25/11/08

Τα «μεγάλα όπλα» βγάζει η Fed, με πακέτο 800 δισ. δολ.

Δύο νέα μέτρα κόστους 800 δισ. δολαρίων περιλαμβάνει η προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Fed, για την αντιμετώπιση της πιστωτικής ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά, και την διευκόλυνση των στεγαστικών δανειοληπτών, των καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων.
Η κεντρική τράπεζα θα διαθέσει 600 δισ. δολάρια για την αγορά τίτλων και χρεογράφων από στεγαστικά και χρηματοοικονομικά ιδρύματα με κρατική έγκριση. Επιπλέον κονδύλια 200 δισ. δολαρίων θα διατεθούν από τη Fed για προγράμματα στήριξης δανείων προς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή της στην Ουάσιγκτον η κεντρική τράπεζα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Η κίνηση αυτή θεωρείται ως έναρξη της χρήσης ορισμένων από τα «ανορθόδοξα» εργαλεία πολιτικής που έχει στη διάθεσή ο κεντρικός τραπεζίτης Μπεν Μπερνάνκι, με στόχο την αποφυγή της οικονομικής κατάρρευσης και της ύφεσης.
Προβόπουλος: Ξεκινούν οι εκταμιεύσεις από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ
Σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι τράπεζες την εκταμίευση από το οικονομικό πακέτο για τη θωράκιση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις από τον «κορβανά» των 28 δισ. ευρώ, που προορίζονται για τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, κόντρα στην παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως ανακοίνωσε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), Γεώργιος Προβόπουλος.
Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για ομαλοποίηση της αγοράς σε βάθος χρόνου, τόνισε ότι η προβλεπόμενη πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα μπορεί να είναι της τάξης του 10% και προέβλεψε «γάμους» και συγχωνεύσεις, κυρίως μεταξύ μικρών τραπεζών, την επόμενη ημέρα της κρίσης.
Παράλληλα, διατύπωσε την εκτίμηση ότι ούτε η ελληνική, ούτε οι ξένες οικονομίες διατρέχουν κίνδυνο αποπληθωρισμού, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της κίνησης Μπράουν για μείωση ΦΠΑ κατά 2,5%.
Ερωτηθείς, εξάλλου, σχετικά με τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας εν μέσω κρίσης, ο κεντρικός τραπεζίτης απάντησε ότι «τα πράγματα στην περίοδο από σήμερα ως το τέλος του 2009 θα είναι πολύ δύσκολα, κρίνοντας και από τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, για αρνητική ανάπτυξη, της τάξης του -0,5%, στην ευρωζώνη». Πρόσθεσε, πάντως, ότι τα μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού μπορούν να υλοποιηθούν, «αν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα είναι ένας δύσκολος προϋπολογισμός».
Αναλυτικότερα, αναφερόμενος στα 28 δισ. ευρώ, ο κ.Προβόπουλος επεσήμανε ότι για την αξιοποίηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης (5 δισ. ευρώ από το σύνολο των 28 δισ.), η διαδικασία μπορεί να είναι πολύ σύντομη, της τάξης των 3-4 εβδομάδων, αφού -βάσει νόμου- έχει συντμηθεί στο 1/3 ο χρόνος σύγκλησης των απαιτούμενων γενικών συνελεύσεων από τις τράπεζες που θα θελήσουν να επωφεληθούν από το πακέτο, προχωρώντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Προειδοποίησε ότι η Τράπεζα έχει λάβει μέριμνα, ώστε η πιστωτική επέκταση που θα «πυροδοτήσει» το πακέτο ενίσχυσης να κατευθυνθεί «εκεί που πρέπει για να ανασάνει η ελληνική οικονομία», δηλαδή στον παραγωγικό τομέα και τις επιχειρήσεις. Αφετέρου, πρόσθεσε, η ΤτΕ έχει κλείσει τη «στρόφιγγα» για να μην υπάρξουν «διαρροές» προς τα Βαλκάνια, «αφού οι τράπεζες δεν μπορούν να παίρνουν χρήματα από τον Ελληνα καταθέτη και να τα διαθέτουν για πιστωτική επέκταση στα Βαλκάνια».
Σχετικά με την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο κ.Προβόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με βάση τα εθνικά προγράμματα ενίσχυσης (που στο σύνολο της ΕΕ ανέρχονται σε 2 τρισ. ευρώ), αλλά και τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η κατάσταση θα αρχίσει σταδιακά να ομαλοποιείται, το κόστος για τις τράπεζες θα πέσει και αυτό θα ωφελήσει τελικά τους δανειολήπτες.
«Βέβαια, δεν μπορούμε να προσδοκούμε άμεση αλλαγή του σημερινού κλίματος. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη, αλλά σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε. Ήδη, πάντως, η ψυχολογία έχει αρχίσει να βελτιώνεται και τα φαινόμενα διαρροών καταθετών από μικρές προς μεγαλύτερες τράπεζες, αλλά και αποταμίευσης «στο σεντούκι», που σημειώθηκαν προ διμήνου, έχουν εκλείψει.
Ο κ.Προβόπουλος υπεραμύνθηκε της απόφασης για διάθεση των 28 δισ. ευρώ, τονίζοντας ότι η «κριτική είναι εντελώς λανθασμένη», αφού αν δεν υπήρχε κρατική παρέμβαση, υπήρχε κίνδυνος έντονης πιστωτικής ασφυξίας, ενώ, τώρα, η κεφαλαιακή ενίσχυση των 5 δισ. ευρώ δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να χορηγούν έως και δεκαπλάσια δάνεια.
Κατά τον ίδιο, άλλωστε, το ποσοστό τυχόν επισφαλειών για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι διαχειρίσιμο και όχι ιδιαίτερα μεγάλο, αφού η ΤτΕ έχει κάνει συστάσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα να δημιουργήσουν πρόσθετα κεφαλαιακά «μαξιλάρια» τέτοιου μεγέθους, ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσουν τυχόν μεγάλες επισφάλειες.
Για την απόφαση Μπράουν να μειώσει τον ΦΠΑ, ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην υπόλοιπη ΕΕ δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση παρέμβασης σε επίπεδο φόρων (ιδίως ΦΠΑ), δεδομένου ιδίως ότι αντίστοιχο πακέτο κινήτρων στις ΗΠΑ δεν απέδωσε το ευκταίο (τα χρήματα που εξοικονόμησαν οι φορολογούμενοι «πήγαν» σε αποταμίευση, αντί για κατανάλωση). «Τυχόν φορολογικού χαρακτήρα μέτρα συνήθως δεν καταλήγουν στην επιθυμητή κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, «αλλιώτικη από πολλές πλευρές» θα είναι η επόμενη ημέρα της κρίσης, αφού δεν θα φέρει αλλαγές μόνο σε επίπεδο λειτουργίας εποπτικών αρχών και των ίδιων των τραπεζών (που σίγουρα θα δουν «με άλλο μάτι» τη διαχείριση κινδύνων), αλλά και από άποψη συγκέντρωσης. «Πιθανολογώ ότι στα αμέσως επόμενα χρόνια στον χώρο των μικρών τραπεζών θα δούμε συμμαχίες και γάμους, χωρίς να αποκλείεται το ίδιο και για τις μεγάλες», είπε χαρακτηριστικά. Και επίσημα σε ύφεση η γερμανική οικονομία

Η γερμανική οικονομία είναι και επίσημα σε ύφεση.

Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αλλά και μια από τις μεγαλύτερες χώρες εξαγωγών μειώθηκε κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο. Ωστόσο, οι προβλέψεις έδειχναν ότι ο ρυθμός της γερμανικής ανάπτυξης θα σημείωνε πτώση κατά 0,4%.
Οι εξαγωγές της Γερμανίας υποχώρησαν κατά 0,4%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,8%.
Ωστόσο, ο δείκτης της εμπιστοσύνης Γερμανών καταναλωτών για το μήνα Δεκέμβριο, που προκύπτει από έρευνα του ινστιτούτου έρευνας της αγοράς GfK, ανήλθε στο 2,1, από 1,9 τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση στο 1,5.
Ο επιμέρους δείκτης στον οποίο αποτυπώνεται η διάθεση των Γερμανών καταναλωτών να προχωρήσουν σε αγορές ανήλθε στο -6,7, από -18,2 και ο επιμέρους δείκτης στον οποίο αποτυπώνονται οι προσδοκίες για τα εισοδήματα ανήλθε στο -6,9, από -12,9. Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε, ωστόσο, στο -30,1, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 χρόνων, από -27,1 τον προηγούμενο μήνα.
Πακέτα οικονομικής ανόρθωσης ΗΠΑ και Ε.Ε.
Αύξηση των δαπανών και μείωση της φορολογίας προτείνει, μεταξύ άλλων, η Κομισιόν προκειμένου να εξέλθει η ευρωπαϊκή οικονομία από την ύφεση. Το πακέτο δράσεών της, που θα ανακοινωθεί αύριο και θα ισχύσει για τη διετία 2009 - 2010. Χθες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκ. Μπράουν ανακοίνωσε δέσμη μέτρων 20 δισ. στερλινών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η μείωση του ΦΠΑ κατά 2,5 μονάδες.Σχέδιο αναζωογόνησης της αμερικανικής οικονομίας σχεδιάζει και ο νέος πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα. Αν και δεν ανακοίνωσε το ύψος του πακέτου, κύκλοι των Δημοκρατικών εκτιμούν πως θα φτάσει τα 700 δισ. δολάρια. Εργα υποδομής ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων έχει εγκρίνει και η κινεζική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μαθαίνω ότι Τιτάνας Μίμης Δομάζος που ηταν πλήρως ασφαλής μεταφέρθηκε ξαφνικά στο Νοσοκομείο. Ο Θεός μαζί του

  Ο Μίμης Δομάζος αισθάνθηκε αδιαθεσία και κατέρρευσε ενω περπατούσε σήμερα το πρωί στο Χαλάνδρι. Οι  διασώστες του ΕΚΑΒ έκαναν  καρδιοπνευμ...