14/9/23

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε πάλι τα βασικά επιτόκια


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα βασικά επιτόκια για 25η συνεχόμενη φορά με στόχο να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό , όπως ανακοίνωσε 

Η αύξηση έρχεται σε μια εποχή που οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, πρέπει να σταματήσουν την ταχεία σειρά αυξήσεων των επιτοκίων τους προτού η οικονομία αποδυναμωθεί και οι άνθρωποι αρχίσουν να χάνουν θέσεις εργασίας.

 «Οι μελλοντικές αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί», ανέφερε η τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

 Τα επιτόκια καταπολεμούν τον πληθωρισμό αυξάνοντας την τιμή της πίστωσης για πράγματα που οι άνθρωποι θέλουν να αγοράσουν, ειδικά σπίτια, και για επιχειρηματικές επενδύσεις σε κτίρια και εξοπλισμό. Αυτό μειώνει τη ζήτηση για αγαθά και ανακουφίζει από την πίεση στις αυξήσεις των τιμών. 

 Η άλλη πλευρά είναι ότι αν το παρακάνετε με την αύξηση των επιτοκίων, μπορεί να βλάψει την οικονομική ανάπτυξη. 

 Η οικονομία στις 20 χώρες  της ζώνης του ευρώ βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης από πέρυσι, σημειώνοντας ανάπτυξη μόλις 0,1% σε κάθε ένα από τα δύο πρώτα τρίμηνα του τρέχοντος έτους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο πληθωρισμός αυτή την φορά είναι πληθωρισμός κόστους και όχι πληθωρισμος ζητησεως. Αυτος ο πληθωρισμος οφείλεται στις υψηλές τιμες ενέργειας λόγο του ουκρανικού και της πολιτικής εναντίον της Ρωσίας. Αυξάνοντας τα επιτόκια καταπολεμάς αυτόν τον πληθωρισμό δημιουργώντας ύφεση. Εσφαλμένη οικονομική πολιτική.