19/1/23

Η 19η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 19η Ιανουαρίου είναι η 19η ημέρα του έτους με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 346 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους.

.379. Στο Σίρμιο, τη σημερινή Σρέμσκα Μιτροβίτσα της Σερβίας ο ρωμαίος  αυτοκράτορας Γρατιανός ανύψωσε το στρατηγό Φλάβιο Θεοδόσιο σε συναυτοκράτορα, και του ανέθεσε τις ανατολικές επαρχίες.

383. Ο υιός του Θεοδοσίου Αρκάδιος ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

532. Στην Κωνσταντινούπολη, μετά την καταστολή της Στάσης του Νίκα εκτελέστηκαν ο Υπάτιος Φλάβιος, που στέφθηκε αυτοκράτορας από τους στασιαστές και ο αδελφός του Πομπήιος Φλάβιος και τα σώματα τους ρίχτηκαν στη θάλασσα του Μαρμαρά.


639. Ο τετραετής Χλωδοβίκος Β΄, ο δευτερότοκος γιος του Δαγοβέρτου Α΄ της Νευστρίας και της Βουργουνδίας ανήλθε στο θρόνο υπό την επιτροπεία της μητέρας του Νάντχιλντ  της Σαξονίας. 

1343. Στο παρεκκλήσι της Μαντλέν του Μαλεστρουά, ο Φίλιππος ΣΤ της Γαλλίας υπέγραψε ανακωχή με τον Εδουάρδο Γ της Αγγλίας. Ο στρατός του Εδουάρδου είχε προσβληθεί από την Πανώλη. Η ανακωχή ήταν βραχύβια.
 

1388. Ο γιός του Ντμίτρι Ντονσκόι πρίγκιπας Βασίλι επέστρεψε στη Μόσχα τρία χρόνια αφότου δραπέτευσε από την ομηρία στους Μογγόλους.

1415 Στη Σιένα ο Αλμαβίντα ΝτΌρια Μπακανέγκρα επικεφαλής υφαντών εδιωξαν από την πόλη τον Ατεντόλο Σφόρτσα και τους άνδρες του.

1419. Κατά τον εκατονταετή πόλεμο η Ρουέν παραδόθηκε στον Ερρίκο Ε ' της Αγγλίας .

1480. Ο Ιβάν Γ΄ έκλεισε στο μοναστήρι του Θαύματος, (Τσούντοβ) του Κρεμλίνου τον τέως Αρχιεπίσκοπο Νόβγκοροντ Θεόφιλο.

1493. Ο Κάρολος Η΄ της Γαλλίας ο επονομαζόμενος ο Ευγενικός, με τη Συνθήκη της Βαρκελώνης, επέστρεψε τις βορειοκαταλανικές κομητείες της Σερδάνια και του Ρουσιγιόν στον Φερδινάνδο Β της Αραγονίας προκειμένου να συγκεντρωθεί στις διεκδικήσεις του , στο βασίλειο της Νάπολης, και την Κύπρο.

1511. Η πόλη Μιράντολα της Ιταλίας παραδόθηκε στους Γάλλους.

1520. Ο Χριστιανός Β της Δανίας με ένα μεγάλο στρατό από Γάλλους, Γερμανούς και Σκωτσέζους μισθοφόρους νίκησε τους Σουηδούς Πατριώτες, στη Μάχη του Μπόγκεσουντ στην οποία πληγώθηκε θανάσιμα ο Αντιβασιλέας Στεν Στούρε που ηγείτο του «πατριωτικού κόμματος. Η αντίσταση στους Δανούς συνεχίστηκε από την χήρα του Στούρε, την Χριστίνα Γκιλενστιέρν αλλά τα μέλη του συμβουλίου της σουηδικής αριστοκρατίας αποφάσισαν να δηλώσουν την υποτέλειά τους στο Χριστιανό, με τον όρο ότι εκείνος θα τους έδινε αμνηστία για τα γεγονότα του παρελθόντος. Η τελική συμφωνία του Δανού βασιλιά και του σουηδικού συμβουλίου υπογράφηκε στις 31 Μαρτίου.

1652. Πρεσβεία των Κοζάκων της Ουκρανίας ξεκίνησε για τη Μόσχα για να συνάψουν συμμαχία με την Ρωσία. 


1655. Οι Κοζάκοι της Ουκρανίας νίκησαν τους Πολωνούς στην μάχη του Αχμάτωφ.

1728. Ο Τσάρος Πέτρος Β μετέφερε την αυλή του στη Μόσχα.

1759 Ο Ιωσήφ της Πορτογαλίας δημοσίευσε διάταγμα για την απέλαση από το Βασίλειο και τις αποικίες του των Ιησουιτών και την  κατάσχεση της περιουσίας τους.

1790. Οι βουλευτές της Βρετάνης έδωσαν τον περίφημο όρκο ελευθερία ή θάνατος « Vivre libre ou mourir » !

1795 .Κατάληψη από το γαλλικό επαναστατικό στρατό των Ηνωμένων Επαρχιών. και ανακήρυξη της Βαταβικής Δημοκρατίας.

1812. Στην Πορτογαλία η γαλλική φρουρά της πόλης. Ροντρίγκο παραδόθηκε στο Δούκα του Γουέλινγκτον.

1817 .Ένα σώμα 5.000 ανδρών, με επικεφαλής τον στρατηγό Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν, ξεκίνησε από την Αργεντινή για να απελευθερώσει τη Χιλή και στη συνέχεια το Περού, διασχίζοντας τις Άνδεις


1821. Στο Βουκουρέστι δημιουργήθηκε αντικυβερνητική επιτροπή μετά το θάνατο του ηγεμόνα Αλέξανδρου Σούτσου που δολοφονήθηκε από τους Φιλογενείς. Ο Θεόδωρος Βλαδιμηρέσκου έφυγε από το Βουκουρέστι με κατεύθυνση το Τίργκου Ζίου.

1839
 .Η Αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών κατέλαβε το Άντεν.


1853. Στη Ρώμη έκανε πρεμιέρα η όπερα Τροβατόρε του Ιταλού εθνικιστή συνθέτη Τζουζέπε Βέρντι.

1889. Το ρουμανικό κράτος έγινε ο ιδιοκτήτης όλων των σιδηροδρόμων στη Ρουμανία.


1915. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη αεροπορική επίθεση κατά αμάχων στη Βρετανία, όταν δύο γερμανικά αερόπλοια Ζέππελιν βομβάρδισαν την ανατολική ακτή της Αγγλίας  το Γιάρμουθ  και το Κίνκς Λιν, σκοτώνοντας περισσότερους από 20 ανθρώπους. Στην Πάτρα και στο Βόλο έγιναν συλλαλητήρια εναντίον της αύξησης της τιμής του ψωμιού.

1916 . Μετά την εισβολή των Αυστριακών ο βασιλιάς Νικόλαος Α εγκατέλειψε το Μαυροβούνιο. Στην Κέρκυρα αποβιβάστηκαν τα πρώτα τμήματα του υποχωρούντος σερβικού στρατού, που τα  παρέλαβαν  τα συμμαχικά πλοία από τον Αυλώνα της Αλβανίας.
1918. Στην Αγία Πετρούπολη οι μπολσεβίκοι με πραξικόπημα διέλυσαν την εκλεγμένη Συντακτική Συνέλευση . Στη Φιλανδία άρχισε ο εμφύλιος μεταξύ της κόκκινης φρουράς και της λευκής φρουράς.

1919. Στη Γερμανία 19 κόμματα έλαβαν μέρος στις βουλευτικές εκλογές στις οποίες για πρώτη φορά, οι γυναίκες είχαν δικαίωμα ψήφου. Εκλέχτηκε συντακτική συνέλευση της  Βαϊμάρης  στην οποία κυριαρχούσαν οι σοσιαλιστές και οι δημοκράτες.
Το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων αντικατέστησε το Ιουλιανό με το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Κατά τη διάρκεια του ρωσικού  Εμφυλίου Πολέμου, ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε την Πολτάβα το Σλαβιάνσκ και το Ντομπάλτσεβο. 


1920. Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε  κατά της ένταξης της χώρας στην Κοινωνία των Εθνών.
1938 . Η Πολεμική Αεροπορία του Φράνκο βομβαρδίστηκε τη Βαρκελώνη και τη Βαλένθια.

1939. Στην Ιταλία δημοσιεύτηκε ο θεσμικός νόμος 129, με τον οποίο ο Μουσολίνι διέλυσε το Κοινοβούλιο, αντικαθιστώντας το με την «Camera dei fasci e delle corporazioni».

1941. Στο Βουκουρέστι ο Δημήτριος Σαράντος, ελλην με τουρκική υπηκοότητα δολοφόνησε τον Γερμανό ταγματάρχη που ήταν υπεύθυνος των στρατιωτικών μεταφορών προς την Βουλγαρία. Τα βρετανικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην ιταλική Ερυθραία. Το υποβρύχιο «Πρωτεύς», με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Μιχαήλ Χατζηκωνσταντίνου, βύθισε στην Αδριατική το ιταλικό οπλιταγωγό «Σαρδηνία».

1943. Το αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα, με κυβερνήτη τον Γεώργιο Μπλέσσα, βύθισε ανοιχτά της Τύνιδας το ιταλικό πετρελαιοφόρο "Στρόμπολι".

1944. Οι Γερμανοί κατέλαβαν όλα τα αστυνομικά τμήματα στην Κοπεγχάγη, και αφόπλισαν την  αστυνομία της Δανίας. Τα Σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Νόβγκοροντ.

1945. Στο Παρίσι δικάστηκε και καταδικάστηκε εις θάνατο ως συνεργάτης των Γερμανών ο συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός του γαλλικού κινηματογράφου Ρομπέρ Μπραζιγιάκ. Οι σοβιετικοί μπήκαν στο Λοτζ και την Κρακοβία.  Στο Βελιγράδι, πέθανε στη φυλακή, σαν εχθρός του λαού ο στρατηγός Πέταρ Μπόγιοβιτς που απελευθέρωσε το Βελιγράδι  το 1918. 
Ο Μπόγιοβιτς είχε συλληφθεί από μέλη της  Γιουγκοσλαβικής κομμουνιστικής μυστικής αστυνομίας OZNΑ που τον μετέφεραν  στη φυλακή και τον σκότωσαν .
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πολωνίας κάλεσε τους πολίτες να μην υπακούουν στην εξόριστη πολωνική κυβέρνηση του Λονδίνου. Ο Αμερικανός στρατηγός Αϊζενχάουερ, σε συνάντηση στις Βερσαλλίες απέρριψε το σχέδιο της επίθεσης στη λεκάνη του Ρήνου, που είχε προτείνει ο στρατάρχης Μοντγκόμερι.


1946 .Το Ιράν ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη την προστασία από την παρέμβαση της ΕΣΣΔ στις εσωτερικές υποθέσεις του.

1947. Στην Ελλάδα Ναυτική τραγωδία στο νότιο Ευβοϊκό. Το ατμόπλοιο «Χειμάρρα», με 614 επιβάτες και πλήρωμα , που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Βόλος-Πειραιάς, βυθίστηκε μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας, στις 05.00 το πρωί. Σώθηκαν μόνο 227.
 Περί ώραν 09,30'  τμήματα Στράτου καί Χωρ]κής συνεπλάκησαν μετά50 μελούς Κ/συμμορίας Ξυδέα στα  υψώματα Κοκκινολούτσας, Οι Κ/Σ  καταδιωκόμενοι  εγκατέλειψαν  δώδεκα ημιόνους με φορτία τροφίμων, δύο αυτόματα, και εξ τυφέκια

Περί ώραν 17,30' δύναμις Χωροφυλακής συνεπλάκη επί 2ωρον στο Εθίδριον Φαρσάλων μετά 70μελούς έφιππου Κ/συμμορίας, φονευθέντος ενός συμμορίτη.  Η  Κ/συμμορία εγκατάλειψε τρεις ίππους

Περί ώρα 23,30' πολυμελής Κ/συμμορία  υπό τον Καραφωτιά  προσέβαλε διά βαρέως οπλισμού το Λευκοχώριο Λαγκαδά.


1948. Τις πρωινές ώρες  300μελής Κ/συμμορία των Περδίκα —Σφακιανού—Χρυσανθακόπουλου  καί Σταθάκη ορμηθείσα εκ Ζαρούχλας επετέθη κατά των χωρίων Καλύβια καί Σιβίστη Φενεού  προς κατάληψη και εξουδετέρωση των ενόπλων Μ.Α.Υ. και τους άνδρες του μεταβατικοί αποσπάσματος Γκούρας.

 Η φρουρά αντιστάθηκες επί 2ωρον και όταν έφτασαν ενισχύσεις εξ ενός λόχου επετεύχθη η εκδίωξη  των Κ/συμμοριτών. Οι συμμορίτες  άφησαν στο πεδίο της μάχης  5 νεκρούς αναγνωρισθέντος του πτώματος του ενός τούτων του Γεωργίου Κουσελά από την Γκούρα Εκ των ημετέρων φονεύθησαν εις στρατιώτης καί εις Μ.Α.Υ.

1949.Ο βασιλιάς Παύλος ανέθεσε  στον αναρρώσαντα από πνευμονικό οίδημα  Θεμιστοκλή Σοφούλη το σχηματισμό νέας κυβερνήσεως εθνικής συνεργασίας στην κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας στην οποία μετείχαν ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης , ο Σοφοκλής Βενιζέλος , και  ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος. Πρώτη απόφαση του πρωθυπουργού ήταν ο διορισμός του Παπάγου ως αρχιστράτηγου με διευρυμένος αρμοδιότητες.
Το πρωί της 19ης Ιανουαρίου, απόσπασμα Χωροφυλακής καί Στρατού συνεπλάκη μετά Κ/συμμοριτών στην περιοχή Καταφυγίου Ζήριας. Έφονεύθησαν 8 καί συνελήφθησαν 5 Κ/συμμορίτες έξ ών μία συμμορίτισσα. Έκ τών ήμετέρων ούδεμία απώλεια. Περί την  23,00' ώραν τής 19ης Ιανουαρίου 199 ισχυρές δυνάμεις Κ/  συμμοριτών εξαπέλυσαν λυσσώδη επίθεση  κατά τοΰ Καρπενησίου.

1952.Πανσπουδαστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα υπέρ της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα.

 1956. Εκδόθηκε το Ψήφισμα 111 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της Παλαιστίνης.

1962. Η Σοβιετική Ένωση κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τις συναγωγές για κατασκοπεία. 

1966. Η Ίντιρα Γκάντι εξελέγη πρωθυπουργός της Ινδίας.

1967. Λόγω της οικονομικής κρίσης της Δυτικής Γερμανίας 8.000 Έλληνες εργάτες απολύθηκαν και άλλοι 70.000 από τους 194.000 Έλληνες που εργάζονταν σε δυτικογερμανικά εργοστάσια κινδύνευαν με απόλυση.

 1974 . Η Κίνα ανέκτησε τον έλεγχο των νησιών Παρασέλ μετά από στρατιωτική εμπλοκή μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων της Κίνας και της Δημοκρατίας του Νότιου Βιετνάμ.

1981. Στο Αλγέρι , οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία με το Ιράν για την απελευθέρωση των 52 Αμερικανών ομήρων που βρίσκονταν 14 μήνες σε αιχμαλωσία.

1982. Σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ με επίκεντρο στη Λήμνο.

1983. Συνελήφθη στη Βολιβία ο Κλάους Μπάρμπι, επικεφαλής των Ες-Ες στη Λυών τα κατά τη γερμανική κατοχή Γαλλίας, κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

1990‎‎. Πραγματοποιήθηκε στο «Σάβα Σέντερ» του Βελιγραδίου το 14ο και τελευταίο συνέδριο της Ένωσης Κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας. Λόγω διαφωνιών , οι αντιπροσωπείες Σλοβενίας και Κροατίας αποχώρησαν από την εκδήλωση. Ήταν το τέλος της Ένωσης Κομμουνιστών της Γιουγκοσλαβίας, με την οποία ξεκίνησε η διάλυση της SFRY.‎

1992 .Το 99% του πληθυσμού της Νότιας Οσετίας ψήφισε στο δημοψήφισμα για απόσχιση από τη Γεωργία.

1993. Στο  Σεράγεβο από μια χειροβομβίδα που πέταξαν  από μουσουλμανική θέση.  Σκοτώθηκε η Τάνια Μποντιρόγκα 13 ετών.Ο  Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωσε ότι η Τουρκία θα παρέμβει και στρατιωτικά σε έναν πιθανό πόλεμο στα Βαλκάνια.

1994 . Στην Ιταλία, συνέλαβαν τον Λορέντσο Παντσαβόλτα πρώην πρόεδρος της Καλτσεστρούτσι, που εξαγόρασε από τον Μητσοτάκη  την εταιρεία ΑΓΕΤ Ηρακλής, με την κατηγορία της απάτης κατά του κράτους. Η Κροατία και η Ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία υπέγραψαν στο Μέγαρο του ΟΗΕ στη Γενεύη συμφωνία, που αποτελούσε το πρώτο βήμα εξομάλυνσης των σχέσεων τους.

1995 . Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο στο Γκρόζνι της Τσετσενίας. Δικαστήριο των ΗΠΑ επέβαλλε στους κληρονόμους του Φερδινάρδου Μάρκος να πληρώσουν αποζημίωση στα θύματα του πρώην δικτάτορα των Φιλιππίνων.

1996. Στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην πράκτορα της Cia Τανσού Τσιλέρ.

2000.Ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, διόρισε ως αρχηγό της ΚΟ  του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας στη Δούμα τον Ιγκόρ Λέμπεντεφ.

2001. Η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και ανάπτυξης. Η  Γιούλια Τιμοσένκο απολύθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ουκρανίας 

2007.Δολοφονία στην Κωνσταντινούπολη του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Το Μαυροβούνιο έγινε μέλος  του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ισχυροί άνεμοι, πάνω από 200 χλμ/ώρα, έπληξαν την Ανατολική Ευρώπη, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και σκοτώνοντας τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

2009 .
 Η ρωσική Gazprom και η Naftogas της Ουκρανίας υπέγραψαν δεκαετή  συμφωνία για την αποκατάσταση της διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μεσω Ουκρανίας. Στο κέντρο της Μόσχας δολοφονήθηκε  ο δικηγόρος Στάνισλαβ Μαρκέλωφ. Η σύντροφός του, η δημοσιογράφος Αναστασία Μπάμπβα, που τραυματίστηκε κατά την επίθεση  πέθανε αργότερα  στο νοσοκομείο.

‎2011‎‎.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο επικύρωσε τη συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Σερβίας.‎

Δεν υπάρχουν σχόλια: