21/3/23

TΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΙΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 1957. Το Λονδίο μεσω ΝΑΤΟ πρότεινε την τριμερή Διασκεψη Αγγλίας-Τουρκίας-Αλλάδος ενώ η Αθήνα δήλωσε οτι η λύση πρέπει να βρεθεί με διαπταγματευσεις των Κυπρίων με τους Αγγλους

  Οι Ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες 

Ο Εθνομάρτυρας Πετράκης  Κυπριανού

 

Στις 21 Μαρτίου 1957, 18 ημέρες μετά το Ολοκαύτωμα του Γρηγόρη Αυξεντίου ο 18χρονος μαχητής της ΕΟΚΑ Πετράκης Κυπριανού έπεσε μαχόμενος στο χωριό Ορά, της επαρχίας Λάρνακας
 Ο Πετράκης Κυπριανού είχε οριστεί από τον τομεάρχη του υπεύθυνος των χωριών Χοιροκοιτίας, Βάβλας,Οράς, Βαβατσινιάς και εγκαταστάθηκε στην Ορά στις 20 Μαρτίου αφού έμεινε για δυο μέρες στο χωριό Βάβλα.
 
Στις 21 Μαρτίου, στις τρεις το απόγευμα, το χωριό περικυκλώθηκε από Άγγλους στρατιώτες, που επέβαλαν κατ’ οίκον περιορισμό στο χωριό, και τον αναζητούσαν. 

 Ο Πετράκης Κυπριανού συνειδητά επέλεξε να πολεμήσει, γνωρίζοντας ότι τούτο σήμαινε βέβαιο θάνατο. 

Ταμπουρωμένος σ΄ ένα ακατοίκητο σπίτι στο οποίο είχε καταφύγει, πολέμησε για δυόμισι ώρες με ένα κυνηγετικό όπλο και είκοσι επτά φυσίγγια που διέθετε. 

 Όταν χρησιμοποίησε και το τελευταίο φυσίγγι επιχείρησε έξοδο, προσπαθώντας να σπάσει τον κλοιό των στρατιωτών που τον παραμόνευαν και τον σκότωσαν . 
 Ήταν ο πρώτος αντάρτης της ΕΟΚΑ που μετουσίωσε σε πράξη το πνεύμα της θυσίας του Αυξεντίου. 
 Ο Πετράκης Κυπριανού γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 29 Ιουνίου 1939 και ηταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας . Οι γονείς του Μιχάλης και Άννα Κυπριανού είχαν ακόμη Τρία κορίτσια τη Χρυσούλα, τη Μάρω, και τη Μαλβίνα και δυο αγόρια . Τον Ευάγγελο και τον Ανδρέα.
Ο Πετράκης Κυπριανού τελείωσε το δημοτικό σχολείο στη Λάρνακα και ήταν μαθητής στην τρίτη τάξη της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας, όταν αποβλήθηκε από το σχολείο με την κατηγορία ότι έριχνε φυλλάδια της ΕΟΚΑ, ότι ύψωνε την ελληνική σημαία και ξεσήκωνε τους συμμαθητές του σε διαδηλώσεις. Εντάχθηκε από τους πρώτους στις ομάδες κρούσεως της ΕΟΚΑ στη Λάρνακα. 
Την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 1956, πήρε μέρος στην εκτέλεση Άγγλου λοχία και αναγνωρίστηκε, αλλά διέφυγε τη σύλληψη και ενώθηκε με τους αντάρτες στην ορεινή περιοχή της Λάρνακας, όπου πήρε μέρος σε πολλές αποστολές και επιθέσεις εναντίον των κατοχικών δυνάμεων. 
Στις αρχές Μάρτιο του 1957 προδόθηκε το κρησφύγετό του, μεταξύ Λάγιας και Ακαπνούς, αλλά διέφυγε τη σύλληψη και αφού περιπλανήθηκε μερικές μέρες , κατέληξαν στην Αναφωτίδα. 
Τότε ο Πετράκης ορίσθηκε ως υπεύθυνος για την περιοχή της Οριάς και προωθήθηκε προς τα εκεί. Θα κατασκεύαζε το δικό του κρησφύγετο και θα δρούσε με τις τοπικές ομάδες των χωριών της περιοχής του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897 ήταν η μητέρα εκείνης του 1922

 Ο Λαός ήταν εξαλος με την ξένη Ακρίδα και τους Αυλικούς  Ο Δημήτριος Ράλλης ήταν γιος του Γεωργίου Ράλλη, νομικού, πολιτικού και μέλους της...