2/12/21

1940.Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου .36 ημέρα του Πολέμου.

 

 Παπάγος με τον διάδοχο Παύλο έκαναν μια βόλτα  στο μέτωπο.        Ο Μεταξάς στην Αθήνα πήγε στα Νοσοκομεία. Στο ημερολόγιο του έγραψε: «Γενική προχώρησις. Συγκινητικά τηλεγραφήματα πατέρων που σκοτώθηκαν τα παιδιά τους». 

Η 4η  Μεραρχία της Τριπόλεως που άρχισε να επιστρατεύεται στις 28 Οκτωβρίου, και μετα  μετακινήθηκε στο Ναύπλιο από όπου  αναχώρησε   στις 19 Νοεμβρίου , έφρασε μετά από 35 ημέρες στο Μέτωπο . Η 2α Μεραρχία που κατείχε τη βορειοανατολική πλευρά της στενωπού Σούχα, με δύο συγκροτήματα δυνάμεως Συντάγματος επιτέθηκε για την εκπόρθηση της στενωπού . 

Το απόσπασμα Δημοκωστούλα που ανήκε στην Μεραρχία Ιππικού κατόρθωσε παρά τη συνεχή και άφθονη χιονόπτωση να καταλάβει το χωριό Λούσγια, θέτοντας υπό τα πυρά του την Πρεμετή και τη γέφυρά της  στον Αώο ποταμό.  

Η Ταξιαρχία Ιππικού κατέλαβε στις 2 Δεκεμβρίου  το χωριό Σεροπούλι δυτικά του χωριού Φράσερι αναγκάζοντας τους Ιταλούς  να συμπτυχθούν  στα ανατολικά της Κλεισούρας. 

Στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, προσγειώθηκαν οκτώ αεροσκάφη Gloster Gladiator Mk II της 112 Βρετανικής Μοίρας ως ενίσχυση από την RAF.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η προδοσία του 1941 και το εθνοσωτήριο πραξικόπημα που δεν έγινε.19 Απριλίου 1941. Ο Εστεμμένος τενεκές και ο Πάλερετ επέβαλαν τον Στρατιωτικό Νόμο στην Αθήνα. Στις υποχωρούσες μονάδες στο μετωπο μοιραζόταν προκήρυξη του ΚΚΕ

  Η 19η Απριλίου 1941, ήταν Μεγάλο Σάββατο. Οι Γερμανοί απείχαν 350 χιλιόμετρα από την Αθήνα και πλησίαζαν την Λαμία. Το πρωί της 19ης κ ατα...