσσυφοπεδίου».

2002. Η Κεντρική Τράπεζα της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε ότι το δηνάριο έγινε μετατρέψιμο για πρώτη φορά από το 1946, όταν ο πρώην Γιουγκοσλαβία έγινε μέλος του ΔΝΤ.

2007.Στη Σερβία μετά από μήνες διαπραγματεύσεων σχημάτισε κυβέρνηση ο Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

2009. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι σε ένα 24ωρο επιβεβαιώθηκαν παγκοσμίως 1.000 νέα κρούσματα της γρίπης Α ,(ΗΙΝ1) καταγράφηκαν, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 7.520 σε 34 χώρες. 

2011. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης απήγγειλε στονεπικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση μιας υπαλλήλου ενός ξενοδοχείου στην Τάιμς Σκουέρ, απόπειρα βιασμού και παράνομη κράτηση.Ξεκίνησε το Κίνημα των Αγανακτισμένων στην Πουέρτα ντελ Σολ,στη Μαδρίτη. 

2012.Ο Φρανσουά Ολλάντ ορκίστηκε ως ο 24ος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και διόρισε το Ζαν-Μαρκ Ερό στην πρωθυπουργία. 

2017. Διορισμός του Εντουάρ Φιλίπ ως πρωθυπουργού στη Γαλλία.
 2018. «Παγιέχαλι». Ο «φορτηγατζής» Βαλόντια, πέρασε πρώτος την Γέφυρα στο Στενό του Κερτς που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

524000 οι «200άρηδες» Χαχόλοι

  Οι Ρώσοι υπολόγισαν τους νεκρούς των Χαχόλων με βάση της νεκρολογίες στη εφημερίδες και το διαδίκτυο.  Από τον Φεβρουάριο του 2022,  μέχρ...