23/11/08

Ο μεσολαβητής είναι πράκτορας

Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ εργάζεται για βρετανική εταιρεία κατασκοπείας Προβληματισμός για το αν θα επηρεαστούν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκωσία από τη διπλή δραστηριότητα του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας.
Οταν ο Αλεξάντερ Ντάουνερ αναλάμβανε τον περασμένο Σεπτέμβριο επισήμως τα καθήκοντά του ως ειδικού απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, αυτό που οι περισσότεροι γνώριζαν ήταν η θητεία του ως υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας. Ορισμένοι είχαν αναφερθεί στο σαρωτικό στυλ του... μπουλντόζα που ενίοτε τον χαρακτηρίζει, παραλληλίζοντάς τον με τον γνωστό μας αμερικανό διπλωμάτη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ή στις στενές του σχέσεις με τον αμερικανικό και βρετανικό παράγοντα, αλλά ως εκεί. Υπάρχει όμως μια άλλη πτυχή της δραστηριότητας του κ. Ντάουνερ που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς τον εμπλέκει στον σκοτεινό κόσμο της «σύγχρονης κατασκοπείας». Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο αυστραλός πρώην υπουργός Εξωτερικών εργάζεται από τον περασμένο Μάιο στη βρετανική εταιρεία Hackluyt & Co. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι τυχαία. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 από πρώην πράκτορες της ΜΙ6 με σκοπό να προσφέρει πληροφορίες στρατηγικής σημασίας (έτσι ονομάζονται, σύμφωνα με τους γνωρίζοντες, τα απόρρητα κρατικά μυστικά) σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες θέλουν να επενδύσουν σε περιοχές όπου το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι ασταθές - με το αζημίωτο, φυσικά.Η Hackluyt δεν επιλέγει τυχαία τους συνεργάτες της. Μπορεί στην ίδρυσή της να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο πρώην πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών του βρετανικού Στέμματος, αλλά τα... διαμάντια αυτού δεν γνωρίζουν σύνορα. Είναι πρώην πολιτικοί, διπλωμάτες και γενικότερα άνθρωποι με προσβάσεις στα κατάλληλα πολιτικά, οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα εξουσίας. Ο κ. Ντάουνερ ταιριάζει απόλυτα σε αυτό το προφίλ του... μεταμοντέρνου κατασκόπου. Αλλωστε, ως υπουργός Εξωτερικών επέβλεπε τις υπηρεσίες πληροφοριών της Αυστραλίας και είχε άμεση πρόσβαση σε «καυτές» πληροφορίες. Και προφανώς, εξακολουθεί να έχει φίλους τόσο εντός όσο και εκτός Αυστραλίας.Οι δραστηριότητες της Hackluyt είναι τουλάχιστον σκοτεινές. Τον Ιούνιο του 2001, οι «Sunday Times» είχαν αποκαλύψει ότι η βρετανική εταιρεία είχε προσλάβει έναν πρώην πράκτορα των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών (BND), τον Μάνφρεντ Σλίκενριντερ, για να διεισδύσει σε περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace και να μάθει τι σχεδίαζαν εναντίον των δραστηριοτήτων πετρελαϊκών κολοσσών, όπως η ΒΡ και η Shell. Για τη δράση της Hackluyt και την σχέση της με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχε κατατεθεί σχετικό ερώτημα από βρετανούς βουλευτές.
ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το ΒΗΜΑ, 23/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...