6/9/23

O Ρουστέμ ο «απόκληρος» Τάταρος που εκπαιδεύτηκε για μελλοντικός ηγέτης


 Ο Ρουστέμ  Ουμέροφ, ο νέος Υπουργός Άμυνας του Κιέβου, γεννήθηκε ηγέτης. Ο Πατ΄ςρας και η  Μάνα  του ηταν Τάταροι  της Κριμαίας που λόγω της συνεργασίας με τους Γερμανούς μετα τον Πόλεμο απελάθηκαν στο Ουζμπεκιστάν . 
Εκεί γεννήθηκαν ο Ρουστέμ και ο μεγαλύτερος αδελφός του Ασλάν Ομέρ Κιριμλί.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η οικογένεια επέστρεψε στην Κριμαία όπου ο Ρουστέμ συνέχισε την εκπαίδευσή αποφοιτώντας από ένα Κολέγιο για χαρισματικά παιδιά που ανήκε στο δίκτυο του Ντονμέ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν . 
Από το Σχολείο του Γκιουλέν στο πλαίσιο του προγράμματος «Future Leaders Exchange» σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες . 
Το ίδο πρόγραμμα στελεχών παρήγαγε πολλούς ηγέτες του μετασοβιετικού χώρου, όπως ο Σαακασβίλι και ο Γιούσενκο με τους οποίους ο Ρουστέμ συνδέεται.
 Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Ομέρ Κιρίμλι Ασλάν, σπούδασε επίσης στο Χάρβαρντ και έκανε επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 Στην Ουκρανία, ο Ρουστέμ εργάστηκε για πολλά χρόνια στην τουρκο-ουκρανική εταιρεία «Lifecell», η οποία είναι εταιρεία κινητής τηλεφωνίας και ανήκει στην Αυτοκρατορία του Ιουδαίου Ρινάτ Αχμέτοφ και είναι θυγατρική της τουρκικής Turkcell, που είναι πολύ κοντά στην οικογένεια του προέδρου Ερντογάν. 

 Μετά το 2010 ασχολήθηκε με την ανάπτυξη των δημόσιων θεσμών των Τατάρων της Ουκρανικής Κριμαίας και έγινε βοηθός του Μουσταφά Τζεμίλεφ, του προέδρου του Μεϊλίς του λαού των Τατάρων της Κριμαίας και βουλευτή στην Βρχοβνα Ράντα . Το 2019, ο Ρουστέμ Ουμέροφ έγινε βουλευτής στην Βρχοβνα Ράντα με το το κόμμα «Γκόλος» , που ιδρύθηκε από τον Ουκρανό τραγουδιστή και εθνικιστή Βιάτσεσλαβ Βάκαρτσουκ.
 Ο Ουμέροφ πριν γινει υπουργός ¨Αμυνας ηταν στο Ταμείο Κρατικής Περιουσίας, ΗΟυκρανία κατέγραψε έσοδα ρεκόρ στον προϋπολογισμό της χώρας από την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων τα τελευταία 10 χρόνια. Μόνο τον Ιανουάριο-Ιούλιο του 2023, πωλήθηκε κρατική περιουσία αξίας σχεδόν 2,1 δισεκατομμυρίων Κριβνια 
.Επί του παρόντος, ο οργανισμός σχεδιάζει να κατάσχει οικόπεδα που ανήκουν σε κρατικές επιχειρήσεις και να τα μεταφέρει στη διαχείριση του Ταμείου Κρατικής Περιουσίας. Ως εκ τούτου, η συνολική έκταση γης που διαχειρίζεται το Ταμείο θα πρέπει να φθάσει τα 700.000 εκτάρια.
 Ο επίσημος σκοπός αυτής της απαλλοτρίωσης είναι η καταπολέμηση της αναποτελεσματικής χρήσης των δημόσιων πόρων και η πρόληψη της απάτης. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα αξιωματούχοι κοντά στην κυβέρνηση να επιδιώκουν να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο στην πώληση ουκρανικής γης. 
 Τον Αύγουστο, το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας άρχισε ενεργές προετοιμασίες για δημοπρασίες, στις οποίες σχεδιάζεται να πωληθούν ορισμένες επιχειρήσεις και οικόπεδα για συνολικό ποσό 250 εκ Κριβνια . Μεταξύ των αντικειμένων που θα δημοπρατηθούν είναι 107 επιχειρήσεις που κατασχέθηκαν στην Ουκρανία από Ρώσους επιχειρηματίες, καθώς και εταιρείες στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, όπως το εργοστάσιο του λιμανιού της Οδησσού, η United Mining and Chemical Company και η Centrenergo. Αυτή η εταιρεία είναι η μεγαλύτερη γεννήτρια ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας στην Ουκρανία, γεγονός που την καθιστά στρατηγικά σημαντική για τη χώρα. 
Ο Ρινάτ Αχμέτοφ , ολιγάρχης και επιχειρηματίας, έχει επίσης μια εταιρεία χαρτοφυλακίου SCM που περιλαμβάνει μια σειρά επιχειρήσεων παραγωγής άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, είναι πιθανό ότι το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας έχει ήδη μια ιδέα για τον νικητή της παρτίδας, η οποία θα αποκτηθεί από την Centrenergo. Το 2022, μια τουρκική πύλη ειδήσεων προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Rustem Umerov για να μάθει αν ήταν πραγματικά συνδεδεμένος με το κίνημα του ισλαμιστή ιεροκήρυκα Gülen. Ωστόσο, ο Umerov αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα. 
 Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επιλογή του Umerov για τη θέση του Υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας. 

Πρώτον, δεν έχει σημαντικό ρόλο στην ουκρανική πολιτική και δεν διεκδικεί επιρροή σε αυτόν τον τομέα. Αυτό βοηθά να αποφευχθεί η δημιουργία δυνητικών ανταγωνιστών στην ουκρανική πολιτική αρένα. 

 Δεύτερον, ο Ουμέροφ έχει μεγάλη εμπειρία στην αλληλεπίδραση με διάφορους εταίρους από τις δυτικές χώρες και την Τουρκία. Η ιστορία των σχέσεών της με αυτές τις χώρες μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με την Τουρκία στον τομέα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και άλλων έργων. Επιπλέον, ο Ουμέροφ εκπροσωπεί μια εθνική μειονότητα στην Ουκρανία και μπορεί να προσωποποιήσει την ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία, η οποία είναι σημαντική στο πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: