28/1/23

H 28η Ιανουαρίου στην Ιστορία

Η 28η Ιανουαρίου είναι η 28η ημέρα του Γρηγοριανoύ ημερολογίου. Απομένουν 337 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους 

814 . Ο Καρλομάγνος πέθανε από πλευρίτιδα στο Άαχεν και τον διαδέχτηκε ο γιος του, Λουδοβίκος ο Ευσεβής.

1077. Ο Πάπας Γρηγόριος Ζ' ανακάλεσε τον αφορισμό του Ερρίκου Δ' της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1204. Ο Νικόλαος Καναβός έπειτα από τρεις ημέρες έρευνας μεταξύ απρόθυμων υποψηφίων εξελέγη από συνέλευση της Βυζαντινής Γερουσίας, ιερέων, καθώς και των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης Αυτοκράτορας. Ο Καναβός δεν αποδέχθηκε την ανάληψη της εξουσίας, και αναζήτησε άσυλο εντός της Αγίας Σοφίας.

1505. Κάηκε το Πανδοχείο των Γερμανών στην Βενετία.

1547. Πέθανε ο βασιλιάς Ερρίκος Η΄ της Αγγλίας.Ο εννιάχρονος γιος του, Εδουάρδος ΣΤ', έγινε ο πρώτος Προτεστάντης ηγέτης της Αγγλίας.

1573 . Κροάτες και Σλοβένοι αγρότες στασίασαν εναντίον της αριστοκρατίας με ηγέτη τον Ματία Γκούμπες. Επικυρώθηκε η ανεξιθρησκία στην Πολωνία.

1724.Ιδρυθηκε από τον Μεγάλο Πέτρο στην Αγία Πετρούπολη η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών.

1725. Στις 28 Ιανουαρίου/8 Φεβρουαρίου , ανακοινώθηκε θάνατος του Μεγάλου Πέτρου και υπό την πίεση του Μένσικοφ, του Πιότρ Τολστόι και της Φρουράς, το Συμβούλιο Επικρατείας ομοφώνους έκανε αυτοκράτειρα την καθολικά Λεττονή Μάρθα. (Αικατερίνη Α΄).

1820. Η ρωσική αποστολή με επικεφαλής τον Φάμπιαν φον Μπελλινγκσχάουζεν και τον Μιχαήλ Πετρόβιτς Λάζαρεφ ανακάλυψε την Ανταρκτική.

1823. Νίκη του Γεωργίου Καραϊσκάκη σε μάχη κοντά στον ποταμό Εύηνος  ή Φίδαρη  στο Βάλτο .

1826. Την 15ην/28ην Ιανουαρίου) έγινε σύντομη ναυμαχία στα ανοικτά των Πατρών, του υδραίικου στόλου με τα τουρκικά πλοία που εξήλθαν τον Πατρών, για να μεταφέρουν τον Ιμπραήμ στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Οι Τούρκοι για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν δυο πυρπολικά ,Το ένα κατελήφθη από τους Έλληνες και το άλλο επέστρεψε στον τουρκικό στόλο .

1871. Με την παράδοση του Παρισιού, μετά από αρκετούς μήνες πολιορκίας, έπεσε η «Κομμούνα πέφτει» και «Κυβέρνηση Εθνικής Άμυνας», η οποία σχηματίστηκε στο Παρίσι μετά την ανατροπή του Ναπολέοντα Γ και την ανακήρυξη της Δημοκρατίας, δέχθηκε την συνθηκολόγηση στον πόλεμο με την Πρωσία, στην οποία ο γαλλικός στρατός ήταν βαριά ήττα. γαλλική κυβέρνηση συμφώνησε σε μια γαλλο-γερμανική ανακωχή που διαπραγματεύθηκαν ο Όττο φον Μπίσμαρκ και ο Ζυλ Φάβρ και τερματίστηκε ο Γαλλο-Πρωσσικός Πόλεμος.

1887. Άρχισε η κατασκευή του πύργου του Άιφελ.

1897. Στην Κρήτη ο λαός της Σητείας και της Ιεράπετρας Λασιθίου ενέκρινε ψηφίσματα για την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα.

1908. Αποτυχημένο πραξικόπημα του Πορτογαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την κατάργηση της μοναρχίας και ανακήρυξη της Πρώτης Πορτογαλικής Δημοκρατίας.

1913. Ο Γερμανός Ε΄ εκλέχτηκε Οικουμενικός Πατριάρχης. Μετά από τρεις ημέρες μαχών στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, στο πλαίσιο επιχείρησης για την κατάκτηση της Σκόδρας, ο στρατός του Μαυροβουνίου κατέλαβε το  τουρκικό προπύργιο του Μπαρνταντζόλτ με βαριές απώλειες. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης σε άλλη οχυρωμένη Τουρκική θέση, τον Ταράμπο, ο στρατός του Μαυροβουνίου υπέστη και πάλι βαριές απώλειες και δεν μπόρεσε να την καταλάβει επειδή δεν είχε πυροβολικό μεγάλου διαμετρήματος.‎

1918. Με απόφαση του Συμβουλίου των Κομισάριων ιδρύθηκε ο Κόκκινος Στρατός με Κομισάριο τον Τρότσκι.Η Εσθονία και η Λετονία διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τη Ρωσία.

1920: Στην Αλβανία, άρχισε το Κογκρέσο για την ανεξαρτησία της χώρας.

1930. Στην Ισπανία παραιτήθηκε ο Μιγκέλ Πρίμο ντε Ριβέρα και ο Βασιλιλας διόριε ως 122ο πρωθυπουργό τον Ντάμασο Μπερενγκουέρ.

1932. Τα ιαπωνικά στρατεύματα επιτέθηκαν στη Σαγκάη, κατά τη διάρκεια  του πολέμου της Μαντζουρίας.

1933 .Το κόμμα του Έιμον ντε Βαλέρα, συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία στις ιρλανδικές εκλογές.Στη Γερμανία παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Κούρτ φον Σλέϊχερ, της τελευταίας κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βεϊμάρης.

1937. Συνελήφθη στη Μόσχα ο Χριστιάν Ρακόφσκι κατηγορούμενος για συμμετοχή στην τροτσκιστική συνομωσία.

1938. Ο Γερμανός Ρούντολφ Καρατσόλα κατάρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σε δημόσιο δρόμο τρέχοντας με 432,7 χλμ/ώρα. Το ρεκόρ ισχύει μέχρι σήμερα.

1940. Το Γερμανικό Υποβρύχιο U-34 , βύθισε το 5625 τόνων Ελληνικό φορτηγό «ΕΛΕΝΗ Σταθάτου» στον Ατλαντικό Ωκεανό 100 μίλια νοτιοδυτικά της Ιρλανδίας. Χάθηκαν 13 από τα 33 μέλη του πληρώματος. (Η είδηση της βύθισης δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα στις 4 Φεβρουαρίου) . Την ίδια ημέρα το Υποβρύχιο U-44 βύθισε στον Ατλαντικό Ωκεανό , δυτικά της Πορτογαλίας το ελληνικό φορτηγό «Φλόρα Νομικού». Χάθηκαν και τα 25 μέλη του πληρώματος.

1941. Στο Βουκουρέστι, μετά την καταστολή του κινήματος της Λεγεώνας ο στρατηγός Ίον Αντωνέσκου σχημάτισε νέα κυβέρνηση , που αποτελείτο αποκλειστικά από στρατιωτικούς και τεχνοκράτες.

1945. Τα σοβιετικά στρατεύματα κατέλαβαν το Μεμέλ. Ο Αντρέι Βλάσοφ διορίστηκε Αρχιστράτηγος του Ρωσικού Απελευθερωτικού Στρατού.

1949. Ψήφισμα αρ 67 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το ζήτημα της Ινδονησίας που κάλεσε την Ολλανδία να αποσύρει τα στρατεύματά της.

1956 . Μυστική συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Γρίβα - Διγενή στη Μονή Κύκκου, για συζήτηση των «προτάσεων Χάρντινγκ». Την ίδια ημέρα, οι Άγγλοι μετά τη «μάχη» της Σεβερείου Βιβλιοθήκης στη Λευκωσία διέταξαν το κλείσιμο του Παγκυπρίου Γυμνασίου Λευκωσίας που επανήρχησε τη λειτουργία του το Σεπτέμβριο.

1961.Ο Μανώλης Ανδρόνικος ανακοίνωσε ότι βρήκε το ανάκτορο της Βεργίνας 

1964. Η Τουρκία ανακοίνωσε την αποχώρηση της από την Πενταμερή Διάσκεψη Λονδίνου, για το Κυπριακό .Ο ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στρατηγός Λέμνιτσερ άρχισε επαφές σε Άγκυρα και Αθήνα. Πάνω από την Έρφουρτη της Ανατολικής Γερμανίας σοβιετικό MiG-19 κατέρριψε ένα T-39 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας . 

1966 . Ο Μακάριος απέκλεισε κάθε λύση του Κυπριακού που δεν θα είχε ως τελικό αποτέλεσμα την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

1979. Ο Ντενγκ Σιαοπίνγκ εκανε το πρώτο επίσημο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες.


1986 
.Το Διαστημικό Λεωφορείο Τσάλλεντζερ ανατινάχτηκε 73 δευτερόλεπτα μετά από την εκτόξευση του.


1987. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ κήρυξε την «γκλάσνοστ» και την «περεστρόικα».

1990. Στο Βουκουρέστι έγινε μεγάλη διαδήλωση τω αντικομουνιστών κατά της συμμετοχής των κομμουνιστών του Μετώπου Εθνικής Σωτηρίας του Ιλιέσκου στις εκλογές του Μάϊου.

1992 .Ο Μπόρις Γιέλτσιν υπέγραψε το Ουκάζιο «Για το Ελεύθερο Εμπόριο».

1994 .Τρεις Ιταλοί δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Μόσταρ. Στη Ζένιτσα, σκοτώθηκε ένας Βρετανός και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά οι οποίοι μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια.

1996. Κρίση των Ιμίων: Ναύτες από το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Αντωνίου» , κατέβασαν την τουρκική σημαία που είχαν υψώσει στα Ίμια Τούρκοι δημοσιογράφοι και ύψωσαν την ελληνική. Το βράδυ, Έλληνες βατραχάνθρωποι αποβιβάστηκαν στη Μεγάλη Ίμια χωρίς να τους πάρουν είδηση τα παραπλέοντα εκεί τουρκικά πολεμικά.

2000. Έγινε  η τελετή των εγκαινίων του Μετρό της Αθήνας, στο σταθμό Συντάγματος.

2003. Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν αποφάσισε να αυξήσει το όριο που απαιτείται για τη διατήρηση καταλόγου στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών στο 10% των ψήφων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων· Αυτή η απόφαση που ελήφθη κατόπιν αιτήματος του προέδρου του πλειοψηφικού κόμματος της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Αλέν Ζυπέ.

2004. Το Ισραήλ απελευθέρωσε 436 κρατουμένους στο πλαίσιο ανταλλαγής με τους Λιβανέζους αντάρτες της Χεζμπολάχ. Στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ο Ύπατος Πάντυ Άσνταουν επέβαλε για το νέο καθεστώς της πόλης Μόσταρ, με ενιαίο Δημοτικό Συμβούλιο καταργώντας τους έξι υφιστάμενους δήμους. Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και οι διευθυντές έξι τραπεζών του Μαυροβουνίου υπέγραψαν συμφωνία για παροχή δανείων 13, 2 εκατομμυρίων ευρώ για στήριξη του Προγράμματος δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

2008. Έφυγε από τα εγκόσμια ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

2009 . 
Ο Ραούλ Κάστρο πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη ηγέτη της Κούβας στη Ρωσία μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. 
2011. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ διέταξε τον στρατό να καταστείλει  τις  διαδηλώσεις  και τις  οδομαχίες στο Κάϊρο καί άλλες πόλεις που ήδη είχαν στοιχίσει τη ζωή 13 ανθρώπων.

2013.Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι είχαν στείλει μια μαϊμού στο διάστημα, Η Ολλανδή βασίλισσα Βεατρίκη , 75 ετών, παραιτήθηκε υπέρ του γιου της, πρίγκιπα Βίλεμ-Αλέξανδρου.

2014 . Στην Ουκρανία παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός Νικολάι Αζάροφ. Την ίδια ημέρα, μετά από συνάντηση με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την Ουκρανία με δάνειο 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου.

2017. Στις ΗΠΑ, τρεις ομοσπονδιακοί δικαστές ανέστειλαν το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για τους υπηκόους του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης , της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης.
 
2018. Στην Κύπρο, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Νίκος Αναστασιάδης με 35,51% και ο Σταύρος Μαλάς με 30,24% πέρασαν στον δεύτερο γύρο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος με 25,74%ήταν τρίτος και ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ με 5,65% τέταρτος. Σε μία χωρίς προηγούμενο επανεκλογή από τον πρώτο γύρο, στις Φιλανδικές προεδρικές εκλογές ο Σαούλι Νιινίστο επανεξελέγη κερδίζει τις προεδρικές εκλογές με ποσοστό 62,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...