28/11/08

Ακόμη και για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μιλούν παρασκηνιακά κορυφαίοι υπουργοί



http://www.protothema.gr/content.php?id=18865

Οι εξελίξεις στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής εντείνουν τις εσωτερικές αναταράξεις στην κυβέρνηση.
Η κατάθεση του λογιστή-μοναχού της Μονής Βατοπεδίου, ο οποίος μίλησε καθαρά για συνεννοήσεις του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου με υπουργούς για τις μεταβιβάσεις των κτημάτων θέτει επιτακτικά πλέον το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών. Η εξέλιξη έρχεται μία μόλις ημέρα μετά τις δηλώσεις του κ. Βαγγέλη Μειμαράκη περί πολιτικών ευθυνών στην υπόθεση Βατοπεδίου που προκάλεσαν αντιπαράθεσή του με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Μειμαράκης είπε καθαρά όσα οι συνάδελφοί του λένε στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους. Εκείνος που φέρεται να είναι δυσαρεστημένος με τον κ. Μειμαράκη είναι ο κ. Γιάννης Αγγέλου ο οποίος άλλωστε εμπλέκεται στην υπόθεση. Τις συνεννοήσεις όμως με τον κ. Μειμαράκη κάνει ο κ. Βαγγέλης Αντώναρος.
Ωστόσο για λάθη και παραλείψεις στον χειρισμό της υπόθεσης Βατοπεδίου μίλησαν την Πέμπτη οι κ.κ. Μιχάλης Λιάπης και Φάνη Πάλλη Πετραλιά όπως είχαν κάνει πριν από αυτούς και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος. Είναι απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση έχει πρόβλημα στρατηγικής στην αντιμετώπιση του σκανδάλου. Η γραμμή στην οποία επιμένει η κυβέρνηση και την οποία εξέφρασε με κατηγορηματικότητα την Πέμπτη στο πρες ρουμ και ο κ. Αντώνατος είναι ότι «δεν υπάρχει σκάνδαλο ούτε πολιτικές ευθύνες».
Ο κ. Καραμανλής είναι εγκλωβισμένος σε μία αδιέξοδη τακτική που τον φέρνει αντιμέτωπο με την κοινή γνώμη αλλά και με τους περισσότερους υπουργούς του οι οποίοι απλώς φοβούνται να εκφράσουν δημοσίως την άποψή τους. Οι υπουργοί θεωρούν ότι η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου έχει ήδη κοστίσει στην κυβέρνηση όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις και ότι το σκάνδαλο του Βατοπεδίου δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να βγει από το τέλμα. Το ερώτημα που θέτουν πλέον τα στελέχη του είναι «τι δεσμεύσεις έχει αναλάβει ο κ. Καραμανλής και έναντι ποίων και αδυνατεί να βγει από τον φαύλο κύκλο;».
Από εδώ και στο εξής ο κ. Καραμανλής ότι και να κάνει θα βγει χαμένος. Αν αποδεχθεί με καθυστέρηση ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες θα φανεί ότι για μία ακόμη φορά του έλειψε η διορατικότητα με αποτέλεσμα να σέρνεται κυριολεκτικά από τις εξελίξεις και από τους υπουργούς του. Αν επιμείνει μέχρι το τέλος στην ίδια γραμμή κινδυνεύει να απομονωθεί πλήρως από τους βουλευτές και τους υπουργούς του. Σε κάθε περίπτωση θα υποστεί το πολιτικό κόστος. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο κ. Καραμανλής κινδυνεύει να δει στην Βουλή τους βουλευτές του να υπερψηφίζουν την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και να προκύπτει θέμα κυβερνητικής σταθερότητας. Κορυφαίοι υπουργοί λένε ότι σε τέτοια περίπτωση μπορεί ο κ. Καραμανλής να υποχρεωθεί να πάει σε πρόωρες εκλογές μέσα σε αντίξοες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: