8/4/24

Η 8η Απριλίου στην Ιστορία

Η 8η Απριλίου είναι η 99η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατά το   Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 267 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

1139. Η δεύτερη Σύνοδος του Λατερανού που συγκάλεσε ο Πάπας Ιννοκέντιος Β, αφόρισε κα αναθεμάτισε τον Ρογήρο Β' της Σικελίας.

1143. Στην Κωνσταντινούπολη πέθανε ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Β΄ Κομνηνός και ανακηρύχτηκε από τον στρατό, αυτοκράτορας , ο δευτερότοκος Μανουήλ Κομνηνός ο οποίος βρισκόταν επικεφαλής του Στρατού στην Κιλικία . Η θέση του Μανουήλ Α΄ ήταν αρκετά επισφαλής, όταν πέθανε ο Ιωάννης Β΄, διότι έπρεπε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη, να παραστεί στην κηδεία του πατέρα του και να οικοδομήσει σύμφωνα με την παράδοση μοναστήρι στο μέρος που εκείνος πέθανε.

1151. Ο Ρογήρος Β ́ έστεψε τον γιο του Γουλιέλμο βασιλιά της Σικελίας.

1158. Ο Πρίγκιπας του Βλαντίμιρ Ανδρέας Μπογκολιούμπσκι (Θεόφιλος) εγκαινίασε τον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

1195. Ο Αλέξιος Γ΄ Άγγελος με πραξικόπημα της αντιλατινικής παράταξης της Κωνσταντινούπολης ανακηρύχθηκε από το στρατό και το λαό Αυτοκράτορας, ως Αλέξιος Γ΄ Κομνηνός, ως εγγονός της Θεοδώρας Κομνηνής, ενώ ο Αυτοκράτορας αδελφός του Ισαάκιος Β' ,βρισκόταν για κυνήγι στα Στάγειρα της Μακεδονίας, όπου συνελήφθη και τυφλώθηκε. 

1203.Υπογραφή της Αποκήρυξης του Μπιλίνο Πόλιε, από τους επτά Βογομίλους επισκόπους της Βοσνιακής Εκκλησίας ενώπιον του απεσταλμένου του Ούγγρου Βασιλέα και του Παπα Τζιοβάνι Ντα Καζαμάρι  

1271. Στη Συρία, ο Μαμελούκος Σουλτάνος Μπαϊμπάρ κατέλαβε το κάστρο των Οσπιταλιέρων, (Ιωαννιτών) Ιπποτών στην Χομς, (το Κρακ),το οποίο πολιορκούσε από τον Φεβρουάριο.

1369. Ο αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Κάρολος Δ ́ απελευθέρωσε την πόλη της Λούκα και τα εδάφη της από την κυριαρχία της Πίζας.

1378. Mετά τον θάνατο του Πάπα Γρηγόριου ΙΑ' και ενώ ο όχλος της Ρώμης απαιτούσε έναν Ιταλό Πάπα , οι καρδινάλιοι, εξέλεξαν τον ναπολιτάνο Μπαρτολομέο Πρινιάνο, ως τον 202ο Πάπα που ονομάστηκε Ουρβανός ΣΤ.

1415. Υπό την καθοδήγηση του βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου άρχισαν οι επισκευές του αρχαίου τείχους κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου με χιλιάδες εργαζόμενους. Το «Εξαμίλιον» τείχος που είχε στόχο την προστασία της Πελοποννήσου από τις τουρκικές επιδρομές ανακατασκευάστηκε μέσα σε σαράντα ημέρες.

1480 . Η Καθολική Εκκλησία κήρυξε σταυροφορία για την ανάκτηση του Οτράντο.

1498 . Στη Φλωρεντία συνελήφθη  ο μοναχός Σαβοναρόλα, κατηγορούμενος για αίρεση.


1525. 
Υπογράφηκε η Συνθήκη της Κρακοβίας, μεταξύ του Βασιλείου της Πολωνίας και του Μεγάλου Μαγίστρου των Τευτόνων Ιπποτών οποία τερμάτισε επίσημα τον Πολωνο-Τευτονικό Πόλεμο. του 1519-1521.Η συνθήκη έδωσε στον Μεγάλο Μάγιστρο Αλβέρτο των Χοεντσόλερν το δικαίωμα  να αποσχιστεί από το Τάγμα και να γίνει Δούκας του νέου Δουκάτου της Πρωσίας που δημιουργήθηκε από την εκκοσμίκευση του μοναστικού κράτους των Τευτόνων Ιπποτών που μετατράπηκε σε δουκάτο υποτελές στο Βασίλειο της Πολωνίας. 

1638 .Ο Οθωμανός σουλτάνος Μουράτ Δ ́ άρχισε την εκστρατεία της Βαγδάτης.

1658 . Ο Τζιοβάνι Πέζαρο εξελέγη 103ος Δόγης της Βενετίας.

1771. Αικατερίνη Β΄ υπέγραψε Ουκάζιο για λήψη εκτάκτων μέτρων στην Μόσχα για να σταματήσει η διάδοση της βουβωνικής πανώλης.

1782. Η Αικατερίνη Β ́  υπέγραψε το Ουκάζιο για τη δημιουργία  «δημόσιων σχολείων» σε όλες τις πόλεις της Ρωσίας.
 
1783. Η Τσαρίνα Αικατερίνη Β προσάρτησε στις 8/19 Απριλίου το Χανάτο της Κριμαίας στη Ρωσίαs.

1802. Δημοσίευση του κονκορδάτου του Φοντενεμπλώ που υπέγραψαν ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ως πρώτος Ύπατος και ο Πάπας Πίος Ζ.

1815 .Ο ναπολιτάνικος Στρατός κατέλαβε τη Φλωρεντία, αναγκάζοντας Μεγάλο Δούκα της Τοσκάνης Φερδινάνδο να καταφύγει στην Πίζα.


1821. Ο Κόμνα Τράκας και ο Αθανάσιος Διάκος με τους άνδρες τους, ενίσχυσαν την πολιορκία των Τούρκων της Λοκρίδας, στο φρούριο της Μενδενίτσας, την οποία είχε ξεκινήσει ο Νάκος Δυοβουνιώτης. Οι Τούρκοι τελικά οδηγήθηκαν σε συνθηκολόγηση και παράδοση στις 13 Απριλίου 1821.

1827 .Το Ατμοκίνητο «Καρτερία», με κυβερνήτη τον Άστιγα και άλλα 4 πλοία εισέβαλε στον Παγασητικό για να κάνει καταδρομή στα τουρκικά εμπορικά έξω από το φρούριο του Βόλου, με σκοπό την αναθέρμανση της επανάστασης στο Πήλιο.Οι Κριεζής, Σωτηρίου και Θέγκας πυρπόλησαν 8 δικάταρτα τουρκικά. Κατά τη διάρκεια του πολέμου Αργεντινής-Βραζιλίας, πραγματοποιήθηκε η ναυμαχία του Μόντε Σαντιάγο, η οποία έληξε με νίκη για τον στόλο της Βραζιλίας. 

1848 . Ρισοργκιμέντο: Το τάγμα του Αγίου Μάρκου πήρε το βάπτισμα του πυρός στη μάχη της γέφυρας Γκόϊτο, κατά τη διάρκεια του πρώτου ιταλικού πολέμου της ανεξαρτησίας. Την ίδια ημέρα, το νεοσυσταθέν Σώμα  των Βερσαλιέρων ανέλαβε επίσης δράση

1854. Κατά την Θεσσαλική επανάσταση μάχη στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Οι επαναστάτες, υπό τον Χατζηπέτρο, νίκησαν 1.700τουρκαλβανούς, υπό τους Ισμαήλ Φράσαρη και Χατόμπεη.

1861. Συνήλθε η τελευταία κληρικολαική Συνέλευση των Σέρβων της Βοιβοντίνα υπό τον Ιωσήφ Ράγιασιτς στο Σρέμσκι Κάρλοβιτς.

1866 . Η Ιταλία και η Πρωσία υπέγραψαν στο Βερολίνο συμμαχία εναντίον της Αυστριακής Αυτοκρατορίας λίγο πριν από την έναρξη του Αυστρο-πρωσικού πολέμου και του τρίτου πολέμου για το Ριζορτζιμέντο, την ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ.

1896. Κηρύχθηκε η απεργία των μεταλλωρύχων στο Λαύριο. Οι φύλακες σκότωσαν δυο απεργούς. Οι απεργοί σκότωσαν τους φύλακες, ανατίναξαν τις αποθήκες και τα γραφεία, και αφόπλισαν τους αστυνομικούς. Η απεργία έληξε στις 21 Απριλίου, με μικρή αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων♦ 

1902 . Υπογραφή της ρωσοκινεζικής συνθήκης για τη Μαντζουρία, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία συμφώνησε  να αποσύρει σταδιακά τα στρατεύματά της από τη Μαντζουρία. 


1904 . Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν στο Λονδίνο τις συμφωνίες τις εγκάρδιας συνεννόησης. Η συμφωνία αφορούσε στην Αίγυπτο, το Μαρόκο και άλλες αποικιακές κτήσεις

1909. Ο βασιλιάς της Ρουμανίας Κάρολος, απηύθυνε επιστολή στον Φέρντιναντ της Βουλγαρίας , αναγνωρίζοντας την διακήρυξή του Βασίλειου της Βουλγαρίας.

1913 . Άρχισε στο Πεκίνο  η σύνοδος του πρώτου κοινοβουλίου της Κίνας.

 1918 . Η ρωσική  τρίχρωμη σημαία αντικαταστήθηκε από ένα κόκκινο πανί σημαία. Το χρυσό σφυροδρέπανο το πεντάκτινο αστέρι πάνω του εμφανίστηκαν  το 1924. Η «τρίχρωμη» αποκαταστάθηκε ως σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 22 Αυγούστου 1991.

1924 . Κατάργηση των δικαστηρίων της Σαρία στην Τουρκία, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του Ατατούρκ.

1928. Με διάταγμα της Ρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής, η εκκλησία στην ΕΣΣΔ στερήθηκε του καθεστώτος της νομικής οντότητας.

1932. Η Ιταλία ζήτησε να παραγραφούν όλα τα πολεμικά χρέη και οι πολεμικές αποζημιώσεις.


1935. Στη Σοβιετική Ένωση με το διάταγμα του Συμβουλίου των Κομισάριων (Sovnarkom) «περί μέτρων για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας των ανηλίκων» η ποινική ευθύνη επεκτάθηκε στα παιδιά άνω των 13 ετών.


1939. Οι αθηναίικές εφημερίδες δημοσίευσαν το πολυσέλιδο υπόμνημα , που υπέβαλε στις 6 Απριλίου στο Βασιλιά Γεώργιο, ο αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Θεμιστολής Σοφούλης, με τις απόψεις του για την πολιτική κατάσταση και τις διεθνείς εξελίξεις, το οποίο ο Γεώργιος παρέδωσε στον Ιωάννη Μεταξά. Ο Σοφούλης ανέφερε ότι στη χώρα δεν επικρατεί «γαλήνη», αλλά «... ησυχία δεσμωτηρίου» και τόνιζε στο βασιλιά την ανάγκη οικοδόμησης αληθινής εθνικής ενότητας, γράφοντας ότι, «η πρώτη πατριωτική υποχρέωσις» του βασιλιά είναι ο άμεσος σχηματισμός ... μιας ουχί λόγω αλλά έργω εθνικής κυβερνήσεως, της οποίας να μετέχουν όλα τα κόμματα τα εκπροσωπούντα τας τάξεις και τας βλέψεις του ελληνικού λαού».

1940.Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία ανακοίνωσαν ότι ναρκοθέτησαν τα νορβηγικά χωρικά ύδατα για να αποτρέψουν τη χρήση τους από ναζιστικά πλοία.

1941. Οι Γερμανοί κατέλαβαν την Ξάνθη, το Πολύκαστρο και το Κιλκίς και έφθασαν 20 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη όπου σταμάτησαν περιμένοντας την αναίμακτη παράδοση τη πόλης. Στη γραμμή Μεταξά παραδόθηκαν τα οχυρά Παπαδοπούλα και Ποποτλίβιτσα.Το Ρούπελ, το Περιθώρι , και οι Παλιουριώνες συνέχιζαν την «τιτάνια» προσπάθεια. Ο Γιόζεφ Γκέμπελς, στο ημερολόγιό του, στις 8 Απριλίου 1941, εγραψε: "Προχωρούμε αργά στην Ελλάδα... Οι Έλληνες είναι γενναίοι μαχητές... Τα καταληφθέντα χαρακώματα είναι γεμάτα πτώματα... Και ο Φύρερ θαυμάζει ιδιαιτέρως το θάρρος των Ελλήνων.Ίσως υπάρχει ακόμη ένα ίχνος της παλαιάς ελληνικής καταγωγής αυτούς. Στα Σκόπια οι ακτιβιστές της ΕΜΕΟ με πρόσκληση του Κομμουνιστή Τράικο Ποπόφ ενέκριναν ένα υπόμνημα προς τον Χίτλερ με το οποίο ζητούσαν η Μακεδονία να γίνει γερμανικό Προτεκτοράτο. Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα της Βέρμαχτ η 12η Στρατιά ξεκίνησε την προέλαση της από τα Σκόπια προς τη Νις, ενώ στον Βορρά καταλήφθηκε το Νόβι Σαντ.

1944 . Άρχισε  η  επιθετική επιχείρηση των σοβιετικών στρατευμάτων στην Κριμαία. 
1945.
Ο Δαμασκηνός, όρκισε την "καθαρά υπηρεσιακή κυβέρνηση" του Υδραίου Ναυάρχου Μπούλγαρη.

1947. Περί ωραν ώραν 16,15' πολύμελής συμμορία επετέθη δια βαρέως οπλισμού κατά της δυνάμεως Σταθμού Χωροφυλακής Λευκίμης Σουφλίου έξ είκοσι άνδρών. Έπηκολούθησε σκληρά μάχη μέχρι 01,ΟΟ' ώρας της επομένης ότε ενισχυθείσα ή δύναμις του Σταθμού άντεπετέθη και ετρεψεν εις φυγήν τους συμμορίτας. Ήμέτεραι άπώλειαι νεκροί άνευ θητείας Ένωμ]ρχης Παυλίδης Δημοσθένης και Χωροφύλακες Μητρόπουλος Γεώργιος και Μαλαγάρας Βασίλειος 'Υπό χωρικών μετρήθησαν ενδεκα νεκροί συμμορίτες και δέκα επτά τραυματίαι διακομιζόμενοι έπί ζώων υπό τών συντρόφων των. Περί ώραν 23,ΟΟ' πολυμελής συμμορία προσέβαλε τήν δύναμιν του Σ, Χωρ]κής Σελέροου Ξάνθης και του Μεταβατικού άποσπάσματος, άποκρουσθείσα.


1948. Μετα τα μεσάνυχτα συμμορία αγνώστου αριθμού επιτέθηκε διά βαρέων οπλών εναντίον του Λόχου Μικροβρύσης Κιλκίς καί τού Σ. Χ. Μουριών. Μετά δίωρον συμπλοκή οι συμμορίτες άπεχώρησαν. Απώλειαι ημετέρων ουδεμία. Περί ώρα 22,45' πολυμελής συμμορία επετέθη διά βαρέων όπλων κατά τών χωρίων Τριφυλλιού καί Παλαιοφύτου Γιαννιτσών. Μετά 4ωρον σκληράν μάχην η δύναμη των χωρίων συνεπτύχθη. Οί συμμορίτες είσβαλόντες είς τά χωρία, είς μεν τό Τριφύλλι ενέπρησαν τό Δημοτικόν Σχολεΐον ώς και 3 ίδιωτικάς οικίας, είς δέ τό Παλαιόφυτον φόνευσαν εναν ίδιώτην, ένέπρησαν μίάν οίκίαν και διήρπασαν 50 ίππους.


1949
. Συνεχίστηκαν οι σφοδρές μάχες με τους Κ/Σ  στον Γράμμο. Εισοδος ενισχύσεων από το έδαφις της Αλβανίας.
 Τμήμα Στράτου και απόσπασμα Χωροφυλακής συνεπλάκηση μετά πολυμελούς Κ]Σ εις θέσιν Κόρη Κόζακα. Εφονεύθησαν 5 και παρεδόθησαν 12 κομμουνιστοσυμμορίτες. Μεταξύ τών νεκρών τυγχάνει και 1 Καπετάνιος. Κ]Συμμορία ενεδρεύουσα μεταξύ 'Αγίου Παντελεήμονος Αμυνταίου στρατολόγησε βιαίως 44 κατοίκους Άγιου Παντελεήμονος. Επίσης κατέστρεψε διερχόμενον φορτηγόν αύτοκίνητον και απήγαγε τον όδηγόν αυτού και εξ έπιβάτας. Τμήματα Στράτου και Χωροφυλακής κινηθέντα συνεπλάκησαν μετά τής Κ]Σ, απελευθερώσαντα 25 εκ τών αρπαγέντων. Τμήματα Στρατού και Χωροφυλακής συνεπλάκησαν εις τήν περιοχήν Κέλλης μετά πολυμελούς Κ]Σ. Απώλειες Κ]Σ άνεξακρίβωτοι.

1950 . Πάνω από τη Λετονία η σοβιετική αεράμυνα κατέρριψαν ένα αμερικανικό αεροπλάνο.

1951. Στην Ελλάδα, Ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της χθεσινής γενικής απογραφής πληθυσμού. Καταμετρήθηκαν 7.632. 801 κάτοικοι .

1955. Μαθητικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Λευκωσία για τις συλλήψεις και φυλακίσεις μαθητών από τους Άγγλους επειδή υποστήριζαν την Ένωση.

1957. Ξανάνοιξε η διώρυγα του Σουέζ.

1961 .Στον Ινδικό Ωκεανό, Άραβες τρομοκράτες βύθισαν  το αγγλικό πλοίο «Dara»,  236 νεκροί.

1962. Στις αναπληρωματικές εκλογές στη Β' Θεσσαλονίκης ο ανεξάρτητος Στέφανος Τσαπάρας εκλέχτηκε βουλευτής με την υποστήριξη της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Δ.Α. και ο Γεώργιος Παπανδρέου ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή.

1963.Διαψεύστηκε από την Αθήνα και την Ουάσινγκτον η ύπαρξη πυραυλικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία είχε αναφερθεί σε άρθρο των Τάιμς της Νέας Υόρκης Άρχισαν οι συνομιλίες για την εισδοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Ο Οδυσσέας Ελύτης ανέλαβε διευθυντής προγράμματος του ΕΙΡ. Παρέμεινε ένα χρόνο. Παραιτήθηκε στις 28 Απριλίου 1964. Πυρκαγιά στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά κατέστρεψε το υπερωκεάνιο Βρετάνη, ιδιοκτησίας Χανδρή, το οποίο επισκευαζόταν.

1966. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης εξέλεξε ομόφωνα τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ ως γενικό γραμματέα.

1973. Στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της νύχτας, έγιναν 32 επιθέσεις από την ΕΟΚΑ Β.

1985. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ανακοίνωσε ότι η Σοβιετική Ένωση θα αναστείλει την εγκατάσταση των SS-20 στην Ευρώπη.

1986 .Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΣΕ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τολιάτι για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τη λέξη «περεστρόικα».

1989 . Το ΚΚΕ, η Ελληνική Αριστερά, η ΕΔΑ και διάφοροι αριστεροί σχημάτισαν το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Πρόεδρος ορίστηκε ο Χαρίλαος Φλωράκης και γραμματέας ο Λεωνίδας Κύρκος.

1990. Η Νέα Δημοκρατία στις τρίτες διαδοχικές εκλογές ήρθε πρώτο κόμμα, με 46,8% και έβγαλε 150 έδρες. Το ΠΑΣΟΚ πήρε 38,6% και έβγαλε 123 βουλευτές. Ο Συνασπισμός με 10,2%, πήρε 19 έδρες και η ΔΗΑΝΑ.με 0,67% πήρε 1 έδρα στο Υπόλοιπό Αττικής, με τον κύριο Κατσίκη που προσχώρησε στον κ. Μητσοτάκη που σχημάτισε έτσι κυβέρνηση με 151.
1993. Τα Σκόπια έγιναν το 181ό μέλος του ΟΗΕ ως Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας .

1996 . Η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και η Σεβερνοματσεντόνιγα υπέγραψαν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων τους.

1999. Χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν ανθρώπινες ασπίδες σε τρεις γέφυρες στο Βελιγράδι και το Νόβι Σαντ, προκειμένου να τις προστατεύσουν από τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ.

Τη 16η ημέρα των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία έφτασε η ώρα της αυτοκινητοβιομηχανίας «Ζάσταβα», στο Κραγκούγιεβατς. 124 εργαζόμενοι, τραυματίστηκαν και χιλιάδες έχασαν τη δουλειά τους.
Από τις 00:42 έως την μία παρα δέκα βομβαρδίστηκε η Τσούπρια .Ενα άτομο σκοτώθηκε Στις 4:10 χτυπήθηκε ένα αθλητικό και ψυχαγωγικό κέντρο στο Ζλάτιμπορ. 3 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση αποφάσισε οι δυνάμεις ασφαλείας να διακόψουν τις αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις, αφού η ειρήνη αποκαταστάθηκε στο Κοσσυφοπέδιο. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο υποστήριξαν τις επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, και αποφάσισαν ότι οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα στο Κόσσοβο θα πρέπει να δικαστούν ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου και προειδοποίησαν το Βελιγράδι ότι οποιαδήποτε κίνηση που κατευθύνεται εναντίον της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου θα έχει «σοβαρές συνέπειες». Ο Πρόεδρος της Κάτω Βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου Σελέζνιεφ δήλωσε μετά την επιστροφή του από το Βελιγράδι ότι η γιουγκοσλαβική ηγεσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί για το Κοσσυφοπέδιο υπό την προϋπόθεση της διακοπής βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ .Η Ρωσία ζήτησε την άδεια να περάσει μέσα από τα Στενά του Βοσπόρου τρία πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Προέδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συμφώνησε με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα να προετοιμάσει μια συμφωνία που θα επιτρέψει την επιστροφή των προσφύγων και τη δημιουργία της προσωρινής διοίκησης  στο Κοσσυφοπέδιο.

2001. Στη Βουλγαρία  ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της επίσημης απογραφής. Ο πληθυσμός ήταν 7.799.000 άτομα.


2002. Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν από ηλεκτροπληξία στο φυλάκιο Μανίτσα του Έβρου στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του. Από λάθος χειρισμό,   ο ιστός ακούμπησε στο μετασχηματιστής υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρισκόταν δίπλα με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα.Η Εισαγγελία του Προκούπλιε απήγγειλε κατηγορίες στους Σάσα Τσβιετάν και Ντέγιαν Ντεμίροβιτς για εγκλήματα πολέμου εναντίον Αλβανών αμάχων στο Ποντούγεβο, στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχι, το 1999

2003.Στον πόλεμο του Ιράκ βρετανικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Βασόρα. Π
ύραυλος που εκτόξευσε αμερικανικό άρμα μάχης προε το ξενοδοχείο Palestine στη Βαγδάτη, το οποίο στέγαζε ξένους δημοσιογράφους, σκότωσε τον εικονολήπτη του Reuters Τάρας Προτσούκ και τον Ισπανό δημοσιογράφο του TVE 5, Χοσέ Κούσο. Ισραηλινή επίθεση με ρουκέτα σε όχημα στη Γάζα σκότωσε τον ηγέτη της Χαμάς Σαΐντ Αλντίν αλ Αραμπίντ. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 47 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.


2004. Στο φυλάκιο Μανίτσα στην περιοχή Κορνοφωλιά Λυκόφης, στο Σουφλί του Έβρου,  πέντε στρατιώτες έπαθαν ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά τους να σηκώσουν τον ιστό της σημαίας και να τον τοποθετήσουν στη βάση του. Από λάθος χειρισμό, ο ιστός ακούμπησε στο μετασχηματιστής υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρισκόταν δίπλα με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να χτυπηθούν από το ρεύμα. 
Έγιναν έκλογές στην Αλγερία. Ο πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα επανεκλέχτηκε με ποσοστό 84,99%. 
Στην πρωτεύουσα του Τσαντ, Ντζαμένα η κυβέρνηση του Σουδάν και οι αντάρτες του Νταρφούρ υπέγραψαν συμφωνία για εκεχειρία, 45 ημερών με εγγυήσεις απρόσκοπτης διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτό το χρονικό διάστημα και ανταλλαγής των αιχμαλώτων πολέμου.

2010. Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψαν στο Κάστρο της Πράγας Συνθήκη μείωσης στρατηγικών όπλων.
 Ανατροπή του Προέδρου της Κιργιζίας  Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ. 79 νεκροί.

2013.Πέθανε στο Λονδίνο σε ηλικία 88 ετών η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ

2018. Στην Ουγγαρία ο Βίκτορ Ορμπάν κέρδισε τις εκλογές με 49,27%  και εξέλεξε 133 από τους 199 βουλευτές του κοινοβυλίου.

2019. Δυνάμεις πιστές στην αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της Λιβύης ανακατέλαβαν το Διεθνές Αεροδρόμιο της Τρίπολης, το οποίο βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε οι Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης θα θεωρούνται ως τρομοκρατική οργάνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

23 Ιουνίου 1940. Η Βόλτα του Αδόλφου στο Παρίσι

  Σαν σήμερα, το 1940, ο Αδόλφος πραγματοποίησε τρίωρη περιήγηση στο Παρίσι μαζί με τον Άλμπερτ Σπέερ και τον γλύπτη Άρνο Μπρέκερ.