27/3/23

Η 27η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 27η Μαρτίου είναι η 86η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 279 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους.
1111. Ένας ενωμένος ρωσικός στρατός περίπου 30.000 υπό την ηγεσία του Βλαδίμηρου του Μονομάχου  και την καθοδήγησή του Σεπτού Σταυρού, νίκησε τους πολυάριθμους Κουμάνους στον ποταμό Σολνίτσα. στην λεκάνη του Ντον. Περισσότεροι από 10.000 Κουμάνοι εσφάγησαν.

1309. Ο Πάπας Κλήμης Ε΄ αφόρισε τη Βενετία και όλους τους κατοίκους της με τη βούλα «In Omnem». 

 1446.Στη Γαλλία εκδόθηκε βασιλικό διάταγμα, το οποίο έθεσε το Πανεπιστήμιο υπό τη δικαιοδοσία του Κοινοβουλίου. 
 
1625 . Ο Κάρολος Α' έγινε βασιλιάς της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας. 

1793. Η Αυτοκράτειρα Αικατερίνη Β', εξέδωσε μανιφέστο για της Ουκρανίας της Δεξιάς Όχθης  που είχε περιέλθει από το 1699 στην Πολωνία  στη Ρωσική Αυτοκρατορία και απάλλαξε τους Ρώσους από την εθνική, θρησκευτική και κοινωνική καταπίεση των Καθολικών. Εντάχθηκαν   οι σύγχρονες περιοχές του Κιέβου, του Τσερκάσι, του Κύροβογκραντ, του Ζύτομιρ , της Βινίτσια,   του Χμελνίτσκι , του Ρίβνε και του  Βολίν.

1794.Η Δανία και η Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία ένοπλης ουδετερότητας για την προστασία του εμπορίου τους από τους Βρετανούς και τους Γάλλους. 
 
1809 . Κατά τον Πόλεμο της Ιβηρικής Χερσονήσου στη μάχη της Θιουδάδ Ρεάλ οι Γάλλοι νίκησαν τους Ισπανούς. 
 
1813. Ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Γ' της Πρωσίας κήρυξε τον πόλεμο στη Γαλλία. 
 
1821. Οι Έλληνες νίκησαν τους Τούρκους στη Μάχη του Αγίου Αθανασίου Καρύταινας. Ο Ραΐς Αγάς με 40 Λαλαίους, έλυσε την πολιορκία των Τούρκων στο Χλεμούτσι. O Πανουργιάς, απελευθέρωσε τα Σάλωνα. (Άμφισσα). Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από δοξολογία στην Μονή του Οσίου Λουκά, κήρυξε την Επανάσταση στην Βοιωτία. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης εισήλθε στο Βουκουρέστι. 

 1833 . Ο Γεώργιος Λουδοβίκος φον Μάουρερ, συγκρότησε κληρικολαϊκή νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό την προεδρία του πράκτορα Σπυρίδωνα Τρικούπη με σκοπό την εκπόνηση σχεδίου διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

1849. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής επανάστασης η Εθνοσυνέλευση της Φρανκφούρτης ενέκρινε το πρώτο δημοκρατικό σύνταγμα της Γερμανίας που όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ. 

1853. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εισβολής  του Ομέρ Πασά Λάτα στο Μαυροβούνιο, ο τουρκικός στρατός κατέλαβε τη Ριέκα Tσρνόγιεβιτς.

 1854. Kατά την Επανάσταση της Ήπειρο- Θεσσαλίας οι Τούρκοι λεηλάτησαν το Μέτσοβο. Η Βρετανία και η Γαλλία κήρυξαν πόλεμο στη Ρωσία. Πέθανε ο Δούκας της Πάρμας Κάρολος Γ΄ ο οποίος είχε μαχαιρωθεί την προηγούμενη από έναν δραπέτη των φυλακών. 

1891. Δολοφονήθηκε από Βούλγαρους «εθνικιστές» της ΕΜΕΟ ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Χρήστο Μπέλτσεφ. 

1898. Yπογραφή της Συμφωνίας Πάβλοφ, με την οποία η Ρωσική Αυτοκρατορία απέκτησε τη χερσόνησο Λιαοντόνγκ και το Πορτ Άρθουρ από την Κίνα. 

 1918. Η Μολδαβία και η Βεσσαραβία ενσωματώθηκαν στη Ρουμανία. 

1919. Κατά την εκστρατεία της Ουκρανίας η Ελληνική 2α Μεραρχία πέρασε το Δνείστερο και συγκεντρώθηκε στην περιοχή Παλάγκας Βεσσαραβίας. 

1920 .Τα στρατεύματα του Ντένικιν  υποχώρησαν  στην Κριμαία.


 1922. Δύο  νυκτερινές τουρκικές επιθέσεις στο Μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ. Ο Γούναρης έφθασε  στην Γένοβα για να μετάσχει στην διάσκεψη.

1933. Η Ιαπωνία αποσύρθηκε από την Κοινωνία των Εθνών, μετά την καταδίκη της επίθεσης της στη Μαντζουρία. 

1941. Στη Γιουγκοσλαβία, οι αγγλική μυστική υπηρεσία και οι άγγλοι πράκτορες στον γιουγκοσλαβικό στρατό με επικεφαλής τον Ντούσαν Σίμοβιτς ανέτρεψαν την κυβέρνηση και τον αντιβασιλέα πρίγκιπα Παύλο με αναίμακτο πραξικόπημα και έκαναν βασιλιά τον ανήλικο Πέτρο. Άρχισε η ναυμαχία του Ταίναρου, ανάμεσα στον βρετανικό και τον ιταλικό στόλο, με επικεφαλής τους ναυάρχους Κάνιγκαμ και Γιακίνο.

 1943.Ο Ρόμελ και οι ηρωικές μονάδες του Αφρικα Κορπς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την γραμμή Μαρέθ, την τελευταία, ισχυρή, αμυντική τοποθεσία, πριν την Τυνησία και υποχώρησαν προς το βορρά. Η Βουλγαρική κυβέρνηση επέβαλε εσωτερικό δάνειο 5% ως μέσο κατά του πληθωρισμού. 

 1945. Η Αργεντινή κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Οι Γερμανοί εξαπέλυσαν τους δυο τελευταίους «V-2» στο Ηνωμένο Βασίλειο. 


1949.
 Ξαναλειτούργησε η διώρυγα της Κορίνθου και πέρασε το Βασιλικό ζεύγος για να επισκευφτεί την Πελοπόννησο.

 1952. Αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Γερμανού καγκελάριου Κόνραντ Αντενάουερ. 

1956. Στη Γαλλία, η άδεια μετ' αποδοχών αυξήθηκε από δύο σε τρεις εβδομάδες. 

1958. Ο Νικίτα Χρουστσόφ έγινε πρόεδρος του Συμβουλίου των Κομισάριων απομακρύνοντας τον Νικολάι Μπουλγκάνιν. 

 1961. Έκλεισε το στρατόπεδο της Γυάρου με τη μεταφορά σε άλλες φυλακές των τελευταίων 137 κρατουμένων. 

 1962. Η Ένωσις Κέντρου ανακοίνωσε ότι θα απόσχει της επαναληπτικής εκλογής της 8ης Απριλίου στη Β' Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, καθώς δεν θα τις διεξαγάγει «τίμιον κράτος». 

 1963 .Ο Γεώργιος Παπανδρέου, δήλωσε ότι «ο Ανώτατος Άρχων ταυτίζεται με την παράνομον κυβέρνησιν της ΕΡΕ» .Εγκαινιάστηκαν η λεωφόρος Ιλισσού, και το τουριστικό εστιατόριο Διόνυσος στο λόφο Φιλοπάππου.

 1964 . Ο σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής, (των Καθολικών) έπληξε την Αλάσκα. 9,2 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ 139 νεκροί και τεράστιες ζημιές στο Άνκορεϊτζ. 

 1965 . Οι ΗΠΑ με διάβημά τους προς την κυπριακή κυβέρνηση ζήτησαν την ακύρωση της αγοράς σοβιετικών αντιαεροπορικών πυραύλων, με τη δικαιολογία ότι μία τέτοια αγορά θα μπορούσε να προκαλέσει τουρκική επίθεση με πρόσχημα την προστασία των Τουρκοκυπρίων.
1968. Το MiG-15 του Γιούρι Γκαγκάριν κατέπεσε κοντά στο Κιρζάτς, στη περιφέρεια της Μόσχαw . Ο Γιούρι Γκαγκάριν σκοτώθηκε. Ήταν 34 χρονών. 

 1969 .Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Πιέτρο Νένι συναντήθηκε με τον κ. Ανδρέα Παπανδρέου .Στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Παρισιού, η αντιπροσωπεία του Βόρειου Βιετνάμ απέρριψε την πρόταση του Προέδρου του Νότιου Βιετνάμ για απευθείας συνομιλίες. 

 1970. Στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών άρχισε η δίκη των 35 της «Δημοκρατικής Άμυνας». Σάκη Καράγιωργας, Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος Χρήστος Ροκόφυλλος, Κωνσταντίνος Σημίτης, Γεώργιος Κουβελάκης, Αστέρης Στάγκος και ο Αμερικανοεβραίος Ζυλ Ντασέν. 

1977 . Πολύνεκρο δυστύχημα στην Τενερίφη λόγω της πυκνής ομίχλης και αυξημένης κυκλοφορίας . 583 άτομα σκοτώθηκαν. Τράκαραν δύο Τζάμπο με τουρίστες. Ένα της KLM και ένα της Pan Am, από την πτήση της οποίας επέζησαν 60. 

 1984. Επισκέφτηκε την Αθήνα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λούνς. 

 1985. Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες εκτέλεσαν στη Ρώμη τον οικονομολόγο Εζιο Ταραντέλλι. 

1987. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Σισμίκ βγήκε για έρευνες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου. Σις 6:00 πμ της 27ης Μαρτίου , άρχισε ο απόπλους όλων σχεδόν των μονάδων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπό των ήχο εμβατηρίων και με το ηθικό στα ύψη. Πρώτα απέπλευσαν οι πυραυλάκατοι, και οι τορπιλάκατοι. Το πρώτο πλοίο που εξήλθε του Ναυστάθμου Σαλαμίνας ήταν η ΤΠΚ ΚΩΣΤΑΚΟΣ. Μεταξύ, 08:00 και 09:20 απέπλευσαν 11 αντιτορπιλικά και η ναυαρχίδα τη Φ/Γ ΕΛΛΗ. Παράλληλα απέπλευσαν 7 υποβρύχια, (6 Tύπου 209 και 1 τύπου GUPPY), τα ναρκαλιευτικά και τα βοηθητικά πλοία του Στόλου, Τα αποβατικά απέπλευσαν ως τις 12:10 και πήγαν στα σημεία φορτώσεως των Πεζοναυτών. Επιπλέον ξεκίνησε επιλεκτική επιστράτευση εφέδρων του Στρατού Ξηράς και η προώθηση μαχητικών αεροσκαφών στα αεροδρόμια διασποράς, ενώ ελήφθη και η απόφαση για προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της αμερικανικής βάσης Νέας Μάκρης. 

 1992. Ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός στρατός ολοκλήρωσε την αποχώρησή του από τη Σεβερνοματσεντόνιγια . 

 1993. Ο Ζιάνγκ Ζεμίν εξελέγη Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. 

1994.Γενικές εκλογές στην Ιταλία . Νίκησε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

1996. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, με τη σύζυγό του Χίλαρι Κλίντον και την κόρη τους Τσέλσι έφτασαν στην Τουρκία.
1999. Το σερβικό αντιαεροπορικό πυροβολικό κατέρριψε ένα «αόρατο» F-117 των Αμερικανών. 

 2000. Ανασχηματισμός της κυβέρνησης Του Λάιονελ Ζοσπέν με την είσοδο του Λοράν Φαμπιούς του Ζακ Λανκ κλπ. 

 2001. Ο Πρόεδρος της Βόρειας, Μπόρις Τραϊκόφσκι ανακοίνωσε τη νίκη του στρατού εναντίον του ΟΥΤΣΕΚΑ και κατόπιν αυτού είπε ότι μπορεί να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για συνταγματικές αλλαγές που θα πληρούν τις απαιτήσεις της Αλβανικής μειονότητας. 

 2003 . Στο Βελιγράδι , "εκτελεστήκαν" οι ηγέτες της «Μαφίας του Ζέμουν» Ντούσαν Σπασόγιεβιτς και Μίλε Λούκοβιτς. 

2011. Η Ρωσία με εντολή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ  ακύρωσε την μετάβαση στη χειμερινή και θερινή ώρα.

2013. Πέμπτη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής. Δήλωση των ηγετών της BRICS σχετικά με τη σύσταση της Αναπτυξιακής Τράπεζας υπό την ηγεσία των BRICS.

2016. Ο Συριακός Αραβικός Στρατός με την υποστήριξη της ρωσικής αεροπορίας απελευθέρωσέ την Παλμύρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...