22/7/24

Η Προδοσία της Κύπρου. Η 22α Ιουλίου 1974 στην Κύπρο και την Αθήνα. Η προβολή από τους Προδότες των ελληνικών αεροσκαφών που μετέφεραν του Καταδρομείς στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Το δεύτερο Κύμα της απόβασης του «Αττίλα», και η Άλωση της Κερύνειας, η εκεχειρία, και οι πολιτικές εξελίξεις

 Το ψήφισμα 353 του Συμβουλίου Ασφαλείας,  για την εκεχειρία στη Κύπρο, δεν ανέφερε τίποτα για την διακοπή της μεταφοράς ενισχύσεων από τους εμπολέμους, οπότε οι Τούρκοι συνέχιζαν την μεταφορά ενισχύσεων κάθε 35 ώρες. Ο Αραπάκης που συμφώνησε με τους Αμερικανούς την εκεχειρία  δεν εθεσε το ζήτημα των ενισχύσεων.

 
Ο Προδότης Καραμανλής, μετα τις 24 Ιουλίου,δεν προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να ζητήσει την ρητή απαγόρευση της μεταφοράς ενισχύσεων στον  Αττίλα, και ούτε έστειλε τα ελληνικά υποβρύχια  και τα ΦΑΝΤΟΜ για  βυθίσουν τα αποβατικά.

Οι δηλώσεις του Ετζεβίτ 
Ο στόχος ήταν η διέξοδος του θύλακα της Λευκωσίας προς τη θάλασσα και η πολιτική ισότητα τούρκων και Ελλήνων 

Ο 40 ώρες μετά το πρώτο κύμα του Αττίλα ο τουρκικός αποβατικός στολίσκος επέστρεψε στο Πέντε Μίλι κοντά στα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου. Μέχρι τότε το υποβρύχιε που ανακάλεσε ο προδότης Αραπάκης θα είχαν φθάσει και θα είχαν βυθίσει τον τουρκικό στόλο.  Το ίδιο και τα Φάντομ του Παπανικολάου. Η 182 ΠΠΠ υπό τον Αντωνακόπουλο δεν έριξε και πάλι ούτε ενα βλήμα στο Πέντε Μίλι.

Την ώρα πού άρχιζαν  οι προσγειώσεις των Νοράτλας με τους καταδρομείς της επιχείρησης «Νίκη», έβγαιναν  στο Πέντε Μίλι, ακόμα 2000 Τούρκοι . 

Τρία τάγματα πεζικού . μια επιλαρχία αρμάτων, δυο Μοίρες πυροβολικού, και ακόμα μια Μοίρα καταδρομών.  

Οι προσγειώσεις στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας των Νοράτλας άρχισαν μέσα σε έντονα αντιαεροπορικά πυρά από τις εκτός του αεροδρομίου πυροβολαρχίες 185 Μ.Π.Π. και της 184 Π.Π.Π., που  υποτίθεται ότι δεν είχαν ενημερωθεί .

 Στις 01:52 της 22ας Ιουλίου προσγειώθηκε πρώτο το «ΝΙΚΗ 2» και δεύτερο το «ΝΙΚΗ 1» στις 01:55. Το «ΝΙΚΗ 4» το οποίο βρισκόταν στο στάδιο προσγείωσης, χτυπήθηκε πήρε φωτιά και συντρίβει 3 χιλιόμετρα πριν τον διάδρομο προσγείωσης. 

 Τρίτο προσγειώθηκε το «ΝΙΚΗ 7» στις 02:18.  

Το «ΝΙΚΗ 6» χτυπήθηκε σε πολλαπλά σημεία της ατράκτου και σχεδόν χωρίς μηχανές και χάρη στις προσπάθειες των πιλότων να κατάφερε να προσγειωθεί.

 Μετά το «ΝΙΚΗ 7» προσγειώθηκε το «ΝΙΚΗ 3», με έναν κινητήρα. Τελευταίο προσγειώθηκε το «ΝΙΚΗ 15» που απογειώθηκε από τη Λευκωσία στις 04:02 και επέστρεψε στη Σούδα στις 07:40.

 Το λεγόμενο  "λάθος" της αεράμυνας κόστισε τη ζωή σε 4 αεροπόρους και 29 καταδρομείς από το «ΝΙΚΗ-4» από το οποίο διεσώθηκε ένας καταδρομέας, καθώς και τον θάνατο 2 και τον τραυματισμό 9 ακόμα καταδρομέων στο «ΝΙΚΗ 6». 

 Από την δύναμη των 318 ανδρών της Α' Μοίρας καταδρομών 278 παρέμειναν στην Κύπρο και πολέμησαν. 

 Θύματα ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ

Κυβερνήτης - (Επισμηναγός) Παναγόπουλος Βασίλειος Συγκυβερνήτης - (Επισμηναγός) Συμεωνίδης Στέργιος Ναυτίλος - (Επισμηνίας) Άνθιμος Ηλίας Ιπτάμενος Μηχανικός - (Ανθυποσμηναγός) Δάβαρης Γεώργιος. 

Θύματα Καταδρομείς 

Α' ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΔΕΑ(ΚΔ) Τσαμκιράνης Δημήτριος Λοχίας (ΚΔ) Καβροχωριανός Νικόλαος Λοχίας (ΚΔ)Τzιλιβάκης Στέφανος Δεκανέας (ΚΔ)Τσάκωνας Ευάγγελος Δεκανέας (ΚΔ)Χριστόπουλος Αθανάσιος Κ/Δ Αναστασόπουλος Ανδρέας Κ/Δ Γιαννακάκης Κοσμάς Κ/Δ Γιαννάκος Στέφανος Κ/Δ Γιαννόπουλος Παναγιώτης Κ/Δ Δαλαμάγκας Ηλίας Κ/Δ Ζησιμόπουλος Αντώνιος Κ/Δ Κασιμάκης Σωτήριος Κ/Δ Κατέρος Κωνσταντίνος Κ/Δ Κουρούνης Σωτήριος Κ/Δ Λίγδης Χρήστος Κ/Δ Δοϊτσίδης Χριστόδουλος Κ/Δ Μανιάτης Σπυρίδων Κ/Δ Μονιάς Αιμίλιος Κ/Δ Μπαρώτας Κωνσταντίνος Κ/Δ Νάκος Γεώργιος Κ/Δ Πρινιανάκης Στυλιανός Κ/Δ Σιορώκος Δημήτριος Κ/Δ Σκιαδαρέσης Νικόλαος Κ/Δ Τζούρας Σωτήριος Κ/Δ Τούλης Ηλίας Κ/Δ Χατζόπουλος Χρήστος, Τραυματίες Καταδρομείς: Κ/Δ Ζαφειρίου Αθανάσιος(Μοναδικός επιζήσας) Κ/Δ Νόμπελης Σπυρίδων Κ/Δ Οικονομάκης Κωνσταντίνος Τραυματίες Καταδρομείς Κ/Δ Τσόγκας Παύλος Κ/Δ Αντωνόπουλος Γεώργιος Κ/Δ Φύσσαρης Ιωάννης Κ/Δ Θεοδωρόπουλος Σ. Κ/Δ Γκόγκος Κ. Κ/Δ Τσαγκαρόπουλος Δημήτριος Κ/Δ Λατζουράκης Γεώργιος Κ/Δ Λοχίας (Κ/Δ) Ξεφτύλης Κωνσταντίνος Κ/Δ Παπαευσταθίου Ευστάθιος Κ/Δ Μαυρουδής Γεώργιος


 Με το πρώτο Φως της 22ας Ιουλίου, οι ενισχυμένοι Τούρκοι εξόρμησαν από το προγεφύρωμα στο Πέντε Μίλι, και κινήθηκαν προς την Κηρύνεια ,  η οποία βομβαρδιζόταν συνεχώς από τα τουρκικά αντιτορπιλικά από τη θάλασσα και από το τουρκικό πυροβολικό  στην ξηρά. Η 182 ΠΠΠ προσπάθησε να απαντήσει ΄δεχθηκε πυρά από τα αντιτορπιλικά και σίγησε. Είχε και δυο νεκρούς. 

Οι Τούρκοι, αφού κατέλαβαν τα γύρω χωριά της Κηρύνειας   μπήκαν στην πόλη λίγο μετά το μεσημέρι .                            

Η τραγικότητα των στιγμών ήταν απερίγραπτη.  

Μεμονωμένες ομάδες εθνοφρουρών μάχονταν απεγνωσμένα, χωρίς να αναμένουν από πουθενά ενίσχυση.

Οι κάτοικοι (κυρίως γυναικόπαιδα) κατέφυγαν στην προστασία της ειρηνευτικής δύναμης των Ην. Εθνών, στο ξενοδοχείο «Ντομ» και στα χωριά Πέλλαπαϊς και Άγ. Επίκτητος

Στις 09.00 ώρα Αγκύρας η Τουρκία ανακοίνωσε ότι αποδεχόταν την εκεχειρία  που ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας με ισχύ από τις 14.00 ώρα Γκρίνουιτς. Η Εκεχειρία ανακοινώθηκε και  στην Ουάσιγκτον.





Η ανακωχή στις 1400, ώρα Γκρίνουιτς  βρήκε τους Τούρκους να ελέγχουν το προγεφύρωμα Πέντε Μίλι - Γλυκιώτισσας, μέσω Τέμπλους προς τον Άγ. Ιλαρίωνα ,το θύλακά τους στη Λευκωσία, και την Κερύνεια με μια έκταση 7 χλμ. στα δυτικά της και 3-4 χλμ. στα ανατολικά της. Παρά την εκεχειρία οι Τούρκοι συνέχιζαν τις επιθέσεις. 

Στην Αθήνα ο Ανδρουτσόπουλος που δεν γνώριζε τις εξελίξεις διέψευσε το επερχόμενο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: