27/8/21

27 Αυγούστου 1922. Μαρτύρησε ο εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος

Στις 11 π.μ. της 27ης Αυγούστου/ 9ης Σεπτεμβρίου η εμπροσθοφυλακή του Τουρκικού ιππικού υπό τον λοχαγό Σερεφετίν και 400 άτακτοι «τσέτες» υπό τον Μονόφθαλμο (Κιόρ) Μπεχλιβάν μπήκαν στην Σμύρνη. Εκεί την ώρα έκανε την τελευταία του λειτουργία στην Αγία Φωτεινή που ηταν γεμάτη από τους απελπισμένους Έλληνες ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Στο τελευταίο του κήρυγμα είπε: «Η Θεία Πρόνοια, δοκιμάζει την πίστιν μας και το θάρρος μας και την υπομονή μας την ώραν αυτήν. Αλλ’ ο Θεός δεν εγκαταλείπει τους χριστιανούς. Εις τας τρικυμίας αναφαίνεται ο καλός ναυτικός και εις τας δοκιμασίας ο καλός Χριστιανός. Προσεύχεσθε και θα παρέλθη το ποτήριον τούτο. Θα ίδωμεν πάλιν καλάς ημέρας και θα ευλογήσωμεν τον Θεόν. Θαρρείτε ως εμπρέπει εις καλούς χριστιανούς.» 
 Εκείνη την ώρα εμφανίστηκε ένα γαλλικό άγημα από είκοσι άνδρες, με αποστολή να συνοδεύσει τον Χρυσόστομο στην καθολική Μητρόπολη ή στο Γαλλικό Προξενείο Ο μητροπολίτης Χρυσόστομος δεν δέχθηκε, λέγοντας ότι σαν καλός ποιμένας είχε χρέος να μείνει κοντά στο ποίμνιό του. 
 Όταν η περίπολος βγήκε από τη Μητρόπολη, ένα αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ένας Τούρκος αξιωματικός και δύο στρατιώτες, με τις λόγχες πάνω στα όπλα, σταμάτησε μπροστά από το μητροπολιτικό κτίριο. Ο αξιωματικός ανέβηκε στο Γραφείο της Μητρόπολης και διέταξε τον Μητροπολίτη να τον ακολουθήσει στον Νουρεντίν πασά, τον στρατιωτικό διοικητή. Βλέποντας την σύλληψη του Μητροπολίτη ο Γάλλος δημοσιογράφος Ρενέ Πουώ που συνόδευε το απόσπασμα ζήτησε από τον επικεφαλής Γάλλο αξιωματικό να του επιτρέψει ακολουθήσει το τουρκικό αυτοκίνητο, και έτσι ήταν αυτόπτης μάρτυρας του μαρτυρίου του Χρυσοστόμου. 
 Ο Μητροπολίτης έμεινε στο γραφείο του Νουρεντίν Πασά δέκα λεπτά. Και ενώ ο Χρυσόστομος κατέβαινε τις σκάλες ο Νουρεντίν βγήκε στο μπαλκόνι του κτιρίου και είπε στους χίλους με χίλιους πεντακόσιους μουσουλμάνους, άνδρες και γυναίκες, που βρίσκονταν στην πλατεία, ότι τους παραδίδει, τον Μητροπολίτη, προσθέτοντας: «Αν σας έκανε καλό, να του το ανταποδώσετε αν σας έκανε κακό, να του κάνετε και εσείς κακό!». Ο όχλος άρπαξε χωρίς χρονοτριβή τον Μητροπολίτη και τον οδήγησαν πιο πέρα, μπροστά στο κομμωτήριο του Ισμαήλ. Εκεί τον έντυσαν με μία άσπρη μπλούζα που πήραν από τον κομμωτή και άρχισαν αμέσως να τον χτυπούν λυσσασμένα με γροθιές και με ξύλα, και να τον φτύνουν στο πρόσωπο. Τον χτύπησαν με μαχαίρια στο σώμα του ξερίζωσαν τη γενειάδα του έβγαλαν τα μάτια καιτου έκοψαν τη μύτη και τα αυτιά.»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ητανε μασονος ;

γιατι εγω αυτο ξερω

ο εθναρχης μητροπολιτης του ποντου που ητανε μασονος τι τον εμποδισε να ειναι εθναρχης;

το να ειναι επομενως μασονοι δεν ειναι αποδειξη οτι δεν ειναι εθναρχες και εθνομαρτυρες πως συνεχως απαξιωνεις τους μασονους ολους

Ανώνυμος είπε...

Δεν απαξιώνει κανένας τους μασόνους, αυτούς και'αυτούς. Απαξιώνει τις ύπουλες μεθοδευσεις και ενέργειες εις βάρος του Ελληνικού Λαού και της Πατρίδος! Κατάλαβες; Αν βεβαίως διαθέτεις μυαλό στο κεφάλι σου για να το καταλάβεις.