22/3/23

22 Μαρτίου 1821. 5η ημέρα της Επανάστασης. Μετά τα Καλάβρυτα απελευθερώθηκε το Γύθειο .Ο Φιλογενής Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος κήρυξε την επανάσταση στην Πάτρα. Ο Στρατός , υπό τον Πετρόμπεη πολιόρκησε την Καλαμάτα

Η Μήτηρ μας Ελλάς και η Ανάσταση του Ελληνικού Γένους
Στις 22 Μαρτίου/3 Απριλίου 1821 ,  δύναμη 2.000 ενόπλων Μανιατών,  με επικεφαλής τον Κολοκοτρώνη, τους Μούρτζινους, τους Κουμουντουράκηδες, τους Κυβέλλους, τους Χρηστέηδες και τον Παναγιώτη Βενετσανάκο, πήραν θέσεις στα υψώματα γύρω από την Καλαμάτα.

Από την άλλη πλευρά της κινήθηκαν ένοπλοι υπό τον Παπαφλέσσα, τον Νικηταρά, τον Κεφάλα και τον Αναγνωσταρά, συμπληρώνοντας τον αποκλεισμό της πόλης.

 Εντός της Καλαμάτας βρισκόταν ο Ηλίας Μαυρομιχάλης με 150 Μανιάτες. 
Ο διοικητής της Καλαμάτας Σουλεϊμάν Αγάς Αρναούτογλου, πείστηκε από τον Ηλία Μαυρομιχάλη να παραδώσει την πόλη και να; δεχθεί  τον αφοπλισμό της φρουράς. 
Οι Γρηγοράκηδες , υψωσαν την σημαία της Επαναστάσεως στο Γύθειο. 
Οι πρόκριτοι Δ. Μελετόπουλος , Ανδρέας Λόντος και Λ. Μεσσηνέζης, επικεφαλής 400 αγωνιστών, κήρυξαν την Επανάσταση στο Αίγιο και ύψωσαν την κόκκινη επαναστατική σημαία με μαύρο σταυρό στη μέση.
 Στην Πάτρα, κήρυξε την επανάσταση ο Φιλογενής σταφιδέμπορος Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος. 

3 σχόλια:

ποτης είπε...

Σαν Καλαματιανος,σε ευχαριστω Σπυρο, γιατι με το ιστορικο σου αρθρο τιμας την πατριδα μου.Να εισαι γερος και δυνατος για να μας ανεβαζεις το ηθικο.

ποτης είπε...

Ξεχασα να αναφερω,οτι ο ζωγραφικος πινακας που εχεις αναρτησει,ειναι εργο του σπουδαιου Λακωνα ζωγραφου ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΔΡΑΚΟΥ, ο οποιος ειχε εγκατασταθει στην Καλαματα.Αριστερα δειχνει την εκκλησια των Αγιων Αποστολων και δεξια το καστρο,τη στιγμη του ξεσηκωμου.

Ανώνυμος είπε...

Οι πελοποννησιοι, οι κρητικοί και κατά τρίτον και λιγότερο οι επτανησιοι κατέστρεψαν την Ελλάδα, κύριε Χατζαρα. Κυρίως όμως οι πελοποννησιοι και οι κρητικοί!! Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Οι πελοποννησιοι έχουν πιάσει όλα τα πόστα στο Δημόσιο όπως και οι κρητικοί. Οι τελευταίοι άλλωστε δεν ψήφιζαν το κλεφτοπασοκ τόσες πικραμένες δεκαετίες και μετά τον σύριζα; Ποιοι τους ψήφιζαν; Οι εσκιμωοι; Το κρίσιμο 10% της πλήρους και ωμης Αλήθειας δεν τολμάς να το πεις, κύριε Χατζαρα. Λες το 90% της Αλήθειας, για τους Εβραίους, τους Ρότσιλντ, τα δάνεια της Αγγλίας, τις κωλοοικογενειες κ.τ.λ.!!