20/3/23

Η 20η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 20η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 286 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

1179. Ο Αλφόνσος Η της Καστίλλης υπέγραψε με τον Αλφόνσο Β της Αραγωνίας τη Συνθήκη του Κασόλα όρισε τις περιοχές επέκτασης κάθε βασιλείου κατά την ανακατάληψη της Ιβηρικής χερσοννήσου από τους μουσουλμάνους Αλμοάδες. 

1206. Η Σύνοδος της Νίκαιας, που συγκάλεσε ο Αυτοκράτορας Θεόδωρος Λάσκαρης και στην οποία δεν συμμετείχαν οι επίσκοποι της Ηπείρου και της Τραπεζούντας, εξέλεξε ως Οικουμενικό Πατριάρχη τον Μιχαήλ Δ΄ Αυτωρειανό, ο οποίος μετά την εκλογή του, έστεψε τον Θεόδωρο, Αυτοκράτορα. 

 1342. Επιβολή στη Γαλλία του φόρου επί του αλατιού, που προκάλεσε πολλές εξεγέρσεις. 

1390. Πέθανε ο αυτοκράτορας της Τραπεζούντας Αλέξιος Γ΄ ο Μέγας Κομνηνός. Τον διαδέχθηκε ο γιος του Μανουήλ Γ’ Μέγας Κομνηνός. 

 1525. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Χωρικών εκπρόσωποι των αγροτών από την Άνω Σουαβία συγκεντρώθηκαν στην ελεύθερη αυτοκρατορική πόλη της Μέμινγκεν και ενέκριναν τα δώδεκα άρθρα του μανιφέστου για τα δικαιώματα τους. Θεωρείται η πρώτη συνταγματική συνέλευση στη Γερμανία και η πρώτη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

1535. Στο Δουκάτο της Μόσχας έγινε η νομισματική μεταρρύθμιση της αντιβασίλισσας Έλενας Γκλίνσκι, χήρας του Μεγάλου Δούκα Βασίλι και μητερας τους ανήλικου Ιβάν, του μετέπειτα Τρομερού. 

1600. Στη Σουηδία, το Λουτρό αίματος της Λινκόπινγκ. Της Μεγάλης Πέμπτης. Ο Δούκας Καρόλος, ο μέλλων Καρόλος Θ΄της Σουηδίας, αποκεφάλισε τους αντιπάλους του, μετα την νίκη του επί του Σιγισμούνδου Βάσα. 

1602.Δυο χρόνια μετά την Βρετανική. Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών δημιουργήθηκε η Ολλανδική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών με τις ίδιες αρμοδιότητες αλλά καλύτερο οργανικό σχήμα . Όπως και η Βρετανική είχε τα προνόμια κήρυξης (ιδιωτικού) πολέμου, φυλακίσεων, εκτελέσεων, να συνάπτει συνθήκες και να έχει δικό της νόμισμα. Ήταν η πρώτη εταιρεία που είχε δημόσιες μετοχές, ομόλογα και έδινε μερίσματα. Κρατικοποιήθηκε το 1800. 

1669. Η «Γεροντική» των Κοζάκων της Δυτικής Όχθης,  αναγνώρισε το προτεκτοράτο της Τουρκίας, σε τμήμα της δεξιάς όχθης του Δνείπερου . 

 1688.  Κατά τον Πόλεμο των Βενετών για την Πελοπόννησο η επίθεση του Σουλεϊμάν Πασά από τη Βοσνία κατά της Φάρας των Κούτσι του Μαυροβουνίου, αποκρούστηκε στην πολύνεκρη μάχη του Όρλιεβο.

  1731. O Σεισμός της Φότζια με 2000 νεκρούς.

 1792 . Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τη χρήση της λαιμητόμου για τις εκτελέσεις. 

 1800. Οι γαλλικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Ζαν-Μπατίστ Κλεμπέρ συνέτριψαν τους Οθωμανούς στην μάχης της Ηλιούπολης και προέλασαν προς το Κάιρο. Ο Ιταλός φυσικός Αλεσάντρο Βόλτα με γράμμα του στον Άγγλο φίλο του σερ Τζόζεφ Μπανκς του ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε την μπαταρία. 

1814. Κατά την εκστρατεία για τη Γαλλία ο Αυτοκρατορικό Στρατός , αντιμετώπισε Ρώσους και Πρώσους στη μάχη του Αρσί –συρ-Ομπ, στις Αρδένες και υποχώρησε πέραν του Ποταμού. 

 1815. Ο Ναπολέων μετά την απόδρασή του από την Έλβα, εισήλθε στο Παρίσι ακολουθούμενος από 140.000 στρατιώτες και 200.000 εθελοντές. 

1821. Επιστράτευση των κατοίκων της Καρύταινας από τους Γεώργιο και Δημήτριο Πλαπούτα, για να επιτεθούν κατά των Λαλαίων Τούρκων. 

1833. Ο βαυαρικός Στρατός υπό τον Χριστόφορο Νέζερ παρέλαβε την Ακρόπολη από τους Τούρκους. 

 1834. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας παραπέμφθηκαν από τους Αγγλόφιλους και τη Στοά σε δίκη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. 

 1835. Στην Ελλάδα ολοκληρώθηκαν οι πενθήμερες εκλογές δημοτικών Αρχόντων, που οργάνωσαν οι Αρχές Κατοχής. 

1848. Κατά τις Γερμανικές επαναστάσεις του Μαρτίου παραιτήθηκε ο βασιλιάς της Βαυαρίας, Λουδοβίκος Α λόγω του σκάνδαλου που προκλήθηκε από τη σχέση του με την Ιρλανδή τυχοδιώκτη και ψεύτο «Ισπανίδα» χορεύτρια Λόλα Μόντες (Μαρία-Ντολορές Ελάιζα Γκίλμπερτ). 

 1850. Στο Μοναστήρι της Αγίου Αυγουστίνου της Ερφούρτης άρχισε να συνεδριάζει το Κοινοβούλιο για τη λύση του ζητήματος της Γερμανικής Εθνικής Ενότητας. 

 1854. Κατά την Επανάσταση της Ηπειροθεσσαλίας στις 8/20 Μαρτίου επιδόθηκε προς την Ελληνική κυβέρνηση διακοίνωση των πρέσβεων Αγγλίας Wyse, Γαλλίας Rouen, Αυστρίας Leykam και Πρωσσίας Τille, με την οποία απέδιδαν την ευθύνη για την επανάσταση στην Αθήνα. 

 1861. Στην Ιταλία, πτώση του τελευταίου οχυρού των Βουρβόνων στην Σιβιτέλλα ντελ Τρόντο,

  1887. Ο Ερνέστος Τσίλερ παρέδωσε στον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη το κτίριο της Σιναίας Ακαδημίας που στοίχισε σχεδόν 3 εκ. χρυσές δραχμές. Σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν, και θεμελιώθηκε επί Όθωνα το 1859. 

1890. Ο Ότο φον Μπίσμαρκ παραιτήθηκε από καγκελάριος της Γερμανίας. 

1900. Ο Σέρβος φυσικός Νίκολα Τέσλα έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ασύρματη μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας. 

1901. Στη γαλλική εφημερίδα «Φιγκαρό» δημοσιεύτηκε το μανιφέστο του Φουτουρισμού, που συντάχθηκε από τον ιταλό ποιητή Φίλιππο Τομάζο Μαρινέτι. 

1933 . Ο Χάινριχ Χίμλερ διέταξε τη δημιουργία του στρατοπέδου στο Νταχάου. 

 1939. Ο Ιωακείμ φον Ρίμπεντροπ, υπέγραψε το γερμανικό τελεσίγραφο κατά της Λιθουανίας για το έδαφος του Μέμελ. 

1940. Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του Εντουάρ Νταλατιέ παραιτήθηκε, και σχημάτισε κυβέρνηση ο Πολ Ρεϊνώ. 

1943 . Η Ιταλική αεροπορία με τρία αεροπλάνα βομβάρδισε το Κωσταράζι Kαστοριάς, λόγω της παρουσίας σε αυτό ανταρτών. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 4 άμαχοι. 

1945. Η κόρη του Αλέξανδρου και της Ασπασίας Μάνου, Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας, παντρεύτηκε τον Πέτρο Καρατζώρτζεβιτς, και έγινε Βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας. 


1947.
 Δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη το στέλεχος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ Γιάννης Ζέβγος. (Ταλαγάνης). Ομάδα συμμοριτών προσέβαλε τον Σταθμό Χωροφυλακής Θεριακησίου Βάλτου δυνάμεως εννέα ανδρών. Οι άνδρες καταδίωξαν τους συμμορίτες και εξόντωσαν τρείς. Στην θεση Ισμαήλ Μαχαλά, Έχίνου Ξάνθης το μεταβατικό αποσπάσμα Κενταύρου συνεκοούσθη μετά πολυμελούς συμμορίας Κ/Σ με άποτέλεσμα την εξόντωσιν 50 συμμοριτών, και την σύλληψιν 7. Έκ του άποσπάσματος έφονεύθη ο ανευ θητείας Χωροφ’υλαξ Κουτζαμαν'ίδης Χρίστος του Κυριάκου. 

1948.Το ΚΚΣΕ καταδίκασε δημόσια τη Γιουγκοσλαβία για απόκλιση από την μαρξιστική λενινιστική γραμμή. 

1950. Η Κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας αποφάσισε να δημεύσει την περιουσία της Εκκλησίας. 

 1951 .Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας καταργήθηκαν τα κουπόνια για τα βιομηχανικά αγαθά επιτράπηκε η ελεύθερη πώληση τους. 
1952. Ο Νικόλαος Πλαστήρας υπέστη υπέστη ημιπληγία και καθήκοντα πρωθυπουργού ανέλαβε ο Σοφοκλής Βενιζέλος. 

 1956. Αποτυχημένη προσπάθεια της ΕΟΚΑ να ανατινάξει τον Βρετανό κυβερνήτη της Κύπρου Τζον Χάρντιγκ. Η Γαλλία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Τυνησίας, με τον Χαμπίμπ Μπουργκίμπα ως πρώτο πρόεδρο. 

 1963 .Ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Αμβρισίος πρότεινε τη σύσταση ανεξάρτητου ελληνικού Πατριαρχείου. 

1965 . Ο Αριστοτέλης Ωνάσης κατήγγειλε τη σύμβαση με το δημόσιο για την Ολυμπιακή Αεροπορία. 

1973. Η Δεύτερη κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών από φοιτητές. Επέμβαση της αστυνομίας με την άδεια των Πρυτανικών Αρχών. 

1977.Δεύτερος γύρος δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, ο Ζακ Σιράκ έγινε ο πρώτος δήμαρχος του Παρισιού.

1981. Η Ιζαμπέλ Περόν, πρώην πρόεδρος της Αργεντινής, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 8 ετών για υπεξαίρεση δημόσιων πόρων. 

1986. Ο Μικέλε Σιντόνα δολοφονήθηκε με δηλητηριασμένο με κυάνιο καφέ, στις φυλακές ύψιστης ασφαλείας. Ο Ζακ Σιράκ έγινε πρωθυπουργός της Γαλλίας για δεύτερη φορά. 

1991. Στην Αλβανία, διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα του κομμουνιστή Εμβέρ Χότζα, στην κεντρική πλατεία των Τιράνων.

 1995 . Η χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που γνώρισε ποτέ η Ιαπωνία . Η θρησκευτική σέχτα Αούμ Σινρικίο, απελευθέρωσε αέριο σαρίν σε πέντε σταθμούς του μετρό, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους . Χιλιάδες μεταφερθήκαν στα νοσοκομεία. Ο Αρχηγός της Σέχτας και 12 άλλοι εκτελέστηκαν το 2018. Οι μουσουλμάνοι της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, 40 ημέρες πριν από τη λήξη της τετράμηνης εκεχειρίας, που συνήφθη με τη μεσολάβηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των σερβικών δυνάμεων στη Μαγιεβίτσα και το Βλάσιτς. 

1996. Το Λονδίνο παραδέχθηκε ότι η νόσος Creutzfeldt-Jakob στον άνθρωπο σχετίζεται πιθανώς με τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών ή τη νόσο των τρελών αγελάδων• Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει εμπάργκο στο αγγλικό κρέας. Η Γαλλία και αρκετές άλλες χώρες αποφάσισαν να "αναστείλουν όλες τις εισαγωγές βοείου κρέατος από τη Βρετανία". 

 1999 .Μετά την αποχώρηση των 1.380 παρατηρητών του ΟΑΣΕ από το Κοσσυφοπέδιο στον τομέα του Ποντούγιεβο έγιναν συγκρούσεις των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας με τα μέλη του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου. 

 2001. Η μεγαλύτερη εξέδρα άντλησης πετρελαίου του κόσμου, η P-36 της Βραζιλίας, με έκταση ισοδύναμη με ένα γήπεδο βυθίστηκε στα ανοικτά του Ρίο ντε Τζανέιρο. 

2003 . Στις 4:35 πμ (ώρα Ελλάδος) ξεκίνησε ο βομβαρδισμός της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ. Αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα εισήλθαν στο Ιράκ από το Κουβέιτ, μέσω της συνοριακή πόλη Ουμ Κασρ, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Βασόρας. 

2004.Ο Κώστας Καραμανλής, ανέπτυξε στη Βουλή τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. 

2007. Εκτελέστηκε στο Ιράκ με απαγχονισμό ο Τάχα Γιασίν Ραμαντάν, πρώην αντιπρόεδρος του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν. 

2010 .Έκρηξη του ηφαιστείου Αγιαφιγιαπλαγιουρκούλ στη νότια Ισλανδία.

2014. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε νέες κυρώσεις εναντίον 20 επιφανών Ρώσων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων στενών συνεργατών του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ρωσία απάντησε με το ίδιο μέτρο, ολοκληρώνοντας την προσάρτηση της Κριμαίας και σπεύδοντας να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην περιοχή. Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Τζον ΜακΚέιν, σε απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας από την αμερικανική κυβέρνηση, πρότεινε την ταχεία επέκταση του ΝΑΤΟ σε χώρες όπως η Γεωργία και το Μαυροβούνιο.

2019. Στη Χάγη, ο πρώην πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα Ράντοβαν Κάραζιτς καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για συμμετοχή στην οργάνωση εγκλημάτων πολέμου κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Στο Καζακστάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάεφ παραιτήθηκε αφού παρέμεινε στην εξουσία σχεδόν 29 χρόνια. Η πρωτεύουσα Αστάνα μετονομάστηκε σε Νουρσουλτάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

83 χρόνια από την εθνοσωτήρια ΑΝΑΚΩΧΗ του Πάσχα του Τσολάκογλου που δεν ηταν Δωσίλογος.

 Στη δίκη του 1945, αντί για τον Κατσιμήτρο, τον Τσολάκογλου, τον Μουτούση έπρεπε να δικαστούν           ο Παπάγος , ο Γεώργιος, και ο Τσουδ...