13/9/23

13 Σεπτεμβρίου 1944. Η επίθεση του Κόκκινου Λαού κατά του Μελιγαλά

Η πολιορκία του Μελιγαλά  είχε αρχίσει από τις 11 Σεπτεμβρίου . 
Τη νύχτα της 11ης , ένας ελασίτης ο Ηλίας Σκλήρης μπήκε στον Μελιγαλά και έδωσε στον εαμίτη γιατρό Χρήστο Σκλήρη, και τον εαμίτη δικηγόρο Δημήτριο Αργιανά τις προκηρύξεις για την αποκήρυξη των Ταγμάτων από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, τις οποίες εκείνοι σκόρπισαν στην πόλη και οι οποίες καλούσαν τούς «Ταγματασφαλίτες» να εγκαταλείψουν τα όπλα για να μην θεωρηθούν δοσίλογοι. 

Ο Ελασίτης του Ωρίωνα, έλαβε από τους Σκλήρη, και Αργιανά πληροφορίες και σχεδιαγράμματα για την οχύρωση και την άμυνα της πόλης. 

 Η επίθεση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ/ΚΚΕ κατά του Μελιγαλά, εκδηλώθηκε στις 5.30 το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου 1944, με την τακτική του αιφνιδιασμού, αλλά προσέκρουσε στο ναρκοπέδιο που αγνοούσαν, γιατί είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη νύχτα. 


Αφού απέτυχε ο αιφνιδιασμός, η επίθεση συνεχίστηκε χωρίς πρόοδο και επιτυχία έως το βράδυ της 14ης , οπότε και ανακόπηκε λόγω έλλειψης πυρομαχικών, διότι , οι αντάρτες πυροβολούσαν στον γάμο του Καραγκιόζη και αγνοούσαν την αλφαβήτα κάθε φαντάρου. Τον έλεγχο πυρός. 

Ταυτόχρονα στις 13 Σεπτεμβρίου 1944, απέπλευσε από την Πύλο με το καΐκι του Γεώργιου Κατρίτση η αντιπροσωπεία που έστειλε ο Στούπας στην Ναπόλη και την αποτελούσαν ένας Αρχιμανδρίτης από του Γαργαλιάνους, ο υπολοχαγός Μπούσιος, ο ανάπηρος πρώην χωροφύλακας Δημοσθένης Κοντός, και ο ειρηνοδίκης Κουντάνης. 

Αίτημα της Επιτροπής, «να αποβιβαστεί στο Μάραθο τμήμα του Ελληνικού Στρατού για να προστατεύσει τον δημοκρατικό λαό από την απειλή του ΕΛΑΣ».

 Ενώ είχε αρχίσει η επίθεση στον Μελιγαλά, εμφανίστηκε στην Τρίπολη ο ΕΛΑΣ, με έγγραφο του αντισυνταγματάρχη Σπύρου Τσικλητήρα, διοικητή του 8ου Συντάγματος ΕΛΑΣ Λακωνίας, που ζητούσε από τον Παπαδόγγονα να καταθέσει τα όπλα προσφέροντας , «απόλυτο εξασφάλιση της ζωής των» και «ελευθερία επανόδου εις τας εστίας των», και ζητούσε να οριστεί τριμελής επιτροπή διαπραγμάτευσης με έναν εκπρόσωπο των Πολιτικών Αρχών, τον μητροπολίτη και έναν αξιωματικό του Τάγματος Ασφαλείας.

Το πρακτορείο του Κόκκα μάθαινε το γινόταν σε όλο τον κόσμο αλλά για τα γεγονότα στην Πελοπόννησο δεν ήξερε τίποταΔεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΘΝΙΚΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ...και ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ

ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ  ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ